Ухвала
від 01.10.2013 по справі 872/5201/13
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"01" жовтня 2013 р. справа № 2а/0470/15257/12

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Шлай А.В.

суддів: Проценко О.А. Туркіної Л.П.

за участю секретаря судового засідання: Шелепової Ю.О.

розглянувши у відкритому судовому засіданні апеляційну скаргу Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11 лютого 2013 року у справі № 2а/0470/15257/12 за позовом Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області до Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції України у Дніпропетровській області про визнання протиправною та скасування постанови,-

В С Т А Н О В И В:

Головне територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області звернулось до суду з адміністративним позовом, в якому просило визнати протиправною та скасувати постанову Управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції України у Дніпропетровській області про відкриття виконавчого провадження №35507274 від 03 грудня 2012 року. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що 13 грудня 2012 року на адресу Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області надійшла постанова відділу примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Дніпропетровській області про відкриття виконавчого провадження ВП№35507274 від 03 грудня 2012 року, яка винесена на підставі постанови про стягнення з боржника виконавчого збору ВП№30842616 від 18 жовтня 2012 року. У виконавчому документі від 18 жовтня 2012 року не зазначено найменування стягувача, його адреса, номера рахунків у кредитних установах. Боржником у виконавчому документі зазначено Головне управління Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 08588613). У оскаржуваній Постанові № 35507274 від 03 грудня 2012 року боржником зазначено Головне територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області (код ЄДРПОУ 38114472). Відділ примусового виконання рішень управління державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Дніпропетровській області при винесенні постанови про відкриття виконавчого провадження ВП№35507274 від 03 грудня 2012 року діяв не на підставі, не в межах повноважень та не у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Головне територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області вважає постанову про відкриття виконавчого провадження ВП№35507274 від 03 грудня 2012 року протиправною та такою, що винесена з порушенням норм чинного законодавства.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11 лютого 2013 року у задоволенні адміністративного позову Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області відмовлено.

Не погодившись із рішенням суду першої інстанації, позивач подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення норм матеріального та процесуального права, просить скасувати оскаржену постанову та прийняти нове рішення, яким позовні вимоги задовольнити. Від відповідача надійшла заява про розгляд справи без його участі.

Колегія суддів, перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та пред'явлених позовних вимог, дійшла висновку про відсутність підстав для задоволення апеляційної скарги, виходячи з наступного.

Як встановлено судом першої інстанції на підставі письмових доказів, що містяться в матеріалах справи, 03 січня 2012 року Господарським судом Дніпропетровської області було винесено судовий наказ по справі № 22/5005/9384/2011 про примусове виконання, на виконання рішення Господарського суду Дніпропетровської області від 29 вересня 2011 року, яке набрало законної сили 20 грудня 2011 року. Наказом встановлено стягнути з Головного управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Дніпропетровській області на користь Відкритого акціонерного товариства "Авіаційна компанія "Дніпроавіа" 1031350,96 гривень - основної суми, 10313,51 гривень державного мита, 232,39 гривень витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу. 24 січня 2012 року державним виконавцем підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Дніпропетровській області була прийнята постанова про відкриття виконавчого провадження про примусове виконання наказу № 22/5005/9384/2011 від 03 січня 2012 року. Боржником зазначено Головне управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Дніпропетровській області.

Відмовляючи у задоволенні адміністративного позову, суд першої інстанції виходив з правомірності спірної постанови про відкриття виконавчого провадження про примусове виконання наказу.

Колегія суддів погоджується з висновками суду першої інстанції та вважає за необхідне зазначити наступне.

Посилання позивача на помилковість зазначення у спірній постанові боржником Головне територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області не відповідає дійсності та спростовується наступним.

Постановою Кабінету Міністрів України № 30 від 16 січня 2012 року "Про утворення територіальних органів Міністерства надзвичайних ситуацій" було постановлено утворити як юридичні особи публічного права територіальні органи Міністерства надзвичайних ситуацій, ліквідувати територіальні органи Міністерства з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Міністерства надзвичайних ситуацій в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі, районах, районах у містах, містах обласного , республіканського значення як юридичні особи публічного права та установити, що територіальні органи, які утворюються згідно з пункту 1 цієї постанови, на відповідній території є правонаступниками прав і обов'язків територіальних органів, що ліквідуються.

31 січня 2012 року Міністерством надзвичайних ситуацій України був прийнятий наказ №121 "Про ліквідацію Головного управління МНС України в Дніпропетровській області".

Наказом Міністерства надзвичайних ситуацій України від 02 березня2012 року №555 затверджено Положення про Головне територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області, згідно якого Головне територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області є територіальним органом Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області і правонаступником прав і обов'язків Головного управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області.

Ухвалою Господарського суду Дніпропетровської області від 21 червня 2012 року у справі № 22/5005/9384/2011 було здійснено процесуальне правонаступництво та замінено відповідача по справі № 22/5005/9384/2011 - Головне управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Дніпропетровській області на Головне територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області.

18 жовтня 2012 року державним виконавцем підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Дніпропетровській області була прийнята постанова про стягнення виконавчого збору, де в якості боржника зазначено Головне управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Дніпропетровській області

03 грудня 2012 року державним виконавцем підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Дніпропетровській області була прийнята постанова про закінчення виконавчого провадження з виконання наказу №22/5005/9384/2011 від 03 січня 2012 року, а постанова про стягнення з боржника виконавчого збору від 18 жовтня 2012 року була виділена в окреме виконавче провадження.

03 грудня 2012 року державним виконавцем підрозділу примусового виконання рішень відділу державної виконавчої служби Головного управління юстиції у Дніпропетровській області була прийнята постанова про відкриття виконавчого провадження про примусове виконання постанови про стягнення з боржника виконавчого збору №30842616 від 18 жовтня 2012 року. Боржником зазначено Головне територіальне управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області.

Отже позивач, являючись правонаступником Головного управління Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи в Дніпропетровській області, несе обов'язки особи, яку він замінив, а всі дії обов'язкові для нього в тій самій мірі, у якій вони були б обов'язкові для особи, яку він замінив.

Приймаючи до уваги зазначене, колегія суддів погоджується з рішенням суду першої інстанції про те, що постанова про відкриття виконавчого провадження від 03 грудня 2012 року була прийнята у відповідності до закону та в межах наданих повноважень, а позовні вимоги є безпідставними та задоволенню не підлягають.

Зважаючи на те, що судом першої інстанції при прийнятті оскарженої постанови дотримані норми процесуального та матеріального права, доводи апелянта не можуть бути підставою для зміни рішення суду, колегія суддів дійшла висновку про залишення апеляційної скарги без задоволення.

Керуючись статтями 195-196, 198, 200, 205, 206 Кодексу адміністративного судочинства України,

У Х В А Л И В:

Апеляційну скаргу Головного територіального управління Міністерства надзвичайних ситуацій України у Дніпропетровській області - залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 11 лютого 2013 року у справі № 2а/0470/15257/12 - залишити без змін.

Ухвала Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту її проголошення і може бути оскаржена у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня складення її тексту у повному обсязі шляхом подачі касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий: А.В. Шлай

Суддя: О.А. Проценко

Суддя: Л.П. Туркіна

Дата ухвалення рішення01.10.2013
Оприлюднено31.03.2014
Номер документу37876453
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —872/5201/13

Ухвала від 01.10.2013

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Шлай А.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні