Ухвала
від 13.03.2014 по справі 872/14779/13
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

У Х В А Л А

і м е н е м У к р а ї н и

13 березня 2014 рокусправа № 804/8606/13-а

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Божко Л.А.

суддів: Лукманової О.М. Прокопчук Т.С.

за участю секретаря судового засідання: Соломки М.Я.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 липня 2013 року по справі за позовом Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до Державного реєстратора виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука Владислава Анатолійовича, Товариства з обмеженою відповідальністю "Нано Трейд Груп", третя особа Державна податкова інспекція у Кіровському районі м.Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби про скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи та зобов'язання вчинити певні дії, -

В С Т А Н О В И В:

В липні 2013 року Державна податкова інспекція у Хортицькому районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Державного реєстратора виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука Владислава Анатолійовича, Товариства з обмеженою відповідальністю "Нано Трейд Груп", третя особа Державна податкова інспекція у Кіровському районі м.Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби про скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи ТОВ "Нано Трейд Груп" щодо зміни місцезнаходження юридичної особи на юридичну адресу: 69123, м.Запоріжжя, вул. Будівельників 21а, які внесено до Єдиного державного реєстру; зобов'язання державного реєстратора виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука В.А. внести запис про скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Нано Трейд Груп" щодо зміни місцезнаходження на юридичну адресу: 69123, м.Запоріжжя, вул. Будівельників 21а.

Постановою Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 липня 2013 року відмовлено у задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області до відповідача 1 Державного реєстратора виконавчого комітету Дніпропетровської міської ради Комісарчука Владислава Анатолійовича, відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю "Нано Трейд Груп", третя особа - Державна податкова інспекція у Кіровському районі м. Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби, про скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи та зобов'язання вчинити певні дії.

Не погодившись з постановою суду першої інстанції, позивач подав апеляційну скаргу, де просив скасувати постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 липня 2013 року та ухвалити нове рішення, яким задовольнити позовні вимоги.

Сторони, які належним чином повідомлені про час та місце розгляду справи, у судове засідання не з'явились, у зв'язку з чим, відповідно до ст.41 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалась.

Перевіривши матеріали справи, законність і обґрунтованість постанови суду в межах доводів апеляційної скарги і заявлених позовних вимог, а також правильність застосування судом норм матеріального права та правової оцінки обставин у справі, суд приходить до висновку, що апеляційна скарга не підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відносини, які виникають у сфері державної реєстрації юридичних осіб, а також фізичних осіб-підприємців врегульовані Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців" від 15 травня 2003 року №755-IV.

Відповідно до ч.1 ст.4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", державна реєстрація юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців - це засвідчення факту створення або припинення юридичної особи, засвідчення факту набуття або позбавлення статусу підприємця фізичною особою, а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені цим Законом, шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру.

Зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом (ч.3 ст.4 Закону України №755-IV).

Внесення змін до відомостей про юридичну особу, які містяться в Єдиному державному реєстрі, в тому числі зміна відомостей про місцезнаходження юридичних осіб, здійснюються в порядку передбаченому ст. 19 вказаного Закону.

Перелік документів для проведення державної реєстрації змін до установчих документів визначено у ст.29 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб -підприємців".

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону, передача реєстраційних справ здійснюється в разі: зміни місцезнаходження юридичної особи, зміни місця проживання фізичної особи - підприємця, якщо нове місцезнаходження юридичної особи або місце проживання фізичної особи - підприємця розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці; утворення, зміни меж або ліквідації адміністративно-територіальної одиниці.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №525819 станом на 1 січня 2013 року щодо ТОВ "Нано Трейд Груп" (код ЄДРПОУ 37878920) наявний запис 1, за яким місцезнаходження юридичної особи: 69123, Запорізька область, місто Запоріжжя, Хортицький район, бульвар Будівельників, буд.21-А.

Згідно Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців №531564 станом на 26 квітня 2013 року щодо ТОВ "Нано Трейд Груп" (код ЄДРПОУ 37878920) наявний запис 1, за яким місцезнаходження юридичної особи: 49038, Дніпропетровська область, місто Дніпропетровськ, Кіровський район, вулиця Ленінградська, будинок 68.

ДПІ у Хортицькому районі м. Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області направлено запит від 9 квітня 2013 року за вих. №1908/10/15-013 голові ОСББ "Златосвіт" за адресою бульвар Будівельників, 21-А, кв. 7 про надання інформації щодо розміщення ТОВ "Нано Трейд Груп" (код ЄДРПОУ 37878920) на території будівлі та наявності укладеного з відповідальною особою договору оренди приміщень.

На вказаний запит ОСББ "Златосвіт" листом від 11 квітня 2013 року №112 повідомило податковий орган про те, що з названими підприємствами договори оренди приміщення ніколи не складалися.

На підставі вказаного листа податковий орган дійшов, що за юридичною адресою підприємство відсутнє, у зв'язку з чим ДПІ просить суд скасувати державну реєстрацію змін до установчих документів "Нано Трейд Груп".

Колегія суддів вказує, що лист ОСББ "Златосвіт" від 11 квітня 2013 року №112 не можна вважати доказом щодо відсутності Товариства з обмеженою відповідальністю "Нано Трейд Груп" за адресою: 69123, м. Запоріжжя, вул. Будівельників, 21а, оскільки не надано доказів щодо реєстрації права власності на вказану будівлю саме за ОСББ та щодо того, що виключно ОСББ уповноважений укладати договори оренди приміщень за вказаною адресою.

Позивачем не надано до суду жодних доказів в підтвердження незаконності державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "Нано Трейд Груп".

Відповідно до п. 67.2. ст. 67 Податкового кодексу України, контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців; скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Податковим кодексом України не передбачено право органів державної податкової служби звертатися до суду щодо скасування державної реєстрації внесення змін до відомостей про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах.

Враховуючи наведене, суд першої інстанції дійшов вірного висновку, що державна реєстрація змін до відомостей про юридичну особу ТОВ "Нано Трейд Груп" проведена у відповідності із діючим законодавством, відсутні будь-які порушення закону при реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, які не можуть бути усунуті, тому підстав для скасування державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу не вбачається.

З огляду на викладене, доводи апеляційної скарги не спростовують правомірність висновків суду першої інстанції.

Враховуючи зазначене, суд апеляційної інстанції погоджується з висновком суду першої інстанції, так як обставини справи встановлені правильно, докази досліджені вірно, відповідно рішення ухвалено з дотриманням норм матеріального і процесуального права, правова оцінка обставинам у справі дана вірно, тому судове рішення не підлягає скасуванню, апеляційна скарга не підлягає задоволенню.

Керуючись статтями ст.ст. 198 ч.1 п. 1, 200, 205, 206 КАС України, суд, -

УХВАЛИВ :

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Хортицькому районі м.Запоріжжя Головного управління Міндоходів у Запорізькій області на постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 липня 2013 року - залишити без задоволення.

Постанову Дніпропетровського окружного адміністративного суду від 29 липня 2013 року - залишити без змін.

Ухвала суду набирає законної сили у відповідності до ч.5 ст. 254 КАС України та може бути оскаржена в касаційному порядку до Вищого адміністративного суду України протягом двадцяти днів з дня набрання чинності.

Головуючий: Л.А. Божко

Суддя: О.М. Лукманова

Суддя: Т.С. Прокопчук

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення13.03.2014
Оприлюднено31.03.2014
Номер документу37877477
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —872/14779/13

Ухвала від 13.03.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Божко Л.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні