Постанова
від 25.03.2014 по справі 812/804/14
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.2.4

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

25 березня 2014 рокуЛуганськСправа № 812/804/14

Суддя Луганського окружного адміністративного суду Ципко О.В., розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України в Перевальському районі Луганської області до Дочірнього підприємства Луганського обласного виробничого об'єднання сільського комунального господарства "Облсількомунгосп" Перевальський "Райсількомунгосп" про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у розмірі 4358,13 грн. ,-

ВСТАНОВИВ:

В провадження Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Перевальському районі Луганської області до Дочірнього підприємства Луганського обласного виробничого об'єднання сільського комунального господарства "Облсількомунгосп" Перевальський "Райсількомунгосп" про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у розмірі 4358,13 грн.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що Дочірнє підприємство Луганського обласного виробничого об'єднання сільського комунального господарства "Облсількомунгосп" Перевальський "Райсількомунгосп" було зареєстровано в якості юридичної особи Перевальською райдержадміністрацією 16.01.2001 та 02.04.2001 було зареєстровано в УПФУ в Перевальському районі Луганської області як платника страхових внесків.

В порушення норм Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» відповідач не сплатив страхові внески, що підтверджується звітом за лютий 2007 року. Станом на 21.01.2014 розмір недоїмки становить 4358,13 грн.

Відповідно до ч. 3 ст. 106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» УПФУ в Перевальському районі Луганської області на адресу відповідача була направлена вимога від 05.12.2013 № Ю-24. Відповідач вимогу отримав, але до цього часу в добровільному порядку борг не сплатив.

На підставі викладеного позивач просив стягнути з відповідача заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 4358,13 грн.

Ухвалою від 07 лютого 2014 року справу призначено до розгляду у порядку скороченого провадження.

Відповідач про призначення справи до розгляду у скороченому провадженні був повідомлений належним чином, але на адресу суду повернувся конверт з відміткою про закінчення терміну зберігання.

Згідно із ч.11 ст.35 Кодексу адміністративного судочинства України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повітка вручена належним чином.

За таких обставин справа розглядається за наявних доказів в матеріалах справи.

Оцінивши повідомлені позивачем обставини, суддя вважає, що достатньо наявних обставин для розгляду справи у скороченому провадженні.

З 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування», яким запроваджено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування як консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, та визначені правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Згідно з пунктом 7 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2004 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року. Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій. Погашення заборгованості з використанням коштів, що надходять у рахунок сплати єдиного внеску, забороняється.

До набрання чинності Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» діяв порядок, передбачений Законом України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058 (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) страхувальниками є роботодавці підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності, які обрали особливий спосіб оподаткування (фіксований податок, єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10, 15 статті 11 цього Закону.

Згідно з п. 6 ч. 2 ст. 17 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 № 1058 (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Згідно з ч. 6 ст. 20 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. № 1058 (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Для вищезазначених страхувальників - календарний місяць.

Відповідно до статті 106 Закону України від 09.07.2003 року № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин):

суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій;

територіальні органи Пенсійного фонду за формою і у строки, визначені правлінням Пенсійного фонду, надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату;

протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки страхувальник зобов'язаний сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій;

страхувальник у разі незгоди з розрахунком суми недоїмки, зазначеної у вимозі про сплату недоїмки, узгоджує її з органами Пенсійного фонду в порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду, а в разі неузгодження вимоги із органами Пенсійного фонду має право на оскарження вимоги в судовому порядку;

у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки;

строк давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

Суддею встановлено, що відповідач - Дочірнє підприємство Луганського обласного виробничого об'єднання сільського комунального господарства "Облсількомунгосп" Перевальський "Райсількомунгосп" було зареєстровано в якості юридичної особи Перевальською райдержадміністрацією 16.01.2001 та перебуває на обліку в УПФУ в Перевальському районі Луганської області як платник внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з 02.04.2001 (а.с.6,7).

Згідно розрахунку ціни позову заборгованість відповідача по сплаті недоїмки по страхових внесках за період з 01.01.2005 по 20.03.2007 складає 4358,13 грн. (а.с.8).

У зв'язку з тим, що сума страхових внесків відповідачем сплачена не була, УПФУ в Перевальському районі Луганської області на адресу відповідача було направлено вимогу про сплату боргу від 05.12.2013 № Ю-24 на загальну суму 4358,13 грн., у тому числі: недоїмка по страховим внескам - 4324,78 грн., штрафні санкції - 37,33 грн., пеня - 56,02 грн. (а.с.17).

Протягом десяти робочих днів із дня одержання вимоги про сплату недоїмки відповідач суму недоїмки не сплатив, вимогу про сплату недоїмки з Управлінням Пенсійного фонду України в Перевальському районі Луганської області не узгодив та у судовому порядку її не оскаржив.

Відповідно до частини 12 статті 20 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків. У разі наявності в платника страхових внесків одночасно із зобов'язаннями із сплати страхових внесків зобов'язань із сплати податків, інших обов'язкових платежів, передбачених законом, або зобов'язань перед іншими кредиторами зобов'язання із сплати страхових внесків виконуються в першу чергу і мають пріоритет перед усіма іншими зобов'язаннями, крім зобов'язань щодо виплати заробітної плати (доходу).

Таким чином, загальна сума заборгованості відповідача зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, яка залишається непогашеною, складає 4358,13 грн., у тому числі: недоїмка по страховим внескам - 4324,78 грн., штрафні санкції - 37,33 грн., пеня - 56,02 грн., що підтверджується карткою особового рахунку страхувальника (а.с.11-16).

За таких обставин суддя вважає позовні вимоги обґрунтованими, тому адміністративний позов слід задовольнити у повному обсязі.

Питання по судових витратах не вирішується, оскільки позивач звільнений від їх сплати у встановленому порядку, а статтею 94 Кодексу адміністративного судочинства України не передбачено їх стягнення у даних випадках.

На підставі викладеного, керуючись статтями 17, 18, 94, 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суддя ,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Перевальському районі Луганської області до Дочірнього підприємства Луганського обласного виробничого об'єднання сільського комунального господарства "Облсількомунгосп" Перевальський "Райсількомунгосп" про стягнення заборгованості по сплаті страхових внесків у розмірі 4358,13 грн. задовольнити повністю.

Стягнути з Дочірнього підприємства Луганського обласного виробничого об'єднання сільського комунального господарства "Облсількомунгосп" Перевальський "Райсількомунгосп" (юридична адреса: 94341 Луганська область, Перевальський район, смт. Центральний, вул. Басько, 10, ідентифікаційний код 31195712) на користь Управління Пенсійного фонду України в Перевальському районі Луганської області заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 4358,13 грн. (чотири тисячі триста п'ятдесят вісім гривень 13 копійок).

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною і підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку також іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки.

Строк для подання апеляційної скарги стороною або іншою особою, яка брала участь у справі, обчислюється з моменту отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

У разі оскарження в апеляційному порядку постанови, прийнятої у скороченому провадженні, ухвала суду апеляційної інстанції по такій справі є остаточною і оскарженню не підлягає.

Суддя О.В. Ципко

Дата ухвалення рішення25.03.2014
Оприлюднено01.04.2014
Номер документу37879988
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/804/14

Постанова від 25.03.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ципко

Ухвала від 07.02.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

О.В. Ципко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні