Постанова
від 24.03.2014 по справі 807/584/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

24 березня 2014 рокум. Ужгород№ 807/584/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючої судді - Калинич Я.М.

секретаря судового засідання - Нагорна Л.І.

за участю сторін: сторони не з'явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Рахівському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірі» про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу на загальну суму 29326,71 грн. за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі,-

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Рахівському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області (далі - позивач, ДПІ у Рахівському районі) звернулася до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірі» (далі - відповідач, ТОВ «Фірі»), яким просить надати дозвіл на погашення усієї суми податкового боргу на загальну суму 29326,71 грн. за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, однак, надав суду заяву (заява представника ДПІ у Рахівському районі від 07.03.2014 року), якою підтримав позовні вимоги з підстав, наведених у позовній заяві, просить позов задовольнити в повному обсязі, також просить суд провести розгляд справи за його відсутності та у відповідності до ст.122 КАС України, розгляд проведено за відсутності представника позивача, на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Відповідач письмові заперечення проти позову суду не надав, в судові засідання явку представника не забезпечив, про причини неявки суду не повідомив, хоча належним чином був повідомлений судом про відкриття провадження в адміністративній справ, про дату, час і місце розгляду даної справи. Згідно поданої позивачем копії Свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи, ТОВ «Фірі» зареєстроване за адресою: 90600, Закарпатська область, Закарпатська область, м. Рахів, вул. Б.Хмельницького, 70, тобто за адресою, що вказана в позовній заяві та на яку направлялася кореспонденція суду. В матеріалах справи містяться повідомлення Укрпошти про вручення відповідачу судових повісток. Отже, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та справа розглядається за відсутності представника відповідача на підставі наявних в матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до висновку про задоволення адміністративного позову, виходячи з наступного.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Фірі» зареєстровано як суб'єкт підприємницької діяльності розпорядженням Рахівської РДА №000138 від 15.05.2000 року за адресою: м. Рахів, вул. Б.Хмельницького, 70 та внесено до ЄДРПОУ за № 30960950.

ТОВ «Фірі» є платником податків і перебуває на обліку в ДПІ у Рахівському районі.

Згідно з абз. 2 п. 95.3 ст. 95 Податкового кодексу України визначено, що орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття органом державної податкової служби рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

Станом на день розгляду справи за ТОВ «Фірі» рахується податковий борг в сумі 29326,71 грн. (в тому числі: зобов'язання в сумі 26629,80 грн. та пеня в сумі 2696,91 грн.).

Пунктом 88.1. ст. 88 Податкового Кодексу України від 02.12.2010 pоку №2756-VI передбачено, що з метою забезпечення платком податків своїх обов'язків, майно платника податків, який має податковий борг, передаються у податкову заставу. Право податкової застави виникає згідно із цим Кодексом та не потребує письмового оформлення.

Згідно з пп. 89.1 пп 89.1.1 ст. 89 Податкового Кодексу України право податкової застави виникає у разі несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми податкового зобов'язання, самостійно визначеної платником податків у податковій декларації, - з дня, що настає за останнім днем зазначеного строку та несплати у строки, встановлені цим Кодексом, суми грошового зобов'язання, самостійно визначеної контролюючим органом, - з дня виникнення податкового боргу.

Підпунктом 8.2.3 ст. 89 Податкового Кодексу України право податкової застави поширюється на будь-яке майно платника, яке перебуває в його власності (господарському віданні або оперативному управлінні) у день виникнення такого права і балансова вартість якого відповідає сумі податкового боргу платника податків крім випадків пунктом 89.5 цієї статті, а також на інше майно, на яке платник податків набуде права власності у майбутньому.

Так, податковим керуючим ДПІ у Рахівському районі було проведено опис майна відповідача. За результатами проведеного опису було складено Акт від 12.03.2012 року №650/5/10/24-00 та визначено активи відповідача на які поширюється право податкової застави, а саме:

- приміщення для охорони, 2006 року, загальною площею 40 кв.м., збудоване з цегли, перекриття залізобетонні, столярка дерев'яна, накрите шифером в хорошому стані - вартість 29167,00 грн.;

Згідно Акту опису майна від 12.03.2012 року №650/5/10/24-00 сума описаної будівлі, приміщення для охорони становить 29167,00 грн.

Відповідно до пункту 89.8 ст. 89 Податкового Кодексу України, якою передбачено, що податковий орган зобов'язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі.

ДПІ у Рахівському районі 20.02.2013 року (запис про обтяження №182527) зареєстровано у Державному реєстрі прав на нерухоме майно про реєстрацію обтяжень, згідно акту опису майна (Витяг від 19.03.2013 року, серія АА №036598).

Постановами Закарпатського окружного адміністративного суду від 18.02.2013 року по справі 2а-0770/3310/12, від 14.08.2013 року по справі 807/2520/13-а (постанови містяться в матеріалах справи) задоволено позовні вимоги інспекції в загальній сумі 91533,70 грн. до товариства щодо погашення заборгованості шляхом стягнення коштів з розрахункових рахунків підприємства в погашення податкового боргу. Проте, дані суми заборгованості ТОВ «Фірі» в повному обсязі не сплачені в результаті чого, станом на 22.01.2014 року податковий борг становить 29326,71 грн.

На виконання даних рішень суду інспекцією були виставлені платіжні вимоги до установ банків щодо стягнення коштів з р/р 2600563155 AT «РайффайзенБанкАваль» у м. Києві в погашення податкового боргу, однак платіжні вимоги повернуті фінансовими установами без виконання у зв'язку з недостатністю коштів на розрахункових рахунках (копії інкасових доручень на 8-ми аркушах містяться в матеріалах справи).

Суд приходить до переконання, що в даному випадку отримання дозволу на реалізацію майна, що знаходиться в податковій заставі є єдиним шляхом для погашення заборгованості підприємства перед державою.

Згідно з п. 87.2 ст. 87 Податкового кодексу України джерелами погашення податкового боргу платника податків є будь-яке майно такого платника податків з урахуванням обмежень, визначених цим Кодексом (п. 87.3 ст. 87 Податкового кодексу України), а також іншими законодавчими актами.

Таким чином, станом на день подання адміністративного позову (подання) заборгованість боржника так і не була погашена, вищенаведені обставини свідчать про відсутність відкритих рахунків (відповідно коштів) відповідача, за рахунок яких можливо погашення боргу та вжиті заходи виявились безрезультатними.

Згідно ч. 1 ст. 71 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення. Матеріалами справи доведено наявність податкового боргу відповідача, правомірність звернення до суду з позовом про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок всього майна (заставленого майна), позовні вимоги є обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

1. Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Рахівському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірі» про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу на загальну суму 29326,71 грн. за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі - задовольнити повністю .

2. Надати дозвіл Державній податковій інспекції у Рахівському районі Головного управління Міндоходів у Закарпатській області на погашення суми податкового боргу за рахунок майна Товариства з обмеженою відповідальністю «Фірі» (90600, Закарпатська область, Закарпатська область, м. Рахів, вул. Б.Хмельницького, 70, код ЄДРПОУ 30960950), на яке поширюється право податкової застави, а саме: приміщення для охорони, 2006 року, загальною площею 40 кв.м., збудоване з цегли, перекриття залізобетонні, столярка дерев'яна, накрите шифером в хорошому стані - вартість 29167,00 грн.

3. Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

СуддяЯ.М. Калинич

Дата ухвалення рішення24.03.2014
Оприлюднено01.04.2014
Номер документу37894343
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/584/14

Постанова від 24.03.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

Ухвала від 24.02.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні