Рішення
від 25.03.2014 по справі 914/4561/13
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25.03.2014 р. Справа № 914/4561/13

Господарський суд Львівської області у складі судді Бортник О.Ю. при секретарі судових засідань Бобаку Т.О. , розглянув у відкритому судовому засіданні справу за позовом Інституту народознавства Національної академії наук України, м. Львів,

до відповідача 1 Товариства з обмеженою відповідальністю «Дорога в майбутнє», м. Львів,

до відповідача 2 Товариства з обмеженою відповідальністю «Спільне українсько-американське підприємство «Гранд-Готель», м. Львів,

за участю третьої особи , яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача: Публічного акціонерного товариства «Львівобленерго», м. Львів,

про усунення перешкод в користуванні майном

За участю представників:

від позивача - Білінський-Гродзь Ю.М. - представник,

від відповідача 1 - не з'явився,

від відповідача 2 - не з'явився,

від третьої особи - не з'явився.

Суть спору: Інститут народознавства НАН України, м. Львів, звернувся до господарського суду Львівської області з позовом про усунення йому перешкод у користуванні будівлею у м. Львові на просп. Свободи, 15 шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд Готель». Позовні вимоги мотивовано нормами ст.ст. 317, 319, 322 ЦК України, а також тим, що Товариство з обмеженою відповідальністю «Гранд Готель» фактично використовує приміщення першого поверху загальною площею 96,8 кв. м. у будівлі, яка належить позивачу на праві власності. У цих приміщеннях розміщена належна товариству трансформаторна підстанція.

Ухвалою суду від 16.01.2014 р. залучено до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача ПАТ «Львівобленерго».

У судовому засіданні 28.01.2014 р. судом встановлено на підставі наданих представниками третьої особи Токарем Т.В. та Сапрун М.М. пояснень, що відповідь на запит позивача за № 107 від 30.05.13 р., йому надано на підставі наявного у третьої особи Договору про спільне використання технологічних електричних мереж від 01 червня 2009 р. Стороною цього договору було Товариство з обмеженою відповідальністю «Спільне українсько-американське підприємство «Гранд-Готель», яке включено до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців як самостійна юридична особа. Відтак, судом ухвалою від 28.01.2014 р. залучено цю юридичну особу до участі у справі як іншого відповідача на підставі ст. 24 ГПК України.

Позивачем подано у канцелярію господарського суду 07.03.2014 р. (вхідний номер 10296/14) заяву про зміну позовних вимог, в якій він просить суд усунути перешкоди Інституту народознавства НАН України в користуванні будівлею у м. Львові на просп. Свободи, 15, шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд Готель» та Спільного українсько-американського підприємства «Гранд-Готель» з займаних приміщень.

У клопотанні, яке надійшло на адресу суду 18.02.2014 р. та у поясненнях від 12.03.2014 р. позивач уточнює позовні вимоги в частині приміщень, які займають відповідачі, та зазначає, що відповідачі у справі використовують для розміщення трансформаторної підстанції ТП -1467 приміщення площею 96,8 кв. м першого поверху Інституту народознавства НАН України, що позначені цифрами 4, 5, 6, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 на поверховому плані першого поверху технічного паспорта на буд. Літ. А-4, загальною площею 4543,5 кв. м, що розташована у м. Львові на просп. Свободи, 15.

Крім цього, позивачем 18.03.2014 р. подано у канцелярію суду клопотання (вхідний номер суду 1434/14) про залучення до участі у справі іншого відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю «Дорога в майбутнє».

Ухвалою суду від 26.03.2014 р. замінено відповідача 1 у справі правонаступником - ТзОВ «Дорога в майбутнє».

Представник позивача у судових засіданнях змінені позовні вимоги підтримав повністю.

Відповідачі вимог ухвал суду не виконали, витребуваних доказів не подали, явки своїх представників у жодне з п'яти судових засідань, проведених у справі, не забезпечили.

Розгляд справи відкладався з підстав, наведених у наявних в матеріалах справи ухвалах суду. Ухвалами суду від 16.01.2014 р. та 28.01.2014 р. до участі у справі залучено третю особу, яка не заявляє самостійних вимог на стороні позивача та іншого відповідача відповідно.

Заслухавши пояснення представника позивача, дослідивши наявні у справі докази, господарський суд Львівської області дійшов висновку, що позов, з урахуванням заяви позивача про зміну позовних вимог, яку подано до суду 07.03.2014 р., підлягає задоволенню частково, виходячи з такого.

Згідно з нормами ст.ст. 317, 319, 322, 387 ЦК України власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном. Власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону. Усім власникам забезпечуються рівні умови здійснення своїх прав. Діяльність власника може бути обмежена чи припинена або власника може бути зобов'язано допустити до користування його майном інших осіб лише у випадках і в порядку, встановлених законом. Власник зобов'язаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом. Власник має право витребувати своє майно від особи, яка незаконно, без відповідної правової підстави заволоділа ним.

Згідно з свідоцтвом про право власності № Г-02888 від 18 липня 2008 р. позивачу належить на праві власності з правом оперативного управління будівля під літерою «А-4», що знаходиться за адресою: м. Львів, пр. Свободи, 15 загальною площею 4543,5 кв. м. Позивач стверджує, що відповідачами безпідставно використовуються приміщення площею 96,8 кв. м першого поверху Інституту народознавства НАН України, що позначені цифрами 4, 5, 6, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 на поверховому плані першого поверху технічного паспорта цієї будівлі. У цих приміщеннях розташована підстанція ТП-1467. Як вбачається з наявного у матеріалах справи листа Контрольно-ревізійного управління у Львівській області від 09.09.2011 р. № 03-15м/6507 про усунення недоліків за наслідками ревізії, останнім у ході ревізії виявлено, що у приміщеннях позивача площею 96,8 кв. м без установлених законом правових підстав розміщено трансформаторну підстанцію, яка належить Товариству з обмеженою відповідальністю «Спільне українсько-американське підприємство «Гранд-Готель». Про те, що трансформаторна підстанція належить відповідачу 2 зазначає у своїх поясненнях від 27.01.2014 р. за № 112-0525 й третя особа у справі, посилаючись при цьому на існування укладеного між сторонами Договору про спільне використання технологічних електричних мереж. Договір оренди приміщень, в яких розташовані технологічні мережі, між позивачем та відповідачем 2 на момент ревізії відсутній та не наданий суду на день вирішення справи. У матеріалах справи відсутні та відповідачами на вимоги ухвал суду не подані докази, які б спростовували вищенаведені доводи позивача або свідчили про існування між позивачем та відповідачем 2 договірних стосунків щодо використання спірних приміщень чи підтверджували наявність встановлених законом підстав для їхнього використання.

Представник позивача у судових засіданнях стверджував, що позивачем заявлено позов до Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд-готель», правонаступником якого є ТзОВ «Дорога в майбутнє», на підставі листа третьої особи від 21.06.2013 р. за № 131-1902/2. Однак, у судовому засіданні28.01.2014 р. представником третьої особи Т. Токарем пояснено, що інформація, зазначена ним у вищезгаданому листі, вказувалась на підставі Договору про спільне використання технологічних електричних мереж від 01 червня 2009 р. Стороною цього договору було Товариство з обмеженою відповідальністю «Спільне українсько-американське підприємство «Гранд-Готель», а не Товариства з обмеженою відповідальністю «Гранд Готель», які є різними юридичними особами. Відтак, Токарем Т.В. пояснено, що у листі від 21.06.2013 р. за № 131-1902/2 ним допущено помилку в частині назви власника трансформаторної підстанції.

Відтак, у матеріалах справи відсутні та позивачем суду не подані докази того, що відповідачем 1 порушено його права та охоронювані законом інтереси. Поданий позивачем суду лист від 28.10.2011 р. за № 11-10/64 про зміну назви Товариства з обмеженою відповідальністю «Спільне українсько-американське підприємство «Гранд-Готель» на Товариство з обмеженою відповідальністю «Гранд Готель», не є належним та достатнім доказом зазначеної обставини, оскільки позивачем не надано суду доданих до листа копій статутних документів. Крім цього, вказане твердження спростовується відомостями Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб-підприємців. Згідно з витягами з цього реєстру, а також відповідно до відомостей Інформаційно-ресурсного центру ( http://search.irc.gov.ua ), вищезгадані дві юридичні особи на час звернення позивача з позовом до суду та протягом розгляду справи судом включені до реєстру як самостійні юридичні особи з своїми індивідуальними, відмінними один від одного, ідентифікаційними кодами, відомості про них не є тотожними.

З огляду на вищевикладене, позовні вимоги щодо усунення позивачу перешкод у користуванні будівлею у м. Львові на просп. Свободи, 15 шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю «Спільне українсько-американське підприємство «Гранд-Готель», м. Львів, з займаних ним приміщень площею 96,8 кв. м першого поверху Інституту народознавства НАН України, що позначені цифрами 4, 5, 6, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 на поверховому плані першого поверху технічного паспорта на буд. Літ. А-4, загальною площею 4543,5 кв. м, що розташована у м. Львові на просп. Свободи, 15, підлягають задоволенню.

Позовні вимоги щодо відповідача 2 задоволенню не підлягають як такі, що не підтверджуються наявними у матеріалах справи, на день її розгляду судом, доказами.

Клопотання позивача від 18.03.2014 р. задоволенню не підлягає, оскільки судом замінено Товариство з обмеженої відповідальністю «Гранд Готель» правонаступником - Товариством з обмеженою відповідальністю «Дорога в майбутнє».

Судові витрати у справі на підставі ст. 49 ГПК України слід покласти на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог.

Враховуючи вищевикладене та керуючись ст.ст. 33, 43, 49, 75, 82, 83, 84, 85, 116 ГПК України, господарський суд -

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити частково.

Усунути перешкоди Інституту народознавства Національної академії наук України (79000, м. Львів, проспект Свободи, 15, код ЄДРПОУ 03534469) шляхом виселення Товариства з обмеженою відповідальністю «Спільне українсько-американське підприємство «Гранд-Готель» (79000, м. Львів, проспект Свободи, 13, код ЄДРПОУ 14300645) з займаних приміщень площею 96,8 кв. м першого поверху Інституту народознавства Національної академії наук України, що позначені цифрами 4, 5, 6, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25 на поверховому плані першого поверху технічного паспорта на будівлю Літ. А-4, що розташована у м. Львові на просп. Свободи, 15.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Спільне українсько-американське підприємство «Гранд-Готель» (79000, м. Львів, проспект Свободи, 13, код ЄДРПОУ 14300645) на користь Інституту народознавства Національної академії наук України (79000, м. Львів, проспект Свободи, 15, код ЄДРПОУ 03534469) 573,5 грн. судового збору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

2. У задоволенні позовних вимог до Товариства з обмеженою відповідальністю «Дорога в майбутнє», м. Львів, відмовити.

3. Рішення набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 85 ГПК України.

4. Рішення може бути оскаржене до Львівського апеляційного господарського суду в порядку, встановленому розділом ХІІ ГПК України.

Повне рішення складено 28.03.2014 р.

Суддя Бортник О.Ю.

Дата ухвалення рішення25.03.2014
Оприлюднено31.03.2014
Номер документу37897440
СудочинствоГосподарське
Сутьусунення перешкод в користуванні майном

Судовий реєстр по справі —914/4561/13

Ухвала від 25.02.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Бортник О.Ю.

Ухвала від 12.03.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Бортник О.Ю.

Ухвала від 25.03.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Бортник О.Ю.

Рішення від 25.03.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Бортник О.Ю.

Ухвала від 28.01.2014

Господарське

Господарський суд Львівської області

Бортник О.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні