Ухвала
від 24.03.2014 по справі б3/213-09/24
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01032, м. Київ, вул. С. Петлюри (Комінтерну), 16 тел. 235-24-26

У Х В А Л А

"24" березня 2014 р. Справа № Б3/213-09/24

За заявою Титаренка С.В. (Товариства з обмеженою відповідальністю «Анна»)

до боржника Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп»

про банкрутство

Суддя Лутак Т.В.

Представники учасників судового провадження:

від комітету кредиторів: не з'явилися

від боржника: Паньковський С.І.

від керуючого санацією боржника: не з'явилися

Обставини справи:

У провадженні господарського суду Київської області перебуває справа № Б3/213-09/24 за заявою Титаренка С.В. (Товариства з обмеженою відповідальністю «Анна») до боржника Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» про банкрутство.

Ухвалою господарського суду Київської області від 22.06.2009 р. порушено провадження у даній справі та введено мораторій на задоволення вимог кредиторів.

Ухвалою господарського суду Київської області від 20.06.2013 р. виключено зі складу учасників провадження у справі № Б3/213-09/24 про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» Головне управління юстиції у Київській області, Регіональне відділення ФДМУ по Київській області та Прокуратуру Київської області; припинено процедуру розпорядження майном Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп»; введено процедуру санації Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп», призначено керуючим санацією Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» керівника Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» - Василика Віталія Валентиновича; продовжено строк виконання повноважень розпорядника майна Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» арбітражного керуючого Гончарова Анатолія Олександровича; зобов'язано керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» Василика Віталія Валентиновича здійснити заходи, проведення яких передбачено ч. 6 ст. 17 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»; зобов'язано керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» Василика Віталія Валентиновича розробити та подати для схвалення зборами кредиторів план санації боржника у відповідності до вимог ст. 18 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом»; зобов'язано керуючого санацією подати господарському суду на затвердження схвалений на зборах кредиторів план санації боржника та протокол засідання зборів кредиторів.

Ухвалою господарського суду Київської області від 02.12.2013 р. затверджено план санації № 1 Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» (09812, Київська область, Тетіївський район, село Кашперівка, вулиця Леніна, будинок 15, ідентифікаційний код - 00385879), продовжено строк процедури санації Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» до 01.01.2015 р., зобов'язано керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» Василика Віталія Валентиновича щоквартально звітувати про хід виконання плану санації перед кредиторами, звіти разом з рішеннями комітету кредиторів, балансами боржника і іншою фінансовою звітністю надавати суду та зобов'язано керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» Василика Віталія Валентиновича по закінченню виконання плану санації подати до суду затверджений комітетом кредиторів боржника звіт керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» і протокол засідання комітету кредиторів.

До господарського суду Київської області від керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» надійшло клопотання б/н від 24.02.2014 р. (вх. № 3214/14 від 24.02.2014 р.) про скасування арешту, у якому керуючий санацією боржника просить визнати недійсною постанову про арешт коштів боржника ВП № 2777193 від 20.08.2008 р. відділу державної виконавчої служби Тетіївського районного управління юстиції у Київській області, скасувати арешт накладений на рахунки заявника постановою про арешт коштів боржника ВП № 2777193 від 20.08.2008 р. відділу державної виконавчої служби Тетіївського районного управління юстиції у Київській області та зобов'язати відділ державної виконавчої служби Тетіївського районного управління юстиції у Київській області зняти арешт накладений постановою про арешт коштів боржника ВП № 2777193 від 20.08.2008 р.

Зазначене клопотання мотивовано тим, що відділом державної виконавчої служби Тетіївського районного управління юстиції накладено арешт на рахунки боржника № 26003004691001, № 26047004691001 в ПАТ «Креді Агріколь банк» на підставі постанови про арешт коштів боржника від 20.08.2008 р., ВП № 2777193. Разом з тим, керуючий санацією вказує, що у процедурі санації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих керуючим санацією згідно затвердженого господарським судом плану санації, яким передбачено, що знімаються (скасовуються) існуючі арешти та інші обтяження з майна боржника, крім того, накладений арешт на кошти боржника було здійснено з метою забезпечення виконання зобов'язань за вимогами кредиторів, які в силу ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» вважаються погашеними.

Ухвалою господарського суду Київської області від 25.02.2014 р. розгляд вищезазначеного клопотання призначено на 13.03.2014 р. та зобов'язано керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» надати суду певні документи.

Присутній у судовому засіданні 13.03.2014 р. керуючий санацією боржника надав суду документи по справі (вх. № 4509/14 від 13.03.2014 р.) та підтримав подане ним клопотання про скасування арешту.

Ухвалою господарського суду Київської області від 13.03.2014 р. розгляд справи відкладено на 24.03.2014 р.

24.03.2014 р. через канцелярію господарського суду Київської області від кредитора Титаренка С.В. надійшло клопотання б/н від 20.03.2014 р. (вх. № 5295/14 від 24.03.2014 р.), якому останній просить здійснювати розгляд справи у судовому засіданні 24.03.2014 р. без участі ініціюючого кредитора та його уповноваженого представника.

Представники кредиторів та керуючий санацією боржника у судове засідання 24.03.2014 р. не з'явилися.

Присутній у судовому засіданні 24.03.2014 р. представник боржника підтримав клопотання про скасування арешту та просив суд його задовольнити.

Суд, дослідивши матеріали справи та заслухавши пояснення представника боржника, зазначає наступне.

Відповідно до ст. 4 1 Господарського процесуального кодексу України господарські суди розглядають справи про банкрутство у порядку провадження, передбаченому цим Кодексом, з урахуванням особливостей, встановлених Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Виходячи із змісту Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 22.12.2011 р. № 4212-VI, який вступив у дію з 19.01.2013 р., розгляд даної справи проводиться за нормами Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» в редакції від 30.06.1999 р. № 784- XIV.

Згідно з ст. 1 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» санація - це система заходів, що здійснюються під час провадження у справі про банкрутство з метою запобігання визнання боржника банкрутом та його ліквідації, спрямована на оздоровлення фінансово-господарського становища боржника, а також задоволення в повному обсязі або частково вимог кредиторів шляхом кредитування, реструктуризації підприємства, боргів і капіталу та (або) зміну організаційно-правової та виробничої структури боржника.

Відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з дня винесення ухвали про санацію арешт на майно боржника та інші обмеження дій боржника щодо розпорядження його майном можуть бути накладені лише в межах процедури санації, у разі, якщо вони не перешкоджають виконанню плану санації та не суперечать інтересам конкурсних кредиторів.

З огляду на аналіз положень Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» з моменту введення процедури санації розпорядження майном і коштами боржника відбувається в порядку, визначеному планом санації, який містить відповідні заходи щодо відновлення платоспроможності боржника та виконання якого забезпечує фінансове оздоровлення боржника, запобігає визнанню боржника банкрутом і його ліквідації.

У процедурі санації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих керуючим санацією згідно затвердженого господарським судом плану санації, а тому наявні обтяження майнових активів боржника перешкоджають відновленню платоспроможності боржника, погашенню вимог кредиторів та суперечать інтересам кредиторів.

Ухвалою господарського суду Київської області від 02.12.2013 р. затверджено план санації № 1 Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп», який передбачає зняття (скасування) існуючих арештів та інших обмежень з майна боржника.

За таких обставин, існування арештів та інших обмежень на майно боржника унеможливлює здійснення заходів щодо відновлення платоспроможності боржника, передбачених планом санації, та відповідно перешкоджає виконанню плану санації.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Закону України «Про виконавче провадження» у разі закінчення виконавчого провадження (крім направлення виконавчого документа за належністю іншому органу державної виконавчої служби, офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури, закінчення виконавчого провадження за рішенням суду, винесеним у порядку забезпечення позову чи вжиття запобіжних заходів, а також крім випадків нестягнення виконавчого збору або витрат, пов'язаних з організацією та проведенням виконавчих дій), повернення виконавчого документа до суду або іншого органу (посадовій особі), який його видав, арешт, накладений на майно боржника, знімається, скасовуються інші вжиті державним виконавцем заходи примусового виконання рішення, а також провадяться інші дії, необхідні у зв'язку із завершенням виконавчого провадження. Завершене виконавче провадження не може бути розпочате знову, крім випадків, передбачених цим Законом.

У всіх інших випадках незавершеного виконавчого провадження арешт з майна чи коштів може бути знятий за рішенням суду (ч. 5 ст. 60 Закону України «Про виконавче провадження»).

Таким чином, враховуючи те, що боржник знаходиться в процедурі санації, а наявність арешту на його рахунках перешкоджає виконанню плану санації, затвердженого ухвалою господарського суду Київської області від 02.12.2013 р., та суперечить інтересам конкурсних кредиторів, суд вважає за доцільне задовольнити клопотання керуючого санацією «Кашперівський бурякорадгосп» в частині скасування арешту накладеного на рахунки заявника постановою про арешт коштів боржника ВП № 2777193 від 20.08.2008 р. відділу державної виконавчої служби Тетіївського районного управління юстиції у Київській області та зобов'язання відділу державної виконавчої служби Тетіївського районного управління юстиції у Київській області зняти арешт накладений постановою про арешт коштів боржника ВП № 2777193 від 20.08.2008 р.

Щодо клопотання керуючого санаціє боржника в частині визнання недійсною постанови про арешт коштів боржника ВП № 2777193 від 20.08.2008 р. відділу державної виконавчої служби Тетіївського районного управління юстиції у Київській області, то суд не вбачає підстав для його задоволення, оскільки зазначена постанова була винесена поза межами справи про банкрутство Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» та жодних доводів того, що постанова була винесена з порушенням норм законодавства заявником не наведено.

Керуючись Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання керуючого санацією Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» б/н від 24.02.2014 р. (вх. № 3214/14 від 24.02.2014 р.) про скасування арешту задовольнити частково.

2. Скасувати арешт накладений на рахунки Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» (09812, Київська область, Тетіївський район, село Кашперівка, вулиця Леніна, будинок 15, ідентифікаційний код - 00385879) постановою про арешт коштів боржника ВП № 2777193 від 20.08.2008 р. відділу державної виконавчої служби Тетіївського районного управління юстиції у Київській області.

3. Зобов'язати відділ державної виконавчої служби Тетіївського районного управління юстиції у Київській області зняти арешт коштів Публічного акціонерного товариства «Кашперівський бурякорадгосп» (09812, Київська область, Тетіївський район, село Кашперівка, вулиця Леніна, будинок 15, ідентифікаційний код - 00385879) накладений постановою про арешт коштів боржника ВП № 2777193 від 20.08.2008 р.

4. Копію даної ухвали надіслати учасникам судового провадження у даній справі та відділу державної виконавчої служби Тетіївського районного управління юстиції у Київській області.

Суддя Т.В. Лутак

Дата ухвалення рішення24.03.2014
Оприлюднено02.04.2014
Номер документу37917733
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство

Судовий реєстр по справі —б3/213-09/24

Ухвала від 03.12.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 12.11.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 03.09.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 31.07.2020

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 14.05.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 06.04.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 09.02.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 19.01.2015

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 20.10.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

Ухвала від 24.03.2014

Господарське

Господарський суд Київської області

Лутак Т.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні