Постанова
від 21.03.2014 по справі 822/892/14
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 822/892/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

21 березня 2014 року м. Хмельницький Хмельницький окружний адміністративний суд

в складі:головуючого-суддіКозачок І.С. при секретаріГук В.В. за участі: представника позивача представника відповідачаКуркули І.О. Димінського М.Ю. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду адміністративну справу за позовом Управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому до Державного підприємства "Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до Державного підприємства "Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою", в якому просить стягнути заборгованість в сумі 2 935 грн. 49 коп.

В обґрунтування позову зазначає, що за відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник в сумі 2 935 грн. 49 коп. за грудень 2013 року.

Представник позивача у судовому засіданні позов підтримує. Зазначає, що відповідачем у грудні 2013 року було сплачено 1400 грн. в рахунок погашення попередньої заборгованості, тоді як сума поточних витрат в розмірі 2 935 грн. 49 коп. не відшкодована.

Представник відповідача в судовому засіданні позов не визнає. Подав до суду письмові заперечення, в яких зазначає, що платіжним дорученням №2643 від 25.12.2013 року проведено часткову оплату витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник.

Вважає позов необґрунтованим. В задоволенні позову просить відмовити.

Заслухавши представників сторін, дослідивши обставини справи та перевіривши їх доказами, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що за відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, в сумі 2 935 грн. 49 коп. за грудень 2013 року.

Крім того встановлено, що відповідно до погодженого графіку погашення заборгованості ДП Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" зобов'язаний був сплатити по 1 400 грн. 00 коп. у жовтні, листопаді, грудні 2013 року в рахунок погашення заборгованості, яка виникла до 01.10.2013 року.

Графік погашення заборгованості погоджений керівником відповідача, скріплений печаткою підприємства, що сторонами не заперечується.

Таким чином встановлено, що сплативши 1400 грн. у грудні 2013 року, відповідач виконав умови розстрочення сплати попередньої заборгованості. У той же час поточні зобов'язання за грудень на суму 2 935 грн. 49 коп. виконані не були.

Відповідно до п.9 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України "Про наукову і науково-технічну діяльність", та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи (далі - Порядок), затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України № 372 від 24.03.2004 року, різниця у розмірі пенсій наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації фінансується за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів згідно з пунктами 3-8 цього Порядку.

В силу п. 5 Порядку, розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України "Про наукову і науково-технічну діяльність", про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення. Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Розмір витрат Пенсійного фонду України за грудень 2013 року, які підлягають відшкодуванню, підтверджується розрахунком та повідомленням про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність" і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів з серпня 2013 року, який разом із супровідним листом отриманий відповідачем 16.08.2013 року.

Суд критично оцінює доводи відповідача стосовно необізнаності відповідача із змістом наказу управління Пенсійного фонду України у м. Хмельницькому від 18.10.2013 року №514.

Встановлено, що з часу погодження вказаного графіка представники відповідача ( керівник або інші посадові особи) не звертались з вимогою щодо ознайомлення із його змістом. Графік, який наявний у матеріалах справи, підписаний керівником ДП "Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" та скріплений печаткою підприємства, що на думку суду, свідчить про згоду відповідача з його умовами.

Факт оскарження вказаного наказу в суді, на думку суду, не впливає на підстави для стягнення поточної заборгованості.

Відповідно до ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

На думку суду, позовні вимоги є обґрунтованими, тому позов слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 158-163 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

адміністративний позов задоволити.

Стягнути з Державного підприємства "Хмельницький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою" (код ЄДРПОУ 00726866) в дохід Державного бюджету України 2 935 (дві тисячі дев'ятсот тридцять п'ять) грн. 49 коп. заборгованості по відшкодуванню витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України "Про наукову і науково - технічну діяльність", і сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів за грудень 2013 року.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Повний текст постанови виготовлено 25 березня 2014 року 16.00

Суддя І.С. Козачок

СудХмельницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення21.03.2014
Оприлюднено04.04.2014
Номер документу37976319
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/892/14

Ухвала від 19.03.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

Постанова від 21.03.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

Ухвала від 07.03.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Козачок І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні