Постанова
від 27.03.2014 по справі 823/520/14
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 березня 2014 року справа № 823/520/14

м. Черкаси

11 год. 00 хв.

Черкаський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого-судді Орленко В.І.,

при секретарі - Дудці Г.О.,

за участю прокурора Хабло О.М. - за посвідченням №019740 від 16.08.2013р.,

представника Смілянської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області Теслі В.І. - за довіреністю від 20.02.2014р. №1498/23-04-10-0251,

представника відповідача приватного підприємства «Укрромбуд» Саражі Д.В. - за довіреністю від 11.03.2014р. №3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси адміністративну справу за позовом Смілянського міжрайонного прокурора в інтересах держави в особі Смілянської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області до приватного підприємства «Укрромбуд» про стягнення заборгованості,

ВСТАНОВИВ:

До Черкаського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом звернувся Смілянський міжрайонний прокурор в інтересах держави в особі Смілянської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області, в якому просить стягнути із товариства з обмеженою відповідальністю «Укрромбуд» заборгованість зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у розмірі 41228 грн. 00 коп.

Прокурор та представник позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримали повністю, обґрунтовуючи тим, що відповідач зареєстрований як суб'єкт господарювання та перебуває на обліку в Смілянській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів. Станом на 03.03.2014р. відповідач має заборгованість до органів доходів і зборів зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за листопад - грудень 2013 року у розмірі 41228 грн. 00 коп., яку позивач просить стягнути на його користь.

Представник відповідача проти заявленого адміністративного позову заперечує, мотивуючи це тим, що вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом. Постановою головного державного виконавця Смілянського міського відділу державної виконавчої служби Смілянського міськрайонного управління юстиції від 26.03.2014р. ВП №42230845 виконавчий документ - вимогу Смілянської об'єднаної державної податкової інспекції Ю-4 від 03.02.2014р. про стягнення з приватного підприємства «Укрромбуд» недоїмки у розмірі 41228,00 грн. - за письмовою заявою стягувача про повернення виконавчого документа без подальшого виконання, повернуто стягувачеві.

Прийняття судом рішення про задоволення позовних вимог та подальша видача виконавчого листа за таким рішенням може призвести до подвійного стягнення сум єдиного внеску з відповідача.

Заслухавши пояснення та доводи представників сторін, розглянувши подані документи і матеріали, оцінивши належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Спеціальним законом, який визначає правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку, є Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» №2464-VI від 08.07.2010р. (далі по тексту - Закон № 2464), що набрав чинності з 01.01.2011р.

Відповідно до статті 1 Закону №2464 єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування - це консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Згідно пункту 1 частини 1 статті 4 Закону №2464 платниками єдиного внеску є роботодавці: підприємства, установи та організації, інші юридичні особи, утворені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, чи за цивільно-правовими договорами (крім цивільно-правового договору, укладеного з фізичною особою - підприємцем, якщо виконувані роботи (надавані послуги) відповідають видам діяльності, зазначеним у витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ і організацій, інших юридичних осіб, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами.

Страхувальниками, в свою чергу, вважаються роботодавці та інші особи, які відповідно до Закону №2464 зобов'язані сплачувати єдиний внесок.

Судом встановлено, що відповідач - приватне підприємство «Укрромбуд» зареєстроване як суб'єкт господарювання виконавчим комітетом Смілянської міської ради 18.09.2007р., ідентифікаційний код 35384928 (витяг з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців від 04.03.2014р.).

З огляду на викладені вище норми Закону №2464 відповідач є страхувальником, в розумінні цього Закону, та зареєстрований як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів та зборів.

Відповідно до пункту 1 частини 2 статті 6 Закону №2464 платник єдиного внеску зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі нараховувати, обчислювати і сплачувати єдиний внесок.

Так, згідно ч. 8 статті 9 Закону №2464 платники єдиного внеску, крім платників, зазначених у пунктах 4 і 5 частини першої статті 4 цього Закону, зобов'язані сплачувати єдиний внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця.

При цьому платники-роботодавці, під час кожної виплати заробітної плати (доходу, грошового забезпечення), на суми якої (якого) нараховується єдиний внесок, одночасно з видачею зазначених сум зобов'язані сплачувати нарахований на ці виплати єдиний внесок у розмірі, встановленому для таких платників (авансові платежі). Кошти перераховуються одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення), у тому числі в безготівковій чи натуральній формі. При цьому фактичним отриманням (перерахуванням) коштів на оплату праці (виплату доходу, грошового забезпечення) вважається отримання відповідних сум готівкою, зарахування на рахунок одержувача, перерахування за дорученням одержувача на будь-які цілі, отримання товарів (послуг) або будь-яких інших матеріальних цінностей у рахунок зазначених виплат, фактичне здійснення з таких виплат відрахувань згідно із законодавством або виконавчими документами чи будь-яких інших відрахувань.

Єдиний внесок підлягає сплаті незалежно від фінансового стану платника (ч. 12 статті 9 Закону №2464).

В судовому засіданні встановлено, що згідно звітів про суми нарахованої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення, допомоги, компенсації) застрахованих осіб та суми нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів за листопад - грудень 2013 року, відповідачем самостійно визначена сума єдиного внеску, що підлягає сплаті за вказані періоди, відповідно складає 36580 грн. 20 коп. та 38146 грн. 64 коп.

В той же час, грошові кошти в рахунок погашення заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за листопад - грудень 2013 року відповідач в установлені статтею 9 Закону № 2464 строки в повному обсязі не перерахував у зв'язку з чим утворилася заборгованість перед Пенсійним фондом України за відповідний період в розмірі 41228 грн. 00 коп.

Сума єдиного внеску, своєчасно не нарахована та/або не сплачена у строки, встановлені Законом № 2464, в тому числі обчислена органом доходів і зборів у випадках, передбачених цим Законом, визнається недоїмкою.

Згідно з ч. 4 статті 25 Закону №2464 (в редакції Закону від 04.07.2013р. №406-VII) орган доходів і зборів у порядку, за формою та у строки, встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику, надсилає платникам єдиного внеску, які мають недоїмку, вимогу про її сплату.

Вимога про сплату недоїмки є виконавчим документом.

Платник єдиного внеску зобов'язаний протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги про сплату недоїмки сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею.

У разі незгоди з розрахунком суми недоїмки платник єдиного внеску узгоджує її з органом доходів і зборів шляхом оскарження вимоги про сплату єдиного внеску в адміністративному або судовому порядку.

Скарга на вимогу про сплату єдиного внеску подається до органу доходів і зборів вищого рівня у письмовій формі протягом десяти календарних днів, що настають за днем отримання платником єдиного внеску вимоги про сплату єдиного внеску, з повідомленням про це органу доходів і зборів, який прийняв вимогу про сплату єдиного внеску.

Орган доходів і зборів, який розглядає скаргу платника єдиного внеску, зобов'язаний прийняти вмотивоване рішення та надіслати його платнику єдиного внеску протягом 30 календарних днів, наступних за днем отримання скарги, на адресу платника єдиного внеску поштою з повідомленням про вручення або надати йому під розписку. Якщо протягом цього строку вмотивоване рішення органом доходів і зборів не надсилається платнику єдиного внеску, така скарга вважається повністю задоволеною на користь платника єдиного внеску.

Порядок узгодження сум недоїмки з єдиного внеску встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну податкову і митну політику.

У разі якщо згоди з органом доходів і зборів не досягнуто, платник єдиного внеску зобов'язаний сплатити суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею протягом десяти календарних днів з дня надходження рішення відповідного органу доходів і зборів або оскаржити вимогу до органу доходів і зборів вищого рівня чи в судовому порядку.

У зв'язку з несплатою приватним підприємством «Укрромбуд» самостійно нарахованих сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за листопад - грудень 2013 року Смілянською об'єднаною державною податковою інспекцією на адресу відповідача були направлені вимоги Ю-4 від 08.01.2014р. та №Ю-4 від 03.02.2014р. на суми відповідно 36381,36 грн. та 41228,00 грн. Вказані вимоги отримані уповноваженою особою відповідача відповідно 09.01.2014р. та 03.02.2014р., що підтверджується корінцями вимог.

Відповідачем вимоги про сплату недоїмки Ю-4 від 08.01.2014р. та №Ю-4 від 03.02.2014р. в порядку узгодження не оскаржувалась, єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування до органів доходів і зборів за листопад - грудень 2013 року в повному обсязі протягом встановленого для його сплати строку не сплачено.

Згідно абз. 9 ч. 4 ст. 25 Закону №2464 у разі якщо платник єдиного внеску протягом десяти календарних днів з дня надходження вимоги не сплатив зазначені у вимозі суми недоїмки та штрафів разом з нарахованою пенею, не узгодив вимогу з органом доходів і зборів, не оскаржив вимогу в судовому порядку або не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів з дня надходження узгодженої вимоги, орган доходів і зборів надсилає в порядку, встановленому законом, до підрозділу державної виконавчої служби вимогу про сплату недоїмки.

У випадках, зазначених в абзаці дев'ятому цієї частини, орган доходів і зборів також має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки. При цьому заходи досудового врегулювання спорів, передбачені законом, не застосовуються.

Оскільки право органів доходів і зборів на звернення до суду з позовом про стягнення з платників несплачених сум єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування передбачено п. 7 ч. 1 статті 13 та ч. 4 статі 25 Закону № 2464, суд вважає доведеним право позивача на стягнення з відповідача заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за листопад - грудень 2013 року на загальну суму 41228 грн. 00 коп.

На підставі викладеного, керуючись статтями 159-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з приватного підприємства «Укрромбуд» (20700, Черкаська область, м. Сміла, вул. Кармелюка, буд. 78, кв. 45, ідентифікаційний код 35384928) на користь Смілянської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Черкаській області 41228 (сорок одну тисячу двісті двадцять вісім) грн. 00 коп. заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування за листопад - грудень 2013 року.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня проголошення постанови. У разі застосування судом частини третьої статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.І. Орленко

Повний текст постанови виготовлений 31.03.2014 року.

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення27.03.2014
Оприлюднено04.04.2014
Номер документу37989146
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/520/14

Ухвала від 10.07.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Епель О.В.

Постанова від 27.03.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

Ухвала від 05.03.2014

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.І. Орленко

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні