Рішення
від 20.03.2014 по справі 525/1469/13-ц
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/1469/13-ц

Провадження № 2/525/24/2014

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

20.03.2014 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Лисенко Н.В., при секретарі Хоменко М.М. розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду сел. Велика Багачка Полтавської області справу за позовом ОСОБА_1 до Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору відділ Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та визнання права власності на земельну ділянку,-

в с т а н о в и в:

Відповідно до ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому законом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Позивач ОСОБА_1 звернувся 13 листопада 2013 року до Великобагачанського районного суду Полтавської області з позовом до Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору відділ Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та визнання права власності на земельну ділянку.

З позову вбачається, що розпорядженням Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області від 12 жовтня 2004 року № 392 позивачу була передана у приватну власність земельна ділянка площею 4,0421 га. для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області. На підставі цього розпорядження 19 січня 2005 року позивачу був виданий державний акт на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 092721. Позивач ОСОБА_1 вказує, що під час оформлення державного акту на земельну ділянку була допущена помилка щодо її розміру, так було вказано розмір 3,38 га. замість правильного розміру 4,0421 га. В зв'язку з цим державний кадастровий реєстратор відмовив йому у видачі Витягу з Державного земельного кадастру на цю земельну ділянку через цю помилку. До того ж оригінал державного акту на право власності на земельну ділянку ним було втрачено. В зв'язку з цим посилаючись на вищевикладені обставини позивач ОСОБА_1 звернувся до суду із позовом, в якому просив суд ухвалити рішення, яким визнати недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серії ПЛ № 092721, виданий Великобагачанською районною державною адміністрацією Полтавської області 19 січня 2005 року на його ім'я та визнати за ним право власності на вказану земельну ділянку.

Ухвалою суду від 14 листопада 2013 року було відкрито провадження по справі.

В судовому засіданні 9 грудня 2013 року представник третьої особи відділу Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області Фелоненко О.М. заявила клопотання про залучення до участі в справі в якості третьої особи Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою.

Ухвалою суду від 9 грудня 2013 року було залучено до участі в справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою.

20 січня 2014 року позивач ОСОБА_1 подав до суду додаткову позовну заяву, в якій доповнив прохальну частину позову п.3 щодо зобов'язання Великобагачанської РДА внести зміни до розпорядження голови Великобагачанської РДА №392 від 12.10.2004 року "Про розгляд та затвердження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) у межах КСП "Маяк" Рокитянської сільської ради" в частині розміру земельної ділянки переданої у приватну власність ОСОБА_1

В судовому засіданні 20 березня 2014 року позивач ОСОБА_1 позов підтримав, посилався на обставини, викладені в ньому та просив суд його задовольнити.

Представник відповідача Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області Кіяшко О.І. позов визнав в повному обсязі..

Представник третьої особи відділу Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області в судове засідання не з'явився, до суду начальник відділу надіслав заяву, в якій просив суд розглянути справу у відсутність представника відділу, не заперечує щодо задоволення позову ОСОБА_1

Представник третьої особи Полтавського науково-дослідного та проектного інституту землеустрою в судове засідання не з'явився, до суду від них надійшла заява, в якій в.о. директора інституту Неділько Г.В. просив суд справу розглянути у відсутність їхнього представника, не заперечують щодо задоволення позову ОСОБА_1

Суд, заслухавши пояснення позивача ОСОБА_1, представника відповідача Кіяшка О.І., представника третьої особи Фелоненко О.М., дослідивши матеріали справи і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 до Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору відділ Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області, Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку визнання права власності на земельну ділянку та внесення змін до розпорядження райдержадміністрації підлягає задоволенню з таких підстав.

Судом встановлено, що ОСОБА_1 на підставі державного акту на право власності на земельну ділянку серії ПЛ №092721, виданого 19 січня 2005 року належала земельна ділянка площею 3.38 га., призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області (а.с.13).

Станом на 31 жовтня 2013 року загальна грошова оцінка земельної ділянки площею 3,38 га., що розташована на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області та призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва становить 92657 грн. 10 коп. (а.с.15).

З повідомлення державного кадастрового реєстратора відділу Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області Левчук С.В. від 2 вересня 2013 року вбачається, що ОСОБА_1 належала на праві власності земельна ділянка, призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що розташована на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, яка внесена до Національної кадастрової системи площею 4,0421га., що суперечить вказаній в Державному акті площі 3,38 га. (а.с.12).

З архівного витягу з розпорядження голови Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області від 12.10.2004 року №392 про розгляд та затвердження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) в межах ТОВ "Маяк" на території Рокитянської сільської ради, отриманого на запит суду вбачається, що цим розпорядженням було затверджено проект створення нових землеволодінь в розмірі земельних часток (паїв) в межах ТОВ "Маяк", яким передбачено розмір кожної з 881 земельних часток (паїв) загальною площею 3131,69 га.; створення мережі під'їзних шляхів на площі 50,96 га., затверджено уточнену вартість земельної частки (паю) в сумі 40646,3 грн. (без урахування коефіцієнту індексації ) та її площу в розмірі 3.49 кадастрових гектарів. та посвідчено право власності громадян на земельні ділянки (паї) Державними актами на право власності на землю без встановлення меж кожної з них .В список власників земельних часток (паїв) на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району, який є додатком до цього розпорядження, входить ОСОБА_1, в списку зазначений під № 311, номер земельної ділянки на плані НОМЕР_1, розмір земельної ділянки 3.38 га.

В даний час у позивача ОСОБА_1 немає оригіналу державного акту на право власності на землю, а з 01.01.2013 року дублікати державних актів взагалі не видаються.

З матеріалів щодо складання обмінного файлу вбачається, що загальна площа спірної земельної ділянки складає 4.0421 га, кадастровий номер 5320284700:00:001:0212, внесена до Національної кадастрової системи площею 4,0421 га, що суперечить вказаній в державному акті площі 3,38 га ( а.с.а.с.5-9).

В картографічному матеріалі, оглянутому в судовому засіданні, фотокопія якого є в матеріалах справи, зазначено, що ОСОБА_1 належить земельна ділянка розміром 3,38 га, яка складається з двох агровиробничих груп грунтів 55Д, площею 3,32 га та 53 Д, площею 0,72 га, що складає 4,0421 га, а не 3,38 га як зазначено у картографічному матеріалі.

Згідно ч.4 ст. 174 ЦПК України "у разі визнання відповідачем позову суд за наявності передбачених законом підстав ухвалює рішення про задоволення позову. "

При таких обставинах, коли визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи і інтереси інших осіб, суд приходить до висновку про ухвалення рішення про задоволення позову ОСОБА_1 до Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору відділ Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області, Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою, про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку, визнання права власності на земельну ділянку площею 4,0421 га., призначену для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, та внесення змін в розпорядження райдержадміністрації щодо даної земельної ділянки.

Керуючись ч. 1 ст. 203, ст.ст. 215, 229 ЦК України, ст.ст. 10, 11, 60, 174, 212-215 ЦПК України, суд , -

в и р і ш и в :

1. Позов ОСОБА_1 до Великобагачанської районної державної адміністрації Полтавської області, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмету спору відділ Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області, Полтавський науково-дослідний та проектний інститут землеустрою про визнання недійсним державного акту на право власності на земельну ділянку та визнання права власності на земельну ділянку задовольнити.

2. Визнати державний акт на право власності на земельну ділянку площею 3,38 га, серії ПЛ № 092721, виданий Великобагачанською районною державною адміністрацією Полтавської області 19 січня 2005 року на ім'я ОСОБА_1, зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю за номером 010555100336, недійсним.

3. Визнати за ОСОБА_1 право власності на земельну ділянку площею 4,0421 га., що призначена для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та розташована на території Рокитянської сільської ради Великобагачанського району Полтавської області.

4. Зобов'язати Великобагачанську районну державну адміністрацію Полтавської області внести зміни до розпорядження голови Великобагачанської РДА №392 від 12.10.2004 року "Про розгляд та затвердження проекту землеустрою щодо організації території земельних часток (паїв) у межах КСП "Маяк" Рокитянської сільської ради" в частині розміру земельної ділянки, переданої у приватну власність ОСОБА_1 з вказаної в розпорядженні площі 3.38 га. на площу 4.0421 га.

Апеляційна скарга до апеляційного суду Полтавської області подається протягом десяти днів після його проголошення. Особи, які брали участь в справі, але не були присутні у судовому засіданні під час розгляду справи, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Головуючий -

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення20.03.2014
Оприлюднено07.04.2014
Номер документу37996861
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/1469/13-ц

Ухвала від 09.12.2013

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

Ухвала від 08.02.2014

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

Рішення від 20.03.2014

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

Ухвала від 14.11.2013

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Лисенко Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні