Рішення
від 20.03.2014 по справі 922/570/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"20" березня 2014 р.Справа № 922/570/14

Господарський суд Харківської області у складі:

судді Мамалуя О.О.

при секретарі судового засідання Стоянові А.С.

розглянувши справу

за позовом ТОВ "Масштраб-Строй", м. Харків до Хотімлянської сільської ради Вовчанського району, с. Хотімля , Управління Державної казначейської служби України у Вовчанському районі Харківської області, м. Вовчанськ про стягнення коштів за участю :

позивача - Стук Є.Б. - дов.;

першого відповідача - Кучма О.П. - дов.;

другого відповідача - не з"явився

ВСТАНОВИВ:

Позивач - ТОВ "МАСШТАБ-СТРОЙ" звернувся до суду з позовом, в якому прохає стягнути з першого відповідача Хотімлянської сільської ради Вовчанського району Харківської області) заборгованість Хотімлянської сільської ради Вовчанського району Харківської області перед ТОВ "МАСШТАБ-СТРОЙ" у сумі 88990,80 грн.

Перший відповідач в судовому засіданні факт заборгованості визнає, вказує, що він здійснив всі необхідні дії для того, щоб другий відповідач здійснив необхідну перерахування коштів з рахунків першого відповідача, відкритих в установах Декржказначейства за вказаним договором (оскільки перший відповідач є бюджетною організацією).

Другий відповідач в судове засідання не з'явився, причини нез'явлення суду невідомі, про дату, місце та час розгляду справи був повідомлений належним чином. Суд вважає можливим розглянути справу за наявними матеріалами, без присутності представника другого відповідача.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та першого відповідача, суд встановив, що 05 липня 2013 року між Хотомлянською сільською радою (ВІДПОВІДАЧ 1) та ТОВ "МАСШТАБ-СТРОЙ" (ПОЗИВАЧ) було укладено договір підряду № 5/1-13. Згідно цього договору ТОВ "МАСШТАБ-СТРОЙ" було зобов'язане у строк до 31серпня 2013 року здійснити поточний ремонт сільради в с. Хотімля Вовчанського району Харківської області.

ТОВ "МАСШТАБ-СТРОЙ" виконало звої зобов'язання в повному обсязі, що підтверджується Актом приймання виконаних будівельних робіт (Форма № КБ-2в) від 25 липня 2013 року та Довідкою про вартість виконаних будівельних роботах (витратах) (Форма № КБ-3) від 25 липня 2013 року, які підписані Сторонами по договору.

Згідно ст. 11 ЦК України, цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини.

Відповідно до ст.626 ЦК України, договором є домовленість двох або більше сторін, спрямована на встановлення, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків.

Договір є обов'язковим для виконання сторонами (ст.629 ЦК України). Відповідно до ст.631 ЦК України, строком договору є час, протягом якого сторони можуть здійснити свої права та виконати обов'язки відповідно до договору.

Відповідно до частини 1 статті 174 ГК України, господарський договір є підставою виникнення господарських зобов'язань.

У відповідності до ст. 509 Цивільного кодексу України, ст. 173 Господарського кодексу України, в силу господарського зобов'язання, яке виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання, один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Боржник вважається таким, що прострочив зобов'язання, якщо він не приступив до його виконання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 222 ГК України учасники господарських відносин, що порушили майнові права або законні інтереси інших суб'єктів, зобов'язані поновити їх, не чекаючи пред'явлення їм претензії чи звернення до суду.

20 листопада 2013 року ПОЗИВАЧ направив ВІДПОВІДАЧУ 1 Претензію № 1 на суму 88990,80 грн. з вимогою сплатити борг.

27 листопада 2013 року ВІДПОВІДАЧ 1 направив ВІДПОВІДАЧУ 2 лист за № 256 з проханням здійснити оплату 88990,80 грн. по Договору № 5/1-13 від 05/УП-2013 року.

02 грудня 2013 року між Сторонами Договору № 5/1-13 було складено Акт звіряння взаємних розрахунків, в якому зафіксовано борг ВІДПОВІДАЧА 1 на користь ПОЗИВАЧА у сумі 88990,80 грн.

12 грудня 2013 року ВІДПОВІДАЧ 2 направив ВІДПОВІДАЧУ 1 лист за № 01-50/140-1286 в якому підтвердив заборгованість перед ТОВ "МАСШТАБ-СТРОЙ" в сумі 88990,80 грн.

26 грудня 2013 року ВІДПОВІДАЧ 1 направив ПОЗИВАЧУ лист за № 282 де вказав, що направив всі необхідні для сплати боргу до УДКСУ у Вовчанському районі Харківської області (ВІДПОВІДАЧ 2), але ВІДПОВІДАЧ 2 не виконав свої функціональні обов'язки та не здійснив оплату за ремонт приміщення сільської ради.

Таким чином на теперішній час існує заборгованість Хотімлянської сільської ради Вовчанського району Харківської області перед ТОВ "МАСШТАБ-СТРОЙ" у сумі 88990,80 грн.

У відповідності з частинами 1, 7 статті 193 ГК України суб'єкти господарювання і інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином у відповідності з законом, іншими правовими актами, договором, а при відсутності конкретних вимог відносно виконання зобов'язання - у відповідності з вимогами, які зазвичай ставляться в звичайних умовах. Не допускається однобічна відмова від виконання зобов'язань, окрім випадків, передбачених законом, а також відмова від виконання або відстрочення виконання на тих підставах, що боржник не може виконати прийняті на себе зобов'язання.

До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з врахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до статей 509, 526 Цивільного кодексу України, зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана зробити на користь іншої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші і т. п.) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його зобов'язання. Зобов'язання повинне виконуватися належним чином відповідно до умов договору і вимог законодавства, а за відсутності таких умов і вимог - відповідно до звичаїв ділового звороту або інших вимог, які зазвичай ставляться.

Відповідно до пункту 8 частини 1 статті 2 Бюджетного кодексу України бюджетне зобов'язання - це будь-яке здійснене відповідно до бюджетного асигнування розміщення замовлення, укладання договору, придбання товару, послуги чи здійснення інших аналогічних операцій протягом бюджетного періоду, згідно з якими необхідно здійснити платежі протягом цього ж періоду або у майбутньому.

Згідно із вимогами Бюджетного кодексу України та закону України про Державний бюджет України на відповідний рік органи Державного казначейства України здійснюють облік зобов'язань розпорядників бюджетних коштів у порядку, визначеному Державним казначейством України, та відображають їх у звітності про виконання Державного бюджету України і місцевих бюджетів.

Розпорядники та одержувачі бюджетних коштів державного і місцевих бюджетів, які перебувають на казначейському обслуговуванні здійснюють реєстрацію зобов'язань в органах Державного казначейства відповідно до вимог Порядку обліку зобов'язань розпорядників коштів бюджету в органах Державного казначейства, затвердженого наказом Державного казначейства України від 09.08.2004 №136 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 30.08.2004 за №1068/9667.

Розпорядники бюджетних коштів беруть бюджетні зобов'язання та здійснюють відповідні видатки за загальним фондом бюджету тільки в межах бюджетних асигнувань, встановлених кошторисами, враховуючи необхідність виконання бюджетних зобов'язань минулих років, узятих на облік в органах Державного казначейства України, та у разі їх відповідності бюджетним паспортам. За спеціальним фондом бюджету розпорядники бюджетних коштів беруть зобов'язання виключно в межах відповідних фактичних надходжень до спеціального фонду бюджету.

При здійсненні господарської діяльності розпорядники бюджетних коштів повинні керуватись положенням частини 6 статті 51 Бюджетного кодексу України, згідно з яким будь-які зобов'язання, взяті фізичними та юридичними особами без відповідних бюджетних асигнувань або ж з перевищенням повноважень, встановлених Бюджетним кодексом України, законом про Державний бюджет України та рішенням про місцевий бюджет на відповідний рік, вважаються небюджетними зобов'язаннями і не підлягають оплаті за рахунок бюджетних коштів. Узяття таких зобов'язань є бюджетним правопорушенням.

Оплата рахунків розпорядників та одержувачів бюджетних коштів шляхом безготівкового перерахування коштів здійснюється органами казначейства на підставі підготовлених і поданих ними платіжних доручень та документів, які підтверджують цільове направлення коштів (рахунки-фактури, товарно-транспортні накладні, акти виконаних робіт тощо).

Але всупереч наведеного вище ВІДПОВІДАЧ 2 не виконав свої зобов'язання, які встановлені діючим законодавством України щодо оплати рахунку розпорядника бюджетних коштів - ВІДПОВІДАЧА 1 по Договору підряду № 5/1-13.

Позивач 20.03.2014р. в судовому засіданні звернувся до суду з клопотанням про вихід за межі позовних вимог для захисту його прав, оскільки, на його думку, перший відповідач дійсно виконав всі необхідні дії для того, щоб сплатити борг, однак другий відповідач з невідомих причин не виконує його платіжне доручення.

Суд вважає це клопотання таким, що підлягає задоволенню, та, з метою захисту прав і законних інтересів позивача, виходить за межи позовних вимог стягуючи на користь позивача з другого відповідача - Управління державної казначейської служби у Вовчанському районі Харківської області - з рахунків першого відповідача Хотімлянської сільської ради Вовчанського району Харківської області заборгованість Хотімлянської сільської ради Вовчанського району Харківської області перед позивачем ТОВ "МАСШТАБ-СТРОЙ" у сумі 88990,80 грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 1827,00 грн.

На підставі вищевикладеного, керуючись положеннями ст. 8 Конституції України, ст.ст. 2, 54, 56 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги задовольнити.

Стягнути на користь позивача, ТОВ "МАСШТАБ - СТРОЙ" (61105, г. Харків, пр. Героїв Сталінграду, 41, Код ЄДРПОУ 35475255, р/р 26002268595600 в ПАТ "УКРСИББАНК" м. Харків, МФО 351005) з другого відповідача - Управління державної казначейської служби у Вовчанському районі Харківської області (Харківська область, Вовчанський район. м. Вовчанськ, вул. Фрунзе, 24) - з казначейських рахунків першого відповідача Хотімлянської сільської ради Вовчанського району Харківської області (62572, Харківська область, Вовчанський район, с. Хотімля, вул. Леніна, буд. 11-а, Код ЄЛРПОУ 04399074, р/р 31428000700180 банк ГУДКУ в Харківській області, МФО 851011) заборгованість Хотімлянської сільської ради Вовчанського району Харківської області перед ТОВ "МАСШТАБ-СТРОЙ" у сумі 88990,80 грн. та витрати по сплаті судового збору в сумі 1827,00 грн.

Повне рішення складено 25.03.2014 р.

Суддя О.О. Мамалуй

Дата ухвалення рішення20.03.2014
Оприлюднено07.04.2014
Номер документу38007612
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення коштів

Судовий реєстр по справі —922/570/14

Ухвала від 06.03.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Ухвала від 24.02.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

Рішення від 20.03.2014

Господарське

Господарський суд Харківської області

Мамалуй О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні