Постанова
від 31.03.2014 по справі 802/768/14-а
ВІННИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

м. Вінниця

31 березня 2014 р. Справа № 802/768/14-а

Вінницький окружний адміністративний суд в складі

Головуючого судді Дончика Віталія Володимировича,

розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Козятинської об'єднаної державної податкової інспекції Головного управління Міндоходів у Вінницькій області (далі - Козятинська ОДПІ) до Товариства з обмеженою відповідальністю "Калинівкаметцентр" (далі - ТОВ "Калинівкакметцентр") про припинення юридичної особи

в с т а н о в и в :

У березні 2014 року Козятинська ОДПІ звернулась в суд з адміністративним позовом про припинення юридичної особи ТОВ "Калинівкаметцентр".

В обгрунтування заявлених вимог вказують, що відповідач з 2003 року не подає органам державної податкової служби податкові декларації та документи фінансової звітності відповідно до вимог закону, що передбачає припинення юридичної особи за відповідним рішенням суду.

Суд, розглянувши матеріали позовної заяви та встановивши, що відповідно до положень ст. 183-2 КАС України у даній категорії адміністративної справи застосовується скорочене провадження, ухвалою від 17.03.2014 року відкрив скорочене провадження у справі та запропонував відповідачу в 10-денний термін надати письмові заперечення проти позову.

Відповідач у строк, передбачений частиною третьою статті 183-2 КАС України заперечень суду не направив. Копію ухвали про відкриття скороченого провадження судом направлено на адресу відповідача, що вказана в позовній заяві та у витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Відповідач належним чином повідомлений про розгляд справи в порядку скороченого провадження, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення, яке отримано останнім 19.03.2014 року (а.с.12).

Отже, судом вжито всіх залежним від нього заходів для повідомлення відповідача про строк подання заперечення проти позову, порядок його подання, а також наслідки неподання такого заперечення.

Розглянувши та оцінивши матеріали справи в порядку скороченого провадження, відповідно до вимог статті 183-2 КАС України - без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі, оцінивши подані докази, дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що позов підлягає задаволенню, з наступних підстав.

Судом встановлено, що ТОВ "Калинівкаметцентр" зареєстровано Калинівською районною державною адміністрацією Вінницької області 21.11.2011 року, код ЄДРПОУ 37503252, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців № 87(а.с.3.4.).

Відповідно до пункту 8 статті 19 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання, відокремленні підрозділи юридичних осіб, виділенні на окремий баланс, зобов'язані вести первинний (оперативний) облік результатів своєї роботи, складати та подавати відповідно до вимог закону статистичну інформацію та інші дані, визначені законом,а також вести ( крім громадян України, іноземців та осіб без громадянства, які проводять господарську діяльність і зареєстровані відподвідно до закону як підприємці) бухгалтерський облік та подавати фінансову звітність згідно із законодавством.

Пунктом 49.1 статті 49 Податкового кодексу України передбачено, що податкова звітність подається платником податків або іншою особою, на яку цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами покладено обов'язки з подання органами державної податкової служби податкової звітності, за звітний період в установлені цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами строки, органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку такий платник податків.

Пунктом 49.2 статті 49 Податкового кодексу України встановлено, що платник податків незалежно від того, чи проводив він господарську діяльність у звітному періоді, повинен подати податкову звітність за такий період, крім випадків, коли він не є платником відповідного виду податків.

Згідно з п. 11.10. Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 22.12.2010 року № 979, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України від 30.12.2010 року за № 1439/18734, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі: "неподання протягом одного року в органи Державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності; якщо установчі документи суперечать чинному законодавству; провадження діяльності, яка суперечить установич документам та законодавству; наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням; наявності в органу державної податкової служби передбачених законами України інших підстав для постановлення судового рішення щодо припинення (ліквідації) чи скачування державної реєстрації суб'єкта господарювання" то керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків - про звернення до суду або господарського суду із заявою ( позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи аба підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Зазначені вимоги відповідачем не виконуються, податкова звітність не подається товариством з 2003 року, що підтверджується довідкою податкового органу (а.с.5).

Станом на 14.01.2014 року згідно довідки № 125/10/1500 від 14.01.2014 року у підприємства відсутня заборгованість з податків і зборів ( обов'язкових платежів) (а.с. 6).

Відповідно до частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є неподання з 2003 року органам державної податкової служби податковиї декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Згідно пункту 36.5 ст. 36 Податкового кодексу України відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов'язку несе платник податків.

Пунктом 20.1.12 ст. 20 Податкового кодексу України визначено, що органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих ( засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно з п.п. 67.2 статті 67 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо:

припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців;

відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців;

скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Згідно з ч. 1 ст. 216 Господарського кодексу України учасники господарських відносин несуть господарсько-правову відповідальність за правопорушення у сфері господарювання шляхом застосування до правопорушників господарських сканкцій на підставах і в порядку, передбачених цим Кодексом, іншими законами та договором.

Відповідно до ст. 218 Господарського кодексу України підставою господарсько-правової відповідальності учасника господарських відносин є вчинене ним правопорушення у сфері господарювання. Учасник господарських відносин відповідає за невиконання або неналежне виконання господарського зобов'язання чи порушення правил здійснення господарської діяльності, якщо не доведе що ним вжито усіх залежних від нього заходів для недопущення господарського правопорушення.

Згідно з ч. 1 ст.247 Господарського кодексу України у разі здійснення суб'єктом господарюванн діяльності, що суперечить закону чи установчим документам, до нього може бути застосовано адміністративно-господарську санкцію у вигляді скасування державної реєстрації цього суб'єкта та його ліквідації.

Відповідно до частини 1 статті 42 Конституції України кажен має право на підприємницьку діяльність, яка не заборонена законом. При цьому статті 67, 68 Конституції України встановлюють, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах встановлених законом ( ст. 67), кожен зобов'язаний неухильно додержуватися Конституції України та законів України. Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності (ст.68).

Згідно ст.ст. 71 , 86 КАС України вбачається, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких грунтуються її вимоги та заперечення, суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що грунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Враховуючи викладені обставини, зокрема той факт, що відповідач протягом періоду, що перевищує один рік, не звутає до податкових органів ( не подає податкові звітності), суд дослідивши матеріали справи та оцінивши докази які є у справі, прийшов до висновку, що позовні вимоги є обгрунтованими та підлягають задоволенню.

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат позивача - суб'єктавладних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

Відповідно до частини 1 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" суд, який постановив рішення щодо припинення юридчної особи, що не пов'язане з банкрутством юридичної особи, у день набрання таким рішенням законної сили направляє його копію державному реєстратору за місцезнаходженням юридичної особи для внесення до Єдиного державного реєстру запису про судове рішення.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 158, 162, 183-2, 256 КАС України, суд -

п о с т а н ов и в :

Адміністративний позов задвольнити.

Припинити юридичну особу - Товариство з обмеженою відповідальністю "Калинівкаметцентр" ( вул. Леніна 191-а , кв. 2 , с. Павлівка, Калинівський район, Вінницька область, 22436, код ЄДРПОУ 37503252).

Копію постанови направити державному реєстратору Реєстраційної служби Калинівського районного управління юстиції Вінницької області (вул. Дзержинського буд.39 , м. Калинівка, Вінницька область 22400) для виконання вимог ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців"

Постанова підлягає негайному виконанню.

Відповідно до ст.ст. 183-2, 186 КАС України постанова може бути оскаржена протягом 10 днів з моменту отримання копії постанови. Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною. Постанова набирає законної сили в порядку ст. 254 КАС України

Суддя /підпис/ Дончик Віталій Володимирович

Копія вірна:

Суддя:

Секретар:

Копія вірна:

Суддя:

Секретар:

СудВінницький окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення31.03.2014
Оприлюднено03.04.2014
Номер документу38015624
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —802/768/14-а

Постанова від 31.03.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

Ухвала від 17.03.2014

Адміністративне

Вінницький окружний адміністративний суд

Дончик Віталій Володимирович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні