Ухвала
від 19.05.2009 по справі 54/79-09 (н.р. 53/84-08)
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

54/79-09 (н.р. 53/84-08)

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан Свободи, 5, м. Харків, 61022,  

тел. приймальня (057) 705-14-50, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"19" травня 2009 р.                                                            Справа № 54/79-09 (н.р.  

вх. № 2299/1-54 (н.р. 2254/1-53)

Суддя господарського суду Хачатрян В.С.

при секретарі судового засідання Кириленко М.Ю.

за участю представників сторін:

позивача - не з'явився

відповідача - не з'явився

3-х осіб - 1. не з'явився;

                2. Санін А.О., Сахно В.Г., дов. № 5537 від 22.10.2008 року;

                3. Чередніченко О.Г., особисто;

                4. не з'явився;

                5. Елиазарян Г.С., особисто

розглянувши справу за позовом Приватної фірми "Прогрес", м. Харків  

до  Харківської міської ради, м. Харків

3-і особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача: 1. КЖЕП № 3 Київського району м. Харкова

                    2. Леонідова Тетяна Ігорівна, м. Харків

                    3. Чередниченко Олена Григорівна., м. Харків

                    4. Драненко Андрій В*ячеславович., м. Харків

                    5.  Егиазарян Гукас Саркисович., м. Харків  

про визнання права власності

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ПФ "Прогрес", звернувся до господарського суду з позовом до  Харківської міської ради про визнання права власності на нежитлові приміщення підвального поверху в літ. «Б-2», а саме: приміщення №1 площею 4,2 кв.м., №2 площею 16,7 кв.м., №3 площею 12,8 кв.м., №4 площею 12,2 кв.м., №5 площею 8,6 кв.м., №6 площею 1,8 кв.м., загальною площею 56,3 кв.м., розташованих за адресою: м. Харків, вул. Мироносицька, 54-В.

Суд, розглянувши надані учасниками судового процесу документи і матеріали, дійшов висновку про наступне:

Як вбачається з матеріалів справи та встановлено Вищим господарським судом України в постанові від 25 лютого по справі № 53/84-08, Леонідова Тетяна Ігорівна, Чередниченко Олена Григорівна., Драненко Андрій В*ячеславович., Егиазарян Гукас Саркисович є власниками квартир у будинку за адресою м. Харків, вул. Мироносицька, 54-В.

Відповідно до п. 2 ст. 10 Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду" власника квартир багатоквартирних будинків є співвласниками допоміжних приміщень будинку, технічного обладнання, елементів зовнішнього благоустрою і зобов'язані брати участь у загальних витратах, пов'язаних з утриманням будинку і прибудинкової території відповідно до своєї частки у майні будинку. Допоміжні приміщення передаються у власність квартиронаймачів безоплатно і окремо приватизації не підлягають.

З наведеного випливає, що Леонідова Тетяна Ігорівна, Чередниченко Олена Григорівна., Драненко Андрій В*ячеславович., Егиазарян Гукас Саркисович на праві спільної сумісної власності є власниками допоміжних приміщень у будинку за адресою м. Харків, вул. Мироносицька, 54-В, у тому числі - приміщень підвального поверху, щодо яких виник спір.   

Згідно ч. 1 ст. 24 ГПК України господарський суд за наявності достатніх підстав має право до прийняття рішення залучити за клопотанням сторони або за своєю ініціативою до участі у справі іншого відповідача.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов до висновку про необхідність, в  порядку ст. 24 ГПК України, залучити до участі у справі № 54/79-09 в якості співвідповідачів з відповідними процесуальними правами та обов'язками Леонідову Тетяну Ігорівну, Чередниченко Олену Григорівну., Драненко Андрія В*ячеславович., Егиазарян Гукаса Саркисовича, в зв'язку з тим, що предмет позову стосується нерухомого майна, що належить їм на праві спільної сумісної власності.

Представник позивача в призначене судове засідання не з'явився, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином.

Представник відповідача в призначене судове засідання не з'явився, про час та місце судового засідання був повідомлений належним чином.

Представник КЖЕП № 3 Київського району м. Харкова та Драненко А.В.. в судове засідання не з'явилися, про час та місце судового засідання були повідомлені належним чином.

Представники Леонідової Т.І., у судовому засіданні проти позовних вимог заперечували у повному обсязі з мотивів викладених у відзиві на позов, наданому до канцелярії суду 05.05.2009 року за вх. 12653.       

Чередниченко О.Г. у судовому засіданні проти позовних вимог заперечувала у повному обсязі.  

Егиазарян Г.С. у судовому засіданні проти позовних вимог заперечував у повному обсязі.

Суд, вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи в їх сукупності, встановив наступне.

У відповідності до абзацу першого статті 21 Господарського процесуального кодексу України  сторонами у господарському процесі – позивачами та відповідачами можуть бути підприємства та організації, зазначені у статті 1 цього Кодексу.

Відповідно до ст. 1 Господарського процесуального кодексу України, підприємства, установи, організації, інші юридичні особи (у тому числі іноземні),  громадяни, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи і в установленому порядку набули статусу суб'єкта підприємницької діяльності (далі - підприємства та організації), мають право звертатися до господарського суду згідно з встановленою підвідомчістю господарських справ за захистом своїх порушених або  оспорюваних прав і охоронюваних законом інтересів, а також для вжиття передбачених цим Кодексом заходів, спрямованих на запобігання правопорушенням.

Відповідно до статті 24 Цивільного процесуального кодексу України загальним судам підвідомчі справи по спорах, що виникають з цивільних відносин, якщо хоча б однією з сторін у спорі є громадянин.

Таким чином, суд констатує, що даний спір за предметною ознакою підвідомчий господарському суду, однак, враховуючи те, що предмет позову стосується нерухомого майна, що належить на праві спільної сумісної власності фізичним особам, то співвідповідачами по даному спору є фізичні особи, які не можуть бути учасниками господарського процесу, у зв'язку з чим суд вважає за необхідне припинити провадження у справі на підставі п.1 ч.1 ст.80 ГПК України,  тому що  спір не підлягає вирішенню в господарських судах України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 1, 21, 24, п. 1 ст. 80, ст. 86 Господарського процесуального кодексу України, -  

УХВАЛИВ:

Залучити до участі у справі в якості співвідповідачів з відповідними процесуальними правами та обов'язками: - громадянина Леонидову Тетяну Ігорівну;

- громадянина Чередніченко Олену Григорівну;

- громадянина Драненко Андрія В*ячеславовича;

- громадянина Егиазарян Гукаса Саркисовича.

Провадження у справі  54/79-09  припинити .

Суддя                                                                                          Хачатрян В.С.

Повний текст ухвали підписано 25.05.2009 року.

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення19.05.2009
Оприлюднено12.06.2009
Номер документу3803719
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —54/79-09 (н.р. 53/84-08)

Ухвала від 19.05.2009

Господарське

Господарський суд Харківської області

Хачатрян В.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні