Рішення
від 01.04.2014 по справі 925/144/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01 квітня 2014 року Справа № 925/144/14

Господарський суд Черкаської області в складі головуючого - судді Довганя К.І., при секретарі Олексенко Т.В. за участю прокурора - Приходька Д.А., відповідача - не з'явився, , розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Черкаси справу за позовом прокурора Уманського району в інтересах держави до товариства з обмеженою відповідальністю "СерНік і Ко" про стягнення 138845,14 грн.,

ВСТАНОВИВ :

Заявлено позов про стягнення з відповідача на користь держави шкоди в сумі 138845,14 грн., в тому числі 136392 грн. заподіяної вилученням сільськогосподарських угідь площею 2 га ріллі із сільськогосподарського обороту, 819,44 грн. інфляційних та 1633, 70 грн. - 3% річних.

В обґрунтування заявлених вимог прокурор вказав, що на підставі постанови про проведення перевірки від 22.01.2014р. проведено перевірку дотримання вимог земельного законодавства під час відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарським угідь та встановлено, що ТОВ „Сернік і Ко" (відповідач) не відшкодувало зазначених вище втрат в сумі 136392,00 грн.

Відповідач, був належним чином повідомлений про час та місце проведення судового засідання, однак свого представника в судове засідання не направив, про причини неявки суд не повідомив.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю відповідача за наявними матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

У судовому засіданні прокурор позов підтримав з підстав, викладених у ньому.

Суд, заслухавши пояснення прокурора, оцінивши наявні у справі докази, встановив наступне:

На підставі наказу Головного Управління Держземагенства у Черкаській області від 01.07.2013 № ЧК/7124387500:03:000/00000088 затверджено проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 2 га (кадастровий номер) на умовах оренди ТОВ «СерНік і Ко» для розробки Полянецького родовища суглинків в адміністративних межах Собківської сільської ради Уманського району Черкаської області, надано її в оренду для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користування надрами із земель сільськогосподарського призначення (за угіддями - рілля) державної власності в адмінмежах Собківської сільської ради Уманського району за межами населеного пункту. На виконання наказу між головним управлінням Держземагенства у Черкаській області та відповідачем було укладено договір оренди землі від 01.07.2013р. Актом приймання-передачі об'єкта оренди від 20.08.2013р. головне управління Держземагенства у Черкаській області передало, а відповідач прийняв у своє користування земельну ділянку державної власності, яка за категорією земель відноситься до земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення площею 2,0000 га, яка знаходиться за межами населеного пункту на території Собківської сільської ради Уманського району Черкаської області.

Крім того, наказом змінено цільове призначення земельної ділянки та віднесено її до категорії земель промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

При зміні цільового призначення вказаних земель проведено розрахунок втрат сільськогосподарського виробництва згідно «Порядку визначення втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, що підлягають відшкодуванню», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.1997 №1279, які становлять 156392 грн. Зазначений розрахунок затверджено в.о. начальника Головного Управління Держземагенства в Черкаській області Коваленком О.Г.

Однією із умов надання в оренду зазначеної земельної ділянки наказом Головного Управління Держземагенства у Черкаській області від 01.07.2013 № ЧК/7124387500:03.000/00000088 визначено відшкодування ТОВ «СерНік і Ко» зазначених вище втрат сільськогосподарського виробництва в двохмісячний термін з моменту прийняття вказаного наказу, тобто в строк до 01.09.2013.

Однак станом на 01.12.2013 відповідачем із загальної суми втрат сільськогосподарського виробництва сплачено лише 20 тис. грн.. Таким чином заборгованість по зазначеному платежу за відповідачем рахується в сумі 136392 грн.

Відповідно до вимог п. "а" ст. 156, ст. 207 Земельного кодексу України власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок вилучення (викупу) сільськогосподарських угідь, земель лісового фонду та чагарників для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським та лісогосподарським виробництвом. Втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва включають втрати сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, а також втрати, завдані обмеженням у землекористуванні та погіршенням якості земель. А відповідно до п. 4 Порядку визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 № 1279 "Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню", відшкодування таких втрат, провадиться юридичними і фізичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок.

Відповідно до вимог п. "а" ст. 156 Земельного кодексу України власникам землі та землекористувачам відшкодовуються збитки, заподіяні внаслідок вилучення (викупу) сільськогосподарських угідь, земель лісового фонду та чагарників для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським та лісогосподарським виробництвом. Згідно ст. 207 Земельного кодексу України втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва включають втрати сільськогосподарських угідь, лісових земель та чагарників, а також втрати, завдані обмеженням у землекористуванні та погіршенням якості земель. Відшкодуванню підлягають втрати сільськогосподарських угідь (ріллі, багаторічних насаджень, перелогів, сінокосів, пасовищ), лісових земель та чагарників як основного засобу виробництва в сільському і лісовому господарстві внаслідок вилучення (викупу) їх для потреб, не пов'язаних із сільськогосподарським і лісогосподарським виробництвом. Відшкодуванню підлягають також втрати, завдані обмеженням прав власників землі і землекористувачів, у тому числі орендарів, або погіршенням якості угідь внаслідок негативного впливу, спричиненого діяльністю громадян, юридичних осіб, органів місцевого самоврядування або держави, а також у зв'язку з виключенням сільськогосподарських угідь, лісових земель і чагарників із господарського обігу внаслідок встановлення охоронних, санітарних та інших захисних зон. Втрати сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва компенсуються незалежно від відшкодування збитків власникам землі та землекористувачам. Втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва визначаються у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

Згідно з п. 4 Порядку визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 № 1279 "Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню", відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських і лісових угідь для цілей, не пов'язаних із веденням сільського і лісового господарства, провадиться юридичними і фізичними особами в двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок.

За розрахунком розміру втрат сільськогосподарського виробництва, спричинених вилученням сільськогосподарських угідь із земель Собківської сільської ради Уманського району для розробки Полянецького родовища суглинків, складеного у відповідності з постановою Кабінету Міністрів України від 17.11.97 № 1279 "Про розміри та Порядок визначення втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, які підлягають відшкодуванню", розмір втрат сільськогосподарського виробництва на території Собківської сільської ради становить 156392 грн.

Згідно ст. 209 Земельного кодексу України кошти, які надходять в рахунок відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва, зумовлені вилученням сільськогосподарських угідь, підлягають зарахуванню, в розмірах визначених діючим законодавством, на спеціальні рахунки відповідних місцевих рад: до обласної ради - 25 відсотків, районної ради - 15 відсотків та 60 відсотків до міських, сільських, селищних рад.

Враховуючи викладене суд встановив, що товариство з обмеженою відповідальністю "СерНік і Ко" має заборгованість перед державою по відшкодуванню втрат сільськогосподарського виробництва, у зв'язку з вилученням земель, що знаходяться в адміністративних межах Собківської сільської ради Уманського району, для розробки Полянецького родовища суглинків в сумі 136392 грн. та дійшов висновку про обґрунтованість заявлених позовних вимог, а тому позов підлягає задоволенню.

Крім того прокурором відповідно до ст..625 Цивільного кодексу України нараховано 819,44 грн. інфляційних та 1633,70 грн. 3% річних.

Частиною 2 ст. 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Розрахунок інфляційних та річних зроблено вірно, а тому він підлягає до стягнення у заявленій сумі.

Також, з відповідача в доход державного бюджету підлягає до стягнення судовий збір.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "СерНік і Ко" , вул. Садова, буд. 17, с. Собківка, Уманський район, Черкаська область, 20352, код 25208960 на користь держави втрати сільськогосподарського виробництва в сумі 136392,00 грн., 819,44 грн. інфляційних та 1633,70 грн. три проценти річних.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю "СерНік і Ко" , вул. Садова, буд. 17, с. Собківка, Уманський район, Черкаська область, 20352, код 25208960 в доход державного бюджету через Уманську ОДПІ Головного управління Міндоходів судовий збір в сумі 2776, 90 грн.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 04.04.2014 р.

СУДДЯ К.І. Довгань

Дата ухвалення рішення01.04.2014
Оприлюднено08.04.2014
Номер документу38042023
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/144/14

Рішення від 01.04.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні