Постанова
від 04.04.2014 по справі 820/2903/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м.Харків

04 квітня 2014 р. №820/2903/14

Харківський окружний адміністративний суд

в складі: головуючого - судді Мар'єнко Л.М.

розглянувши в місті Харкові в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова до Приватного підприємства "Промторгсервіс" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Приватного підприємства "Промторгсервіс", в якому просить суд стягнути з Приватного підприємства "Промторгсервіс" ( 61140, м. Харків, пр. Гагаріна,64, кв.1, код 30291918) на користь управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова ( вул. 1-ї Кінної Армії,15, м. Харків, 61140) заборгованість по сплаті фінансової санкції та пені за несвоєчасну сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 34,64 грн. з них: 16,42 грн. на р/р 256063012095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, фінансова санкція; 18,22 грн. на р/р 256063012095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, пеня.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначає, що Приватне підприємство "Промторгсервіс", зареєстроване як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова. За несвоєчасну сплату відповідачем страхових внесків на підставі п.2 ч.9 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" було нарахово фінансову санкцію і пеню (рішення №96 від 16.01.2012 року) на загальну суму 34,64 грн. Рішення були направлені відповідачу листом рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, які не були оскарженні відповідачем та не були сплачені. Тому виникла заборгованість в сумі 34,64 грн( фінансова санкція - 16,42 грн., пеня - 18,22 грн.).

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ст. 41 КАС України.

Відповідно до ч.4 ст.183 - 2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачеві 25.02.2014 року. Повідомлення про вручення поштового відправлення разом з вищезазначеною ухвалою повернулись до суду 03.04.2014 року з відміткою, "за закінченням терміну зберігання", тобто ухвала не вручена адресату з незалежних від суду причин.

Враховуючи положення ч.11 ст.35 КАС, відповідач є належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що Приватне підприємство "Промторгсервіс", зареєстрована в Управлінні Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова, як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Згідно абз. 5 ст.7 прикінцевих положень Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" який набув чинності з 01.01.2011 року - стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

Суд розглядає справу враховуючи вимоги Законів та інших нормативних актів, що діяли на момент виникнення спірних правовідносин.

Відповідно до п.2 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками і застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в Пенсійний Фонд України, зареєстрованої в Міністерстві юстиції 16.01.2004 за N 64/8663, страхувальники є платниками страхових внесків.

Згідно ст.1 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страховими внесками є кошти відрахувань на соціальне страхування та збір на обов'язкове державне пенсійне страхування, сплачені згідно із законодавством, що діяло раніше, а також кошти, сплачені на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відповідно до цього Закону. Частиною 2 ст.5 Закону передбачено, що виключно цим Законом визначається порядок нарахування, обчислення та сплати страхових внесків, стягнення заборгованості за цими внесками.

Відповідно до ч.6 ст.17 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Частиною 2 ст.20 зазначеного Закону встановлено, що обчислення страхових внесків застрахованих осіб здійснюється страхувальником на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких проводиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування заробітної плати, на які відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески.

Пунктом 6 ст.20 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " передбачено, що страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески. Для страхувальників, що мають найманих працівників, базовим звітним періодом є календарний місяць. Згідно ч.12 ст.20 вищезазначеного Закону страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Згідно із ч.4 ст.18 Закону страхові внески не включаються до складу податків, інших обов'язкових платежів, що складають систему оподаткування.

Відповідно до Закону України "Про збір на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальники повинні сплачувати внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 33,2 %, тобто фактичні витрати на оплату праці працівників, які включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України "Про оплату праці" (крім сум виплат, що не враховуються при визначенні бази нарахування страхових внесків відповідно до пункту 2 статті 5 Декрету Кабінету Міністрів України "Про прибутковий податок з громадян"), а також винагороди, що виплачуються громадянам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, фонду оплати праці підприємства та відрахування на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в розмірі 2 % сукупного оподатковуваного доходу фізичних осіб, які працюють на підприємстві за трудовим договором.

Відповідно до п.2 ч.9 ст.106 Закону України „Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " рішеннями від 16.01.2012 року №96 (а.с.6) "Про застосування фінансових санкцій та нарахування пені за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або органом Пенсійного фонду" до відповідача були застосовані фінансові санкції та пеня на загальну в загальному розмірі 34,64 гривень.

Відповідно до п.2 ч.9 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) страхувальниками страхових внесків, у тому числі донарахованих страхувальниками або територіальними органами Пенсійного фонду, накладається штраф залежно від строку затримки платежу в розмірі:

- 10 відсотків своєчасно не сплачених зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 30 календарних днів включно;

- 20 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати у строк до 90 календарних днів включно;

- 50 відсотків зазначених сум - у разі затримки їх сплати понад 90 календарних днів.

Відповідно до ч.8 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" - на недоїмку нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсотка суми недоплати за кожний день прострочення платежу.

Зазначені рішення були направлені на адресу відповідача (а.с.8), що підтверджується матеріалами справи, не оскаржені, але сума штрафних санкцій відповідачем не сплачена, внаслідок чого згідно наданих розрахунків сум фінансових санкцій та нарахувань пені залишок боргу по рішенням становить 34,64 гривень.

Відповідно до ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у визначені строки вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків.

Факт наявності у відповідача заборгованості перед Управлінням Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі м. Харкова підтверджується розрахунками суми штрафних санкцій та пені, карткою особового рахунку відповідача (а.с.9-10).

Таким чином, на теперішній час заборгованість відповідача становить 34,64 грн.

Враховуючи викладене вище, беручи до уваги той факт, що відповідно до ч.1 ст.71 КАС України, кожна сторона належними і достатніми доказами повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а відповідач належними доказами не довів факту погашення заборгованості у розмірі 34,64 грн., суд вбачає достатньо підстав для задоволення позову.

Згідно з ч.1 ст.256 КАС України негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 94,160-163,167,183-2,186, 254, 256 КАС України, суд -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова до Приватного підприємства "Промторгсервіс" про стягнення заборгованості - задовольнити в повному обсязі.

Стягнути з Приватного підприємства "Промторгсервіс"(61140, м. Харків, пр. Гагаріна,64, кв.1, код 30291918) на користь управління Пенсійного фонду України в Червонозаводському районі міста Харкова (61140, м. Харків, вул. 1- ї Кінної Армії,15) заборгованість по сплаті пені та фінансової санкції за несвоєчасну сплату внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 34,64 грн., з них:

- 16,42 грн. на р/р 256063122095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, фінансова санкція;

- 18,22 грн. на р/р 256053132095, МФО 351823, код ЄДРПОУ 22682342, пеня.

Постанова підлягає негайному виконанню.

Постанова за результатами скороченого провадження може бути оскаржена сторонами та іншими особами у зв'язку з тим, що суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси чи обов'язки, в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги стороною, або іншою особою, яка брала участь у справі, у десятиденний строк з моменту отримання копії постанови.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя Мар'єнко Л.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення04.04.2014
Оприлюднено07.04.2014
Номер документу38042883
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/2903/14

Постанова від 04.04.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

Ухвала від 24.02.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мар'єнко Л.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні