Ухвала
від 02.04.2014 по справі 817/3929/13-а
ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


10002, м-н Путятинський, 3/65, телефон/факс: (0412) 481-602, 481-637 e-mail: inbox@apladm.zt.court.gov.ua

Головуючий у 1-й інстанції: Борискін С.А.

Суддя-доповідач:Жизневська А.В.

УХВАЛА

іменем України

"02" квітня 2014 р. Справа № 817/3929/13-а

Житомирський апеляційний адміністративний суд у складі колегії:

головуючого судді Жизневської А.В.

суддів: Кузьменко Л.В.

Малахової Н.М.,

розглянувши в письмовому провадженні апеляційну скаргу приватного підприємства - фірми "Офіс-Дизайн" на постанову Рівненського окружного адміністративного суду від "23" грудня 2013 р. у справі за позовом Державної податкової інспекції у м.Рівному Головного управління Міндоходів у Рівненській області до приватного підприємства - фірми "Офіс-Дизайн" про припинення юридичної особи ,

ВСТАНОВИВ:

Постановою Рівненського окружного адміністративного суду від 23 грудня 2013 року позов задоволено. Юридичну особу - приватне підприємство "Офіс-Дизайн" (код ЄДРПОУ 31994378) - припинено. Після набрання постановою законної сили, її копію надіслано для виконання державному реєстратору Реєстраційної служби Рівненського міського управління юстиції (33000, м.Рівне, вул.Шевченка, 45).

Апелянт в апеляційній скарзі просить скасувати вказану постанову та прийняти нову про відмову у задоволені позову.

Перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів вважає, що вона не підлягає до задоволення з наступних підстав.

Суд встановив, що приватне підприємство "Офіс-Дизайн" (далі-Підприємство), як юридична особа, перебуває на обліку в Державній податковій інспекції у м.Рівному Головного управління Міндоходів у Рівненській області як платник податків з 20 травня 2002 року.

З матеріалів справи вбачається, що Підприємство більше року перед державою в установленому порядку не звітувалося, податкові декларації та інші документи, які пов'язані з обчисленням та сплатою податків, не подавало. Хоча, недоїмки перед бюджетом та державними позабюджетними фондами, в тому числі, органів Пенсійного фонду відсутня, що підтверджено відповідними довідками.

У відповідності до пп.3 п.1 ст.16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Приписами ст.51 Господарського кодексу України передбачено, що підприємницька діяльність припиняється на підставі рішення суду у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Згідно абзацу 5 частини 2 статті 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

За п.п.20.1.37. п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України у випадках, встановлених законом, органи державної податкової служби мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Доводи апеляційної скарги про те, що вказане право надається органам державної податкової служби лише у разі виявлення в діяльності юридичної особи ознак, визначених в ст.55-1 Господарського кодексу України, є безпідставними, оскільки ст.51 ГК України передбачає можливість припинення юридичної особи як з підстав, визначених цим Кодексом так і з підстав, визначених іншими законами. У даній справі податковий орган звернувся з підстав, визначених у абз.5 ч.2 ст.38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Щодо представлених суду апеляційної інстанції податкових декларацій, то вони додатково свідчать про те, що дійсно Підприємство більше року перед державою в установленому порядку не звітувалося і не подавало податкові декларації, так як згідно реєстраційних штампів їх подано 26.03.2014 року за 2011-2012 роки. Постанову ж судом було прийнято 23.12.2013 року - за три місяці до подання декларацій.

З огляду на викладене, у суду були підстави для задоволення позову.

Постанову прийнято з додержанням норм матеріального та процесуального права, підстави для її скасування відсутні. Доводи апеляційної скарги не спростовують висновків суду.

Керуючись ст.ст. 195, 197, 198, 200, 205, 206, 212 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

УХВАЛИВ:

Апеляційну скаргу приватного підприємства фірма "Офіс-Дизайн" залишити без задоволення, а постанову Рівненського окружного адміністративного суду від "23" грудня 2013 р. без змін.

Ухвала набирає законної сили через п'ять днів після направлення її копій особам, які беруть участь у справі, та може бути оскаржена протягом двадцяти днів шляхом подання касаційної скарги безпосередньо до Вищого адміністративного суду України.

Головуючий суддя А.В. Жизневська

судді: Л.В. Кузьменко

Н.М. Малахова

Роздруковано та надіслано:р.л.п.

1- в справу:

2 - позивачу/позивачам: Державна податкова інспекція у м.Рівному Головного управління Міндоходів у Рівненській області вул.Відінська,8,м.Рівне,33023

3- відповідачу/відповідачам: Приватне підприємство фірма "Офіс-Дизайн" вул.Д.Галицького,19,м.Рівне,33027

4-третій особі: - ,

Дата ухвалення рішення02.04.2014
Оприлюднено08.04.2014
Номер документу38047127
СудочинствоАдміністративне
Сутьприпинення юридичної особи

Судовий реєстр по справі —817/3929/13-а

Ухвала від 02.04.2014

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Жизневська А.В.

Ухвала від 20.03.2014

Адміністративне

Житомирський апеляційний адміністративний суд

Жизневська А.В.

Постанова від 23.12.2013

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Борискін С.А.

Ухвала від 08.11.2013

Адміністративне

Рівненський окружний адміністративний суд

Борискін С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні