Постанова
від 28.01.2014 по справі 872/12539/13
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

"28" січня 2014 р.справа № 808/3728/13-а

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд у складі колегії суддів: головуючого судді: Баранник Н.П.

суддів: Малиш Н.І. Щербака А.А.

за участю секретаря судового засідання: Фірсік Д.Ю.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дніпропетровську апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби на постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 03 червня 2013 року у справі № 808/3728/13-а за адміністративним позовом Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби до Благодійного науково - освітнього фонду підтримки малого та середнього бізнесу "Контакт" про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція у Ленінському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби (далі - позивач) звернулась до суду з позовом до Благодійного науково - освітнього фонду підтримки малого та середнього бізнесу "Контакт" (далі - відповідач) про припинення юридичної особи.

Постановою Запорізького окружного адміністративного суду від 03 червня 2013 року у задоволенні позову відмовлено.

Не погодившись із прийнятим судовим рішенням, позивач подав апеляційну скаргу, в якій, посилаючись на порушення судом норм матеріального права, просить постанову суду першої інстанції скасувати та прийняти нове рішення про задоволення позовних вимог.

В судове засідання апеляційної інстанції представники сторін не з'явились, про час та місце слухання справи повідомлялися належним чином, а тому, відповідно до ч. 1 ст. 41 КАС України, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Дослідивши матеріали справи, перевіривши законність та обґрунтованість судового рішення, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Суд першої інстанції відмовляючи у задоволенні позовних вимог, зазначив, що позивачем заявлено вимоги про припинення юридичної особи - благодійного фонду, створеного на підставі Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації». Фонд відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України за організаційно-правовою формою є благодійною громадською організацією, відтак визначені позивачем правові підстави, не надають податковому органу права на звернення із позовом про припинення громадської організації за порушення вимог Закону України «Про державну реєстрацію юридичних так фізичних осіб-підприємців».

Колегія суду не погоджується з доводами суду першої інстанції з наступних підстав.

Підставою для звернення позивача із даним позовом до суду стало неподання вказаною організацією податкової звітності до органу державної податкової служби з 2001 року. Зокрема, податковий орган вказував на норми ч. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», а саме на таку з передбачених цією правовою нормою підставу постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, як неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

За приписами п. 3 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» благодійна організація - юридична особа приватного права, установчі документи якої визначають благодійну діяльність в одній чи кількох сферах, визначених цим Законом, як основну мету її діяльності.

Благодійні організації набувають прав та обов'язків юридичної особи з моменту їх державної реєстрації.

З огляду на викладене норми Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» є загальними відносно спеціальних норм Закону України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», які регулюють питання реєстрації благодійної організації, їх ліквідації і не суперечать загальним нормам.

Відповідно пп. 20.1.37. п. 20.1 ст. 20 ПК України податкові органи мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення фізичною особою - підприємцем підприємницької діяльності та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно з вимогами п. 67.2. ст.. 67 ПК України контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Відповідно до ч.2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців», підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, є визнання недійсним запису про проведення державної реєстрації через порушення закону, допущені при створенні юридичної особи, які не можна усунути; провадження нею діяльності, що суперечить установчим документам, або такої, що заборонена законом; невідповідність мінімального розміру статутного фонду юридичної особи вимогам закону; неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону; наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Наведені законодавчі положення свідчать, що органи податкової служби наділені правом звернення до суду з позовом про припинення громадської організації за неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону та наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Відповідач (код ЄДРПОУ 25679501) зареєстрований 04.03.1999 Управлінням юстиції в Запорізькій області як юридична особа за юридичною адресою: 69000, м. Запоріжжя, пр. Металургів, 16, кв. 18, про що свідчить довідка про включення до Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України №24/1060 від 10.03.1999 Запорізького обласного управління статистики.

Податкову звітність відповідач не подає до податкового органу з серпня 2001 року.(а.с.10)

Виключно за підтвердженням зазначених обставин є підстави для висновку про необхідність припинення юридичної особи відповідача.

Таким чином, судова колегія вважає, що суд першої інстанції прийшов до помилкового висновку, ухвалюючи рішення про відмову у задоволенні позовних вимог, тому апеляційна скарга підлягає задоволенню.

Керуючись п.3 ч.1 ст. 198, ст.ст. 202, 205, 207 КАС України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби - задовольнити.

Постанову Запорізького окружного адміністративного суду від 03 червня 2013 року у справі № 808/3728/13-а - скасувати та прийняти нову постанову.

Позов Державної податкової інспекції у Ленінському районі м. Запоріжжя Запорізької області Державної податкової служби - задовольнити.

Припинити діяльність юридичної особи Благодійного науково - освітнього фонду підтримки малого та середнього бізнесу "Контакт" (ЄДРПОУ 25679501), юридична адреса: м. Запоріжжя, пр.-т Металургів, буд. 16, кв. 18.

Постанова Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду набирає законної сили з моменту проголошення, проте на неї може бути подано касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду України у порядку і строки, визначені ст. 212 КАС України.

Головуючий: Н.П. Баранник

Суддя: Н.І. Малиш

Суддя: А.А. Щербак

СудДніпропетровський апеляційний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення28.01.2014
Оприлюднено08.04.2014
Номер документу38053159
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —872/12539/13

Постанова від 28.01.2014

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Баранник Н.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні