Рішення
від 02.04.2014 по справі 916/526/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"02" квітня 2014 р.Справа № 916/526/14

За позовом: Товариства з обмеженою відповідальністю "ВіЕйБі Лізинг";

до відповідача: Приватного підприємства "Союзкомплекс";

про стягнення 9907,25грн.

Суддя Горячук Н.О.

Представники:

Від позивача: не з'явився;

Від відповідача: не з'явився;

Суть спору: Товариство з обмеженою відповідальністю "ВіЕйБі Лізинг" звернулося до господарського суду Одеської області з позовом та уточненнями до нього про стягнення з Приватного підприємства "Союзкомплекс" заборгованості за договором фінансового лізингу №100927-55/ФЛ-Ю-А від 27.09.2010р. у сумі 9907,25грн. у тому числі 9863,67грн. основної простроченої заборгованості за орендними платежами, 35,41грн. пені, 8,17грн. 3% річних.

Відповідач явку свого представника в судове засідання не забезпечив, хоча належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи, витребувані документи не надав, у зв'язку з чим, справа розглядається на підставі ст. 75 ГПК України за наявними документами.

Розглядом матеріалів справи встановлено наступне:

27 вересня 2010р. між Публічним акціонерним товариством „Всеукраїнський акціонерний банк" від імені якого і за дорученням діє Товариство з обмеженою відповідальністю "ВіЕйБі Лізинг" (договір доручення №1907 від 20.07.2010р. та довіреність від 06.08.2010р., посвідчена приватним нотаріусом Київського міського нотаріального округу ОСОБА_1 за реєстровим номером 588) (Лізінгодавець) та Приватним підприємством "Союзкомплекс" (Лізінгоодержувач) було укладено договір фінансового лізингу №100927-55/ФЛ-Ю-А (далі договір), відповідно до умов якого Лізінгодавець набув у свою власність та передав Лізінгоодержувачу у платне володіння та користування предмет лізингу, а саме автомобіль Hyundai, модель Tucson (CKD), 2.0, дизель, 4WD, АТ, колір срібло, рік випуску 2010 вартістю 209000,00грн. у тому числі ПДВ 34833,33грн.

Строк користування об'єктом лізингу складається з періодів (місяців) лізингу зазначених в додатку „Графік сплати лізингових платежів" та починається з дати підписання сторонами акту приймання-передачі предмету лізингу, але в будь якому випадку не може бути менше одного року (п.1.2. договору).

11.10.2010р. між сторонами було підписано акт прийому-передачі предмета лізингу в користування за договором №100927-55/ФЛ-Ю-А фінансового лізингу від 27.09.2010р. за яким відповідачу був переданий автомобіль Hyundai, модель Tucson (CKD), 2.0, дизель, 4WD, АТ, колір срібло, рік випуску 2010.

30.09.2013р. між Лізінгодавцем (Публічним акціонерним товариством „Всеукраїнський акціонерний банк") та Товариством з обмеженою відповідальністю "ВіЕйБі Лізинг" (Новий лізингодавець) укладено договір №130930-528/І про відступлення права вимоги, до умов якого ПАТ „Всеукраїнський акціонерний банк" передав новому Лізингодавцю (Товариству з обмеженою відповідальністю "ВіЕйБі Лізинг") всі права та обов'язки в тому числі на одержання лізингових та інших платежів, можливих штрафних санкцій та відшкодування збитків по договору фінансового лізингу №100927-55/ФЛ-Ю-А від 27.09.2010р.

Згідно п.п.2.2.,2.3. договору про відступлення права вимоги права на одержання лізингових та інших платежів та право власності на предмет лізингу за договором лізингу переходять від Лізингодавця до Нового лізингодавця в момент укладення договору відступлення права вимоги.

05.11.2013р. між Товариством з обмеженою відповідальністю "ВіЕйБі Лізинг" та Приватним підприємством "Союзкомплекс" укладено додаткову угоду до договору лізингу, якою внесено зміни у наступні пункти договору лізингу: п.2.1.7. договору лізингу, а саме „2.1.7. число сплати - це 30 число кожного календарного місяця. В разі відсутності такого числа у відповідному календарному місяці числом сплати є число останнього робочого дня місяця", п. 2.4. договору лізингу, а саме „п.2.4. всі чергові платежі відповідно до графіку та загальних умов договору лізингу Лізингоодержувач сплачує у число сплати в кінці кожного періоду лізингу з урахуванням п.п.2.7.,2.9. загальних умов договору лізингу. Якщо строк сплати лізингового платежу припадає на неробочий (вихідний, святковий або інший день) та Лізингоодержувач зобов'язаний сплатити такий платіж не пізніше останнього робочого дня, який передує такому вихідному дню" та викладено новий графік сплати лізингових платежів.

За порушення обов'язку із своєчасної сплати платежів передбачених договором Лізингоодержувач сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період прострочки, від простроченої заборгованості за платежами за кожен день прострочки та відшкодовує всі збитки (п.п.7.1.1. договору лізингу).

Станом на день розгляду справи у відповідача існує заборгованість за договором лізингу за період з 30.12.2013р. по 17.03.2014р. у сумі 9863,67грн.

За неналежне виконання відповідачем зобов'язань за договором лізингу позивач посилаючись на п.7.1.1. договору лізингу та ст.625 Цивільного кодексу України нарахував відповідачу пеню у сумі 35,41грн. та 3% річних у сумі 8,17грн. (розрахунок в матеріалах справи).

Враховуючи викладене, позивач просить задовольнити позовні вимоги у повному обсязі та стягнути з відповідача 9907,25грн. з яких 9863,67грн. заборгованість за лізинговими платежами, 35,41грн. пеня, 8,17грн. 3% річних.

Згідно ст. 193 Господарського кодексу України суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язань, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідно до ст.ст. 525, 526 ЦК України зобов'язання має виконуватися належним чином, відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог -відповідно до звичаїв ділового обороту, або інших вимог, що звичайно ставляться; одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом.

Відповідно до ст.ст. 526, 530 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору, цього кодексу, інших актів цивільного законодавства в установлений законом або договором строк.

Відповідно до ст.806 ЦК України, за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом, та загальні положення про купівлю-продаж, та положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом.

Статтями 1 та 2 Закону України "Про фінансовий лізинг" визначено, що фінансовий лізинг - це вид цивільно-правових відносин, що виникають з договору фінансового лізингу, за яким лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізиногоодержувачем специфікацій та умов та передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі). Відносини, що виникають у зв'язку із договором фінансового лізингу, регулюються положеннями Цивільного кодексу України про лізинг, найм (оренду), купівлю-продаж, поставку, з урахуванням особливостей, що встановлюються цим Законом.

Лізингоодержувач свої зобов'язання перед лізингодавцем з оплати лізингових платежів належним чином не виконав на підставі чого, позивач просить стягнути з відповідача заборгованість з лізингових платежів у сумі 9863,67грн. (розрахунок у матеріалах справи).

Відповідно до ст. 611 Цивільного кодексу України у разі порушення зобов'язання настають правові наслідки, встановлені договором або законом, зокрема, сплата неустойки.

Статтею 230 ГК України передбачені штрафні санкції у вигляді грошової суми (неустойка, штраф, пеня), яку учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі порушення ним правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Виконання зобов'язання може забезпечуватися зокрема неустойкою (ч. 1 ст. 546 ЦК України). Неустойкою (штрафом, пенею) с грошова сума або інше майно, яке боржник зобов'язаний передати кредитору у випадку порушення боржником зобов'язання (ч. 1 ст. 549 ЦК України). Пенею є неустойка, яка розраховується у відсотках від суми несвоєчасно виконаного грошового зобов'язання за кожен день прострочення виконання (ч. 3 ст. 549 ЦК України).

Відповідно п.п.7.1.1. договору лізингу за порушення обов'язку із своєчасної сплати платежів передбачених договором Лізингоодержувач сплачує пеню у розмірі подвійної облікової ставки НБУ, яка діяла в період прострочки, від простроченої заборгованості за платежами за кожен день прострочки та відшкодовує всі збитки.

Статтею 625 Цивільного кодексу України передбачено, що боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Позивач просить стягнути з відповідача 35,41грн. пені, 8,17грн. 3% річних за період з 31.12.2013р. по 11.02.2014р. (розрахунок у матеріалах справи).

Станом на день розгляду справи відповідач борг не сплатив, документів спростовуючих позовні вимоги не представив.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу. Під час розгляду справи відповідачем не було належним чином доведено своєчасне виконання своїх зобов'язань за договором.

Враховуючи викладене, позовні вимоги обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи та підлягають задоволенню у повному обсязі у сумі 9907,25грн. з яких 9863,67грн. заборгованість за лізинговими платежами, 35,41грн. пеня, 8,17грн. 3% річних.

Судові витрати покладаються на відповідача згідно ст. ст. 44, 49 ГПК України.

Керуючись ст.ст. 44, 49, ст. ст. 82 - 85 Господарського процесуального кодексу України суд,

В И Р І Ш И В:

1. Позов задовольнити у повному обсязі.

2. Стягнути з Приватного підприємства "Союзкомплекс" (65000, м. Одеса, вул.. Дальницька, 50/2, код ЄДРПОУ 35242493) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ВіЕйБі Лізинг" (04119, м. Київ, вул.. Дегтярівська, 27 Т, код ЄДРПОУ 33880354) 9863/дев`ять тисяч вісімсот шістдесят три/грн. 67коп. заборгованості за лізинговими платежами, 35/тридцять п'ять/грн. 41коп. пені, 8/вісім/грн. 17коп. 3% річних, 1827 /одна тисяча вісімсот двадцять сім/ грн. судового збору.

Наказ видати згідно зі ст. 116 ГПК України.

Рішення набирає законної сили відповідно до ст. 85 ГПК України.

Повне рішення складено 07.04.2014р.

Суддя Горячук Н.О.

СудГосподарський суд Одеської області
Дата ухвалення рішення02.04.2014
Оприлюднено08.04.2014
Номер документу38069329
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —916/526/14

Рішення від 02.04.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

Ухвала від 19.03.2014

Господарське

Господарський суд Одеської області

Горячук Н.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні