Рішення
від 18.03.2014 по справі 910/1605/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

cpg1251 ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/1605/14 18.03.14

За позовом Комунального комплексного позашкільного навчального закладу "Київський міський будинок учителя";

до Товариства з обмеженою відповідальністю Туристичної фірми "Супутник";

третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача:

Департамент комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації);

про стягнення 57 812,86 грн.

О. В. Мандриченко

Представники:

Від позивача: Гетьман О. Й., представник, довіреність № 34 від 25.02.2014 р.;

Від третьої особи: Захарченко К.П., представник, довіреність № 062/2/5-229 від 14.01.2014р.;

Від відповідача: не з'явився.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Позивач у поданій до господарського суду позовній заяві просить стягнути з відповідача 53 550,51 грн. основного боргу, 2 481,95 грн. пені, 102,15 грн. індексу інфляції, 1 677,90 грн. трьох відсотків річних, а також витрати по сплаті судового збору з мотивів, вказаних у позовній заяві.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 05.02.2014 року порушено провадження у справі № 910/1605/14; розгляд справи призначено на 25.02.2014 року.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 25.02.2014 року відкладено розгляд справи до 18.03.2014 року.

У судовому засіданні 18.03.2014 року представник позивача позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити повністю.

Представник від третьої особи у судовому засіданні та у своєму письмовому поясненні позовні вимоги підтримав, просив позов задовольнити.

Відповідач був належним чином повідомлений про час, день і місце розгляду справи, що підтверджується поштовим повідомленням про вручення поштового відправлення, що підтверджує факт отримання відповідачем ухвал господарського суду.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду судом справи у разі виконання останнім вимог частини першої статті 64 та статті 87 ГПК України. Згідно статті 64 Господарського процесуального кодексу України ухвала про порушення провадження у справі надсилається сторонам за повідомленою ними господарському суду поштовою адресою. У разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала направляється за адресою місцезнаходження сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

Відповідач не направив в судове засідання своїх повноважних представників, не надав письмовий відзив на позовну заяву, а також не заперечив позовні вимоги по суті.

У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору.

Зважаючи на те, що неявка представника відповідача не перешкоджає всебічному, повному та об'єктивному розгляду всіх обставин справи, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

Розглянувши документи і матеріали, додані до позовної заяви, заслухавши пояснення представників від позивача та третьої особи, всебічно і повно з'ясувавши всі обставини справи, оцінивши докази, які мають значення для вирішення спору, господарський суд-

ВСТАНОВИВ:

На виконання рішення Київради від 31.03.2011 р. № 91/5478 «Про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду» між Головним управлінням комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (орендодавець), Комунальним комплексним позашкільним навчальним закладом "Київський міський будинок учителя" (балансоутримувач) та ТОВ Туристична фірма «Супутник» було укладено договір № 306 від 07.05.2012 р. про передачу майна територіальної громади міста Києва.

Відповідно до п. 1.1. договору, орендодавець на підставі рішення від 31.03.2011 № 91/5478 «Про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду» передає, а орендар приймає в оренду нерухоме майно (нежитлові приміщення), що належить до комунальної власності територіальної громади міста Києва; далі -об'єкт оренди, яке знаходиться за адресою: вул. Володимирська, 57, для розміщення суб'єкта господарювання, що здійснює туроператорську та турагентську діяльність.

На виконання умов договору між сторонами було підписано акт приймання-передачі нерухомого майна від 07.05.2012 р. за адресою: м. Київ, вул. Володимирська, 57.

Згідно п. 3.1. договору, за користування об'єктом оренди орендар сплачує орендну плату, розрахунок якої здійснюється на підставі п. 21 Методики розрахунку орендної плати за користування майном територіальної громади м. Києва, затвердженої рішенням Київради від 22.09.2011 року N 34/6250, та на дату підписання договору згідно з розрахунку орендної плати, що є невід'ємною частиною цього договору за 1-й місяць оренди становить без ПДВ 215,65 грн. за 1 кв.м. орендованої площі, що в цілому складає 10 782,67 грн.

Розмір орендної плати за кожний наступний місяць визначається з урахуванням індексу інфляції за попередній місяць, опублікованому у поточному місяці. (п. 3.2. договору)

Відповідно до п. 3.6. договору, орендна плата сплачується орендарем незалежно від наслідків господарської діяльності орендаря щомісячно не пізніше 20 числа наступного місяця.

Пунктом 4.9. договору орендар зобов'язаний самостійно сплачувати вартість фактично спожитих комунальних послуг постачальникам таких послуг, які надаються за окремими договорами, укладеними орендарем з цими організаціями (водопостачання, каналізація, газ, електрична та теплова енергія, вивіз сміття і т. п.), за тарифами, які у встановленому законодавством порядку відшкодовують повну вартість їх надання, та пропорційну орендованій площі частку витрат на утримання прибудинкової території, на ремонт покрівлі, фасаду, вивіз сміття тощо та послуг по технічному обслуговуванню інженерного обладнання внутрішньобудинкових мереж.

Як свідчать матеріали справи 08.04.13. між сторонами був укладений договір щодо дострокового розірвання договору від 07.05.2012 року № 306 про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду.

Актом приймання-передачі (повернення) від 01.03.13 р. орендар передав, а балансоутримувач прийняв об'єкт оренди.

Позивач вказує, що відповідач в порушення взятого на себе грошового зобов'язання зі сплати орендних платежів, компенсації податків та експлуатаційнійно-комунальних витрат належним чином не виконав у зв'язку із чим за ним утворилась заборгованість в розмірі 53 550,51 грн.

Судом встановлено, що між сторонами виникли правовідносини, які підпадають під правове регулювання Глави 58 Цивільного кодексу України та Глави 30 Господарського кодексу України та Законом України "Про оренду державного та комунального майна".

Вказаний договір є підставою для виникнення у його сторін господарських зобов'язань, а саме майново-господарських зобов'язань згідно ст. ст. 173, 174, 175 Господарського кодексу України, ст. ст. 11, 202, 509 Цивільного кодексу України, і згідно ст. 629 Цивільного кодексу України є обов'язковим для виконання сторонами.

Частиною 1 ст. 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управлена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ч. 1 ст. 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

Згідно із ч. 1 ст. 759 Цивільного кодексу України за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується передати наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Матеріалами справи (акт приймання-передачі в оренду нерухомого майна від 07.05.2012) підтверджується факт передачі нерухомого майна в оренду та користування ним відповідачем у спірний період.

Відповідно до ч. 1 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Частинами 1, 4 ст. 286 Господарського кодексу України визначено, що орендна плата - це фіксований платіж, який орендар сплачує орендодавцю незалежно від наслідків своєї господарської діяльності. Розмір орендної плати може бути змінений за погодженням сторін, а також в інших випадках, передбачених законодавством. Строки внесення орендної плати визначаються в договорі.

Відповідно до ст. 525 ЦК України та ч.7 статті 193 ГК України одностороння відмова від зобов'язання не допускається, крім випадку коли право такої відмови встановлено договором або законом.

За змістом статті 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Матеріалами справи підтверджується, що відповідач в порушення покладеного на нього законом та договором обов'язку по сплаті орендних платежів, компенсації податків та експлуатаційнійно-комунальних витрат за користування спірним нежитловим приміщенням за період з жовтня 2012 року по лютий 2013 р. в повному обсязі не виконав, в зв'язку з чим заборгованість відповідача перед позивачем за вказаний вище період становить 53 550,51 грн.

Гарантійним листом № 430 від 29.03.2013 р. відповідач надав письмову гарантію погашення заборгованості, яка склалась в період чинності договору, по графіку до 01.10.2013 р.

Однак, відповідач не виконав взяті на себе зобов'язання, суму заборгованості у повному обсязі не погасив. У матеріалах справи міститься акт звіряння розрахунків, відповідно до якого відповідач визнає заборгованість перед позивачем станом на 15.10.2013 року в розмірі 53 550,51 грн.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Доказів повної оплати заборгованості, про яку заявлено в позовній заяві, відповідачем до матеріалів справи не надано.

Таким чином, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Комунального комплексного позашкільного навчального закладу "Київський міський будинок учителя" в частині стягнення суми основного боргу в розмірі 53 550,51 грн. є обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

Крім того, позивач просить стягнути з відповідача 2 481,95 грн. пені, 102,15 грн. збитків від інфляції та 1677,90 грн. 3% річних за несвоєчасне виконання грошового зобов'язання за договором оренди.

Відповідно до ст. 610 ЦК України порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Відповідно до п. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

Згідно зі ст. 611 ЦК України, у разі порушення зобов'язання, настають наслідки, передбачені договором або законом.

Дії відповідача є порушенням зобов'язань, тому є підстави для застосування встановленої законодавством відповідальності.

Статтею 230 ГК України визначено, що штрафними санкціями визнаються господарські санкції у вигляді грошової суми, які учасник господарських відносин зобов'язаний сплатити у разі неналежного виконання господарського зобов'язання. Цією ж статтею визначено види штрафних санкцій - неустойка, штраф, пеня. При цьому порядок нарахування та розмір санкцій, які можуть бути встановлені договором, встановлені частиною 4 ст. 231 ГК України: у відсотковому відношенні до суми невиконаної частини зобов'язання, в певній визначеній грошовій сумі, у відсотковому відношенні до суми зобов'язання незалежно від ступеня його виконання, або у кратному розмірі до вартості товарів.

Відповідно до частини 6 ст. 232 ГК України, нарахування штрафних санкцій за прострочення виконання зобов'язань припиняється через шість місяців від дня, коли зобов'язання мало бути виконано.

Пунктом 6.2. договору № 306 від 07.05.2012 р. сторони погодили, що за несвоєчасну сплату орендних платежів орендар сплачує на користь підприємства пеню в розмірі 0,5 % від розміру несплачених орендних платежів за кожний день прострочення, але не більше розміру встановленого законодавством.

Відповідно до частини 2 статті 625 Цивільного кодексу України боржник, який прострочив виконання грошового зобов'язання, на вимогу кредитора зобов'язаний сплатити суму боргу з урахуванням встановленого індексу інфляції за весь час прострочення, а також три проценти річних від простроченої суми, якщо інший розмір процентів не встановлений договором або законом.

Згідно із ч. 1 ст. 625 Цивільного кодексу України боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов'язання.

Перевіривши розрахунки позивача, суд вважає позовні вимоги щодо стягнення пені у розмірі 2 481,95 грн, 1 677,80 грн 3% відсотків річних та 102,15 грн. суми інфляційного збільшення заборгованості, обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню.

За таких обставин, позовні вимоги позивача є правомірними та обґрунтованими, а тому задовольняються в повному обсязі.

Відповідно до вимог ст. 49 Господарського процесуального кодексу України судові витрати покладаються на відповідача.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 33, 34, 75, 49, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, суд -

ВИРІШИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю Туристичної фірми "Супутник" (інд. 01030, м. Київ, вул. Ярославів Вал, 17б, код ЄДРПОУ 30859786) на користь Комунального комплексного позашкільного навчального закладу "Київський міський будинок учителя" (інд. 01030, м. Київ, вул. Володимирська, 57, код ЄДРПОУ 02597232) суму основного боргу у розмірі 53 550 (п'ятдесят три тисячі п'ятсот п'ятдесят) грн. 51 коп., пеню в сумі 2 481 (дві тисячі чотириста вісімдесят одну) грн. 95 коп., 1 677 (одну тисячу шістсот сімдесят сім) грн. 90 коп. - 3% річних, 102 (сто дві) грн. 15 коп. збитків від інфляції, та судовий збір у розмірі 1 827 (одну тисячу вісімсот двадцять сім) грн. 00 коп. Видати наказ.

3. Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

4. Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Суддя О. В. Мандриченко Дата складання рішення 04.04.2014 р.

Дата ухвалення рішення18.03.2014
Оприлюднено10.04.2014
Номер документу38132657
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 57 812,86 грн. О. В. Мандриченко

Судовий реєстр по справі —910/1605/14

Рішення від 18.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Мандриченко О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні