Рішення
від 08.04.2014 по справі 910/2034/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/2034/14 08.04.14

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Райффайзен Лізинг Аваль"

до Товариства з обмеженою відповідальністю"День Печати"

про стягнення 1 060 009,38 грн.

Суддя Ярмак О.М.

Представники сторін:

Від позивача Студенніков Д.М. за дов.

Від відповідача Гордієнко С.В. за дов.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

04.03.2014р., 18.03.2014р. у засіданнях суду оголошувались перерви на підставі ст. 77 ГПК України.

Пред'явлені вимоги про стягнення 1 060 009,38 грн. заборгованості за договором фінансового лізингу № LC1579-03/12 від 13.11.2009р.

04.03.2014р. через канцелярію суду представник позивача подав письмові пояснення по справі. Позовні вимоги мотивовані неналежним виконання відповідачем своїх зобов'язань щодо сплати лізингових платежів по договору фінансового лізингу № LC1579-03/12 від 13.11.2009р.

Відповідач письмового відзиву на позов не надав, тому справа розглядається за наявними у ній матеріалами, відповідно до ст. 75 ГПК України.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача та відповідача, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

25.12.2007 р. між позивачем (лізингодавець за договором) та відповідачем (лізингоодержувач) був укладений договір фінансового лізингу № L1579-12/07, за умовами якого лізингодавець на підставі договору купівлі-продажу (поставки) зобов'язався придбати у свою власність і передати на умовах фінансового лізингу, без надання послуг з управління та технічної експлуатації, у тимчасове володіння та користування за плату майно, найменування, технічний опис, модель, рік випуску, ціна одиниці, кількість і загальна вартість якого визначаються в Специфікації (Додаток №2 до договору), а лізингоодержувач зобов'язався прийняти предмет лізингу та сплачувати лізингові платежі на умовах цього договору.

У додатках до договору сторони визначили Графік платежів, Специфікацію, Загальні умови фінансового лізингу.

За актом приймання-передачі предмету лізингу від 04.03.2008 р. лізингодавець передав, а лізингоодержувач прийняв у лізинг предмет лізингу відповідно до Специфікації - Офсетна друкарська машина SaKurai OL 566SD (2007), вартістю 4 037 234,25 грн. з ПДВ.

Пунктом 5 Загальних умов фінансового лізингу (далі - Загальні умови) встановлено строки та порядок сплати лізингових платежів.

Відповідно до п.5.1 Загальних умов, лізингоодержувач зобов'язується сплачувати зазначені в Графіку лізингові платежі. Датою сплати лізингового платежу вважається дата зарахування такого платежу на поточний рахунок лізингодавця.

Згідно пп. 5.2, 5.3 Загальних умов, лізингоодержувач сплачує зазначені в Графіку авансові лізингові платежі на підставі рахунку в порядку, визначеному в п 4.3. цього договору. Рахунок на оплату авансових лізингових платежів надається лізингодавцю при укладенні договору. Лізингоодержувач сплачує зазначені в Графіку поточні лізингові платежі щомісяця авансом до 8 числа поточного місяця з урахуванням п. 5.4 цього договору на підставі рахунку лізингодавця, направленого на вказану в договорі електронну адресу лізингооодержувача або за допомогою факсимільного зв'язку. У разі неотримання рахунку лізингодавця до 5 числа поточного місяця лізингодержувач зобов'язаний звернутися до лізингодавця та отримати відповідний рахунок самостійно. В цьому випадку лізингоодержувач зобов'язаний оплатити рахунок до 10 числа поточного місяця (п.5.3).

Умовами п.5.4 Загальних умов визначено, що лізингоодержувач сплачує лізингові платежі незалежно від фактичного користування предметом лізингу. Недоліки якості та комплектності Предмета лізингу, його втрата, ремонт, технічне обслуговування не звільняють лізингоодержувача від виконання своїх зобов'язань за договором, в тому числі, своєчасної сплати лізингових платежів.

У зв'язку з наявністю у відповідача простроченої заборгованості за договором у розмірі 697 023,75 грн. та враховуючи, що відповідачем було виявлено бажання здійснити реструктуризацію цієї заборгованості, сторони дійшли згоди внести зміни та доповнення до договору шляхом укладення Угоди від 13.11.2009р. про внесення змін до договору оренди фінансового лізингу № L1579-12/07 від 25.12.2007р.

Відповідно до умов Угоди від 13.11.2009р., сторони внесли зміни до договору, погодивши його та додатки 1, 2 та 4 до нього у новій редакції.

Таким чином сторони виклали договір у новій редакції - договір оренди фінансового лізингу № LC1579-12/07 від 13.11.2009р., Графік розрахунку заборгованості (форма), Специфікацію та Загальні умови фінансового лізингу.

В подальшому сторони у зв'язку з наявністю у відповідача простроченої заборгованості неодноразово угодами від 13.11.2009р., 01.06.2010р., 30.08.2011р., 01.03.2012р., 01.10.2012р. вносили зміни до договору оренди фінансового лізингу № LC1579-12/07 від 13.11.2009р. та здійснюли реструктуризацію наявного боргу.

Відповідно до п.3.1 договору, заборгованість лізингоодержувача перед лізингодавцем виникає в момент здійснення лізингодавцем будь-яких платежів на виконання цього договору в сумі, що перевищує розмір фактично сплаченого лізингодавцем авансового лізингового платежу, розрахованого за правилами цього розділу, по відношенню до фактично сплачених лізингодавцем платежів, розрахованих за правилами пп. 2.2, 2.3 та з урахуванням п. 2.5 цього договору.

Пунктом 4.1 договору встановлено, що лізингоодержувач за цим договором сплачує відсотки за фінансування придбання Предмета лізингу та поточні лізингові платежі.

Згідно пп. 4.2, 4.3 договору, з урахуванням п. 3 Угоди від 01.06.2010р., сторони погодили, що лізингоодержувач сплачує відсотки за фінансування придбання Предмета лізингу у період з моменту підписання цього договору до повної виплати лізингоодержувачем заборгованості лізингодавцю, визначеної за правилами цього договору за ставкою Libor 3M плюс 10,66% від всієї суми заборгованості, визначеної в порядку п.3.1 цього договору. Сума відсотків в грошовому еквіваленті іноземної валюти підлягає перерахунку у гривню за Курсом продажу, крім того з ПДВ.

Лізингоодержувач протягом строку лізингу щомісяця сплачує лізингодавцю авансом поточні лізингові платежі, які розраховуються на перший робочий день кожного лізингового періоду за поточний місяць та складаються з суми, що ставиться в погашення вартості предмета лізингу та комісії лізингодавця (п.4.3).

З умов п.4.4 договору вбачається, що розмір комісії для кожного періоду лізингу розраховується за ставкою, визначеною у п.4.2 цього договору, від заборгованості лізингоодержувача у грошовому еквіваленті іноземної валюти для відповідного періоду лізингу згідно Графіку ( додаток № 1 до договору). Розрахована таким чином сума комісії перераховується у гривні за Курсом продажу з дотриманням умов частини другої цього пункту.

Оплата всіх платежів за цим договором здійснюється лізингоодержувачем в національній валюті України - гривнях, шляхом перерахування грошових коштів на рахунок лізингодавця (п.4.6).

Пунктом 4.8 договору у новій редакції передбачено, що всі додаткові послуги, визначені в Загальних умовах (додаток 4 до цього договору), а також ті, які не визначені цим договором та необхідність в яких може виникнути у лізингоодержувача, оплачуються лізингоодержувачем окремо за тарифами лізингодавця, розміщеними на офіційному сайті лізингодавця за визначеною адресою в мережі Інтернет.

Спір у справі виник у зв'язку із неналежним виконанням відповідачем грошового зобов'язання за договором по сплаті лізингових платежів.

Згідно ст. 806 Цивільного кодексу України за договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі). До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом. До відносин, пов'язаних з лізингом, застосовуються загальні положення про купівлю-продаж та положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом.

Частина 2 ст. 1 Закону України "Про фінансовий лізинг"передбачає, що за договором фінансового лізингу лізингодавець зобов'язується набути у власність річ у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов і передати її у користування лізингоодержувачу на визначений строк не менше одного року за встановлену плату (лізингові платежі).

Матеріалами справи (акт прийому-передачі) підтверджується факт передачі позивачем та прийняття відповідачем об'єкту лізингу за договором.

Статтею 762 Цивільного кодексу України визначено, що за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму. Плата за користування майном може вноситися за вибором сторін у грошовій або натуральній формі. Форма плати за користування майном встановлюється договором найму. Плата за користування майном вноситься щомісячно, якщо інше не встановлено договором. Наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає

Відповідно до ч. 1 ст. 16 Закону України "Про фінансовий лізинг" сплата лізингових платежів здійснюється в порядку, встановленому договором, а пунктом 3 ч. 2 ст. 11 Закону України "Про фінансовий лізинг" передбачено, що лізингоодержувач зобов'язаний своєчасно сплачувати лізингові платежі.

Відповідно до ч.1 ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно ч. 2 ст. 16 Закону України "Про фінансовий лізинг", лізингові платежі можуть включати: а) суму, яка відшкодовує частину вартості предмета лізингу; б) платіж як винагороду лізингодавцю за отримане у лізинг майно; в) компенсацію відсотків за кредитом; г) інші витрати лізингодавця, що безпосередньо пов'язані з виконанням договору лізингу.

З матеріалів справи вбачається, що відповідачу для оплати лізингових платежів по договору, з урахуванням внесених до нього змін, були виставлені рахунки №№ LС1579-03/12/10-023 від 03.12.2012 р. на суму 70 410,54 грн., LСІ579-03/1 2/ev-025 від 24.12.2012 р. на суму 2 886,96 грн.; LС1579-03/12/11-026 від 03.11.2013 р. на суму 69 903,58 грн.; LC1579-03/12/12 від 01.02.2013р. на суму 69 543,87 грн., LC1579-03/12/13-030 від 01.03.2013р. на суму 69 184,07 грн., LC1579-03/12/ ev-032 від 21.03.2013р. на суму 2 597,25 грн., LC1579-03/12/14-033 від 01.04.2013р. на суму 195 556,35 грн., LC1579-03/12/15-035 від 07.05.2013р. на суму 194041,09 грн., LC1579-03/12/16-037 від 01.06.2013р. на суму 192 525,75 грн., LC1579-03/12/ ev-038 від 14.06.2013р. на суму 2 598,25 грн., LC1579-03/17-070 від 01.07.2013р. на суму 190 988,64 грн. на загальну суму 1 060 237,38 грн.

Відповідач в порушення умов договору свої зобов'язання щодо оплати лізингових платежів по вказаних рахунках виконав частково (оплата 227,97грн. по рахунку № LС1579-03/12/10-023 від 03.12.2012 р.), у зв'язку з чим у нього виникла заборгованість перед позивачем на суму 1 060 009,38 грн.

Згідно п.6.1 договору, лізингодавець має право достроково в односторонньому порядку розірвати цей договір та/або вилучити у лізингоодержувача предмет лізингу у безпірному порядку у таких випадках, коли лізингоодержувач у т.ч. не сплатив лізинговий платіж (частково або в повному обсязі) та прострочення сплати становить більше 30 днів.

Умовами п.6.2 договору визначено, що у випадку настання зазначених в підпунктах 6.1.1-6.1.7 цього договору обставин лізингодавець письмово повідомляє про це лізингоодержувача з зазначенням строку для усунення таких порушень. Якщо лізингоодержувач у встановлений лізингоодавцем строк не усуває вчиненні порушення, лізингодавець має право, у т.ч. розірвати договір та вимагати повернення предмета лізингу.

У п.10.2 Загальних умов договору зазначено, що договір достроково припиняється у останній день місяця, в якому має місце одна з наведених нижче обставин: направлення лізингодавцем лізингоодержувачу письмового повідомлення про прийняття лізингодавцем рішення про дострокове припинення договору з підстав, визначених Розділом 6 договору (п.10.2.1); отримання лізингодавем від лізингоодержувача або страхової компанії письмового повідомлення про настання визначених в п.7.7 Загальних умов обставин (10.2.2).

Матеріалами справи встановлено, що листом за вих. № 1396-07/13 від 29.07.2013р. позивач, посилаючись на наявність у відповідача заборгованості по договору фінансового лізингу № LC1579-12/07 від 13.11.2009р., яка станом на 26.07.2013р. становить 1 427 910,09 грн., повідомив ТОВ «День Печаті» про відмову від договору з 31.07.2013р. та висловив вимогу повернути предмет лізингу в строк до 31.07.2013р.

Таким чином, у зв'язку з розірванням лізингодавцем договору в односторонньому порядку, договірні відносини сторін припинились.

За Актом повернення предмета лізингу від 17.12.2013р. відповідач повернув позивачу предмет лізингу по договору фінансового лізингу № LC1579-12/07 від 13.11.2009р., при цьому суму боргу не сплатив.

Згідно п. 10.3 Загальних умов, що у разі дострокового припинення договору при настанні зазначених в п.п. 10.2.1 Загальних умов фінансового лізингу обставин лізингоодержувач зобов'язаний: 1) повернути предмет лізингу лізингодавцю за власний рахунок у визначені лізингодавцем строки та місце в межах території України. Незалежно від цього лізингодавець має право самостійно вилучити предмет лізингу з місця зберігання (знаходження) такого предмета лізингу без будь-яких погоджень або дозволу лізингоодержувача з покладенням на лізингоодержувача понесених при цьому витрат (п.п. 10.3.1 Загальних умов фінансового лізингу); 2) сплатити лізингодавцю платежі, які зараховуються в загальному порядку згідно п. 5.8 Загальних умов фінансового лізингу, а саме (п.п. 10.3.2 Загальних умов фінансового лізингу): комісію лізингодавця за дострокове припинення договору фінансового лізингу в розмірі 2 % від суми непогашеної вартості предмета лізингу, визначеної за правилами ч. 5 п.п. 10.3.2 Загальних умов фінансового лізингу; нараховані за договором штрафні санкції (штраф, пеня); суми, які відшкодовують витрати лізингодавця та не були сплачені лізингоодержувачем; заборгованість по поточним лізингових платежах та нарахованих штрафних санкціях; заборгованість лізингоодержувача зі сплати вартості предмета лізингу, визначена за правилами п. 5.9 Загальних умов для лізингового періоду, який слідує за періодом вилучення (повернення) предмета лізингу, або в якому має місце дострокове припинення договору.

Згідно розрахунку позивача, заборгованість відповідача станом на час розгляду справи становить 1 060 009,38 грн.

Доказів оплати відповідачем вказаної суми., в тому числі в установлені договором строки, суду не надано.

Відповідач свого контррозрахунку суми позову не надав, стверджувань позивача не спростував, обставин звільнення від обов'язку оплати боргу не довів.

За таких обставин, суд прийшов до висновку, що позовні вимоги є обґрунтованими та підлягають задоволенню повністю.

Судовий збір, відповідно до положень ст. 49 ГПК України, покладається на відповідача.

Керуючись ст. ст. 49, 75, 82- 85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "День Печати" (02094, м. Київ, пров. Карельський, 8, код ЄДРПОУ 30184495) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "Райффайзен Лізинг Аваль" (04073, м.Київ, просп. Московський, 9, корп. 5, код ЄДРПОУ 34480657) 1 060 009 (один мільйон шістдесят тисяч дев'ять) грн. 38 коп. заборгованості, 21 200 (двадцять одну тисячу двісті) грн. 19 коп. судового збору.

Наказ видати відповідно до ст. 116 ГПК України.

Суддя О.М.Ярмак

Дата ухвалення рішення08.04.2014
Оприлюднено14.04.2014
Номер документу38183298
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення 1 060 009,38 грн

Судовий реєстр по справі —910/2034/14

Рішення від 08.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

Ухвала від 10.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ярмак О.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні