Рішення
від 09.04.2014 по справі 910/4250/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/4250/14 09.04.14

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллєнко Фільм"

до Благодійного фонду "Велика Родина"

Третя особа, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача - Державне агентство України з питань кіно

про спонукання до виконання зобов'язань за договором

Суддя Трофименко Т.Ю.

В засіданні приймали участь представники:

від позивача: Іллєнко П.Ю., директор (витяг з ЄДР)

від відповідача: Неділько С.В. по довіреності № б/н від 15.01.2014р.

від третьої особи: Александров М.І. по довіреності № 975/9/2613 від 29.05.2013р.

Обставини справи :

Товариство з обмеженою відповідальністю "Іллєнко Фільм" звернулось до Господарського суду міста Києва з вимогою про спонукання до виконання зобов'язань за договором про співпрацю у фінансуванні виробництва художнього повнометражного фільму «ТОЛОКА» від 11.12.2012р. укладеного між Благодійним Фондом «Велика Родина» з однієї сторони та Товариством з обмеженою відповідальністю "Іллєнко Фільм" з іншої сторони.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань відповідно до умов вищезазначеного договору.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.03.2014р. порушено провадження у даній справі, призначено її до розгляду у судовому засіданні на 02.04.2014 р. за участю представників сторін, яких зобов'язано надати суду певні документи.

В судовому засіданні 02.04.2014р., відповідно до ст. 77 Господарського процесуального кодексу, було оголошено перерву до 09.04.2014р.

В процесі провадження представником відповідача наданий відзив на позов, в якому відповідач позов Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллєнко Фільм" не визнає в повному обсязі, з наступних підстав.

Відповідно п. 1.1 статуту Благодійний фонд "Велика Родина" є благодійною організацією, яка об'єднує фізичних і юридичних осіб, які виявили бажання сприяти реалізації мети та завдань Фонду.

Відповідно п. 1.3 статуту Фонду здійснюється на засадах законності, гуманності, спільності інтересів і рівності прав її учасників, гласності, добровільності та самоврядування. Фонд є неприбутковою організацією.

Основними джерелами наповнення рахунків Фонду - є благодійна допомога жертводавців. Фонд не має власних коштів для реалізації своїх програм, а уся діяльність Фонду здійснюється за кошти, залучені від третіх фізичних і юридичних осіб на добровільній основі. Ніяких важелів впливу на жертводавців, окрім переконання, з метою отримання коштів для реалізації проектів Фонду керівництво Фонду не має.

Протягом 2013 року керівництво Фонду неодноразово здійснювало заходи з метою виконання п. 1.1 Договору провести пошук, акумулювання та надання благодійної допомоги Продюсеру-Виконавцю на суму вказану у Договорі для виробництва художнього фільму "Толока", однак зазначених коштів зібрати не вдалось.

Оскільки в період з кінця листопада 2013 року по кінець лютого 2014 року в Україні хоч і не був оголошений, але фактично діяв надзвичайний стан - це ще більш суттєво ускладнило діяльність благодійного Фонду, що в свою чергу унеможливило виконання взятих на себе зобов'язань перед Позивачем.

І до тепер Фонд не відмовляється від виконання взятих на себе зобов'язань перед Позивачем, але враховуючи специфіку діяльності благодійної установи, обмежені можливості у пошуку і акумулюванні благодійних коштів термін виконання взятих зобов'язань на даний час передбачити не можливо.

Відповідно до п. 5.2 Договору про співпрацю "надання допомоги здійснюється по періодах виробництва на підставі календарно-постановочного плану, генерального кошторису, плану фінансування Фільму, рахунків, наказів про запуск Фільму у відповідний період, актів про закінчення відповідних періодів, отриманих від Продюсера-Виконавця". Даних документів від Позивача Відповідачем отримано не було, і враховуючи цю обставину посилання Позивача на одностороннє не виконання Відповідачем Договору про співпрацю - не відповідає дійсності.

Відповідно до п. 5.3 Договору про співпрацю "Перерахування коштів здійснюється Фондом відповідно до статей погодженого сторонами кошторису та у відповідності до надходження коштів до Фонду". Оскільки за вказаний період надходжень коштів до Фонду не відбуваюсь, то відповідно до даного пункту договору Фонд, не порушуючи умов договору, але не мав можливості перераховувати кошти на рахунок Позивача для здійснення спільного проекту.

У даному судовому засіданні представник позивача надав пояснення по справі та підтримав заявлені позовні вимоги.

Представник відповідача заперечував проти задоволення заявлених позовних вимог в повному обсязі з підстав викладених у відзиві.

Представник третьої особи надав усні пояснення по справі та підтримав позов.

У судовому засіданні 09.04.2014р. відповідно до ст. 85 Господарського процесуального кодексу України судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників сторін та третьої особи, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

11 грудня 2012 року між Благодійним Фондом «Велика Родина» (далі - Фонд) та Товариством з обмеженою відповідальністю «Іллєнко Фільм» (далі - продюсер-виконавець) був укладений договір № б/н про співпрацю у фінансуванні виробництва художнього повнометражного фільму «ТОЛОКА».

Відповідно до умов договору, Фонд зобов'язується провести залучення, акумулювання та надання безповоротної благодійної допомоги Продюсеру-Виконавцю на суму 16 000 000.00 (шістнадцять мільйонів) гривень для виробництва художнього фільму «Толока» за сценарієм та у постановці ОСОБА_5. хронометражем 110 хвилин (далі - Фільм), на умовах цього Договору.

Згідно з п. 1.2. договору, Продюсер-Виконавець зобов'язується здійснити виробництво Фільму в порядку та на умовах, визначених цим Договором та використати надану фінансову допомогу за цільовим призначенням відповідно до погодженого Сторонами кошторису виробництва Фільму.

Пунктом 1.3. договору визначено, що Продюсер-Виконавець може залучати інші кошти, необхідні для виробництва Фільму, в тому числі за рахунок державної фінансової підтримки виробництва фільмів. Продюсер-Виконавець зобов'язаний інформувати Фонд про таке залучення коштів і їх використання для фінансування статей погодженого сторонами кошторису.

За умовами договору, цей договір набирає чинності з дати його підписання повноважними представниками сторін (п. 9.1.) та діє до 31.05.2014р., але в будь-якому разі до повного виконання сторонами всіх зобов'язань, передбачених договором (п. 9.2.).

Розділом четвертим договору, сторони погодили права та обов'язки сторін, відповідно до якого:

4.1. Фонд має право:

4.1.1. Вимагати від Продюсера-Виконавця вирішення всіх питань, пов'язаних з передачею прав інтелектуальної власності на фільм.

4.1.2. Отримувати звіти про використання наданої фінансової допомоги згідно з погодженим сторонами кошторису.

4.1.3. Отримувати інформацію про хід виробництва Фільму та переглядати відзнятий робочий матеріал Фільму на стадії знімального періоду. Перегляд робочого матеріалу здійснюється в присутності Продюсера-Виконавця.

4.1.4. Припинити надання фінансової допомоги у випадку ненадання звіту, відхилення витрат від сум, передбачених погодженим сторонами кошторисом, зміни без погодження з Фондом основних характеристик Фільму, зазначених в п. 2.1.1 цього Договору, та інших випадках невиконання Продюсером-Виконавцем своїх зобов'язань за цим договором та іншими договорами, укладеними з метою отримання державної підтримки.

4.2. Фонд зобов'язаний:

4.2.1. Надавати зібрану в межах виконання договору фінансову допомогу у безготівковому порядку платіжними дорученнями шляхом переказу на поточний рахунок Продюсера-Виконавця, відкритий у банківській установі.

4.2.2. Не порушувати особисті немайнові права авторів Фільму та використовувати передані йому немайнові права інтелектуальної власності на твори, що увійдуть складовими частинами до Фільму, способами, передбаченими відповідними авторськими договорами;

4.2.3. Надавати Продюсеру-Виконавцю необхідну інформацію щодо виконання умов цього Договору.

4.3. Продюсер-Виконавець має право:

4.3.1. Отримати від Фонду зібрану фінансову допомогу в сумі 16 000 000,00 (шістнадцять мільйонів) гривень.

4.3.2. Отримувати від Фонду інформацію щодо виконання умов цього Договору.

4.4. Продюсер-Виконавець зобов'язаний:

4.4.1. Забезпечити придбання (підтвердити придбання співпродюсерами) майнових прав інтелектуальної власності авторів, чиї твори увійдуть складовою частиною до Фільму, згідно з Законом України «Про авторське право і суміжні права» з метою створення Фільму та подальшого його використання будь-яким незабороненим законодавством України способом протягом всього періоду дії авторського права на Фільм на території Земної кулі.

4.4.2. Визнавати та не порушувати особисті немайнові права, отримані та/або придбані майнові права інтелектуальної власності авторів, визначених Законом України «Про авторське право і суміжні права», чиї твори увійшли чи увійдуть складовою частиною до Фільму.

4.4.3. У разі виникнення претензій з боку авторів Фільму та їх правонаступників Продюсер-Виконавець самостійно за свій рахунок зобов'язується врегулювати їх таким чином, щоб забезпечити безперешкодне використання Фільму.

4.4.4. Організувати та забезпечити повний комплекс робіт (послуг) з виробництва Фільму на підставі цього Договору і додатків до нього, які є невід'ємними частинами Договору, інших договорів, укладених з метою отримання державної підтримки та фінансування фільму інвесторами.

4.4.5. Протягом трьох днів з моменту відповідної події письмово інформувати Фонд про настання надзвичайних обставин, що мали місце в процесі виробництва Фільму, зміни у складі авторів Фільму, та інші ситуації, що можуть вплинути на хід його виробництва.

4.4.6. Не передавати права та обов'язки, передбачені цим Договором, третім особам і не змінювати самостійно основні характеристики Фільму, зазначені в п. 2.1.1. цього Договору, без письмової згоди Фонду.

4.4.7. У початкових титрах Фільму зазначити інформацію про те, що Фільм знятий за фінансової допомоги Фонду. Така інформація подається окремим кадром у по титрах хронометражем не менше 4 (чотирьох) секунд.

4.4.8. Згадувати про Фонд у погодженій формі у рекламних акціях, спрямованих на просування Фільму, у друкованій продукції, що виготовляється в рамках просування Фільму, на обкладинках аудіо-та відео носіїв із записом Фільму, виступах та інтерв'ю представників Продюсера - Виконавця, присвячених Фільму, на радіо і телебаченні кінофестивалях та іншими доступними засобами інформації та реклами Фільму.

4.4.9. Продюсер-Виконавець зобов'язаний надати Фонду засвідчені належним чином копії Угод, між Продюсером-Виконавцем та співпродюсерами (які не є Сторонами цього Договору, які підтверджують фінансування Фільму з інших джерел) не пізніше 60 днів з дати підписання цього Договору.

4.4.10. У разі зміни умов Угод, зазначених в п. 4.4.8 цього Договору, Продюсер-Виконавець зобов'язується надати Інвестору належним чином засвідчені копії відповідних додаткових угод протягом 14 (чотирнадцяти) днів з дня їхнього укладення.

4.4.11. Угоди про виробництво Фільму між Продюсером-Виконавцем та спів- продюсерами не повинні містити положень, які погіршують або обмежують права та інтереси Сторін, визначені законодавством України та цим Договором.

Розділом п'ятим договору сторони погодили порядок здійснення оплати, відповідно до якого:

5.1. Фонд здійснює збір, акумулювання і надання фінансової допомоги для виробництва Фільму в розмірі, передбаченому п.1.1 цього Договору.

5.2. Надання допомоги здійснюється по періодах (етапах) виробництва на підставі календарно-постановочного плану (до його складення - виробничо-економічних показників), генерального кошторису ( до його складення - орієнтовного ліміту витрат) плану фінансування Фільму, рахунків, наказів про запуск Фільму у відповідний період (етап), актів про закінчення відповідних періодів (або проміжних актів), отриманих від Продюсера-Виконавця.

5.3. Перерахування коштів здійснюється Фондом відповідно до статей погодженого сторонами кошторису та у відповідності до надходження коштів до Фонду.

З матеріалів справи вбачається, що 17.06.2013р. між сторонами було укладено додаткову угоду № 1 до договору про співпрацю у фінансуванні виробництва художнього повнометражного фільму «ТОЛОКА», за умовами якої сторони погодили наступне:

1.Сторони погодились викласти пункти 1.2.-1.3. Договору у такій редакції:

« 1.2. Продюсер-Виконавець зобов'язується здійснити виробництво Фільму в порядку та на умовах, визначених цим Договором та використати надану фінансову допомогу за цільовим призначенням відповідно до погодженого Сторонами кошторису виробництва та розповсюдження Фільму. 1.3. Продюсер-Виконавець може залучати інші кошти, необхідні для виробництва та розповсюдження Фільму, в тому числі за рахунок державної фінансової підтримки виробництва фільмів. Продюсер- Виконавець зобов'язаний інформувати Фонд про таке залучення коштів.»

2. Сторони погодились викласти пункт 4.1.4. Договору у такій редакції: « 4.1.2. Отримувати звіти про використання наданої фінансової допомоги.»

3. Сторони погодились викласти пункт 4.1.4. Договору у такій редакції:

« 4.1.4. Припинити надання фінансової допомоги у випадку ненадання звіту, зміни без погодження з Фондом основних характеристик Фільму, зазначених в п. 2.1.1 цього Договору, та інших випадках невиконання Продюсером-Виконавцем своїх зобов'язань за цим договором.»

4. Сторони погодились викласти пункт 4.1.4. Договору у такій редакції:

« 4.1.4. Надання благодійної допомоги здійснюється по періодах (етапах) виробництва відповідно до залучення і надходження коштів до Фонду рівними частинами щоквартально протягом 2013 року».

5. Сторони погодилися вилучити пункт 4.4.9. та 5.3. Договору.

Обґрунтовуючи свої вимоги, позивач зазначає, що всупереч умовам договору, відповідач не виконує взяті на себе зобов'язання.

З метою захисту своїх прав та інтересів, Позивач у відповідності до п. 10.1 Договору 1 та розділу II Господарського процесуального кодексу України 03.10.2013 року направив Відповідачу лист-претензію, в якому вимагав невідкладно виконати взяті на себе зобов'язання.

05 листопада 2013 року Відповідач надав Позивачу лист №410-11 від 05 листопада 2013 року, в якому Відповідач підтвердив свої зобов'язання за Договором 1, проте на момент подання до суду цієї позовної заяви, жодне із цих зобов'язань виконано Відповідачем не було.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, та враховуючи, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно з ч. 1, п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, а також із дій осіб, що не передбачені цими актами, але за аналогією породжують цивільні права та обов'язки. Підставами виникнення цивільних прав та обов'язків, зокрема є договори та інші правочини.

Згідно зі ст. 509 Цивільного кодексу України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку. Зобов'язання виникають з підстав, встановлених ст. 11 цього Кодексу. Зобов'язання має ґрунтуватися на засадах добросовісності, розумності та справедливості.

Загальні засади благодійної діяльності в Україні регулюються Законом України «Про благодійну діяльність та благодійні організації», який забезпечує правове регулювання відносин у суспільстві, спрямованих на розвиток благодійної діяльності.

У відповідності до статті 2 даного Закону, законодавство України про благодійну діяльність та благодійні організації базується на Конституції України та складається з цього Закону, Цивільного кодексу України, міжнародних договорів України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України та інших нормативно-правових актів.

Стаття 1 Закону визначає, що бенефіціар це набувач благодійної допомоги (фізична особа, неприбуткова організація або територіальна громада), що одержує допомогу від одного чи кількох благодійників для досягнення цілей, визначених цим Законом. Бенефіціарами благодійних організацій можуть бути також будь-які юридичні особи, що одержують допомогу для досягнення цілей, визначених цим Законом.

Цілями благодійної діяльності, згідно з положеннями статті 3 Закону є надання допомоги для сприяння законним інтересам бенефіціарів у сферах благодійної діяльності, визначених цим Законом, а також розвиток і підтримка цих сфер у суспільних інтересах. Однією зі сфер благодійної діяльності ця ж стаття визначає, серед іншого й культуру та мистецтво, охорону культурної спадщини.

Згідно пункту 12 статті 11 Закону України «Про культуру» мистецтво це творча художня діяльність у сферах: літератури, архітектури, скульптури, живопису, графіки, декоративно-вжиткового мистецтва, музики, танцю, театру, кіно та інші види діяльності людини, що відображають дійсність у художніх образах.

Отже, як випливає з вказаного вище, Відповідач мав договірне зобов'язання як суб'єкт благодійної діяльності здійснити залучення, акумулювання та надання безповоротної благодійної допомоги Позивачу в строки і в обсягах, визначених Договором 1. Враховуючи це, посилання Відповідача у листі Позивачу №410-11 від 05 листопад 2013 року на складність залучення і акумулювання коштів у тому, що благодійні внески є виключно добровільними не може бути прийнята до уваги, оскільки ця обставина була відома Відповідачу до моменту укладення Договору 1 і він мав можливість її передбачити.

У відповідності до Наказу Міністерства культури України від 21 вересня 2012 року №1016 художній фільм «Толока» (кіностудія ТОВ «Іллєнко Фільм») було внесено до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2012/2013 рр., а Наказом Міністерства культури України від 09 квітня 2013 року № 295 (із змінами внесеними Наказом Міністерства культури України від 01 серпня 2013 року №718 художній фільм «Толока» (кіностудія ТОВ «Іллєнко Фільм») було внесено до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2013/2014 рр.

Згідно пункту 4.2. Порядку конкурсного відбору кінопроектів для формування Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів, затвердженого Наказом Міністерства культури України від 26 квітня 2011 року N 30 державна фінансова підтримка надається переможцю конкурсного відбору за умови підтвердження платоспроможності за умови фінансування за рахунок власних або наявність гарантій забезпечення здійснення платежів з інших джерел.

Відповідно до положень зазначених вище нормативних актів Позивач надав Третій особі Договір між Позивачем і Відповідачем в якості підтвердження гарантій забезпечення здійснення платежів з інших джерел.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

Відповідно до ст. 34 Господарського процесуального кодексу України господарський суд приймає тільки ті докази, які мають значення для справи. Обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

За таких обставин, суд вважає, що вимоги позивача зобов'язати Благодійний фонд «Велика Родина» виконати свої зобов'язання за договором є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до ч. 5 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, при задоволенні позову судовий збір покладається на відповідача.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82-85 ГПК України, Господарський суд міста Києва, ?

ВИРІШИВ :

1. Позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "Іллєнко Фільм" задовольнити повністю.

2. Зобов'язати Благодійний фонду "Велика Родина" (01015, м. Київ, вул. Старонаводницька, буд. 13, код 33295255) вчинити дії, а саме, виконати умови господарського договору про співпрацю у фінансуванні виробництва художнього повнометражного фільму «ТОЛОКА» від 11.12.2012р. укладеного між Благодійним Фондом «Велика Родина» та Товариством з обмеженою відповідальністю «Іллєнко Фільм».

3. Стягнути з Благодійного фонду "Велика Родина" (01015, м. Київ, вул. Старонаводницька, буд. 13, код 33295255) з будь-якого рахунку виявленого під час виконання судового рішення на користь Товариства з обмеженою відповідальністю «Іллєнко Фільм» (01030, м. Київ, вул. Михайла Коцюбинського, буд. 9, кв. 22, код 35746434) судовий збір в розмірі 1 218 (одну тисячу двісті вісімнадцять) грн..

4. Видати накази після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 14.04.2014р.

Суддя Трофименко Т.Ю.

Дата ухвалення рішення09.04.2014
Оприлюднено15.04.2014
Номер документу38219544
СудочинствоГосподарське
Сутьспонукання до виконання зобов'язань за договором

Судовий реєстр по справі —910/4250/14

Рішення від 09.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Трофименко Т.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні