Рішення
від 22.05.2009 по справі 23/109-08-3984
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

23/109-08-3984

          

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ


ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

РІШЕННЯ

"22" травня 2009 р.Справа  № 23/109-08-3984

За позовом:  Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1"

до відповідача: Відкритого акціонерного товариства транспортного будівництва "ОДЕСТРАНСБУД"  

про визнання дійсним договору купівлі-продажу та про визнання права власності

                                                              Головуючий суддя                             Степанова Л.В.

                                                                      Судді:                                           Петренко Н.Д.

                                                                                                                              Смелянець Г.Є.

Представники:

Позивача: Гоголь Н.В. за довіреністю №б/н від 21.10.2008р.;

Відповідача: Негре С.С. за довіреністю №01-1 від 16.01.2009р.

СУТЬ СПОРУ: Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1" звернулось до господарського суду Одеської області з позовною заявою до відповідача відкритого акціонерного товариства транспортного будівництва "ОДЕСТРАНСБУД" про визнання дійсним договору купівлі-продажу та про визнання права власності.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 06.11.2008 року порушено провадження по справі № 23/109-08-3984.  

Ухвалою виконуючого обов'язки голови господарського суду Одеської області від 04.02.2009 року справу № 23/109-08-3984 передано на колегіальний розгляд у складі: головуючого судді Степанової Л.В., судді Горячук Н.О., судді  Смелянець Г.Є.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 07.02.2009 р. справу № 23/109-08-3984 прийнято до провадження колегії суддів у складі: головуючого судді  Степанової Л.В., судді Горячук Н.О., судді Смелянець Г.Є.            

Розпорядженням голови господарського суду Одеської області № 150-р від 27.04.2009 р. у зв'язку з перебуванням судді Горячук Н.О. у відпустці здійснена заміна судді Горячук Н.О. на суддю Петренко Н.Д.

Ухвалою господарського суду Одеської області від 28.04.2009 р. справу № 23/109-08-3984 прийнято до провадження колегії суддів у складі: головуючого судді  Степанової Л.В., судді Петренко Н.Д., судді Смелянець Г.Є.

Позивач 20.05.2009 року надав до суду уточнення до позовної заяви, відповідно до якого уточнив загальну площу нерухомого майна яка складає 6756,7 кв.м.

Відповідач у судовому засіданні  22.05.2009 року надав до суду відзив на позов відповідно до якого позовні вимоги визнає в повному обсязі.  

Справа розглядається в порядку ст. 75 Господарського процесуального кодексу України, за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши матеріали справи, суд встановив:

Між Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1" та відкритим акціонерним  товариством транспортного будівництва "ОДЕСТРАНСБУД" 01.10.2008 року був укладений договір купівлі –продажу. Відповідно до пункту 1.1. Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1" (продавець) зобов'язується в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі, передати у власність відкритого акціонерного товариства транспортного будівництва "ОДЕСТРАНСБУД" (покупця), а Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1" (покупець) зобов'язується в порядку та на умовах, визначених у цьому договорі, прийняти та оплатити адміністративну будівлю загальною площею 6756,7 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, Верстатобудівна, 12, яка складається з трьох поверхів та підвалу (надалі іменується Об'єкт).

Пунктом 1.2 договору передбачено, що Продавець зобов'язується протягом 10-ти днів з моменту укладання договору передати Покупцеві всю необхідну документацію для оформлення права власності Покупця на об'єкт, присвоїти поштову адресу нежитловій будівлі (суспільний туалет) та посвідчити договір нотаріально.

Відповідно до п. 1.3. Договору сума, за яку вчиняється продаж, визначається в додатковій угоді до договору. Між Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1" та відкритим акціонерним  товариством транспортного будівництва "ОДЕСТРАНСБУД" 01.10.2008 року була укладена додаткова угода до договору купівлі – продажу від 01.10.2008 року, відповідно до п. 1 якої ціна адміністративну будівлю загальною площею 6756,7 кв.м, за яку вчинено продаж становить 50000 грн.   

У відповідності до п. 2.2 Договору передання об'єкта продавцем і прийняття об'єкта покупцем посвідчується актом прийому –передачі, який підписується сторонами та є невід'ємною частиною договору, та п. 2.3. встановлено, що право власності на об'єкт переходить від продавця до покупця з моменту підписання акту прийому-передачі.

Відповідно до акту приймання –передачі нежитлової будівлі за договором від 01.10.2008 року, підписаним 01.10.2008 року, відповідач передав, а позивач прийняв  адміністративну будівлю загальною площею 6756,7 кв.м.

Враховуючи, що відповідно до ст. 657 Цивільного Кодексу України –Договір   купівлі-продажу   земельної   ділянки, єдиного майнового комплексу, житлового будинку (квартири) або іншого нерухомого майна укладається у письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню та державній реєстрації.  Позивач та Відповідач домовились про нотаріальне посвідчення договору купівлі-продажу (пункт 7.1 договору), але  відповідач відмовляється від нотаріального посвідчення договору купівлі-продажу. Позивач звертався до відповідача з проханням про нотаріальне посвідчення договору, що підтверджується листом від 08.10.2008 року, оскільки відповідач на цей лист відповіді не надав, позивач повторно звертався до відповідача з проханням про нотаріальне посвідчення договору, що підтверджується листом від 17.10.2008 року, але також відповіді не отримав.

До теперішнього часу - 05.11.2008 року (дата надходження позовної заяви до Господарського суду Одеської області) нотаріальне посвідчення Договору купівлі-продажу укладеного 01.10.2008 року між Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1" та відкритим акціонерним товариством транспортного будівництва "ОДЕСТРАНСБУД", що зумовило звернення позивача до суду.

Відповідно до ст. 526 Цивільного Кодексу України зобов'язання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Згідно до ст. 655 Цивільного Кодексу України за договором купівлі-продажу одна сторона (продавець) передає або зобов'язується передати майно (товар) у власність другій стороні (покупцеві), а покупець приймає або зобов'язується прийняти майно (товар) і сплатити за нього певну грошову суму.

Пунктом 1 статті 334 Цивільного Кодексу України встановлено, що право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом.

Згідно акту приймання –передачі нежитлової будівлі за договором від 01.10.2008 року, підписаним 01.10.2008 року, відповідач передав, а позивач прийняв на адміністративну будівлю загальною площею 6756,7 кв.м.

Відповідно до п. 1 ст. 181 Цивільного кодексу України до нерухомих речей (нерухоме майно, нерухомість) належать земельні ділянки, а також об'єкти, розташовані на земельній ділянці, переміщення яких є неможливим без їх знецінення та зміни їх призначення.

Відповідач проти позовних вимог не заперечує, в судовому засіданні та у відзиві на позов визнав їх в повному обсязі.

Відповідно до ч.2 ст. 220 Цивільного Кодексу України якщо сторони домовилися щодо усіх істотних умов договору, що  підтверджується письмовими доказами, і відбулося повне або часткове виконання договору, але одна із сторін ухилилася від його нотаріального посвідчення, суд може визнати такий договір дійсним. У цьому разі наступне нотаріальне посвідчення договору не вимагається. Також у відповідності до п. 1 ст.15 Цивільного Кодексу України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання. Статтею 16 Цивільного Кодексу України встановлено, що способами захисту цивільних прав та інтересів можуть бути, зокрема визнання права та припинення дії, яка порушує право.

Власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном (ст. 391 Цивільного Кодексу України). За приписами ст. 392 Цивільного Кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою.

Досліджуючи матеріали справи, з огляду на приписи чинного законодавства, приймаючи до уваги, що позивач відповідно до умов договору купівлі - продажу від 01.10.2008 року виконав свої зобов'язання за договором про що свідчить довідка відповідача, а відповідач згідно акту приймання –передачі від 01.10.2008 року  передав, а позивач прийняв адміністративну будівлю загальною площею 6756,7 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, Верстатобудівна, 12, яка складається з трьох поверхів та підвалу, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1" до відкритого акціонерного  товариства транспортного будівництва "ОДЕСТРАНСБУД"  підлягають задоволенню на підставі ст.ст. 15, 16, 181, 220, 334, 526, 655 Цивільного Кодексу України, як обґрунтовані, підтверджені належними доказами та наявними матеріалами справи.

Частиною 1 ст. 32 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі  яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору. Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України кожна сторона повинна  довести  ті  обставини,  на  які  вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень.

За таких обставин, приймаючи до уваги вищенаведене, оцінюючи надані документальні докази та доводи сторін, суд вважає, що позивач набув у встановленому законом порядку права власності на адміністративну будівлю загальною площею 6756,7 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, Верстатобудівна, 12, яка складається з трьох поверхів та підвалу і згідно чинного законодавства за ним повинно бути визнано право власності на це майно.

Судові витрати віднести на відповідача відповідно до ст. ст. 44, 49 Господарського процесуального кодексу України.

Керуючись ст.ст. 32, 33, 44, 49, 82 –85 Господарського процесуального кодексу  України, суд, –

В И Р І Ш И В:

1.          Позов задовольнити.

2.          Визнати дійсним договір купівлі-продажу від 01.10.2008 року укладений між   Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1" та відкритим акціонерним товариством транспортного будівництва "ОДЕСТРАНСБУД".  

3.          Визнати за Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1" (65026, м. Одеса, пл. Катерининська, 4, код 35641869; п/р 26003300072000 в ТОВ КБ «СКБ», МФО 388313) право власності на адміністративну будівлю загальною площею 6756,7 кв.м, розташовану за адресою: м. Одеса, Верстатобудівна, 12, яка складається з трьох поверхів та підвалу.

4.          Стягнути з відкритого акціонерного товариства транспортного будівництва "ОДЕСТРАНСБУД" (65026, м. Одеса, пл. Катерининська, 4, код 01380524, п/р 26006303300000 в ТОВ КБ «СКБ», МФО 388313) на користь Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРАНСБУД-СУ 1" (65026, м. Одеса, пл. Катерининська, 4, код 35641869; п/р 26003300072000 в ТОВ КБ «СКБ», МФО 388313) 85 ( вісімдесят п'ять) грн. держмита та 118 (сто вісімнадцять) грн. витрат на ІТЗ судового процесу.

Наказ видати згідно ст. 116 Господарського процесуального кодексу України.

Рішення господарського суду набирає законної сили згідно ст. 85 Господарського процесуального кодексу України після закінчення десятиденного строку з дня його підписання.

Головуючий суддя                                                                   Степанова Л.В.

                       

Судді:                                                                                           Петренко Н.Д.

                                                                                                           

                                                                                                               Смелянець Г.Є.

Дата ухвалення рішення22.05.2009
Оприлюднено15.06.2009
Номер документу3822117
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання права власності                                                               Головуючий

Судовий реєстр по справі —23/109-08-3984

Ухвала від 16.01.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 12.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 06.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 06.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 11.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 07.02.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 13.04.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 07.02.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Ухвала від 30.03.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

Рішення від 22.05.2009

Господарське

Господарський суд Одеської області

Степанова Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні