Постанова
від 16.04.2014 по справі 820/3336/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

16 квітня 2014 р. № 820/3336/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі судді Білової О.В., розглянувши в порядку скороченого провадження справу за адміністративним позовом Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРОЯ-ТЕТА" про стягнення податкового боргу ,-

В С Т А Н О В И В:

Основ'янська об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області звернулася до суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРОЯ-ТЕТА", в якому просить суд стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРОЯ-ТЕТА" заборгованість перед бюджетом з податку на додану вартість та з податку на прибуток приватних підприємств у сумі 344905,71 грн. з рахунків у банках, що обслуговують його.

Позивач обґрунтовує свої вимоги наступним. Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРОЯ-ТЕТА" перебуває на обліку у Основ'янській об'єднаній державній податковій інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області як платник податків та має заборгованість перед бюджетом у сумі 344905,71 грн., яка виникла на підставі поданої податкової декларації, винесених податковим органом податкових повідомлень-рішень та нарахованої пені за несвоєчасну сплату податкових зобов'язань. На момент подачі позовної заяви до суду сума заборгованості сплачена не була.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження надсилалась відповідачеві разом з інформацією про права та обов'язки за адресою реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності.

14.04.14 до суду повернувся конверт з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до абз.4 ч.4 ст. 33 КАС України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Таким чином, відповідач є належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду, з огляду на що суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

З матеріалів справи вбачається, що Товариство з обмеженою відповідальністю "ТРОЯ-ТЕТА" зареєстровано як юридична особа та знаходиться на обліку як платник податків у Основ'янській об'єднаній державній податковій інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області як платник податків.

На момент розгляду справи судом заборгованість Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРОЯ-ТЕТА" перед бюджетом складає 344905,71грн., що підтверджується даними розшифровки сум заборгованості по платежам перед бюджетом (а.с. 4).

Щодо підстав виникнення заборгованості, судом встановлено наступне.

Товариством з обмеженою відповідальністю "ТРОЯ-ТЕТА" до податкового органу була надана декларація з податку на додану вартість № 9006475816 від 20.01.11, якою позивач самостійно визначив суму податкового зобов'язання з податку на додану вартість у розмірі 5676 грн. (а.с.28-31).

За результатами перевірок відповідача Основ'янською об'єднаною державною податковою інспекцією м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області були винесені податкові повідомлення-рішення:

- № 0004651510 від 08.07.11, яким відповідачу нарахована сума штрафних (фінансових) санкцій з податку на прибуток приватних підприємств у розмірі 1020 грн.(а.с. 7);

- № 0002451520 від 17.05.11, яким відповідачу визначена сума податкового зобов'язання з податку на додану вартість у розмірі 337170,75 грн., в т.ч. з основним платежем - 269736,60 грн., та за штрафними (фінансовими) санкціями - 67434,15 грн.(а.с. 13);

- № 0002441520 від 17.05.11, яким відповідачу визначена сума штрафних (фінансових) санкцій з податку на додану вартість у розмірі 340,00 грн. (а.с.18)

Вказані податкові повідомлення-рішення відповідачем отримані, є чинними.

Згідно з п. 54.1 ст.54 Податкового кодексу України крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання та/або пені, яку зазначає у податковій (митній) декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, встановлені цим Кодексом. Така сума грошового зобов'язання та/або пені вважається узгодженою.

Також згідно п. 54.3 ст. 54 Податкового кодексу України контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити суму грошових зобов'язань, зменшення (збільшення) суми бюджетного відшкодування та/або зменшення (збільшення) від'ємного значення об'єкта оподаткування податком на прибуток або від'ємного значення суми податку на додану вартість платника податків, передбачених цим Кодексом або іншим законодавством.

Крім того, з розрахунку суми позову вбачається, що на підставі п. 129.1 ст. 1 ст. 129 Податкового кодексу України відповідачу була нарахована пеня за несвоєчасну сплату податкових зобов'язань з податку на додану вартість у розмірі 866,53 грн.

Відповідно до п.п.14.1.175 п.14.1 ст. 14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Пунктом 59.1 статті 59 Податкового кодексу України встановлено, що у разі коли платник податків не сплачує узгодженої суми грошового зобов'язання в установлені законодавством строки, орган державної податкової служби надсилає (вручає) йому податкову вимогу в порядку, визначеному для надсилання (вручення) податкового повідомлення-рішення.

На виконання зазначеної норми Державна податкова інспекція у Червоназаводському районі м. Харкова (правонаступником якої є Основ'янська об'єднана державна податкова інспекція м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області) направила на адресу відповідача податкову вимогу 31.01.11 (а.с.6), що підтверджується копією конверта з зазначенням причини невручення «організація вибула», отже вимога вважається врученою відповідачу,

На момент розгляду справи судом сума заборгованості відповідачем не погашена, з моменту направлення податкової вимоги податковий борг не переривався.

Відповідно до норм п.п. 95.1-95.3 ст. 95 Податкового кодексу України:

- орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

- стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

- стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Отже, позивачем у передбачений законом спосіб заявлені позовні вимоги на погашення наявної суми податкового боргу відповідача.

Приписами ст. 95 Податкового кодексу України передбачено наступний порядок дій податкового органу по стягненню боргу: в першу чергу звертається стягнення на кошти з розрахункових рахунків платника податку у банках, у разі їх недостатності - погашення податкового боргу здійснюється за рахунок майна, яке перебуває у податковій заставі.

Щодо суми стягнення за позовом будь-яких заперечень відповідачем не надано, а судом в ході судового розгляду справи встановлено їх правомірність.

З огляду на наведене, суд приходить до висновку про те, що позовні вимоги є обґрунтованими та позов підлягає задоволенню.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст.ст. 2, 8-14, 17, 50, 70, 71, 86, 94, 159, 160-163, 167, 186 КАС України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Основ'янської об'єднаної державної податкової інспекції м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРОЯ-ТЕТА" про стягнення податкового боргу - задовольнити.

Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю "ТРОЯ-ТЕТА" (61140, м. Харків, пр. Гагаріна, буд. 100, код 32562858) заборгованість перед бюджетом з податку на додану вартість та з податку на прибуток приватних підприємств у сумі 344905,71 грн. з рахунків у банках, що обслуговують його.

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною..

Суддя Білова О.В.

.

Дата ухвалення рішення16.04.2014
Оприлюднено18.04.2014
Номер документу38251726
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/3336/14

Постанова від 16.04.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Білова О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні