Постанова
від 16.04.2014 по справі 807/817/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2014 рокум. Ужгород№ 807/817/14

Закарпатський окружний адміністративний суд в особі :

головуючої судді - Калинич Я. М.

при секретарі судового засідання - Нагорна Л.І.

сторони не з'явились,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Ужгороді адміністративну справу за позовною заявою управління Пенсійного фонду України в Воловецькому районі Закарпатської області до Воловецького туристсько-оздоровчого комплексу «Плай» про стягнення заборгованості в сумі 3647,16 грн.,-

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Воловецькому районі Закарпатської області (далі - позивач, УПФУ в Воловецькому районі) звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовом до Воловецького туристсько-оздоровчого комплексу «Плай» (далі - відповідач, Воловецький ТОК «Плай») про стягнення заборгованості в сумі 3647,16 грн. по сплаті страхових внесків.

Управління Пенсійного фонду України в Воловецькому районі Закарпатської області подало до суду клопотання про розгляд справи без участі представника фонду за наявними матеріалами справи.

Відповідач письмові заперечення проти позову суду не надав, в судові засідання явку представника не забезпечив, про причини неявки суду не повідомив, хоча належним чином був повідомлений судом про відкриття провадження в адміністративній справ, про дату, час і місце розгляду даної справи. Згідно поданої позивачем копії Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців, Воловецький ТОК «Плай» зареєстрований за адресою: 89100, Закарпатська область, Воловецький район, смт. Воловець, вул. Карпатська, 100, тобто за адресою, що вказана в позовній заяві та на яку направлялася кореспонденція суду. В матеріалах справи містяться повідомлення Укрпошти про вручення відповідачу судових повісток, а відтак, судом вжито достатніх заходів щодо належного повідомлення відповідача про відкриття провадження, про дату, час і місце судового розгляду даної адміністративної справи, та у відповідності до ст. 128 КАС України, розгляд справи проведено за відсутності представника відповідача, на підставі наявних у матеріалах справи доказів.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді у судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, суд приходить до наступного висновку.

Судом встановлено, що Воловецький ТОК «Плай» - дочірне підприємство приватного Закарпатського обласного акціонерного товариства по туризму та екскурсіях «Закарпаттурист» відповідно до статуту володіє правами юридичної особи, діє на основі самоокупності та самоуправління, може від свого імені набувати майнові та немайнові права, бути позивачем та відповідачем в суді.

Відповідач зареєстрований в управлінні Пенсійного фонду України в Воловецькому районі, як платник збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, визначений ст. 1 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» № 400/97 - BP від 26.06.97 p., з 01.01.2004 року також, як платник страхових внесків відповідно до ст.15 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 р. №1058.

Відповідно ст. 19 та до п.п. 1 п. 8 Прикінцевих положень даного Закону страхові внески до солідарної системи нараховуються для роботодавця на суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників та сплачується в розмірах передбачених Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» та порядку, встановленому Інструкцією від 19 грудня 2003 року № 21-1, затвердженою Постановою Правління Пенсійного фонду України.

Згідно п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» для платників збору, визначних п. 1 та п. 2 ст. 1 цього Закону, а саме суб'єктів підприємницької діяльності незалежно від форм власності, юридичних та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, встановлюються ставки збору в розмірі 33,2 % від об'єкта оподаткування визначеного п. 1 ст. 2 даного Закону (суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплати винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком з доходів фізичних осіб, а також суми сплати перших п'яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю).

У відповідності до п. 1 ст. 14 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійнестрахування», «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» роботодавці - юридичні та фізичні особи - суб'єкти підприємницької діяльності, які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру - являються платниками страхових внесків до солідарної системи Пенсійного фонду України та зобов'язані сплачувати внески на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Відповідно до п.п.1 п.8 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» страхові внески, що перераховуються до солідарної системи сплачуються страхувальниками та застрахованими особами на умовах і в порядку визначених цим Законом та в розмірах передбачених Законом України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування».

Згідно з ч.6 ст.20 Закону № 1058 страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду.

Частиною 12 ст.20 Закону № 1058 визначено, що страхові внески підлягають сплаті незалежно від фінансового стану платника страхових внесків.

Частиною 1 ст.106 Закону № 1058 передбачено, що у разі виявлення своєчасно не сплачених сум страхових внесків страхувальники зобов'язані самостійно обчислити ці внески і сплатити їх з нарахуванням пені в порядку і розмірах, визначених цією статтею.

Згідно з ч.2 ст.106 Закону № 1058 передбачено, що суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у строки, визначені статтею 20 цього Закону, в тому числі обчислені територіальними органами Пенсійного фонду у випадках, передбачених частиною третьою статті 20 цього Закону, вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків (далі - недоїмка) і стягуються з нарахуванням пені та застосуванням фінансових санкцій.

Пунктом 10 ст.20 Закону № 1058 передбачено, що якщо страхувальники несвоєчасно або не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені цим Законом.

Як вбачається з матеріалів справи, відповідач здійснюючи нарахування заробітної плати несвоєчасно сплачував до УПФУ в Воловецькому районі страхові внески, про що свідчить картка особового рахунку платника, що міститься в матеріалах справи.

Відповідно до п.3 ст.106 Закону України №1058 від 09.07.2003 року територіальні органи Пенсійного фонду страхувальникам, які мають недоїмку, надсилають вимогу про її сплату.

Управлінням Пенсійного фонду в Воловецькому районі, з метою погашення боргу відповідачу надсилалась вимога про сплату боргу № Ю 11/53 від 04.03.2011 року на загальну суму боргу 105429,36 грн., яка отримана боржником 10.03.2011 року, однак заходів реагування ним не здійснено. Копія вимоги та повідомлення про вручення платнику міститься в матеріалах справи.

Також суд встановив, що дана вимога відповідачем не оскаржувалась.

В зв'язку з несплатою відповідачем заборгованості по страхових внесках в добровільному порядку УПФУ в Воловецькому районі передано 28.03.2011 року вимогу №1011/53 на суму 15334,23 грн. на примусове виконання до відділу ДВС Воловецького РУЮ.

Відповідно до ч.5 ст.106 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» за рахунок сум, що надходять від страхувальника в рахунок сплати недоїмки, погашаються суми недоїмки, пені та фінансових санкцій у порядку календарної черговості їх виникнення. У разі, коли страхувальник має несплачену недоїмку, пеню та фінансові санкції і здійснює сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховуються в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансових санкцій.

Позаяк відповідач Воловецький ТОК «Плай» здійснював сплату поточних сум страхових внесків, ці суми зараховувалися в рахунок сплати недоїмки, пені та фінансової санкції у порядку календарної черговості їх виникнення.

По даній вимозі платником було частково погашено заборгованість в сумі 11687,07 грн., залишивши несплаченими 3647,16 грн.

Відділом ДВС Воловецького РУЮ 20.12.2013 року повернуто без виконання дана вимога, у зв'язку з чим управління Пенсійного фонду України в Воловецькому районі звернулося до суду про стягнення в судовому порядку залишку заборгованості по вимозі № Ю11/53 в сумі 3647,16 грн.

Ненадходження вказаної суми до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених, для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій.

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними і допустимими доказами, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Судові витрати по справі згідно ч. 4 ст. 94 КАС України з відповідача не стягуються.

За наведених обставин, уточнені позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами і підлягають до задоволення.

Керуючись статтями 160-163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов управління Пенсійного фонду України в Воловецькому районі Закарпатської області до Воловецького туристсько-оздоровчого комплексу «Плай» про стягнення заборгованості в сумі 3647,16 грн. - задовольнити повністю .

2. Стягнути з Воловецького туристсько-оздоровчого комплексу «Плай» (89100, Закарпатська область, смт. Воловець, вул. Карпатська, 100, р/р 26006300404 в Ф-ЗОУ АТ «Ощадбанк», МФО 372028, код 02649182) на користь управління Пенсійного фонду України в Воловецькому районі Закарпатської області заборгованість в сумі 3647 (три тисячі шістсот сорок сім) грн. 16 коп.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України, та може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд в порядку та строки, встановлені ст. 186 КАС України. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до ст. 160 КАС України - протягом десяти днів з дня отримання копії постанови (копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції).

СуддяЯ.М. Калинич

СудЗакарпатський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення16.04.2014
Оприлюднено22.04.2014
Номер документу38268861
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/817/14

Постанова від 16.04.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

Ухвала від 20.03.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Калинич Я. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні