Постанова
від 16.04.2014 по справі 820/4882/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004 м. Харків вул. Мар'їнська, 18-Б-3 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

"16" квітня 2014 р. № 820/4882/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі

Головуючого судді Спірідонова М.О.

за участю секретаря судового засідання Шевченко А.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду адміністративну справу за позовом

Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕГІОН" до Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області про визнання протиправним та скасування наказу ,

ВСТАНОВИВ:

Позивач, ТОВ "ЛЕГІОН", звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Державної податкової інспекції у Дзержинському районі міста Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, в якому просить суд визнати протиправним та скасувати наказ Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області № 478 від 11.03.2014 року про проведення документальної позапланової перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕГІОН".

В обґрунтування позову вказано, що оскаржуваний наказ Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області є протиправним, та підлягає скасуванню.

Представник позивача в судове засідання з'явився, позовні вимоги підтримав у повному обсязі, та просив їх задовольнити.

Представник відповідача в судове засідання з'явився, щодо задоволення позову заперечував у повному обсязі, посилаючись на те, що наказ Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області № 478 від 11.03.2014 року про проведення документальної позапланової перевірки Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕГІОН" є правомірним і прийнятий відповідно до чинного законодавства України.

Судом встановлено, що на адресу ДПІ у Дзержинському районі надійшла постанова від 13.02.2014р. слідчого управління ФР ГУ Міндоходів у Харківській області про призначення позапланової документальної перевірки з питань дотримання податкового законодавства України підприємством ТОВ „Легіон", код 30412599, за період 01.02.2011 по 01.02.2011 pp.. включити питання дотримання податкового законодавства при здійсненні операції з надання в оренду власних об'єктів нерухомості.

У зв'язку з надходженням до ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова постанови слідчого управління ФР ГУ Міндоходів у Харківській області від 13.02.2014р. відповідачем було складено наказ №478 від 11.03.2014р. про призначення позапланової документальної перевірки ТОВ "Легіон" з питань дотримання податкового законодавства за період 01.02.2011р по 01.02.2014 pp.. про здійснення операцій з надання в оренду власних об'єктів нерухомості.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов не підлягає задоволенню.

Відповідно до п.п.78.1.1. п.78.1. ст.78. ПКУ документальна позапланова перевірка здійснюється за наслідками отримання рішення суду (слідчого судді) про призначення перевірки або постанову органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора, винесену ними відповідно до закону.

Суд аналізуючи вище зазначені положення ПКУ приходить до висновку, що законодавець чітко визначив перелік органів за рішенням яких відповідач повинен провести документальну позапланову перевірку, а саме:

- рішення суду (слідчого судді);

- постанова органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, слідчого, прокурора.

Як було встановлено судом вище підставою для винесення оскарженого наказу є постанова від 13.02.2014р. слідчого управління ФР ГУ Міндоходів у Харківській області про призначення позапланової документальної перевірки з питань дотримання податкового законодавства України підприємством ТОВ „Легіон", код 30412599, за період 01.02.2011 по 01.02.2011 pp.. включити питання дотримання податкового законодавства при здійсненні операції з надання в оренду власних об'єктів нерухомості.

Відповідно до п.110.7. ст.110 КПК України постанова слідчого, прокурора, прийнята в межах компетенції згідно із законом, є обов'язковою для виконання фізичними та юридичними особами, прав, свобод чи інтересів яких вона стосується.

Відповідно до п.78.4. ст..78 ПКУ про проведення документальної позапланової перевірки керівник органу державної податкової служби приймає рішення, яке оформлюється наказом.

Право на проведення документальної позапланової перевірки платника податків надається лише у випадку, коли йому до початку проведення зазначеної перевірки вручено під розписку копію наказу про проведення документальної позапланової перевірки:

Судом встановлено, та підтверджується змістом аркушу вручення від 11.03.2014р. ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова у відповідності до якого позивачу під особистий підпис директору ТОВ "Легіон" Бабіну А.О. було вручено копію наказу №478.

Виходячи з вище викладеного суд приходить до висновку, що наказ №478 від 11.03.2014р. про проведення документальної позапланової перевірки ТОВ „Легіон" є правомірним і складений відповідно чинному законодавству України.

Що стосується посилання позивача на положення Закону України «Про державну контрольно-ревізійну службу в Україні», а також Інструкцією «Про організацію проведення ревізій і перевірок органами державної контрольно-ревізійної служби в Україні за зверненнями правоохоронних органів», затвердженої наказом Голов КРУ України від 26.11.1999 p. N 107, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 23.12.1999 р. за N 906/41 то зазначені посилання позивача є безпідставними, оскільки зазначені вище нормативно-правові акти регулюють та регламентують діяльність Державної фінансової інспекції України та жодним чином не стосуються діяльності, прав та обов'язків відповідача.

Керуючись ст.ст. 4, 7, 86, ч.1 ст.158, 160-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України Харківський окружний адміністративний суд, -

П О С Т А Н О В И В:

У задоволенні адміністративного позову Товариства з обмеженою відповідальністю "ЛЕГІОН" до Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області про визнання протиправним та скасування наказу - відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в десятиденний строк з дня її проголошення та з дня отримання копії постанови, у разі проголошення постанови суду, яка містить вступну та резолютивну частини, а також прийняття постанови у письмовому провадженні.

Якщо суб'єкта владних повноважень, у випадках та порядку, передбаченому частиною четвертою статті 167 КАС України, було повідомлено про можливість отримання копії постанови суду безпосередньо в суді, то десятиденний строк на апеляційне оскарження постанови суду обчислюється з наступного дня після закінчення п'ятиденного строку з моменту отримання суб'єктом владних повноважень повідомлення про можливість отримання копії постанови суду.

Повний текст постанови виготовлено та підписано 18 квітня 2014 року

Суддя Спірідонов М.О.

Дата ухвалення рішення16.04.2014
Оприлюднено23.04.2014
Номер документу38296389
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/4882/14

Ухвала від 26.03.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

Постанова від 16.04.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Спірідонов М.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні