Постанова
від 14.04.2014 по справі 812/2330/14
ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

10.2.4

ЛУГАНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

Іменем України

14 квітня 2014 рокуЛуганськСправа № 812/2330/14

Луганський окружний адміністративний суд у складі:

судді: Тихонова І.В.,

при секретарі: Лушниковій О.С.,

за участю сторін:

представник позивача: не з'явився,

представник відповідача: не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Управління пенсійного фонду України в Лутугинському районі Луганської області до Державного підприємства «Луганськвугілля» (ВП «Шахта «Лутугинська») про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій у розмірі 2 160 746,68 грн.,

ВСТАНОВИВ:

02 квітня 2014 року до Луганського окружного адміністративного суду надійшов адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в Лутугинському районі Луганської області до Державного підприємства «Луганськвугілля» (ВП «Шахта «Лутугинська») про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій у розмірі 2 160 746,68 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначено, що відповідач за січень та лютий 2014 року має заборгованість перед УПФУ в Лутугинському районі Луганської області з відшкодування виплачених пільгових пенсій, яка складає 2 160 746,68 грн., з яких за Списком №1 - 2 044 588,12 грн., за Списком №2 - 116 158,56 грн. Заборгованість на теперішній час не сплачена. Позивач просить стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у розмірі 2 160 746,68 грн.

В судове засідання представник позивача не з'явився, про дату, час та місце проведення розгляду справи повідомлявся належним чином, 14.04.2014 факсимільним зв'язком надіслав до суду заяву про проведення розгляду справи за його відсутності.

Представник відповідач в судове засідання не з'явився, про дату, час та місце проведення розгляду справи повідомлявся належним чином, 14.04.2014 факсимільним зв'язком до суду надійшли пояснення по справі, згідно яких борг в розмірі 2 160 746,68 грн. відповідачем визнається в повному обсязі.

Відповідно до ч. 4 ст. 128 КАС України, у разі неприбуття відповідача, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду, без поважних причин розгляд справи може не відкладатися і справу може бути вирішено на підставі наявних у ній доказів.

За таких обставин, суд вважає за можливе провести судове засідання за відсутності представника відповідача.

Суд, дослідивши матеріали справи, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог і наданих сторонами доказів, оцінивши докази відповідно до вимог ст. 69-72 Кодексу адміністративного судочинства України, прийшов до наступного.

Встановлено, що відповідач ДП «Луганськвугілля» зареєстроване в якості юридичної особи Управлінням державної реєстрації та міського реєстру Луганської міської ради 09.04.2003 та 04.03.2009 за №13821070043000520 проведено зміну реєстраційних даних (а. с. 3), про що внесено запис до ЄДР підприємств та організацій України (а. с. 5). ДП «Луганськвугілля» має у своїй структурі відокремлений підрозділ «Шахта «Лутугинська», який створено без права юридичної особи (а. с. 5), що перебуває на обліку в УПФУ в Лутугинському районі Луганської області як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування (а. с. 8).

В січні 2014 року позивачем на адресу ДП «Луганськвугілля» в особі ВП «Шахта «Лутугинська» направлялися розрахунки для відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за Списками №1 та №2 (8-65). Зазначені розрахунки були отримані уповноваженою особою підприємства 11.02.2014 (а. с. 13-48, 52-92, 96-123, 126-133, 136-141).

Станом на 02.04.2014 відповідач має заборгованість перед УПФУ в Лутугинському районі Луганської області з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій в загальному розмірі 2 160 746,68 грн., з яких за Списком №1 - 2044588,12 грн., за Списком №2 - 116158,56 грн., що підтверджується карткою особового рахунку за період з січня 2014 по лютий 2014 (а. с. 9-10).

Правовідносини, пов'язані з виплатою та доставкою пенсій, призначених на пільгових умовах, регулюються Конституцією України, Законами України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон №1058), "Про пенсійне забезпечення", Інструкцією "Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1. З 01 січня 2011 року набрав чинності Закон України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08 липня 2010 року № 2464-VI (далі - Закон №2464), яким внесено зміни до Законів України "Про пенсійне забезпечення" та №1058.

Разом з цим положення Закону № 1058, які врегульовують питання обов'язку підприємств відшкодовувати Пенсійному фонду України фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, Законом № 2464 не змінено.

Згідно п. 2 Прикінцевих положень Закону № 1058 підприємства та організації з грошових коштів, які призначені на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду України плату, яка покриває витрати на виплату та доставку пенсій. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату та доставку цих пенсій передбачений ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", а саме платники збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування відшкодовують фактичні витрати на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівниками пенсійного віку.

Встановлено єдиний порядок для відшкодування пенсій, призначених відповідно з пунктами «а», "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення".

Порядок відшкодування Пенсійному фонду витрат на виплату та доставку пенсій регулюється пунктом 6 Інструкції про порядок обчислення та сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 № 21-1 (далі - Інструкція).

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається на підставі відомостей відділів з призначення пенсій відділами доходів органів Пенсійного фонду України щорічно в повідомленнях про розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, які надсилаються підприємствам до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених пенсій.

Підприємства щомісяця до 25 числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Таким чином витрати по оплаті пільгових пенсій відшкодовуються Пенсійному фонду за рахунок відповідних підприємств.

Підставою для нарахування пільгових пенсій є не тільки запис у трудовій книжці щодо праці на даному підприємстві, а й довідка підприємства, яка уточнює характер роботи з зазначенням періоду роботи, що зараховується до спеціального стажу; професії або посади; характеру виконуваної роботи; розділ, підрозділ, пункт, найменування списків або їх номери, куди включається цей період роботи; первинні документи за час виконання роботи, на підставі яких видана зазначена довідка, яка оцінюється управлінням Пенсійного фонду з урахуванням вимог Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про пенсійне забезпечення", який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26.06.2002 за № 536/6824. Відповідальність за представлення таких документів покладається на адміністрацію підприємств, установ, організацій, згідно ст. 101 Закону "Про пенсійне забезпечення" №1788- ХІІ.

Підставою для відшкодування підприємством органам Пенсійного Фонду витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за відповідний період.

Із системного аналізу зазначених Закону України "Про пенсійне забезпечення", суд приходить до висновку, що відповідач, отримавши розрахунки фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону №1058 в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів «а», "б - з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", не надавши на них заперечень та не оскарживши розрахунки у судовому порядку, фактично узгодив такі розрахунки. Відтак, визначена в розрахунках сума до відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій підлягає сплаті відповідачем.

При цьому, чинним законодавством не встановлено будь-яких обмежень щодо стягнення з підприємств фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій з урахуванням їх фінансового становища, так як вказані суми вже є фактично сплачені пенсіонерам.

Крім того, відповідач - Державне підприємство «Луганськвугілля» (ВП «Шахта «Лутугинська»), визнав позовні вимоги у повному обсязі, а саме в сумі 2044588,12 грн.

Частинами 1, 2 ст. 136 КАС України визначено, що позивач може відмовитися від адміністративного позову, а відповідач - визнати адміністративний позов протягом всього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. Якщо відмову від адміністративного позову чи визнання адміністративного позову викладено в адресованій суду письмовій заяві, ця заява приєднується до справи. Судове рішення у зв'язку з відмовою від адміністративного позову, визнанням адміністративного позову чи примиренням сторін ухвалюється за правилами, встановленими статтями 112, 113 цього Кодексу.

Відповідно до ч. ч. 1, 3 ст. 112 КАС України, позивач може відмовитися від адміністративного позову повністю або частково, а відповідач - визнати адміністративний позов повністю або частково. Відмова від адміністративного позову чи визнання адміністративного позову під час підготовчого провадження мають бути викладені в адресованій суду письмовій заяві, яка приєднується до справи. У разі повного визнання відповідачем адміністративного позову і прийняття його судом приймається постанова суду про задоволення адміністративного позову.

Підстав для неприйняття визнання адміністративного позову судом не встановлено.

Враховуючи, що позовні вимоги документально обґрунтовані, підтверджені матеріалами справи, визнані відповідача та відповідають чинному законодавству, суд вважає, що позов підлягає задоволенню в повному обсязі.

Питання щодо розподілу судових витрат не вирішується, оскільки ст. 94 КАС України у даному випадку не передбачено стягнення судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 158 - 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління пенсійного фонду України в Лутугинському районі Луганської області до Державного підприємства «Луганськвугілля» (ВП «Шахта «Лутугинська») про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій у розмірі 2 160 746,68 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з Державного підприємства «Луганськвугілля» в особі відокремленого підрозділу «Шахта «Лутугинська» (юридична адреса: 91022, м. Луганськ, вул. Лермонтова, 1-в, код ЄДРПОУ 32473323) на користь Управління пенсійного фонду України в Лутугинському районі Луганської області (юридична адреса: 92000, Луганська область, м. Лутугине, вул. Червоних партизанів, 15, код ЄДРПОУ 21792548, р/р25609301745, ЛОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 304665) заборгованість по відшкодуванню пільгових пенсій за січень 2014 року та лютий 2014 року в розмірі 2 160 746,68 грн. (два мільйони сто шістдесят тисяч гривень сімсот сорок шість гривень 68 копійок), з яких за Списком №1 - 2 044 588,12 грн. (два мільйони сорок чотири тисячі п'ятсот вісімдесят вісім гривень 12 копійок), за Списком №2 - 116 158,56 грн. (сто шістнадцять тисяч сто п'ятдесят вісім гривень 56 копійок).

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Донецького апеляційного адміністративного суду.

Апеляційна скарга подається до Донецького апеляційного адміністративного суду через Луганський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого статтею 186 КАС України, якщо таку скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Якщо строк апеляційного оскарження буде поновлено, то вважається, що постанова суду не набрала законної сили.

Повний текст постанови складено та підписано 18 квітня 2014 року.

Суддя І.В.Тихонов

Дата ухвалення рішення14.04.2014
Оприлюднено23.04.2014
Номер документу38309463
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —812/2330/14

Постанова від 14.04.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В.Тихонов

Ухвала від 04.04.2014

Адміністративне

Луганський окружний адміністративний суд

І.В.Тихонов

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні