Рішення
від 18.04.2014 по справі 525/417/14-ц
ВЕЛИКОБАГАЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 525/417/14-ц

Провадження № 2/525/195/2014

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

18.04.2014 року Великобагачанський районний суд Полтавської області в складі: головуючого - судді Хоролець В.В., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в селищі Велика Багачка Полтавської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа Відділ Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування, -

в с т а н о в и в:

З позову ОСОБА_1 вбачається, що після смерті ІНФОРМАЦІЯ_3 її чоловіка ОСОБА_3, останнім постійним місцем проживання якого було АДРЕСА_1, відкрилася спадщина, яка складається з приватизованих земельних ділянок для обслуговування житлового будинку і господарських будівель та ведення особистого підсобного господарства - для обслуговування житлового будинку і господарських будівель - 0,2500 га, для ведення особистого підсобного господарства - 0,1984 га, розташованих по АДРЕСА_1, також для ведення особистого підсобного господарства - 0,4056 га, розташованої по АДРЕСА_2 згідно виданого йому Устивицькою сільською радою Великобагачанського району Полтавської області 08.09.1995 року Державного акту на право приватної власності на вказані земельні ділянки серія І-ПЛ №040028 від 15.12.1998 року. Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця, тобто АДРЕСА_1.

Позивачка ОСОБА_1 вказує, що єдиною спадкоємицею першої черги за законом на спадщину померлого спадкодавця є вона як дружина померлого спадкодавця, яка на час його смерті постійно з ним проживала.

Позивачка зазначає, що в установленому законом порядку вона прийняла спадщину після смерті її чоловіка, зокрема земельну ділянку площею 3,0977 га для товарного сільськогосподарського виробництва, жилий будинок з господарськими будівлями, шляхом подання заяви до приватного нотаріуса Великобагачанського районного нотаріального округу ОСОБА_4 про прийняття спадщини в шестимісячний строк з часу її відкриття.

Позивачка вказує, що бажає успадкувати належну її померлому чоловікові як спадкодавцеві вище описані земельні ділянки, але в даний час вона не може отримати у приватного нотаріуса свідоцтво про право на спадщину і нотаріусом йому було відмовлено по тій причині, що при житті чоловіка позивачки вказані земельні ділянки не були внесені до земельного кадастру, кадастровий номер вказаним земельним ділянкам не присвоювався. Для одержання свідоцтва про право на спадщину на спадкові земельні ділянки поряд з іншими документами приватному нотаріусу повинні бути подані витяги з державного земельного кадастру про її реєстрацію та про відсутність обмежень та обтяжень вказаних земельних ділянок. Але можливість подати їх нотаріусу відсутня. Державний кадастровий реєстратор обґрунтовано відмовив у видачі вказаних витягів та в проведенні державної реєстрації вказаних земельних ділянок за заявою позивачки як спадкоємця. Приватний нотаріус відмовив йому у видачі свідоцтва про право на спадщину на спадкові земельні ділянки, видавши їй постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії. При цьому, оформити на ім'я померлого правовстановлюючі документи не можливо, оскільки відповідно до п.11 ч.1 ст.346 ЦК України, у разі смерті фізичної особи-власника її право власності припиняється.

Посилаючись на вищевикладені обставини, позивачка ОСОБА_1 звернулась з позовом до суду, в якому просила визнати за нею в порядку спадкування як за спадкоємцем за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 право власності на належні померлому ОСОБА_3 земельні ділянки - для обслуговування житлового будинку і господарських будівель - 0,2500 га, для ведення особистого підсобного господарства - 0,1984 га, розташованих по АДРЕСА_1, також для ведення особистого підсобного господарства - 0,4056 га, розташованої по АДРЕСА_2 згідно виданого йому Устивицькою сільською радою Великобагачанського району Полтавської області 08.09.1995 року Державного акту на право приватної власності на вказані земельні ділянки серія І-ПЛ №040028 від 15.12.1998 року (а.с.а.с.2-4).

В судове засідання 18.04.2014 року позивача ОСОБА_1 надійшла заява про розгляд справи на підставі письмових доказів, позивачка позов підтримує в повному обсязі (а.с.39). Представник відповідача Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області в судове засідання не з'явився, від сільської ради надійшла заява про визнання позову в повному обсязі та про розгляд справи у відсутність представника сільської ради (а.с.29). Від представника третьої особи Відділу Держкомзему у Великобагачанському районі надійшло письмове клопотання про розгляд справи у відсутність їх представника, заперечень щодо позову у даного відділу не має (а.с.38).

Суд вирішив за можливе розглянути справу в судовому засіданні 18.04.2014 року у відсутність сторін, на підставі наявних у справі доказів, з урахуванням норм ст.197 ЦПК України та Рішення Конституційного Суду України №16-рп/2011 від 08.12.2011 року (справа про фіксування судового процесу технічними засобами).

Суд, вивчивши та проаналізувавши матеріали справи і давши їм належну оцінку, приходить до висновку, що позов ОСОБА_1 до Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа Відділ Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування підлягає задоволенню, виходячи з наступних підстав.

Відповідно до ст.3 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Частиною 3 ст. 10 ЦПК України визначено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Відповідно до ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень. Доказуванню підлягають обставини, які мають значення для ухвалення рішення у справі і щодо яких у сторін та інших осіб, які беруть участь у справі, виникає спір.

Предметом доказування під час судового розгляду є факти, які обґрунтовують заявлені вимоги чи заперечення або мають інше значення для вирішення справи (причини пропуску строку позовної давності тощо) і підлягають встановленню при ухваленні судового рішення (ч.1 ст.179 ЦПК України).

Судом встановлено, що чоловік позивачки у справі ОСОБА_1 (а.с.6) - ОСОБА_3, останнім постійним місцем проживання якої було с. Устивиця, вул. Садова, 27 Великобагачанського району Полтавської області, помер ІНФОРМАЦІЯ_3, про що виконавчим комітетом Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області видано свідоцтво про смерть (а.с.5).

На ім'я ОСОБА_3 було видано Державний акт на право власності на землю серія І-ПЛ №040028 від 15.12.1998 року, згідно якого останній є власником земельних ділянок загальною площею 0,8540 га, де з них для обслуговування житлового будинку і господарських будівель - 0,2500 га, для ведення особистого підсобного господарства - 0,1984 га, розташованих по АДРЕСА_1, також для ведення особистого підсобного господарства - 0,4056 га, розташованої по АДРЕСА_2 (а.с.7).

Державний кадастровий реєстратор ОСОБА_6 21.01.2014 року листом №01-05-21/50 відмовив у наданні нотаріусу витягу з Державного земельного кадастру на приватизовані земельні ділянки площею 0,4484 га та площею 0,4056 га, що знаходиться в с. Устивиця Великобагачанського району Полтавської області (Державний акт на право приватної власності на землю серія І-ПЛ №040028 від 15.12.1998 року виданий на ім'я ОСОБА_3), оскільки до складу вищевказаних площ входять земельні ділянки з різним цільовим призначенням і даним земельним ділянкам при житті ОСОБА_3 кадастрові номери не визначались (а.с.15), тому, приватний нотаріус Великобагачанського районного нотаріального округу не може видати спадкоємцю за законом померлого ОСОБА_3 - ОСОБА_1 свідоцтво про право на спадщину на спадкові земельні ділянки, оскільки земельні ділянки не внесені до державного земельного кадастру (а.с.8).

Приватний нотаріус Великобагачанського районного нотаріального округу ОСОБА_4 постановою від 07.02.2014 року відмовила спадкоємцю ОСОБА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину на приватизовані земельні ділянки площею 0,4484 га та площею 0,4056 га, що знаходиться в АДРЕСА_1, у зв'язку з відсутністю витягів з Державного земельного кадастру, а також витягу про обмеження та обтяження даних земельних ділянок (а.с.8).

З інформації про грошову оцінку земельної ділянки від 22.01.2014 року № 01-04-56/72 вбачається, що нормативна грошова оцінка земельної ділянки складає 193468,11 грн. (а.с.16).

Відповідно до ст.1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Спадкування здійснюється за заповітом або за законом (ст.1217 ЦК України).

Згідно ст.1218 ЦК України до складу спадщини входять всі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися на момент його смерті.

З свідоцтва про право на спадщину за законом від 20.01.2014 року вбачається, що спадкоємцем зазначеного у свідоцтві майна ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3, є його дружина ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1. Спадщина, на яку видане це свідоцтво, складається із: житлового будинку з господарськими будівлями, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, на земельній ділянці площею 0,8540 га та в цілому складається з: житлового будинку, зазначеного на плані під літерою - «А-1», житловою площею 38,4 кв.м., загальною площею - 70,2 кв.м., літня кухня - літ. Б,б, сарай - літ. В, гараж - літ. Г, погріб вхідний - літ. Д, вбиральня - літ. Е, що належало померлому ОСОБА_3 на підставі свідоцтва про право особистої власності на житловий будинок, виданого виконавчим комітетом Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області 12.12.1988 року, право власності зареєстровано в Полтавському Бюро технічної інвентаризації «Інвентаризатор» 12.12.1981 року за реєстровим №25 запис в реєстрову книгу №1. Вартість спадкового майна становить 28300 (а.с.а.с.9,10-11). З свідоцтва про право на спадщину за законом від 20.01.2014 року вбачається, що спадкоємцем зазначеного у свідоцтві майна ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3, є його дружина ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка зареєстрована за адресою: АДРЕСА_1. Спадщина, на яку видане це свідоцтво, складається із: права власності на приватизовану земельну ділянку площею 3,0977 га для ведення товарного сільськогосподарського господарства, яка розташована на території Устивицької сільської ради Полтавської області та належала померлому (ій) на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії ПЛ №230195, виданого Великобагачанською районною державною адміністрацією Полтавської області 16.03.2004 року та зареєстрованого в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за №87 кадастровий №5320285300:00:003:0328. (а.с.а.с.12,13-14).

З листа державного реєстратора прав на нерухоме майно ОСОБА_7 №20353014 від 11.04.2014 року вбачається, що у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно відомості відсутні (а.с.30).

З повідомлення приватного нотаріуса Великобагачанського районного нотаріального округу Полтавської області ОСОБА_4 №389/01-16 від 17.04.2014 року, Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру вбачається, що після померлого ОСОБА_3, який помер ІНФОРМАЦІЯ_3, останнє місце проживання АДРЕСА_1, надійшла заява про прийняття спадщини від імені ОСОБА_1, інших заяв про прийняття спадщини, відмову від прийняття спадщини не надходило, претензій кредиторів не виникало (а.с.а.с.32-36).

Отже, з досліджених матеріалів справи, виходячи з положень ст.ст.1216-1218,1268 ЦК України вбачається, що спадкоємець за законом померлого ОСОБА_3 - його дружина ОСОБА_1, яка у встановленому порядку прийняла спадщину після смерті чоловіка ОСОБА_3, але у зв'язку з відсутністю витягів з Державного земельного кадастру та витягу про обмеження та обтяження вказаних земельних ділянок, не може в даний час отримати свідоцтво про право на спадщину - приватизовані земельні ділянки: для обслуговування житлового будинку і господарських будівель площею - 0,2500 га, для ведення особистого підсобного господарства площею - 0,1984 га, розташованих по АДРЕСА_1, також для ведення особистого підсобного господарства площею - 0,4056 га, розташованої по АДРЕСА_2, що належали померлому ОСОБА_3 згідно виданого державного акту на право приватної власності на вказані земельні ділянки серія І-ПЛ №040028 від 15.12.1998 року. При цьому, оформити на ім'я померлої правовстановлюючі документи не можливо, оскільки відповідно до п.11 ч.1 ст.346 ЦК України, у разі смерті фізичної особи-власника її право власності припиняється. Також, у зв'язку зі смертю ОСОБА_3 можливість внести земельні ділянки до земельного кадастру втрачена, що випливає зі змісту ст.24 Закону України «Про Державний земельний кадастр». Діюче законодавство передбачає державну реєстрацію земельних ділянок та речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень лише за заявами осіб, що вже набули вказані права (право набувачів) чи за заявами уповноважених ними представників, а не за заявами спадкоємців чи інших осіб, які лише претендують на здобуття вказаних прав. Статтею 125 ЗК України (в редакції, що діяла на час виникнення спірних правовідносин) встановлено, що право власності на земельну ділянку, а також право користування та право оренди земельних ділянок виникає з моменту державної реєстрації цих прав.

Проаналізувавши відповідне законодавство, що регулює сферу суспільних відносин в частині виниклих спірних правовідносин, з урахуванням наявних доказів по справі та подальшого здійснення державної реєстрації речових прав на нерухоме майно, суд приходить до висновку, що є передбачені законом підстави для визнання за позивачкою ОСОБА_1 в порядку спадкування як за спадкоємцем за законом після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3 право власності на належні померлому ОСОБА_3 земельні ділянки: для обслуговування житлового будинку і господарських будівель площею - 0,2500 га, для ведення особистого підсобного господарства площею - 0,1984 га, розташованих по АДРЕСА_1, а також для ведення особистого підсобного господарства площею - 0,4056 га, розташованої по АДРЕСА_2 згідно виданого йому Устивицькою сільською радою Великобагачанського району Полтавської області 08.09.1995 року Державного акту на право приватної власності на вказані земельні ділянки серія І-ПЛ №040028 від 15.12.1998 року.

У відповідності до ч.1 ст.174 ЦПК України, відповідач може визнати позов протягом усього часу судового розгляду, зробивши усну заяву. Якщо визнання позову відповідачем викладено в адресованих суду письмових заявах, ці заяви приєднуються до справи. Згідно ч.4 ст.174 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності передбачених законом підстав ухвалює рішення про задоволення позову. Крім цього, аналізуючи безпосередньо визнання відповідачем позовних вимог ОСОБА_1 з позиції ч.4 ст.174 ЦПК України суд, виходячи з меж та суті заявлених позовних вимог та правовідносин, що виникли між сторонами, з урахуванням досліджених матеріалів справи, приймає визнання відповідачем Устивицькою сільською радою Великобагачанського району Полтавської області позову ОСОБА_1, оскільки це не суперечить закону і не порушує права, свободи та інтереси інших осіб.

Таким чином, з урахуванням встановлених судом обставин справи та доказів, що подані на підтвердження позовних вимог, є підстави для задоволення позову ОСОБА_1 до Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа Відділ Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування в повному обсязі.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 15,16,1216-1218,1268 ЦК України, ст.ст.3,10,11,60,174,179,197,212-215 ЦПК України, суд, -

в и р і ш и в:

Позов ОСОБА_1 до Устивицької сільської ради Великобагачанського району Полтавської області, третя особа Відділ Держземагенства у Великобагачанському районі Полтавської області про визнання права власності на земельні ділянки в порядку спадкування задовольнити.

В порядку спадкування за законом як спадкоємцем першої черги після померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3, визнати за ОСОБА_1 право власності на земельні ділянки: для обслуговування житлового будинку і господарських будівель площею - 0,2500 га, для ведення особистого підсобного господарства площею - 0,1984 га, розташованих по АДРЕСА_1, а також для ведення особистого підсобного господарства площею - 0,4056 га, розташованої по АДРЕСА_2 згідно виданого ОСОБА_3 Устивицькою сільською радою Великобагачанського району Полтавської області 08.09.1995 року Державного акту на право приватної власності на вказані земельні ділянки серія І-ПЛ №040028 від 15.12.1998 року.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Полтавської області протягом десяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом десяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя -

СудВеликобагачанський районний суд Полтавської області
Дата ухвалення рішення18.04.2014
Оприлюднено24.04.2014
Номер документу38314288
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —525/417/14-ц

Рішення від 18.04.2014

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

Ухвала від 08.04.2014

Цивільне

Великобагачанський районний суд Полтавської області

Хоролець В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні