Ухвала
від 22.04.2014 по справі 175/5103/13-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Провадження № 22-ц/774/3852/14 Справа № 175/5103/13-ц Головуючий у 1 й інстанції - Озерянська Ж. М. Доповідач - Ремез В.А. Категорія 57

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

22 квітня 2014 року м. Дніпропетровськ

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Дніпропетровської області в складі:

Головуючого - Ремеза В.А.

суддів - Гайдук В.І., Єлізаренко І.А.,

при секретарі - Єремейчук О.А.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Дніпропетровську

цивільну справу за апеляційною скаргою до Голови Садівничого товариства «Рассвет-1» Повєріна Сергія Володимировича,

на рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 4 березня 2014р. за позовом ОСОБА_3, ОСОБА_4 до Голови Садівничого товариства «Рассвет-1» Повєріна Сергія Володимировича, Садівничого Товариства «Рассвет-1» про визнання рішення зборів товариства та протоколу членів правління незаконними, поновлення в членах товариства, зобов'язання підключення до електромережі та за зустрічним позовом Голови Садівничого товариства «Рассвет-1» Повєріна Сергія Володимировича, Садівничого Товариства «Рассвет-1» до ОСОБА_3 про стягнення матеріальної шкоди, -

ВСТАНОВИЛА:

Рішенням Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 04.03.2014р. позовні вимоги ОСОБА_3, ОСОБА_4 задоволено частково.

Визнано п.5 рішення загальних зборів СТ «Рассвет-1» від 08.12.2012р. про виключення ОСОБА_3, ОСОБА_4 з членів СТ «Рассвет-1» незаконним та скасовано його.

Поновлено ОСОБА_3, ОСОБА_4 в статусі членів СТ «Рассвет-1».

Визнано незаконним та скасовано рішення правління СТ «Рассвет-1» від 14.04.2013р. про відключення від електропостачання ОСОБА_3, ОСОБА_4

Зобов'язано СТ «Рассвет-1» відновити ОСОБА_3, ОСОБА_4 постачання електричної енергії на належні їм земельні ділянки шляхом підключення за власний рахунок та силами СТ «Рассвет-1» до системи колективного постачання електроенергією та ліній електропередач СТ «Рассвет-1». У задоволенні іншої частини позовних вимог ОСОБА_3, ОСОБА_4 відмовлено.

У задоволенні позовних вимог Голови СТ «Рассвет-1» Повєріна С.В., СТ «Рассвет-1» до ОСОБА_3 про стягнення матеріальної шкоди відмовлено.

Стягнуто з СТ «Рассвет-1» на користь ОСОБА_3 судовий збір.

В апеляційній скарзі голова СТ «Рассвет-1» Повєрін С.В. просить рішення суду скасувати, і ухвалити по справі нове рішення про задоволення його позовних вимог про стягнення з ОСОБА_3 матеріальної шкоди, посилаючись на те, що рішення суду є незаконним та упередженим.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, колегія суддів вважає, що апеляційна скарга підлягає відхиленню, а рішення суду залишенню без змін.

Розглядаючи справу, суд першої інстанції встановив, що СТ «Рассвет-1» було зареєстровано як юридичну особу 28.10.1996р., і здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства України та Статуту, ухваленого загальними зборами членів СТ «Рассвет-1» від 01.04.1993р. протокол № 1, зі змінами та доповненнями від 08.12.2012р. протокол № 14.

Пунктом 4.1 Статуту передбачено, що метою створення та діяльності Товариства є задоволення економічних, соціальних та інших потреб членів Товариства, а також створення умов для ефективного використання землі, яка знаходиться як в приватній власності членів Товариства (приватизована) так і не приватизована, що знаходиться в користуванні членами Товариства.

ОСОБА_3 та ОСОБА_4 були членами СТ «Рассвет-1», що підтверджується наданими копіями членських книжок та відомостями про сплату членських внесків, і мають в користуванні садові земельні ділянки 23, та 24 відповідно, які розташовані на території СТ «Рассвет-1».

08.12.2012р. ОСОБА_3 та ОСОБА_4 було виключено з членів СТ «Рассвет-1» на підставі п.п. 24, 25 Статуту СТ «Рассвет-1» в зв'язку з тим, що ними були порушені вимоги Статуту СТ «Рассвет-1», а саме п. 24 статуту СТ «Рассвет-1» де передбачено, що член садівничого товариства зобов'язаний виконувати вимоги законодавства, вимоги Статуту, Рішень правління, Рішень Загальних зборів членів СТ «Рассвет-1», своєчасно сплачувати платежі в строки встановлені Загальними зборами членів СТ «Рассвет-1».

У зв'язку з тим, що ОСОБА_3 та ОСОБА_4 мали непоодинокі випадки крадіжки електроенергії у СТ «Рассвет-1», 21.10.2012р. Протоколом зборів правління СТ «Рассвет-1» розглядалось питання щодо можливості виключення ОСОБА_3 та ОСОБА_4 на підставі того, що неправомірні дії зазначених осіб призвели до того, що СТ «Рассвет-1» були виставлені штрафні санкції податковою інспекцією, але до цього часу ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не відшкодували.

На підставі вказаного рішення від 08.12.2012р., правлінням СТ «Рассвет-1» було прийнято рішення від 14.04.2013р. про відключення від електропостачання належних ОСОБА_3 та ОСОБА_4 садових ділянок.

Відповідно до Статуту СТ «Рассвет-1» в редакції від 08.12.2012р., виключення з членів садівничого товариства є найстрогішою мірою громадського впливу та може бути застосоване при порушеннях, що є підставою для їх виключення з членів Товариства. Виключення з членів товариства здійснюється з попереднім сповіщенням члена товариства про дату, час і повістку дня засідання правління і проведення загальних зборів.

В пункті 7.5 Статуту СТ «Рассвет-1» в редакції від 08.12.2012р. зазначено повний перелік заходів громадського впливу до членів Товариства, які вперше здійснили порушення, що є підставою для їх виключення з членів Товариства, або допустили інші порушення, а саме: громадське попередження; громадська догана; догана з вказівкою терміну усунення порушення; відключення від мереж водопостачання та (або) електропостачання; клопотання про притягнення до адміністративної відповідальності. Рішення про застосування заходів громадського впливу приймається правлінням Товариства, а рішення про виключення з членів садівничого товариства затверджується більшістю голосів загальних зборів.

Відповідно до ст.97, 98 ЦК України управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що передані загальними зборами до компетенції виконавчого органу. Рішення загальних зборів може бути оскаржене учасником товариства до суду.

Розглядаючи справу, суд першої інстанції встановив, що до ОСОБА_3 та ОСОБА_4 не застосовувалося жодного з перелічених в Статуті СТ «Рассвет-1» заходів громадського впливу до членів Товариства, що можуть бути підставою для їх виключення з членів Товариства, а тому встановивши вказані обставини, суд правильно прийшов до висновку про те, що дії правління СТ «Рассвет-1» по виключенню ОСОБА_3 та ОСОБА_4 з членів СТ «Рассвет-1» не відповідають встановленому Статутом СТ «Рассвет-1» порядку, та вимогам законодавства, у зв'язку з чим обґрунтовано задовольнив позовні вимоги ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про поновлення їх в статусі члена СТ «Рассвет-1» та визнання п. 5 рішення загальних зборів СТ «Рассвет-1» від 08.12.2012р. про виключення ОСОБА_3, ОСОБА_4 з членів СТ «Рассвет-1» незаконним скасувавши його.

Також розглядаючи вимоги позивачів ОСОБА_3 та ОСОБА_4 про незаконність відключення належних їм садових ділянок від електропостачання, суд встановив, що рішення правління СТ «Рассвет-1» від 14.04.2013р. також підлягає скасуванню, оскільки підставою для прийняття зазначеного рішення стало рішення від 08.12.2012р. про виключення позивачів з членів СТ «Рассвет-1», однак вказане рішення правління СТ «Рассвет-1» про виключення ОСОБА_3, ОСОБА_4 з членів СТ «Рассвет-1» визнається незаконним, а тому підлягає відновленню право позивачів на електропостачання на підставі ст. 16 ЦК України, у зв'язку з чим суд правильно прийшов до висновку про задоволення позовних вимог позивачів в цій частині.

Розглядаючи зустрічні позовні вимоги Голови СТ «Рассвет-1» Повєріна С.В., СТ «Рассвет-1» до ОСОБА_3 про стягнення матеріальної шкоди в сумі 25,94грн., судом встановлено, що позивачем за зустрічним позовом взагалі не доведено обґрунтованість заявлених вимог про стягнення заявленої суми з ОСОБА_3, в рахунок відшкодування матеріальної шкоди, а тому встановивши вказані обставини, суд обґрунтовано прийшов до висновку про відмову Голові СТ «Рассвет-1» Повєріну С.В., СТ «Рассвет-1» в задоволенні заявленого позову до ОСОБА_3 про стягнення матеріальної шкоди, і колегія суддів вважає, що рішення суду є законним та обґрунтованим.

Доводи Голови СТ «Рассвет-1» Повєріна С.В. в апеляційній скарзі про на те, що рішення суду є незаконним та упередженим з посиланням на те, що суд при ухваленні рішення суду безпідставно послався на норми Закону України «Про об'єднання громадян», який втратив чинність, та зазначив в рішенні що СТ «Рассвет-1» є громадською організацією не можуть бути підставою для скасування судового рішення, оскільки Закон України «Про об'єднання громадян» втратив чинність з 01.01.2013р., а не як зазначає апелянт 22.03.2012р., а саме по собі посилання в рішенні на те, що СТ «Рассвет-1» є громадською організацією не може бути підставою для скасування судового рішення.

Доводи Голови СТ «Рассвет-1» Повєріна С.В. в апеляційній скарзі про на те, що рішення суду є незаконним та упередженим з посиланням на те, що відмовляючи йому у позові суд не врахував додаток до протоколу загальних зборів від 12.12.2009р. про створення ОСОБА_3 та ОСОБА_4, ініціативної групи, та те, що саме ОСОБА_3 була не згодна з рішенням державного реєстратора про присвоєння СТ «Рассвет-1» КВЕД 70.32.0, не можуть свідчити про незаконність рішення суду в частині відмови позивачу за зустрічним позовом у стягненні з ОСОБА_3 матеріальної шкоди в сумі 25,94грн., оскільки позивачем за зустрічним позовом не було доведено, якими саме діями ОСОБА_3 було завдано СТ «Рассвет-1» шкоду, і в чому вона виразилась.

Інші доводи Голови СТ «Рассвет-1» Повєріна С.В. в апеляційній скарзі про на те, що рішення суду є незаконним та упередженим безпідставні, та не спростовують встановлених судом обставин по справі, а тому колегія суддів вважає, що рішення суду є законним та обґрунтованим, і підстав для його скасування апеляційна скарга не містить, а тому рішення суду слід залишити без змін, а апеляційна скарга Голови СТ «Рассвет-1» Повєріна С.В. підлягає відхиленню.

Керуючись ст.ст. 304,308,315 ЦПК України, колегія суддів, -

УХВАЛИЛА:

Апеляційну скаргу Голови Садівничого товариства «Рассвет-1» Повєріна Сергія Володимировича відхилити.

Рішення Дніпропетровського районного суду Дніпропетровської області від 4 березня 2014р. залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду вступає в силу з моменту проголошення, але може бути оскаржена в касаційному порядку протягом двадцяти днів.

Судді

СудАпеляційний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення22.04.2014
Оприлюднено23.04.2014
Номер документу38317758
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —175/5103/13-ц

Ухвала від 29.01.2015

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Бараннік О. П.

Ухвала від 20.11.2014

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Ухвала від 22.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Ремез В. А.

Ухвала від 21.03.2014

Цивільне

Апеляційний суд Дніпропетровської області

Ремез В. А.

Ухвала від 21.10.2013

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

Рішення від 04.03.2014

Цивільне

Дніпропетровський районний суд Дніпропетровської області

Озерянська Ж. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні