Постанова
від 11.06.2009 по справі 2а-2910/09/9/0170
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИМ

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВН ИЙ СУД

АВТОНОМНОЇ РЕСПУБЛІКИ КРИ М

вул. Київська, 150, м. Сімферо поль, Автономна Республіка К рим, Україна, 95493

ПОСТАНОВА

Іменем України

11.06.09 Справа №2а-2910/09/9/0170

Окружний адміністр ативний суд Автономної Респу бліки Крим у складі

головуючого судді

Цикуренко А.С. , при секретар і Павленко Н.О. розглянув у від критому судовому засіданніа дміністративну справу

за позовом Прокурор м. Ялта

до Виконавчий комітет Ялт инської міської Ради тре тя особа товариство з обмеже ною відповідальністю «Яблун я-М»

про визнання недійсним ріш ення

за участю представників:

позивача - Васьків Я.І., дові реність від 15.05.2009 №4599 вих;

відповідача - Нізамутдін ов М.І., довіреність від 20.10.2008 №02.9-2 /1162;

третьої особи - Здор С.Л., д овіреність від 29.08.2008;

Обставини справи: прокурор м.Ялта звернувся до Ялтинськ ого міського суду з позовною заявою до виконавчого коміт ету Ялтинської міської ради АР Крим, третя особа товарист во з обмеженою відповідальні стю «Яблуня-М» про визнання н едійсним рішення виконавчог о комітету Ялтинської місько ї ради від 14.11.2008 №2475 «Про затверд ження рішення міжвідомчої ко місії з реєстрації будівель та внутрішнього перепланува ння, ТОВ «Яблуня-М» за адресою : м.Ялта, вул.Пушкінська, 12Б літ. «А». Позов мотивований поруш енням відповідачем Закону Ук раїни «Про основи містобудув ання», ст.331 Цивільного кодекс у України.

Ухвалою Ялтинського міського суду АР Крим від 06.01.2009 р. відкрито провадження по сп раві. Ухвалою Ялтинського мі ського суду АР Крим від 21.01.2009 р. с права № 2а-108/09 за позовом Прокур ора м. Ялта до Виконавчого ко мітету Ялтинської міської Ра ди третя особа Товариство з о бмеженою відповідальністю "Я блуня-М" про визнання недійсн им рішення передана на розгл яд до Окружного адміністрати вного суду АР Крим за підсудн істю.

Ухвалою Окружного адмініс тративного суду від 09.02.2009 справ а за позовом прокурора м.Ялти прийнята до провадження з пр ивласненням №2а-2910/09/9/0170.

Відповідач проти позову за перечує по підставам, що викл адені у запереченнях на позо в від 10.04.2009.

13.04.2009 представник треть ої особи надав відзив на адмі ністративний позов у якому п росить у задоволені позову в ідмовити.

Розглянувши матеріали спр ави, дослідивши надані доказ и, заслухавши представників сторін, суд

ВСТАНОВИВ:

28.02.2008 виконавчий комітет Я лтинської міської ради, розг лянувши звернення ТОВ «Яблун я-М», прийняв рішення №350 «Про д озвіл ТОВ «Яблуня-М» на викон ання проектно- вишукальних р обіт для встановки торговель ного павільйону за адресою: м .Ялта, Пушкінський бульвар, в р айоні зупинки к/т «Спартак». З гідно рішення ТОВ «Яблуня-М» зобов' язане провести розр обку проекту та узгодження п роекту після отримання техні чних умов інженерних служб м іста з УГА, отримати дозвіл на виконання робіт у встановле ному законом порядку (а.с.18).

02.07.2008 між Ялтинською міською радою та ТОВ «Яблуня-М» був ук ладений договір аренди земел ьної ділянки. За яким орендар ю надана у користування земе льна ділянка (згідно Українс ького класифікатора цільово го використання землі - УКЦВЗ ) «інша комерційна діяльніст ь», код - 1.11.6, що знаходиться за адресою: м.Ялта, вул.Пушкінськ а, в районі кінотеатру «Спарт ак» (кадастровий №0111900000:01:013:0194) площ ею 0,0072 га за угіддями: 0,0072 га - «з абудовані землі», у тому числ і «вулиці, набережні, площі» (г рафа 34, 61 форм 6-зем) (а.с.22-26).

02.09.2008 Бюро технічної інвентар изації м.Ялта виконаний техн ічний паспорт на торговельни й павільйон будинок 12 «В» по в ул.Пушкінській, у м.Ялта (а.с.32-33).

13.10.2008 ТОВ «Яблуня-М» звернуло сь до голови МВК Ялтинського виконкому з проханням видат и дозвіл на реєстрацію торгі вельного магазину загальній площею 60,4 кв.м. та відкрита тер аса площею - 17,4 кв.м. (а.с.34).

15.10.2008 міжвідомча комісія вико навчого комітету Ялтинської міської ради дозволила реєс трацію нежитлових приміщень за адресою: м.Ялта, вул.Пушкін ська, 12Б (а.с.17).

14.11.2008 виконавчий комітет Ялти нської міської ради затверди в рішення міжвідомчої комісі ї про реєстрацію будівель та внутрішніх перепланувань пр иміщень за адресою: м.Ялта, вул .Пушкінська, 12В літ. «А», та зобо в' язав Бюро технічної інвен таризації м.Ялта внести відп овідни зміни до інвентарних справ та технічних паспортів та оформити свідоцтво про пр аво власності. (а.с.16).

19.11.2008 заступник прокурора м.Я лта приніс протест №1050вих на р ішення виконкому Ялтинської міської ради №2475 від 14.11.2008 у яком у вказує що рішення суперечи ть чинному законодавству та підлягає скасуванню (а.с.9). У пр отесті прокурор посилається на порушення ст.331 Цивільного кодексу України, згідно якої право власності на новоство рене нерухоме майно виникає з моменту завершення будівни цтва. Якщо договором або зако ном передбачено прийняття не рухомого майна до експлуатац ію, право власності виникає з моменту його прийняття до ек сплуатації. Порядок прийнятт я в експлуатації затверджено постановою Кабінету Міністр ів України від 22.09.2004 №1243 «Про пор ядок прийнятті в експлуатаці ю закінчених будівництвом об ' єктів». Як вказується в про тесті відповідач фактично пр ийняв в експлуатацію закінче ні реконструкцією торгівель ний об' єкт ТОВ «Яблуня-М» бе з відповідного затвердження та погодження акту державно ї приймальної комісії, за від сутність дозволу інспекції Д АБК АР Крим. Відповідно до ст.3 76 Цивільного кодексу України , особа, яка здійснила або здій снює самочинне будівництво н ерухомого майна, не набуває п рава власності на нього.

Крім того заступник прокур ора вказує, що приймає рішенн я про зобов' язання КП БТІ м.Я лта оформити свідоцтво про п раво власності на вищевказан ий об' єкт, відповідач поруш ив ч.3 ст.376 Цивільного кодексу У країни за якою право власнос ті на самочинно збудовану не рухомість може бути визнано лише після відведення у вста новленому порядку земельної ділянки та на підставі рішен ня суду, якщо це не порушує пра ва інших осіб. Також вказане р ішення суперечить вимогам п. 6.1. Тимчасового положення про порядок реєстрації прав влас ності на нерухоме майно, затв ердженого наказом Міністерс тва юстиції України від 28.01.2003 №6 /5, відповідно до якого право о формлення права власності на об'єкти нерухомого майна про вадиться органами місцевого самоврядування з видачею св ідоцтва про право власності фізичним особам та юридичним особам на новозбудовані, пер ебудовані або реконструйова ні об'єкти нерухомого майна з а наявності акта про право вл асності на землю або рішення про відведення земельної ді лянки для цієї мети та за наяв ності акта комісії про прийн яття об'єкта і введення його в експлуатацію.

Протест заступника прокур ора був розглянутий виконавч им комітетом Ялтинської місь кої ради 11.12.2008 та рішенням №2783 - відхилений (а.с.10).

Згідно з ч. 2 ст. 19 Конституції України органи державної вл ади, органи місцевого самовр ядування, їх посадові особи з обов'язані діяти лише на підс таві, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конст итуцією та законами України.

Відповідно до ст.29 Закону Ук раїни «Про планування та заб удову території» дозвіл на в иконання будівельних робіт з нового будівництва, реконст рукції, реставрації та капіт ального ремонту будинків, сп оруд та інших об'єктів, розшир ення і технічного переоснаще ння (далі - роботи з будівництв а) є документом, що посвідчує п раво забудовника (замовника) та генерального підрядника на виконання будівельних роб іт, у відповідності до затвер дженої проектної документац ії, підключення до інженерни х мереж та споруд та надає пра во відповідним службам на ви дачу ордера на проведення зе мляних робіт. Дозвіл на викон ання будівельних робіт надає ться інспекціями державного архітектурно-будівельного к онтролю, які одночасно ведут ь реєстр наданих дозволів. Ви конання будівельних робіт бе з вищезазначеного дозволу за бороняється. Здійснення буді вельних робіт на об'єктах міс тобудування без дозволу на в иконання будівельних робіт а бо його перереєстрації, а так ож здійснення не зазначених у дозволі будівельних робіт вважається самовільним буді вництвом і тягне за собою від повідальність згідно із зако ном.

Згідно листу Інспекції Дер жавного архітектурно-будіве льного контролю в АР Крим від 18.12.2008 №4326 вказано, що дозвіл на ви конання будівельних робіт ТО В «Яблуня-М» інспекція ДАБК в АРК не надавала (а.с.11).

Згідно зі ст.10 Закону Україн и «Про основи містобудування » до компетенції Автономної Республіки Крим у сфері міст обудування належить забезпе чення розроблення регіональ них правил забудови, схеми пл анування території Автономн ої Республіки Крим та її окре мих частин, затвердження рес публіканських місцевих прав ил забудови населених пункті в і територій в межах законод авства України. За ст.21 Закону України «Про планування і за будову територій» регіональ ні правила забудови після їх погодження з відповідними о рганами містобудування та ар хітектури, охорони культурно ї спадщини, земельних ресурс ів, природоохоронними, саніт арно-епідеміологічними орга нами затверджуються відпові дно Верховною Радою Автономн ої Республіки Крим, обласним и радами. Регіональні правил а забудови є обов'язковими дл я суб'єктів містобудування н а території відповідного рег іону, за винятком населених п унктів, для яких рішенням сіл ьських, селищних, міських рад затверджені місцеві правила забудови цих населених пунк тів відповідно до статті 22 цьо го Закону. За ст.22 Закону Украї ни «Про планування і забудов у територій» місцеві правила забудови розробляються для міст Києва та Севастополя, мі ст обласного значення, респу бліканського значення Автон омної Республіки Крим.

Постановою Верховної ради Автономної Республіки Крім від 18.09.2002 №241-3/02 затверджені Регіо нальні правила забудови та в икористання територій в Авто номної Республіці Крим». Роз ділом 7 правил встановлено, що прийомка в експлуатацію зак інчений будівництвом об' єк тів не залежно від джерел фін ансування здійснюється держ авними прийомними комісіями у відповідності до Постанов и Кабінету Міністрів України від 22.09.2004 №1243 «Про Порядок прийн яття в експлуатацію закінчен их будівництвом об'єктів».

Постанова Кабінету Мініст рів України від 22.09.2004 №1243 «Про По рядок прийняття в експлуатац ію закінчених будівництвом о б'єктів» визнана такою, що втр атила чинність Постанова Каб інету Міністрів України від 08.10.2008 №923. 01.01.2009 набрала чинності По станова Кабінету Міністрів У країни «Про Порядок прийнятт я в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів».

Суд не приймає до уваги поси лання відповідача на п.7.4. розд ілу 7 Регіональних правил заб удови та використання терито рій в АР Крим, оскільки цім пун ктом врегульовані відношенн я щодо прийомки в експлуатац ію завершений будівництвом с амовільно збудований приват них житлових будинків садибн ого типу, дачних та садових бу дівель та господарських спор уд, а з документів, що знаходят ься у справі, вбачається, що ТО В «Яблуня-М» споруджений тор гівельний павільйон - об'єкта роздрібної торгівлі, який ро зташований в споруді легкого , некапітального будівництва з невеликою торговою залою і допоміжними приміщеннями.

Таким чином суд надходить д о висновку, що до спірних прав овідносин необхідно застосо вувати Постанову Кабінету Мі ністрів України «Про Порядок прийняття в експлуатацію за кінчених будівництвом об'єкт ів» від 22.09.2004 №1243 (далі - Порядок).

Відповідно до ст. 30-1 Закону У країни "Про планування і забу дову територій", ст. 18 Закону Ук раїни "Про основи містобудув ання" будівництво об'єктів мі стобудування незалежно від ф орм власності здійснюється з дозволу відповідних рад, які можуть делегувати це право в ідповідним виконавчим орган ам; закінчені будівництвом о б'єкти підлягають прийняттю в експлуатацію в порядку, вст ановленому Кабінетом Мініст рів України. Відповідно до По рядку прийняття в експлуатац ію закінчених будівництвом о б'єктів здійснюється комісіє ю і полягає у підтвердженні д ержавними приймальними комі сіями готовності до експлуат ації об'єктів нового будівни цтва, реконструкції, реставр ації, капітального ремонту б удівель і споруд як житлово-г ромадського, так і виробничо го призначення, інженерних м ереж та споруд, транспортних магістралей, окремих черг пу скових комплексів (далі - закі нчені будівництвом об'єкти), ї х інженерно-технічного оснащ ення відповідно до затвердже ної в установленому порядку проектної документації, норм ативних вимог, вихідних дани х на проектування. Результат и роботи приймальної комісії оформляються актом готовнос ті об'єкта до експлуатації, фо рма якого затверджується в у становленому порядку Мінрег іонбудом. Акт готовності об'є кта до експлуатації оформляє ться замовником і підписуєть ся головою та членами прийма льної комісії.

Відповідач не довів суду фа кт прийняття спірного майна до експлуатації в установлен ому законодавством порядку, та про наявність в ТОВ «Яблун я-М» відповідного дозволу ін спекції ДАБК в АР Крим.

Відповідно до Закону Украї ни "Про місцеве самоврядуван ня" виконавчий комітет міськ ої ради здійснює свої повнов аження, зокрема, в частині реє страції об'єктів нерухомого майна шляхом прийняття відпо відного рішення про оформлен ня права власності на об'єкт н ерухомого майна та на його пі дставі провадить видачу свід оцтва про право власності.

Згідно з ч. 2 ст. 331 ЦК право вла сності на новостворене нерух оме майно (житлові будинки, бу дівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення будівниц тва (створення майна). Якщо дог овором або законом передбаче но прийняття нерухомого майн а до експлуатації, право влас ності виникає з моменту його прийняття до експлуатації. Я кщо право власності на нерух оме майно відповідно до зако ну підлягає державній реєстр ації, право власності виника є з моменту державної реєстр ації.

Відповідно до п. 6 Тимчасово го положення про порядок реє страції прав власності на не рухоме майно, затвердженого наказом Міністерства юстиці ї України від 7 лютого 2002 р. N 7/5, фі зичним та юридичним особам н а новозбудовані, перебудован і або реконструйовані об'єкт и нерухомого майна за наявно сті акта про право власності на землю або рішення про відв едення земельної ділянки для цієї мети та за наявності акт а комісії про прийняття об'єк та і введення його в експлуат ацію, оформлення права власн ості на об'єкти нерухомого ма йна провадиться з видачею св ідоцтва про право власності місцевими органами виконавч ої влади, органами місцевого самоврядування.

З огляду на викладене, суд к онстатує, що спірний об'єкт ві дноситься до нерухомого майн а, право власності на яке підл ягає державній реєстрації в порядку п. 1.6.1 Тимчасового поло ження про порядок реєстрації прав власності на нерухоме м айно, затвердженого наказом Міністерства юстиції Україн и від 28.01.2003 р. N 6/5 з наступними змін ами та доповненнями. При цьом у суд звертає увагу на відсут ність належного акта комісії про прийняття об'єкта і введе ння його в експлуатацію, яким повинен підтверджується фак т здачі об'єкта в експлуатаці ю.

Ст.19 Конституції України ви значає, що органи державної в лади та органи місцевого сам оврядування зобов' язані д іяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що пе редбачені Конституцією та за конами України.

Оцінюючи правомірність ді й та рішень органу власних по вноважень суд керується крит еріями, закріпленими у статт і 2 КАС України, які певною мір ою відображають принципи адм іністративної процедури, які повинні дотримуватися при р еалізації дискреційних повн оважень владного суб' єкта., встановлюючи чи прийняті (вч инені) ним рішення (дії): 1) на пі дставі, у межах повноважень т а у спосіб, що передбачені Кон ституцією та законами Україн и; 2) з використанням повноваже ння з метою, з якою це повноваж ення надано; 3) обґрунтовано, т обто з урахуванням усіх обст авин, що мають значення для пр ийняття рішення (вчинення ді ї); 4) безсторонньо (неупередже но); 5) добросовісно; 6) розсудлив о; 7) з дотриманням принципу рі вності перед законом, запобі гаючи несправедливій дискри мінації; 8) пропорційно, зокрем а з дотриманням необхідного балансу між будь-якими неспр иятливими наслідками для пра в, свобод та інтересів особи і цілями, на досягнення яких сп рямоване це рішення (дія); 9) з ур ахуванням права особи на уча сть у процесі прийняття ріше ння; 10) своєчасно, тобто протяг ом розумного строку.

За таких обставин, суд вважа є, що правові підстави для про ведення державній реєстраці ї права власності на спірний об'єкт відсутні.

Постанова складена у повно му обсязі 15.06.2009.

На підставі викладеного, ке руючись статтями 158, 159, 160, 163 КАС Ук раїни, суд

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити .

2. Визнати протиправни м та скасувати рішення викон авчого комітету Ялтинської м іської ради від 14.11.2008 №2475 «Про за твердження рішення міжвідом чої комісії з реєстрації буд івель та внутрішнього перепл анування ТОВ «Яблуня-М» за ад ресою: м.Ялта, вул.Пушкінська, 12Б, літ. «А».

Постанова набирає законно ї сили через 10 днів з дня склад ення постанови у повному обс язі у разі неподання заяви пр о апеляційне оскарження (апе ляційної скарги).

Якщо після подачі заяви про апеляційне оскарження апеля ційна скарга не подана, поста нова набуває законної сили ч ерез 20 днів після подання заяв и про апеляційне оскарження.

Протягом 10 днів з дня складення постанови у повном у обсязі до Севастопольськог о апеляційного адміністрати вного суду через Окружний ад міністративний суд Автономн ої Республіки Крим може бути подана заява про апеляційне оскарження, після подачі яко ї протягом 20 днів може бути по дана апеляційна скарга.

Апеляційна скарга може бут и подана без попереднього по дання заяви про апеляційне о скарження, якщо скарга подає ться в строк, встановлений дл я подання заяви про апеляцій не оскарження.

Суддя Цику ренко А.С.

СудОкружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим
Дата ухвалення рішення11.06.2009
Оприлюднено06.11.2009
Номер документу3831849
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2а-2910/09/9/0170

Постанова від 11.06.2009

Адміністративне

Окружний адміністративний суд Автономної Республіки Крим

Цикуренко А.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні