Постанова
від 16.04.2014 по справі 822/1253/14
ХМЕЛЬНИЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251 Копія

Справа № 822/1253/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 квітня 2014 року м. Хмельницький

Хмельницький окружний адміністративний суд в особі судді Касапа В.М. розглянувши у скороченому провадженні адміністративну справу за позовом державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області до дочірнього підприємства "Альма-Шкіргалантерея" про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна, яке перебуває у податковій заставі, -

ВСТАНОВИВ :

ДПІ у м. Хмельницькому звернулась з позовом до ДП "Альма-Шкіргалантерея" про надання дозволу на погашення суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі.

В обґрунтування позовних вимог вказує, що за відповідачем рахується податковий борг в розмірі 361 438,76 грн., який у добровільному порядку не сплачено. Постановою Хмельницького окружного адміністративного суду від 26.10.2012 року задоволено позов ДПІ у м. Хмельницькому до ДП "Альма-Шкіргалантерея" про стягнення податкового боргу на загальну суму 366 176,89 грн. З врахуванням часткової сплати в сумі 4 738,13 грн., сума боргу становить 361 438,76 грн. В зв'язку з цим, до банку, обслуговуючого боржника, надсилались платіжні вимоги, які повертались без виконання з підстав відсутності коштів на рахунках платника. Враховуючи викладене, посилаючись на положення п. 95.1 ст. 95 Податкового кодексу України, просить надати дозвіл на погашення податкового боргу за рахунок заставленого майна відповідача.

Дослідивши матеріали справи, з'ясувавши повно і всебічно обставини справи, суд вважає, що позов підлягає задоволенню.

Судом встановлено, що за відповідачем рахується податковий борг в розмірі 361 438,76 грн., який виник в зв'язку з несплатою узгоджених сум податкових зобов'язань.

26.10.2012 року Хмельницьким окружним адміністративним судом винесено постанову, якими задоволено позов ДПІ у м. Хмельницькому до ДП "Альма-Шкіргалантерея" про стягнення податкового боргу в розмірі 366 176,89 грн.

При зверненні позивачем з платіжними вимогами до банку боржника, вимоги повертались без виконання в зв'язку з відсутністю коштів на рахунках платника.

Відповідно до п.п. 14.1.175. п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

На виконання вимог податкового законодавства позивачем на адресу відповідача надіслано податкову вимогу № 347 від 20.03.2012 року. Вжиті податковою інспекцією заходи по погашенню податкового боргу не призвели до позитивного результату.

Відповідно до п. 16.1.4. ст. 16 Кодексу платник податків зобов'язаний сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Згідно п.п. 20.1.18, 20.1.28 п. 20.1 ст. 20 Кодексу органи державної податкової служби мають право: звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини; застосовувати до платників податків фінансові (штрафні) санкції, стягувати до бюджетів та державних цільових фондів суми грошових зобов'язань та/або податкового боргу у випадках, порядку та розмірі, встановлених цим Кодексом, стягувати суми простроченої заборгованості суб'єкта господарювання перед державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) за кредитом (позикою), залученим державою (Автономною Республікою Крим чи територіальною громадою міста) або під державну (місцеву) гарантію, а також за кредитом з бюджету в порядку, визначеному цим Кодексом.

Пунктом 95.1 статті 95 Кодексу передбачено, що орган державної податкової служби здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

24.04.2012 року позивачем складено акт № 156 про опис майна у податкову заставу на загальну суму 380 000 грн.

Відповідно до п. 95.3 ст. 95 Кодексу стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Орган державної податкової служби звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Зважаючи на викладене, суд приходить до висновку, що позов є обґрунтованим, і в зв'язку з несплатою відповідачем заборгованості у добровільному порядку підлягає задоволенню.

Існування податкового боргу відповідача розмірі 361 438,76 грн. та перебування майна у податковій заставі підтверджується наявними серед матеріалів справи копіями корінця податкової вимоги, акту опису майна у податкову заставу, платіжними вимогами, розрахунком суми заборгованості, а також копією судового рішення, яке набрали законної сили.

Керуючись ст.ст. 158 - 163, 183-2 КАС України, ст.ст. 14, 16, 20, 95 Податкового кодексу України, ст.ст. 67, 124 Конституції України, -

ПОСТАНОВИВ :

позов державної податкової інспекції у м. Хмельницькому Головного управління Міндоходів у Хмельницькій області задоволити.

Надати державної податкової інспекції у м. Хмельницькому дозвіл на погашення податкового боргу дочірнього підприємства "Альма-Шкіргалантерея", код ЄДРПОУ 31998849, в сумі 361 438 (триста шістдесят одна тисяча чотириста тридцять вісім) грн. 76 коп. за рахунок майна платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження, виконуються негайно.

Постанова суду може бути оскаржена до Вінницького апеляційного адміністративного суду через Хмельницький окружний адміністративний суд протягом десяти днів з дня її отримання.

Постанова набирає законної сили в порядку статті 254 КАС України.

Суддя /підпис/ "Згідно з оригіналом" Суддя В.М. Касап

Дата ухвалення рішення16.04.2014
Оприлюднено23.04.2014
Номер документу38319711
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —822/1253/14

Постанова від 16.04.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Касап В.М.

Ухвала від 02.04.2014

Адміністративне

Хмельницький окружний адміністративний суд

Касап В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні