Постанова
від 18.04.2014 по справі 5009/5020/12
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

донецький апеляційний господарський суд

Постанова

Іменем України

16.04.2014 справа №5009/5020/12

Донецький апеляційний господарський суд у складі колегії суддів:

головуючого: Геза Т.Д.

суддів: Кододової О.В., Мартюхіної Н.О.

при секретарі: Гайворонській Ю.Р.

за участю представників

сторін:

від скаржника: не з'явився

від боржника: не з'явився

від кредитора: не з'явився

розглянувши апеляційну

скаргу Державної податкової інспекції у Бабушкінському

районі м.Дніпропетровська ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області

на ухвалу

господарського суду Запорізької області

від 11.03.2013р.

по справі №5009/5020/12 (суддя Юлдашев О.О.)

за заявою кредитора Товариства з обмеженою відповідальністю «Меркурій

Люкс» м.Дніпропетровськ

до банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю «Аса-

Інвест» м.Запоріжжя

про банкрутство

ВСТАНОВИВ:

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 11.03.2013р. затверджено звіт ліквідатора та ліквідаційний баланс банкрута Товариства з обмеженою відповідальністю «Аса-Інвест» м.Запоріжжя (далі скорочено - ТОВ «Аса-Інвест»), ліквідовано банкрута ТОВ «Аса-Інвест», провадження у справі №5009/5020/12 припинено.

Ухвала господарського суду Запорізької області від 11.03.2013р. у справі №5009/5020/12 мотивована тим, що ліквідатором надано звіт та ліквідаційний баланс за результатами якого майно банкрута, за рахунок якого можливе погашення грошових вимог ініціюючого кредитора в сумі 16740,00грн. у банкрута не виявлено, вимоги кредитора залишились непогашеними, на підставі чого відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідовано банкрута - ТОВ «Аса-Інвест».

Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області (далі скорочено - ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська) звернулась до Донецького апеляційного господарського суду з апеляційною скаргою, в якій просить скасувати ухвалу господарського суду Запорізької області від 11.03.2013р. та припинити провадження у справі №5009/5020/12.

Скаржник вважає, що оскаржувана ухвала винесена з порушенням норм матеріального та процесуального права.

Апелянт посилається на те, що банкрут ТОВ «Аса-Інвест» перебуває на податковому обліку в ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська, як платник податків. Визнання ТОВ «Аса-Інвест» банкрутом за скороченою процедурою позбавляє ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська можливості провести позапланову перевірку платника податків та, у разі виявлення податкової заборгованості, заявити додаткові грошові вимоги. Ліквідатором банкрута не надано податковому органу звіти про свою діяльність та відомості про фінансове становище ТОВ «Аса-Інвест».

Скаржник зазначає, що згідно Бази даних автоматизованого співставлення податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів встановлено, що у банкрута наявні розбіжності по формуванню податкових зобов'язань з ПДВ, що фактично виражається в їх заниженні та не сплаті коштів до бюджету. Характер господарських операцій свідчить про мінімізацію товариством податкових зобов'язань та вказує на ознаки здійснення фіктивної господарської діяльності банкрута ТОВ «Аса-Інвест». Ліквідація банкрута позбавляє податковий орган можливості довести обставини фіктивного підприємництва ТОВ «Аса-Інвест».

Заявник апеляційної скарги вважає, що у господарського суду Запорізької області були відсутні підстави для порушення провадження у справі про банкрутство відсутнього боржника ТОВ «Аса-Інвест».

Статтею 129 Конституції України регламентовано принцип забезпечення апеляційного та касаційного оскарження рішення суду. Основним завданням суду апеляційної інстанції є забезпечення права на апеляційне оскарження.

Відповідно до ч.1 ст.91 Господарського процесуального кодексу України, право на апеляційного оскарження мають не лише сторони у справі, а й особи, які не брали участь у справі, якщо господарський суд вирішив питання про їх права та обов'язки.

Згідно з положеннями Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» сторонами у справі про банкрутство є боржник та кредитор (кредитори).

До явних кредиторів крім тих, що обліковані згідно бухгалтерських даних боржника, слід відносити усіх потенційних кредиторів в особі державних контролюючих органів, оскільки їх право контролю за повнотою сплати боржником податків, зборів та інших платежів до державного бюджету є явним та відомим для самого боржника.

Згідно статті 210 Господарського кодексу України, правами кредиторів щодо неплатоспроможних боржників користуються також визначені законом органи справляння податків, зборів (обов'язкових платежів).

Статус кредитора відсутнього боржника набувається органом податкової служби в силу обов'язковості проведення позапланової перевірки внаслідок банкрутства такого боржника та в силу п. 5 ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Враховуючи викладене, податковий орган, в даному випадку - ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська в силу зазначених норм має статус відомого кредитора та вправі оскаржити остаточний процесуальний документ у справі про банкрутство боржника.

Ухвалою Донецького апеляційного господарського суду від 24.03.2014р. прийнято до розгляду апеляційну скаргу ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська.

У відзиві на апеляційну скаргу ліквідатор банкрута - ініціюючий кредитор Товариство з обмеженою відповідальністю «Меркурій Люкс» м.Дніпропетровськ (далі скорочено - ТОВ «Меркурій Люкс») просить апеляційну скаргу ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська залишити без задоволення, ухвалу господарського суду Запорізької області від 11.03.2013р. у справі №5009/5020/12 - без змін.

Ліквідатор посилається на те, що не мав змоги надати ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська бухгалтерську та іншу документацію банкрута, у зв'язку з тим, що господарська документація ТОВ «Аса-Інвест» керівними органами банкрута ліквідатору не передавалась.

ТОВ «Меркурій Люкс» вважає, що проведення процедури банкрутства суб'єкта підприємницької діяльності не залежить від факту можливості чи неможливості провести податкову перевірку банкрута посадовими особами податкового органу.

Статтею 99 Господарського процесуального кодексу України встановлено, що в апеляційній інстанції справи переглядаються за правилами розгляду цих справ у першій інстанції з урахуванням особливостей, передбачених у цьому розділі. Апеляційний господарський суд, переглядаючи рішення в апеляційному порядку, користується правами, наданими суду першої інстанції.

Відповідно до ч.1 ст.101 Господарського процесуального кодексу України, апеляційна інстанція переглядає справу за наявними в справі та додатково доданими доказами та не зв'язана доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду в повному обсязі.

Відповідно до ст.106 Господарського процесуального кодексу України, апеляційні скарги на ухвали місцевого господарського суду розглядаються в порядку, передбаченому для розгляду апеляційних скарг на рішення місцевого господарського суду.

Відповідно до статті 98 Господарського процесуального кодексу України скаржника, сторін у справі про банкрутство та ліквідатора повідомлено належним чином про час і місце розгляду апеляційної скарги. Явка скаржника, учасників у справі про банкрутство не визначалась обов'язковою.

Представники скаржника, ліквідатора та сторін у справі про банкрутство в судове засідання апеляційної інстанції 16.04.2014р. не з'явились, про наявність поважних причин неявки уповноважених представників апеляційну інстанцію не повідомили.

Відповідно до ст.81-1 Господарського процесуального кодексу України, в судовому засіданні апеляційної інстанції 02.04.2014р. та 16.04.2014р. складено протоколи.

Відповідно до ч.2 ст.101 Господарського процесуального кодексу України, апеляційний господарський суд не зв'язаний доводами апеляційної скарги і перевіряє законність і обґрунтованість рішення місцевого господарського суду у повному обсязі.

Ухвалою господарського суду Запорізької області від 28.12.2012р. за заявою кредитора ТОВ «Меркурій Люкс» порушено провадження у справі №5009/5020/12 про банкрутство ТОВ «Аса-Інвест» за спрощеною процедурою відповідно до ст. 52 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Постановою господарського суду Запорізької області від 09.01.2013р. визнано банкрутом ТОВ «Аса-Інвест», відкрито ліквідаційну процедуру. Ліквідатором підприємства-банкрута призначено ініціюючого кредитора ТОВ «Меркурій Люкс».

01.03.2013р. до суду першої інстанції ліквідатором ТОВ «Аса-Інвест» надано звіт ліквідатора з додатками та ліквідаційний баланс банкрута для затвердження (сторінки справи 51-120).

Зі змісту зазначеного звіту вбачається, що ліквідатором повідомлено про банкрутство ТОВ «Аса-Інвест» відомих йому кредиторів банкрута та складено реєстр вимог кредиторів ТОВ «Аса-Інвест», до складу якого увійшли вимоги ініціюючого кредитора ТОВ «Меркурій Люкс» в сумі 16740,00грн., віднесені до четвертої черги задоволення вимог кредиторів банкрута (сторінка справи 109).

Згідно зазначеного звіту майна банкрута ліквідатором виявлено не було, у зв'язку з чим, кредиторські вимоги залишились непогашеними.

За результатами розгляду звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу ТОВ «Аса-Інвест» господарським судом Донецької області винесена ухвала від 11.03.2013р., якою затверджено зазначені звіт та ліквідаційний баланс, ліквідовано банкрута ТОВ «Аса-Інвест» та припинено провадження у справі №5009/5020/12.

Колегія суддів апеляційної інстанції з висновками суду першої інстанції щодо наявності підстав для затвердження зазначеного звіту та ліквідаційного балансу не погоджується та вважає їх передчасними, виходячи з наступного.

Ч. 3 ст. 23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» передбачено, що опублікування відомостей про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури здійснюється ліквідатором у офіційних друкованих органах за рахунок банкрута у п'ятиденний строк з дня прийняття постанови про визнання боржника банкрутом.

Докази розміщення ліквідатором банкрута в офіційних друкованих органах інформації про визнання ТОВ «Аса-Інвест» банкрутом та відкриття відносно нього ліквідаційної процедури в матеріалах справи відсутні.

Відповідно до ст.25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», ліквідатор з дня свого призначення: приймає до свого відання майно боржника, вживає заходів по забезпеченню його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; здійснює інвентаризацію та оцінку майна банкрута згідно з законодавством; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута.

Протягом п'ятнадцяти днів з дати призначення ліквідатора відповідні посадові особи банкрута зобов'язані передати бухгалтерську та іншу документацію банкрута, печатки та штампи, матеріальні та інші цінності банкрута ліквідатору.

В матеріалах справи відсутні докази того, що ліквідатором досліджувалось місцезнаходження банкрута з метою виявлення та отримання від посадових осіб банкрута бухгалтерської та іншої документації, печатки і штампа, матеріальних та інших цінностей банкрута для належного виконання своїх повноважень, передбачених законодавством про банкрутство.

Ліквідатор банкрута - ініціюючий кредитор ТОВ «Меркурій Люкс» у звіті посилається на те, що директору банкрута ним було направлено листи про передачу документів бухгалтерської звітності ТОВ «Аса-Інвест». Проте, відповідь на зазначені листи ліквідатором отримано не було, бухгалтерська та інша документація, печатки та штампи, матеріальні та інші цінності банкрута у ліквідатора відсутні.

Судова колегія апеляційної інстанції встановила, що в матеріалах справи наявні листи ліквідатора від 23.01.2013р. №22/17, №22/18 адресовані засновникам ТОВ «Аса-Інвест» - ОСОБА_2 та ОСОБА_3 з вимогами передати ліквідатору банкрута бухгалтерську та іншу документацію, печатки і штампи, матеріальні та інші цінності ТОВ «Аса-Інвест». Адресами отримувачів в листах зазначено: 49107, м.Дніпропетровськ, вул.Генерала Пушкіна, 26/92 та 49069, м.Дніпропетровськ, вул.Артема, 80 (сторінки справи 92, 93).

Ліквідатором ТОВ «Аса-Інвест» не надано докази, які підтверджують, що зазначені особи є засновниками банкрута та докази, які підтверджують вірність в зазначених листах адрес цих осіб в м.Дніпропетровську.

У наявному в матеріалах справи витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Серії АБ№511764 станом на 20.12.2013р. інформація стосовно зазначених засновників ТОВ «Аса-Інвест»" та їх адреси - відсутня (сторінка справи 25).

З огляду на вказане, зазначені листи не можуть бути належними доказами підтвердження того, що ліквідатором банкрута в межах строку ліквідаційної процедури здійснено в повній мірі заходи, направлені на виконання положень ст. 25 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

До звіту ліквідатора не додано відомостей про рахунки ТОВ «Аса-Інвест»" в банківських установах та про наявність або відсутність на них грошових коштів з зазначенням дати відкриття та закриття рахунків.

Без з'ясування інформації щодо рахунків боржника неможливо зробити висновок про відсутність у боржника на дату порушення провадження та на дату відкриття ліквідаційної процедури у справі про банкрутство ТОВ «Аса-Інвест»" грошових коштів для погашення кредиторських вимог.

Як вбачається з Витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Серії АБ№511764 станом на 20.12.2013р., місцезнаходження ТОВ «Аса-Інвест»: 69104, Запорізька область, м.Запоріжжя, Комунарський район, вул.Комарова, буд.25.

У звіті ліквідатор посилається на те, що ним, з метою виявлення всіх можливих кредиторів банкрута, було письмово повідомлено всіх можливих кредиторів ТОВ «Аса-Інвест» про визнання підприємства банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Проте, з матеріалів справи вбачається, що ліквідатором було письмово повідомлено про визнання ТОВ «Аса-Інвест» банкрутом відомих кредиторів, розташованих в м.Дніпропетровську. Докази повідомлення усіх відомих та можливих кредиторів ТОВ «Аса-Інвест» в м.Запоріжжя, в якому зареєстровано місцезнаходження банкрута - в матеріалах справи відсутні.

Наведене свідчить про те, що вимоги п.5 ст.52 Закону України «Про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури» не були виконані ліквідатором банкрута в повному обсязі.

В матеріалах справи наявні: лист Відділу реєстраційно-екзаменаційної роботи з обслуговування м.Дніпропетровськ та Солонянського району №1 Державтоінспекції ГУ МВС України в Дніпропетровській області від 20.02.2013р. №14/1РЕР-502 про відсутність у ТОВ «Аса-Інвест» станом на 20.02.2013р. зареєстрованих транспортних засобів у м.Дніпропетровську та Дніпропетровській області (сторінка справи 67); лист Держсільгоспінспекції в Дніпропетровській області від 31.01.2013р. №7/13-26/799 стосовно того, що банкрут не має сільськогосподарської техніки (сторінка справи 73).

Проте, відомості щодо дослідження ліквідатором банкрута відсутності зареєстрованого за боржником права власності на рухоме та нерухоме майно, земельні ділянки в м.Дніпропетровську на дату порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ «Аса-Інвест» (тобто, на 28.12.2012р.), так і на дату відкриття ліквідаційної процедури (тобто, на 09.01.2013р.) - в матеріалах справи відсутні.

Ліквідатором не досліджено і не підтверджено відповідними доказами відсутність зареєстрованого за боржником права власності на рухоме та нерухоме майно, земельні ділянки в м.Запоріжжя.

Враховуючи викладене, неможливо в повній мірі дійти до висновку щодо відсутності у банкрута майна за рахунок якого можливе погашення кредиторських вимог.

З огляду на вказане, судова колегія апеляційної інстанції дійшла висновку, що ліквідатором ТОВ «Аса-Інвест» не в повному обсязі виконано обов'язки, покладені на нього Законом України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом».

Ухвала суду про затвердження звіту ліквідатора, ліквідаційного балансу є за своєю правовою природою судовим рішенням, яке підсумовує хід ліквідаційної процедури, в якому необхідно повно відобразити обставини, що мають значення для даної справи, висновки суду про встановлені обставини і їх правові наслідки повинні бути вичерпними, відповідати дійсності та підтверджуватись достовірними доказами, дослідженими в судовому засіданні.

Колегія суддів апеляційної інстанції вважає висновки, викладені в оскаржуваній ухвалі господарського суду Запорізької області щодо затвердження звіту ліквідатора та ліквідаційного балансу є передчасними, та такими, що здійснені без з'ясування зазначених вище питань, оскільки ліквідатором по даній справі неповно виконані дії в ході ліквідаційної процедури.

Донецький апеляційний господарський суд дійшов висновку, що апеляційна скарга Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області підлягає задоволенню частково, ухвала господарського суду Запорізької області від 11.03.2013р. по справі №5009/5020/12 підлягає скасуванню, як така, що винесена з неповним з'ясуванням обставин, що мають значення для справи.

Справа №5009/5020/12 підлягає направленню до господарського суду Запорізької області на стадію ліквідаційної процедури.

ДПІ у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська не позбавлена процесуального права на оскарження постанови про визнання ТОВ «Аса-Інвест» банкрутом за спрощеною процедурою, при прийнятті якої досліджувалися підстави порушення справи про банкрутство.

Керуючись ст.ст. 99, 101, 102, 103, п.1 ч.1 ст. 104, ст. ст. 105, 106 Господарського процесуального кодексу України, Донецький апеляційний господарський суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Апеляційну скаргу Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м.Дніпропетровська ГУ Міндоходів у Дніпропетровській області на ухвалу господарського суду Запорізької області від 11.03.2013р. по справі №5009/5020/12 - задовольнити частково .

Ухвалу господарського суду Запорізької області від 11.03.2013р. по справі №5009/5020/12 - скасувати.

Справу №5009/5020/12 направити до господарського суду Запорізької області на стадію ліквідаційної процедури.

Постанова апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття.

Постанову апеляційної інстанції може бути оскаржено до Вищого господарського суду України у касаційному порядку через Донецький апеляційний господарський суд протягом 20 днів.

Копію постанови направити державному реєстратору Запорізької міської ради у Комунарському районі м.Запоріжжя для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців відповідного запису щодо юридичної особи - ТОВ «Аса-Інвест» згідно Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців".

Головуючий суддя: Т.Д. Геза

Судді: О.В. Кододова

Н.О. Мартюхіна

Надруковано: 8 прим.

1. кредитору

1. боржнику

1 ліквідатору

1. державному реєстратору

1. у справу

2. ДАГС

1. господарському суду

СудДонецький апеляційний господарський суд
Дата ухвалення рішення18.04.2014
Оприлюднено23.04.2014
Номер документу38323202
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —5009/5020/12

Ухвала від 04.03.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Ухвала від 01.03.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 18.04.2014

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 03.04.2014

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 24.03.2014

Господарське

Донецький апеляційний господарський суд

Геза Т.Д.

Ухвала від 11.03.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

Постанова від 09.01.2013

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Юлдашев О.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні