Постанова
від 22.04.2014 по справі 820/4237/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

22 квітня 2014 р. № 820/4237/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Севастьяненко К.О. розглянувши у порядку скороченого провадження адміністративну справу за адміністративним позовом

Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до товариства з обмеженою відповідальністю "ІНЖЕНЕРНА НОВАЦІЙНА ФІРМА ВЕКТОР" про про припинення юридичної особи ,

В С Т А Н О В И В:

До Харківського окружного адміністративного суду звернувся позивач, Державна податкова інспекція у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, з адміністративним позовом, в якому просить суд припинити юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "ІНЖЕНЕРНА НОВАЦІЙНА ФІРМА ВЕКТОР" (ідентифікаційний код 32566585).

Позивач обґрунтовував свої позовні вимоги тим, що всупереч приписам чинного законодавства відповідач на протязі більше, ніж одного року до органів державної податкової служби не подає податкових декларацій, документів фінансової звітності, що відповідно до ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" є підставою для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи.

Копія ухвали про відкриття скороченого провадження була надіслана відповідачеві рекомендованим листом з повідомленням про вручення за адресою, внесеною до ЄДРЮОФОП, але поштове відправлення було повернуто на адресу суду з відміткою "за закінченням терміну зберігання".

З урахуванням положень ч.11 ст.35 КАС України, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання до суду заперечень проти позову або заяви про визнання позову.

Відповідач заперечень проти позову або заяву про визнання позову до суду не надав.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється відповідно до вимог ст. 41 КАС України.

Відповідно до ч.4 ст.183- 2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі.

З огляду на викладене суд, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про необхідність задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, товариство з обмеженою відповідальністю "ІНЖЕНЕРНА НОВАЦІЙНА ФІРМА ВЕКТОР" (ідентифікаційний код 32566585) перебуває на податковому обліку як платник податків в Державній податковій інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області з 29.08.2003 року.

Відповідно до довідки юридична особа - товариство з обмеженою відповідальністю "ІНЖЕНЕРНА НОВАЦІЙНА ФІРМА ВЕКТОР" станом на 23.01.2014 року заборгованості перед бюджетом не має.

Відповідач до Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, ніякої фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням та сплатою податків не подавав більше року. Остання звітність відповідачем надано за І квартал 2012 року.

Обов'язки відповідача як платника податків, зборів (обов'язкових платежів) у спірних правовідносинах визначені ст.16 Податкового кодексу України, відповідно до п.п.16.1.3 якої відповідач зобов'язаний подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів. За правилом п.п.49.18.5 п.49.18 ст.49 Податкового кодексу України податкові декларації платниками податку на доходи фізичних осіб - підприємцями подаються протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року.

Надані суб'єктом владних повноважень докази свідчать про те, що відповідач є реально існуючим суб'єктом права, статус юридичної особи не втратив, а відтак, згідно з законом був обтяжений обов'язком подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Матеріалами справи підтверджено, що вказаної вимоги закону відповідач не дотримався і на протязі часу, який перевищує рік, до позивача податкову звітність не подавав.

Відповідно до ч. 1 та ч. 6 ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його ліквідації за рішенням суду з підстав скасування державної реєстрації такого суб'єкта господарювання.

Згідно з п.п. 20.1.12. ст. 20 Податкового кодексу України органи державної податкової служби мають право: у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та припинення підприємницької діяльності фізичною особою - підприємцем та/або про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно зі ст. 33 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" № 755-ІV від 15 травня 2003 року юридична особа припиняється в результаті передання всього свого майна, прав та обов'язків іншим юридичним особам - правонаступникам у результаті злиття, приєднання, поділу, перетворення (реорганізації) або в результаті ліквідації за рішенням, прийнятим засновниками (учасниками) юридичної особи або уповноваженим ними органом, за судовим рішенням або за рішенням органу державної влади, прийнятим у випадках, передбачених законом. Юридична особа є такою, що припинилася, з дати внесення до Єдиного державного реєстру запису про державну реєстрацію припинення юридичної особи.

Суд зазначає, що відповідно до п. 67.2. статті 67 Податкового кодексу України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду з позовами про винесення судового рішення щодо: припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб - підприємців.

Абзацом 5 ч. 2 ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" передбачено, що підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи є неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Враховуючи викладене та беручи до уваги те, що факт неподання відповідачем протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності підтверджується матеріалами справи, суд прийшов до висновку, що вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню.

Згідно з ч. 1 ст. 256 КАС України негайно виконуються постанови суду, прийняті в порядку скороченого провадження.

Відповідно до ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем -фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 94, 183-2, 256 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до товариства з обмеженою відповідальністю "ІНЖЕНЕРНА НОВАЦІЙНА ФІРМА ВЕКТОР" про припинення юридичної особи - задовольнити.

Припинити юридичну особу - товариство з обмеженою відповідальністю "ІНЖЕНЕРНА НОВАЦІЙНА ФІРМА ВЕКТОР" (ідентифікаційний код 32566585, адреса: вул. Отакара Яроша, б. 61, кв. 2, м. Харків,61018 ).

Постанова суду підлягає негайному виконанню.

Постанова може бути оскаржена до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги у десятиденний строк з дня отримання копії постанови.

Постанова, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя К.О. Севастьяненко

Дата ухвалення рішення22.04.2014
Оприлюднено23.04.2014
Номер документу38323317
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/4237/14

Постанова від 22.04.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

Ухвала від 11.03.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Севастьяненко К.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні