Постанова
від 17.04.2014 по справі 820/4477/14
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

cpg1251

Харківський окружний адміністративний суд 61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

Харків

17 квітня 2014 р. Справа 820/4477/14

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді - Нуруллаєва І.С.

при секретарі судового засідання - Сковира Л.Ю.,

за участю представника позивача - Джумаєвої К.Б.,

представника третьої особи - Оганезової Р.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду в м. Харкові адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Західсвітло", Реєстраційна служба Харківського міського управління юстиції про скасування державної реєстрації змін до установчих документів, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Державна податкова інспекція у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області, звернувся до Харківського окружного адміністративного суду з позовом до Реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції, третя особа: Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Західсвітло", в якому просить суд зобов'язати Реєстраційну службу Львівського міського управління юстиції скасувати державну реєстрацію зміни місцезнаходження ТОВ "НВП "Західсвітло" за адресою проспект Леніна, 40, м. Харків, 61166, про що зроблено запис № 14151070011005791 від 21.06.2011 року.

Ухвалою суду від 31.03.2014 року залучено до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору, державного реєстратора - Реєстраційну службу Харківського міського управління юстиції.

В обґрунтуванні позовних вимог позивач зазначив, що 21.06.2011 року Виконавчим комітетом Львівської міської ради проведена державна реєстрація змін про юридичну особу, що не пов'язані зі змінами в установчих документах. До Єдиного державного реєстру внесені зміни про місцезнаходження ТОВ "НВП "Західсвітло" та зазначено адресу: проспект Леніна, 40, м. Харків, 61166.

При проведенні працівниками ДПІ у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області про встановлення місцезнаходження платника податків ТОВ "НВП "Західсвітло" за адресою проспект Леніна, 40, м. Харків, 61166, зазначено, що за зазначеною адресою підприємство не значиться.

Представники позивача в судовому засіданні позовні вимоги підтримував у повному обсязі, просив їх задовольнити, посилаючись на обставини, викладені у позовній заяві.

Представник відповідача Реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції в судове засідання не прибув, про час, дату та місце судового засідання повідомлений належним чином.

Представника третьої особи ТОВ "НВП "Західсвітло" - судове засідання не з'явився, до суду повернувся конверт з поштовою відміткою "за закінченням терміну зберігання".

Відповідно до абз.4 ч.4 ст. 33 КАС України у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі, за адресою реєстрації як суб'єкта підприємницької діяльності, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином.

Таким чином, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду.

Представник третьої особи Реєстраційної служби Харківського міського управління юстиції - надав до суду письмові заперечення, в яких просив відмовити у задоволенні позовних вимог, посилаючись на норми Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців".

Згідно ч.4 ст.128 КАС України неприбуття відповідача - суб'єкта владних повноважень, належним чином повідомленого про дату, час і місце судового розгляду справи, не перешкоджає розгляду справи.

Суд, вивчивши доводи позову та заперечень проти нього, заслухавши пояснення представників сторін, дослідивши зібрані по справі докази в їх сукупності, проаналізувавши їх приходить до наступного

Згідно виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТОВ "НВП"Західсвітло" 30.06.2005 року пройшло передбачену чинним законодавством процедуру державної реєстрації, набуло правового статусу суб'єкта господарювання (ідентифікаційний код - 33618450). (а.с.5-7).

Згідно реєстраційної картки (форма №4) ТОВ "НВП "Західсвітло" змінило місцезнаходження на адресу: 61166, місто Харків, проспект Леніна, буд. 40. (а.с.39-43)

ТОВ "НВП "Західсвітло" з метою проведення реєстраційної дії "Державна реєстрація змін до установчих документів юридичної особи" надало державному реєстратору згідно вимог Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців" всі необхідні для проведення реєстраційних дій.

На підставі зазначеного Державним реєстратором Виконавчого комітету Львівської міської ради проведена державна реєстрація змін до установчих документів ТОВ "НВП "Західсвітло", про що у Державному реєстрі вчинений запис № 14151050010005791 від 21.06.2011 року.

Згідно п. 45.2. ст.. 45 Податкового кодексу України - податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі.

Отже, обрання податкової адреси і, відповідно, місцезнаходження, здійснюється платником податків самостійно, без узгодження із податковим органом.

Частиною 3 статті 4 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" передбачено, що зміни до установчих документів юридичної особи, а також зміна прізвища та/або імені, та/або по батькові (далі - імені) або місця проживання фізичної особи - підприємця підлягають обов'язковій державній реєстрації шляхом внесення відповідних змін до записів Єдиного державного реєстру в порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" відомості про юридичну особу або фізичну особу - підприємця включаються до Єдиного державного реєстру шляхом внесення записів на підставі відомостей з відповідних реєстраційних карток та відомостей, що надаються юридичними особами державному реєстратору за місцезнаходженням реєстраційної справи згідно із законодавством України.

Згідно ч. 2 ст. 17 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" в Єдиному державному реєстрі містяться такі відомості щодо юридичної особи, зокрема, відомості щодо місцезнаходження юридичної особи.

Відповідно до частини 3 статті 8 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" установчі документи (установчий акт, статут або засновницький договір, положення) юридичної особи повинні містити відомості, передбачені законом. Відповідальність за відповідність установчих документів законодавству несуть засновники (учасники) юридичної особи.

Згідно ч. 1 ст. 29 Закону для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридична особа повинна подати (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) такі документи: заповнену реєстраційну картку на проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи; примірник оригіналу або нотаріально засвідчену копію рішення про внесення змін до установчих документів. Документ, що підтверджує правомочність прийняття рішення про внесення змін до установчих документів; оригінали установчих документів юридичної особи з відміткою про їх державну реєстрацію з усіма змінами, чинними на дату подачі документів, або копія опублікованого в спеціалізованому друкованому засобі масової інформації повідомлення про втрату всіх або частини зазначених оригіналів установчих документів; два примірники змін до установчих документів юридичної особи у вигляді окремих додатків або два примірники установчих документів у новій редакції; документ, що підтверджує внесення реєстраційного збору за проведення державної реєстрації змін до установчих документів.

Відповідно до ч. 7 ст. 29 Закону державному реєстратору забороняється вимагати документи для проведення державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, якщо вони не передбачені частинами першою - шостою цієї статті.

Відповідно до статті 30 Закону державний реєстратор відмовляє у проведенні державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи за наявності підстав, встановлених частиною першою статті 27 цього Закону.

Таким чином, державний реєстратор під час реєстраційних дій, а саме зміни місцезнаходження не має права перевіряти подані відомості та вимагати інші документи, ніж ті, що передбачені чинним законодавством.

Судом встановлено, що юридичною особою ТОВ "НВП "Західсвітло" було надано повний пакет документів, передбачений вимогами чинного законодавства, на підставі яких Реєстраційна служба Львівського міського управління юстиції провела державну реєстрацію змін до установчих документів щодо зміни юридичної адреси ТОВ "НВП "Західсвітло" , про що у Державному реєстрі вчинений запис.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 14 Закону в разі зміни місцезнаходження юридичної особи, якщо нове місцезнаходження юридичної особи розташоване на території іншої адміністративно-територіальної одиниці, здійснюється передача реєстраційної справи такої юридичної особи.

У разі державної реєстрації зміни місцезнаходження юридичної особи, державний реєстратор протягом десяти робочих днів з дати реєстрації зміни місцезнаходження зобов'язаний передати за описом реєстраційну справу державному реєстратору за новим місцезнаходженням юридичної особи (ч. 2, 4 ст. 14 Закону).

Державний реєстратор, який отримав реєстраційну справу, зобов'язаний протягом десяти робочих днів з дати її прийому повідомити рекомендованим листом юридичну особу про зміну місцезнаходження реєстраційної справи та внести до Єдиного державного реєстру запис про зміну місцезнаходження реєстраційної справи (ч. 6 ст. 14 Закону).

Таким чином, взяття на облік реєстраційної справи, переданої з іншого органу державної реєстрації в зв'язку з реєстрацією зміни місцезнаходження юридичної особи, є обов'язком державного реєстратора. Стаття 14 Закону не передбачає підстав для відмови у взятті на облік реєстраційної справи.

Записи про зняття з обліку та взяття на облік реєстраційної справи в органі державної реєстрації вносяться до Єдиного державного реєстру довідково, не мають статусу окремої реєстраційної дії, їм не присвоюється відповідний номер.

Реєстраційна служба Львівського міського управління юстиції передала реєстраційну справу ТОВ "НВП "Західсвітло" Реєстраційній службі Харківського міського управління юстиції згідно акту листа № 03/01-1361 від 06.07.2011 року. (а. с. 36-37).

Проте судом встановлено, що відповідно до довідки від 31.12.2013 року № 2245/20-30-07-11 про встановлення місцезнаходження платника податків ТОВ "НВП "Західсвітло" місце знаходження платника податків не встановлено.

Відповідно до п. 12 ст. 19 вищевказаного Закону України у разі надходження державному реєстратору від органу державної податкової служби повідомлення встановленого зразка про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням державний реєстратор зобов'язаний надіслати рекомендованим листом протягом п'яти робочих днів з дати надходження зазначеного повідомлення юридичній особі повідомлення щодо необхідності подання державному реєстратору реєстраційної картки.

Згідно п. 13 ст. 19 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" державний реєстратор залишає реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу без розгляду, про що повідомляє заявника у випадках, передбачених частиною шостою цієї статті, та у порядку, встановленому частиною сьомою цієї статті.

Відповідно до п.14 ст.19 ЗУ "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" у разі неподання юридичною особою протягом місяця з дати надходження їй відповідного повідомлення реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність підтвердження зазначених відомостей датою, яка встановлена для чергового подання реєстраційної картки про підтвердження відомостей про юридичну особу. Якщо державному реєстратору повернуто поштове відправлення, державний реєстратор повинен внести до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

Пунктом 67.2. ст.. 67 Податкового кодексу України передбачено, що контролюючі органи в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо скасування державної реєстрації змін до установчих документів.

Також суд зазначає, що п. 11.10 Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України І588 від 09.02.2011 р., зареєстрованого Міністерством юстиції України від 29.12.2011 р. № 1562/20300, передбачено вичерпний перелік умов, при настанні яких орган державної податкової служби може вимагати в судовому порядку скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи, а саме якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі: неподання протягом одного року в органи державної податкової служби податкових декларацій, документів податкової звітності; якщо установчі документи суперечать чинному законодавству; провадження діяльності, яка суперечить установчим документам та законодавству; наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

Таким чином, позивачем не наведено жодних обґрунтованих підстав для скасування державної реєстрації змін до установчих документів ТОВ "НВП "Західсвітло" щодо внесених даних до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про зміну юридичної адреси підприємства.

Враховуючи викладене, суд дійшов висновку про відмову у задоволенні позову.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійснені позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 9, 11, 94, 128, 159, 160- 163, 186, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

В задоволенні адміністративного позову Державної податкової інспекції у Дзержинському районі м. Харкова Головного управління Міндоходів у Харківській області до Реєстраційної служби Львівського міського управління юстиції, треті особи: Товариство з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Західсвітло", Реєстраційна служба Харківського міського управління юстиції про скасування державної реєстрації змін до установчих документів - відмовити.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду через Харківський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 цього Кодексу, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження

Суддя Нуруллаєв І.С.

Дата ухвалення рішення17.04.2014
Оприлюднено25.04.2014
Номер документу38350102
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/4477/14

Ухвала від 26.05.2014

Адміністративне

Харківський апеляційний адміністративний суд

Шевцова Н.В.

Постанова від 17.04.2014

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Нуруллаєв І.С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні