Рішення
від 23.04.2014 по справі 426/153/14-ц
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Головуючий суду 1 інстанції - Гашинський М.А.

Доповідач - Украінцева Л.Д.

Справа № 426/153/14-ц

Провадження № 22ц/782/1612/14

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23 квітня 2014 року Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Луганської області у складі :

головуючого: Украінцевої Л.Д..

суддів: Назарової М.В., Карташова О.Ю.

при секретарі - Івасенку І.А.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Луганську апеляційну скаргу Фермерського господарства "НовАгроСвіт" на рішення Сватівського районного суду Луганської області від 19.03.2014р.

у справі за позовом ОСОБА_2 до Фермерського господарства "НовАгроСвіт" про визнання договору оренди землі таким, що припинив дію, повернення земельної ділянки,-

встановила:

Позивач ОСОБА_2 звернувся до суду з даним позовом, в якому зазначив, що 27.12.2008 року між ним та ФГ «НовАгроСвіт» було укладено договір оренди землі, зареєстрований у Сватівському районному реєстраційному офісі Луганської регіональної філії ДП «Центр ДЗК», 09.01.2009 року за № 240825/040941700012, строком на 15 років, тобто до 27.12.2023 року. 12.04.2013 року позивачем було направлено лист на адресу відповідача з пропозицією розглянути питання щодо дострокового припинення дії договору оренди у порядку, передбаченому п. 38 Договору оренди землі та відповідно до положень ст.. 31 ЗУ «Про оренду землі». За наслідками розгляду листа, йому було надано письмову відповідь, у якій зазначено, що ФГ «НовАгроСвіт» в особі голови Авалян О.І., надає згоду на дострокове припинення дії договору оренди землі від 27.12.2008 року та зобов'язується у строк до 20 листопада 2013 року повернути земельну ділянку на підставі акту прийому - передачі. Вважає, що оскільки сторонами за договором оренди землі було досягнуто згоду про дострокове припинення зазначеного договору. Просив визнати договір оренди землі від 27.12.2008 p., укладений між ОСОБА_2 та ФГ «НовАгроСвіт» таким, що припинив свою дію; зобов'язати відповідача усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою загальною площею 6,74 га, розташовану на території Куземівської сільської ради Сватівського району; зобов'язати відповідача передати йому зазначену земельну ділянку та стягнути з відповідача сплачені ним судові витрати.

Оскарженим рішенням позовні вимоги задоволено.

Визнано договір оренди землі від 27.12.2008 року укладений між ОСОБА_2 та Фермерським господарством «НовАгроСвіт» (код ЄДРПОУ 35130381) зареєстрований у Сватівському районному реєстраційному офісі Луганської регіональної філії ДП «Центр ДЗК», про що в державному реєстрі земель вчинено запис від 09.01.2009 року за № 240825/040941700012, таким, що припинив свою дію 20.11.2013 року.

Зобов'язано Фермерське господарство «НовАгроСвіт» передати ОСОБА_2 земельну ділянку загальною площею 6,74 га (кадастровий номер 4424082500:24:002:0011), розташовану на території Куземівської сільської ради Сватівського району Луганської області.

Стягнуто з Фермерського господарства «НовАгроСвіт» витрати на сплату судового збору у розмірі 244 грн. на користь ОСОБА_2.

Не погодившись із рішенням, Фермерське господарство "НовАгроСвіт" подав апеляційну скаргу, в якій просив скасувати рішення та ухвалити нове, яким в задоволенні позову відмовити.

Заслухавши доповідача, осіб, яки з'явилися у судове засідання, дослідивши матеріали справи, перевірив законність та обґрунтованість рішення, колегія суддів вважає апеляційну скаргу такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Суд першої інстанції, задовольняючи позов, виходив з обґрунтованості позовних вимог з нормативної точки зору та з їх доведеності в суді належними доказами.

Проте, до таких висновків суд дійшов з порушенням норм матеріального права.

Відповідно до ст. 213 ЦПК України рішення суду повинно бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, яким суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства, вирішив справу згідно із законом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Зазначеним вимогам рішенням суду не відповідає.

З матеріалів справи вбачається, що 27.12.2008 року між ОСОБА_2 та ФГ «НовАгроСвіт» було укладено договір оренди землі строком на 15 років, зареєстрований у Сватівському районному реєстраційному офісі Луганської регіональної філії ДП «Центр ДЗК», 09.01.2009 року за № 240825/040941700012, цей факт не оспорюється сторонами.

Відповідно до п. 37 договору оренди дія договору припиняється у разі:

закінчення строку, на який було укладено договір,

придбання орендарем земельної ділянки у власність,

викупу земельної ділянки Для суспільних потреб або примусового відчуження земельної ділянки з мотивів суспільної необхідності в порядку, встановленому законом,

ліквідації юридичної особи-орендаря.

Договір припиняється також в інших випадках, передбачених законом.

У п.38 Договору вказано, що дія договору припиняється шляхом його розірвання за:

взаємною згодою сторін,

рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків , передбачених цим договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, визнаних законом.

Згідно зі п. 39 Договору оренди розірвання договору оренди землі в односторонньому порядку не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 32 Закону України «Про оренду землі» на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Згідно із ч. ч. 1, 2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом. Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом. Істотним є таке порушення стороною договору, коли внаслідок завданої цим шкоди друга сторона значною мірою позбавляється того, на що вона розраховувала при укладенні договору.

Ухвалюючи рішення, суд першої інстанції вважав, що сторони у письмовій формі досягнули згоди про припинення договору оренди землі укладеного 27.12.2008 року між позивачем та ФГ «НовАгроСвіт» на підставі листа ФГ «НовАгроСвіт» (а.с. 10), а тому договір оренди припинив свою дію.

Між тим, із даним висновком суду погодитися не можна, враховуючи наступне.

Згідно з ч.ч. 1,2 ст. 651 ЦК України зміна або розірвання договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Договір може бути змінено або розірвано за рішенням суду на вимогу однієї із сторін у разі істотного порушення договору другою стороною та в інших випадках, встановлених договором або законом.

З урахуванням того, що розділ 38 Договору, який регулює порядок припинення договору оренди шляхом його розірвання за взаємною згодою сторін, не містить положень щодо припинення договору на підставі переписки, застосовуються норми ст. 654 ЦК України.

Отже, за змістом зазначених норм права розірвання договору за згодою сторін має відбутись, шляхом укладення договору про розірвання у тій самій формі, а при відсутності згоди сторін за рішенням суду.

З матеріалів справи вбачається, що не заперечується і сторонами, що між сторонами не було укладено -договору про припинення договору оренди за згодою сторін шляхом його розірвання.

Оскільки відповідно до статті 20 Закону "Про оренду землі" укладений договір оренди землі підлягає державній реєстрації, то і припинення дії договору шляхом його розірвання потребує укладання договору, що також підлягає державної реєстрації.

Лист ФГ «НовАгроСвіт», в якому ФГ «НовАгроСвіт» надає свою згоду на припинення дії договору оренди, не є належним доказом щодо розірвання договору оренди за згодою сторін, оскільки у даному випадку необхідне було після отримання згоди від ФГ «НовАгроСвіт» на розірвання договору оренди укласти договір про припинення договору оренди шляхом його розірвання.

Таким чином, у зв'язку з відсутністю належних доказів розірвання договору за згодою сторін, у задоволені позову необхідне відмовити.

Висновок суду про те, що договір було припинено не відповідає вимогам закону, так як письмово такі зміни не вчинені, а саме: не було укладено договір про припинення договору оренди згодою сторін шляхом його розірвання, а також не було здійсненна державна реєстрація розірвання договору оренди.

Інших підстав для розірвання договору оренди позивачем не наведено.

З урахуванням того, що позивачем не доведено укладання договору про припинення договору оренди за згодою сторін шляхом його розірвання, висновок суду першої інстанції про задоволення вимог позивача про передачу об'єкту оренди за наслідками припинення договору оренди є необґрунтованим.

Суд, задовольняючи позовні вимоги, на вказані обставини не звернув уваги, а тому помилково дійшов висновку, що позов ОСОБА_2 підлягає задоволенню.

Зазначені порушення норм матеріального та процесуального права є підставою відповідно до ст. 309 ЦПК України до скасування рішення суду та ухвалення нового рішення про відмову у задоволені позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 303,.307,309,313,314,316 ЦПК України судова колегія ,

вирішила:

Апеляційну скаргу Фермерського господарства "НовАгроСвіт" задовольнити.

Рішення Сватівського районного суду Луганської області від 19 березня 2014 року скасувати. Ухвалити нове рішення, яким у задоволені позову ОСОБА_2 до Фермерського господарства "НовАгроСвіт" про визнання договору оренди землі таким, що припинив дію, повернення земельної ділянки , відмовити.

Рішення набирає чинності негайно. Може бути оскаржено в касаційному порядку безпосередньо до Вищого спеціалізованого Суду України з розгляду цивільних та кримінальних справ протягом 20-ти днів після проголошення.

Головуючий

Судді:

Дата ухвалення рішення23.04.2014
Оприлюднено24.04.2014
Номер документу38367400
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —426/153/14-ц

Ухвала від 30.01.2014

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинський М. А.

Ухвала від 19.03.2014

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинський М. А.

Ухвала від 24.03.2014

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинський М. А.

Ухвала від 11.02.2014

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинський М. А.

Рішення від 21.03.2014

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинський М. А.

Рішення від 19.03.2014

Цивільне

Сватівський районний суд Луганської області

Гашинський М. А.

Рішення від 23.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Луганської області

Украінцева Л. Д.

Ухвала від 09.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Луганської області

Украінцева Л. Д.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні