Рішення
від 14.04.2014 по справі 908/877/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

номер провадження справи 11/18/14

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14.04.2014 Справа № 908/877/14

Господарський суд Запорізької області у складі:

головуючий - суддя Гончаренко С.А.,

розглянувши в відкритому судовому засіданні матеріали справи

за позовом: ОСОБА_1 (АДРЕСА_1),

до відповідача: Публічне акціонерне товариство «Запорізький механічних завод» (вул. Барикадна, буд. 26, м. Запоріжжя, 69032),

відомості про представників сторін та учасників судового процесу:

від позивача: ОСОБА_1 - паспорт серія НОМЕР_2 від 06.02.2010р.;

від відповідача: Зайцева Т.О. - дов. №25/16юр від 07.04.2014р.;

про визнання недійсними рішень позачергових загальних зборів акціонерів публічного акціонерного товариства «Запорізький механічний завод», оформлених протоколом позачергових загальних зборів акціонерів товариства б/н від 06.03.2014р.,

В С Т А Н О В И В :

До господарського суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 про визнання недійсними рішень позачергових загальних зборів акціонерів публічного акціонерного товариства «Запорізький механічний завод», оформлених протоколом позачергових загальних зборів акціонерів товариства б/н від 06.03.2014р.

18.03.2014р. порушено провадження у справі, призначені дата і час судового засідання, сторони зобов'язані надати документи та вчинити дії, необхідні для всебічного та об'єктивного розгляду справи.

Для оцінки зібраних у справі доказів, а також для надання можливості сторонам додатково нормативно та документально обґрунтувати свої доводи і заперечення в судовому засіданні оголошувалась перерва.

Позивач в обґрунтування позовних вимог посилається на те, що він являється власником 2931 акції ПАТ «Запорізький механічний завод», що становить 0,586% статутного капіталу.

06 березня 2014 року відбулись позачергові загальні збори акціонерів вказаного товариства.

Згідно протоколу цих зборів, на них були присутні чотири акціонери, які в сукупності володіють 3476593 простими іменними акціями, що складає 69,5555% від загальної кількості голосуючих акцій товариства.

Проте, позивач не був повідомлений належним чином про проведення цих зборів, внаслідок чого був позбавлений можливості ознайомитись з порядком денним та приймати участь у голосуванні. Позивач вважає, що недотримання законодавчо встановленого порядку скликання і проведення загальних зборів порушують його права, як акціонера.

З огляду на це, просить визнати недійсними рішення позачергових загальних зборів акціонерів ПАТ «Запорізький механічний завод» від 06.03.2014р., оформлені відповідним протоколом.

Відповідач у відзиві на позовну заяву позовні вимоги визнав у повному обсязі, при цьому повідомив, що наглядовою радою Публічного акціонерного товариства «Запорізький механічний завод» рішення про проведення позачергових загальних зборів акціонерів 06.03.2014 року не приймалось, реєстраційна комісія не обиралась, дата складання переліку акціонерів, які мають бути повідомлені про проведення позачергових зборів 06.03.2014 року та їх порядок денний не визначались. Крім цього, письмові повідомлення про проведення позачергових зборів акціонерів товариства та їх порядок денний, персонально кожному акціонеру зазначеному у переліку акціонерів не надсилались, у офіційному друкованому органі, та на власній веб-сторінці в мережі Інтернет інформація про проведення позачергових зборів 06.03.2014 року не розміщувалася.

Представник відповідача стверджує, що позачергові загальні збори акціонерів товариства 06.03.2014 року не відбувалися, а відповідно і не приймалися рішення зазначені в протоколі, наданому позивачем.

Вивчивши матеріали справи і вислухавши пояснення представника позивача, встановив наступні обставини:

ПАТ «Запорізький механічний завод» є юридичною особою, зареєстрованою у встановленому законодавством України розпорядженням виконавчого комітету Запорізької міської ради народних депутатів № 890р. від 30.06.1994р.

Відповідно до Статуту (восьма редакція) ПАТ «Запорізький механічний завод», затвердженого протоколом №1 загальних зборів акціонерів від 24.04.2012р., статутний капітал товариства становить 1249574,50 грн. та поділений на 4998298 часток однакової номінальної вартості 0,25 грн. кожна, корпоративні права за якими посвідчуються акціями.

Відповідно до частини четвертої статті 5 Закону України «Про Національну депозитарну систему та особливості електронного обігу цінних паперів в Україні» підтвердженням права власності на цінні папери у документарній формі є сертифікат, а на цінні папери, випущені у бездокументарній формі, або знерухомлені (тобто переведені з документарної форми у бездокументарну), - виписка з рахунку у цінних паперах.

Відповідно до виписки про стан рахунку в цінних паперах від 17.03.2014р. № 1/1703-4, виданою зберігачем - ТОВ «Фондова компанія «Емісія», позивачу - ОСОБА_1 на праві приватної власності належить 2931 проста іменна акція ПАТ «Запорізький механічний завод», що складає 0,0586% статутного капіталу відповідача.

Відповідно до ст. 88 Господарського кодексу України, Учасники господарського товариства мають право, зокрема брати участь в управлінні справами товариства в порядку, визначеному в установчих документах, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом та іншими законами.

Відповідно до ч. 1 ст. 167 Господарського кодексу України, корпоративні права - це права особи, частка якої визначається у статутному капіталі (майні) господарської організації, що включають правомочності на участь цієї особи в управлінні господарською організацією, отримання певної частки прибутку (дивідендів) даної організації та активів у разі ліквідації останньої відповідно до закону, а також інші правомочності, передбачені законом та статутними документами.

Аналогічні положення щодо прав акціонерів закріплені в ст. 25 Закону України «Про акціонерні товариства» та в п. 5 параграфу «7.Права та обов'язки акціонерів - власників простих акцій АТ» Статуту ПАТ «Запорізький механічний завод».

Відповідно до п. 1 параграфу « 9.Органи управління та контролю АТ. Посадові особи АТ» та п. 1. параграфу «10. Загальні збори АТ» Статуту, Загальні збори товариства є вищим органом управління товариства. Товариство зобов'язано щороку скликати Загальні збори (річні Загальні збори). Усі інші Загальні збори крім річних вважаються позачерговими.

Предметом дослідження у даній справі є проведення позачергових загальних зборів акціонерів ПАТ «Запорізький механічний завод», оформлених протоколом б/н від 06.03.2014р.

Згідно доданого позивачем до позовної заяви протоколу б/н 06 березня 2014р. відбулися позачергові загальні збори акціонерів публічного акціонерного товариства «Запорізький механічний завод», в яких брали участь чотири акціонери, що в сукупності володіють 3476593 простими іменними акціями, що складає 69,5555% від загальної кількості голосуючих акцій Товариства.

Як зазначено у протоколі на порядок денний були винесені наступні питання:

1. Обрання лічильної комісії.

2. Обрання Голови зборів.

3. Обрання Секретаря зборів.

4. Затвердження регламенту зборів.

5. Відкликання наглядової ради та дострокове припинення її повноважень.

6. Обрання Наглядової Ради Товариства.

7. Відкликання з посади Голову Ревізійної комісії та дострокове припинення його повноважень.

8. Обрання Ревізора Товариства.

9. Уповноваження на здійснення державної реєстрації змін щодо відомостей про Товариство.

Зазначеними позачерговими Загальними зборами акціонерів, прийняті рішення про:

- відкликання з посади Голови Наглядової ради Товариства ОСОБА_4 та дострокове припинення його повноважень;

- відкликання з посади Члена Наглядової ради Товариства ОСОБА_5 та дострокове припинення її повноважень;

- обрання Наглядової ради Товариства у складі ТОВ «М.О.Н.О.С.Т.А.Р.» (ідентифікаційний код 39036579) в особі його представника - Голова Наглядової Ради Товариства та ТОВ «Д.А.Б.Л.С.Т.А.Р.» (ідентифікаційний код 39031125) в особі його представника - Член Наглядової Ради Товариства;

- обрання Правління Товариства у складі: ОСОБА_6 - Голова Правління, ОСОБА_7 - член Правління Товариства, ОСОБА_8 - член Правління Товариства, ОСОБА_9 - член Правління Товариства, ОСОБА_10 - член Правління Товариства;

- відкликання з посади Голови Ревізійної комісії Товариства ОСОБА_1 та дострокове припинення його повноважень;

- обрання на посаду ревізора Товариства ОСОБА_11;

- уповноваження Голови Правління Товариства вчинити необхідні дії щодо державної реєстрації і Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців змін щодо відомостей про Товариство.

Обґрунтовуючи позовні вимоги про визнання недійсними рішень позачергових загальних зборів акціонерів публічного акціонерного товариства «Запорізький механічний завод», оформлених протоколом позачергових загальних зборів акціонерів товариства б/н від 06.03.2014р. ОСОБА_1 зазначає, що йому, як акціонеру взагалі не було надіслане повідомлення про дату проведення позачергових загальних зборів та порядок денний, як того вимагають норми чинного законодавства та Статуту ПАТ «Запорізький механічний завод».

Відповідно до положень статті 35 Закону України «Про акціонерні товариства» письмове повідомлення про проведення загальних зборів акціонерного товариства та їх порядок денний надсилається кожному акціонеру, зазначеному в переліку акціонерів, складеному в порядку, встановленому законодавством про депозитарну систему України, на дату, визначену наглядовою радою, а в разі скликання позачергових загальних зборів на вимогу акціонерів у випадках, передбачених частиною шостою статті 47 цього Закону, - акціонерами, які цього вимагають. Встановлена дата не може передувати дню прийняття рішення про проведення загальних зборів і не може бути встановленою раніше, ніж за 60 днів до дати проведення загальних зборів. Письмове повідомлення про проведення загальних зборів та їх порядок денний надсилається акціонерам персонально (з урахуванням частини другої цієї статті) особою, яка скликає загальні збори, у спосіб, передбачений статутом акціонерного товариства, у строк не пізніше ніж за 30 днів до дати їх проведення. Повідомлення розсилає особа, яка скликає загальні збори, або особа, яка веде облік прав власності на акції товариства у разі скликання загальних зборів акціонерами.

Аналогічні положення містить Статут ПАТ «Запорізький механічний завод».

Відповідно до частини першої статті 41 Закону України «Про господарські товариства» акціонери (їх представники), які беруть участь у загальних зборах, реєструються із зазначенням кількості голосів, яку має кожний учасник.

Реєстрація акціонерів (їх представників), які прибули для участі у загальних зборах, здійснюється згідно з реєстром акціонерів у день проведення загальних зборів реєстраційною (мандатною) комісією, призначеною виконавчим органом акціонерного товариства або акціонерами, які у сукупності володіють більше ніж 10% голосів і скликали загальні збори, або реєстратором на підставі укладеного з акціонерним товариством договору. Виходячи з цього, господарський суд може визначити правомочність загальних зборів акціонерів за даними протоколу реєстраційної (мандатної) комісії, в якому повинні бути відображені результати реєстрації акціонерів.

Ст. 45 Закону України «Про акціонерне товариство» передбачено обов'язкове створення лічильної комісії для роз'яснення порядку голосування, підрахунку голосів та інших питань, пов'язаних із забезпеченням проведення голосування на Загальних зборах

Як зазначає у відзиві на позовну заяву відповідач, наглядовою радою Публічного акціонерного товариства «Запорізький механічний завод» рішення про проведення позачергових загальних зборів акціонерів 06.03.2014 року не приймалось, реєстраційна комісія не обиралась, дата складання переліку акціонерів, які мають бути повідомлені про проведення позачергових зборів 06.03.2014 року та їх порядок денний не визначались. Крім цього, письмові повідомлення про проведення позачергових зборів акціонерів товариства та їх порядок денний, персонально кожному акціонеру зазначеному у переліку акціонерів не надсилались, у офіційному друкованому органі, та на власній веб-сторінці в мережі Інтернет інформація про проведення позачергових зборів 06.03.2014 року не розміщувалася.

Відповідно до рекомендацій Президії Вищого Господарського суду України від 28.12.2007р. № 04-5/14 «Про практику застосування законодавства у розгляді справ, що виникають з корпоративних відносин» під час вирішення спорів про визнання недійсними рішень загальних зборів недійсними суду слід з'ясовувати, чи відповідає оспорюване рішення вимогам чинного законодавства та/або компетенції органу, що прийняв це рішення, чи були загальні збори правомочними, чи було дотримано визначеного законом порядку скликання і проведення загальних зборів. Зокрема, підставами недійсності рішень загальних зборів є такі:

а) рішення загальних зборів не відповідає нормам чинного законодавства;

б) рішення прийнято неправомочними загальними зборами або правомочність загальних зборів встановити неможливо;

в) рішення з питання, яке відповідно до закону вирішується більшістю у 3/4 голосів присутніх на загальних зборах акціонерів, було прийнято простою більшістю голосів;

г) рішення прийнято з питання, не включеного до порядку денного загальних зборів;

д) рішення з питань зміни розміру статутного капіталу акціонерних товариств прийнято з порушенням обов'язку з надання акціонерам у встановленому законом порядку інформації, передбаченої статтею 40 Закону України «Про господарські товариства», або акціонерам було надано недостовірну чи неповну інформацію;

е) рішення прийнято загальними зборами акціонерів, під час скликання і проведення яких не було дотримано вимог законодавства або статуту акціонерного товариства, якщо це призвело до істотного порушення прав позивача;

є) відсутність протоколу загальних зборів, підписаного відповідно до частини дев'ятої статі 41 Закону України «Про господарські товариства» головою і секретарем зборів.

Слід також зазначити, що під час розгляду справ зі спорів про визнання недійсними рішень зборів акціонерів з підстав недотримання вимог закону чи статуту акціонерного товариства щодо повідомлення акціонерів про скликання загальних зборів господарським судам слід враховувати передбачений частиною першою статті 43 Закону України «Про господарські товариства» обов'язок опублікувати загальне повідомлення про скликання загальних зборів в одному із офіційних друкованих видань Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України чи Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку встановлений законом для інформування власників акцій, які ще не зареєстровані в системі реєстру власників іменних цінних паперів акціонерного товариства, а також тих осіб, які до проведення загальних зборів можуть придбати акції і зареєструватися у реєстрі власників іменних цінних паперів акціонерного товариства про скликання загальних зборів. Акціонери, зареєстровані у реєстрі власників іменних цінних паперів, повідомляються про скликання загальних зборів шляхом надсилання їм персональних повідомлень.

Господарським судам у вирішенні спорів зі справ про визнання недійсними рішень загальних зборів за позовами акціонерів, яких не було повідомлено про проведення загальних зборів, необхідно давати оцінку всіх обставин справи в їх сукупності та з'ясовувати, чи порушує оспорюване рішення права та охоронювані законом інтереси позивача.

Позивачеві не може бути відмовлено у задоволенні відповідних вимог тільки з мотивів недостатності його голосів для зміни результатів голосування з прийнятих загальними зборами акціонерів рішень, оскільки вплив акціонера на прийняття загальними зборами рішень не вичерпується лише голосуванням.

Відсутність доказів повідомлення акціонерів про проведення загальних зборів, їх порядку денного, протоколу реєстрації акціонерів та створення лічильної комісії в сукупності з поясненнями відповідача ставить під сумнів правомочність прийнятих рішень Загальних зборів, оформлених протоколом б/н від 06.03.2014р..

За таких обставин вимоги позивача законні, обґрунтовані і підтверджуються зібраними в справі доказами.

Судові витрати, пов'язані із розглядом справи, віднести на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49, 82-85 Господарського процесуального Кодексу України,-

В И Р І Ш И В :

Позов задовольнити.

Визнати недійсними рішення позачергових загальних зборів акціонерів публічного акціонерного товариства «Запорізький механічний завод», оформлених протоколом позачергових загальних зборів акціонерів товариства б/н від 06.03.2014р.

Стягнути з публічного акціонерного товариства «Запорізький механічний завод» (вул. Барикадна, буд. 26, м. Запоріжжя, 69032, код ЄДРПОУ 01056280) на користь ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, ІПН НОМЕР_1) 1218 (одну тисячу двісті вісімнадцять) грн. 00 коп. судового збору. Видати наказ після набрання рішенням законної сили.

В судовому засіданні 14.04.2014р. оголошені вступна та резолютивна частини рішення. Повний текст рішення складений та підписаний 18.04.2014р.

Суддя Гончаренко С.А.

Дата ухвалення рішення14.04.2014
Оприлюднено28.04.2014
Номер документу38390911
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —908/877/14

Рішення від 14.04.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

Ухвала від 18.03.2014

Господарське

Господарський суд Запорізької області

Гончаренко С.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні