Постанова
від 16.04.2014 по справі 826/2860/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601 м. Київ, вул. К. Каменєва, 8, корпус 1 ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

місто Київ

16 квітня 2014 року Справа №826/2860/14

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі:

судді:Пісоцької О.В., розглянувши в приміщенні суду у місті Києві у порядку письмового провадження справу

за позовною заявоюКиївського міського центру зайнятості дотовариства з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» простягнення коштів в розмірі 17603грн. 10коп. ВСТАНОВИВ:

Київський міський центр зайнятості (далі - Центр зайнятості, позивач) звернувся до Окружного адміністративного суду м. Києва з позовом до товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» (далі - ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого», відповідач), в якому просить суд стягнути з відповідача кошти у розмірі 17603грн. 10коп.

В обґрунтування позовних вимог Центром зайнятості зазначено, що 16 листопада 2012 року в Дарницькому районному центрі зайнятості зареєструвався як такий, що шукає роботу, ОСОБА_3 (далі - ОСОБА_3), ІНФОРМАЦІЯ_1, останнім місцем роботи якого зазначено ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого». 23 листопада 2012 року ОСОБА_3 отримав статус безробітного, у зв'язку з чим йому було призначено допомогу по безробіттю, яку він одержав за період з 23 листопада 2012 року по 21 травня 2013 року. Нарахування допомоги по безробіттю проводилось згідно довідки №33 від 22 жовтня 2012 року, в якій зазначено, що застрахованою особою та роботодавцем сплачені страхові внески до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом квітня - вересня 2012 року. Разом з тим, після проведеної перевірки зазначену довідку визнано недійсною у зв'язку з несплатою страхових внесків та проведено перерахунок, за результатами якого виявлено надлишково нараховану ОСОБА_3 суму коштів у розмірі 17603грн. 10коп.

У судовому засіданні представник Центру зайнятості зазначила, що несплата вище зазначених коштів відповідачем наносить шкоду державі, перешкоджає Центру зайнятості забезпечувати соціальний захист громадян шляхом виплати допомоги по безробіттю та матеріальної допомоги у передбачених законодавством випадках. Посилаючись на несплату відповідачем вказаних коштів у добровільному порядку, просила суд задовольнити позовні вимоги у повному обсязі.

ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» про час та місце розгляду справи повідомлялось за адресою, яка зазначена у даному позові, спеціальному витязі з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців щодо відповідача. Разом з тим, судова кореспонденція, направлена на адресу товариства, повернулась до суду з довідками відділення поштового зв'язку про те, що закінчився строк зберігання відповідної кореспонденції та відсутності організації за вказаною адресою. Враховуючи вимоги статей 33, 35, 167 Кодексу адміністративного судочинства України суд дійшов висновку про належне повідомлення відповідача щодо розгляду даної справи. Є необхідним зауважити на тому, що ухвала суду від 06 березня 2014 року внесена до Єдиного державного реєстру судових рішень, проте відповідач не звертався до суду з письмовими запереченнями на позов.

Ухвалою суду від 14 квітня 2014 року (протокольною) розгляд справи продовжено у порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, заслухавши пояснення представників позивача, судом встановлено наступне.

Згідно з даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» зареєстроване як юридична особа 26 грудня 2007 року, присвоєно ідентифікаційний код 35648691, місцезнаходження: 04060, м. Київ, Шевченківський район, вулиця Котовського, будинок 9/27-А.

Наказом ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» №6 від 15 лютого 2008 року з особового складу призначено ОСОБА_3 на посаду завідувача редакції з 15 лютого 2008 року з посадовим окладом згідно з штатним розписом та доручено останньому виконання разом з основною роботою завідувача редакцією, додаткової роботи системного адміністратора з виплатою доплати у розмірі 50% окладу згідно з штатним розписом за вакантною посадою у порядку суміщення професій без звільнення від основної роботи.

Відповідно до витягу з наказу ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» №31 від 15 лютого 2008 року з особового складу «Про звільнення працівників у зв'язку зі скороченням штату» ОСОБА_3 з 22 жовтня 2012 року звільнено у зв'язку зі скороченням чисельності й штату працівників згідно п. 1 ст. 40 Кодексу законів про працю України.

Відповідачем видано ОСОБА_3 довідку від 22 жовтня 2012 року №33 про середню заробітну плату (дохід) (для розрахунку виплат на випадок безробіття), згідно з якою надана інформація про місяці розрахункового періоду, кількість календарних днів у розрахунковому періоді, нарахована заробітна плата, з якої сплачувались страхові внески за розрахунковий період, заробітна плата, що враховується для розрахунку середньої заробітної плати та страхові внески, сплачені застрахованою особою до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а саме включено період з квітня по вересень 2012 року.

23 листопада 2012 року ОСОБА_3 звернувся до Дарницького районного центру зайнятості з заявою про надання статусу безробітного з виплатою допомоги по безробіттю відповідно до Законів України «Про зайнятість населення» від 05 липня 2012 року №5067-VI та «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02 березня 2000 року №1533-III. В поданій заяві відповідачем зазначено про те, що він не зареєстрований як суб'єкт підприємницької діяльності, трудовою діяльністю не займається, пенсію не отримує, не має права на пенсію за віком, у тому числі - на пільгових умовах та пенсію за вислугу років.

Згідно з даними персональної картки №026312111600004 та відповідно до статті 2 Закону України «Про зайнятість населення» ОСОБА_3 з 23 листопада 2012 року надано статус безробітного та на підставі статей 22, 23 Закону України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» призначено допомогу по безробіттю.

Дарницьким районним центром зайнятості на виконання вимог статті 12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» проведено розслідування страхового випадку шляхом електронної звірки даних, що зазначені у документах, поданих ОСОБА_3, з базою даних Єдиного державного реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду України та виявлено, що протягом червня - вересня 2012 року страхові внески застрахованою особою та роботодавцем не сплачувались, згідно з довідкою Пенсійного фонду України.

Дарницький районний центр зайнятості звернувся з листом (запитом) №21/4833-02 від 03 грудня 2012 року щодо проведення перевірки достовірності документів, у зв'язку з виявленими розбіжностями за даними Пенсійного фонду України безпосередньо на підприємстві, в якому працював ОСОБА_3

На вказаний запит Дарницький районний центр зайнятості отримав акт №614 від 22 травня 2013 року розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплат матеріального забезпечення відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття».

У результаті звірки головним спеціалістом відділу перевірок та розслідувань страхових випадків Шевченківського районного центру зайнятості встановлено, зокрема, що довідка про середню заробітну плату від 22 жовтня 2012 року №33 складена у відповідності до Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року №1266 (із змінами та доповненнями) та співпадає з даними бухгалтерського обліку ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого».

Також у зазначеному акті президентом ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» - Боким Іваном Сидоровичем - надано пояснення стосовно того, що за період з червня 2012 року по вересень 2012 року єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування не сплачено у зв'язку з важким фінансовим становищем і невиплатою заробітної плати.

Наказом від 03 червня 2013 року №30 вирішено провести перерахунок страхових виплат ОСОБА_3 та надіслати керівнику ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» повідомлення про необхідність відшкодування незаконно виплачених коштів (згідно з розрахунком).

Дарницьким районним центром зайнятості складено повідомлення від 04 червня 2013 року №21/843 (відсутні докази надіслання/вручення відповідачу) та повідомлення від 18 жовтня 2013 року №21/1872 (вручено відповідачу 28 жовтня 2013 року), в яких зазначено про проведення перевірки документів, які стали підставою для надання статусу безробітного та виплати матеріального забезпечення ОСОБА_3, про те, що відомості про доходи ОСОБА_3, на підставі яких було призначено матеріальне забезпечення, є недостовірними з вини роботодавця, а тому відповідно до ч. 3 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», постанови Кабінету Міністрів від 26 вересня 2001 року №1266 «Про затвердження порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням» ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» необхідно відшкодувати Київському міському центру зайнятості незаконно виплачені кошти безробітному ОСОБА_3 в розмірі 17603грн. 10коп.

Наказом від 18 листопада 2013 року №131118 у зв'язку з встановленням факту подання особою недостовірних даних та документів, на підставі яких прийнято рішення про надання їй статусу безробітного, призначення виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг, що мав місце протягом періоду реєстрації відповідно до абзацу 17 пп. 1 п. 37 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу з 18 листопада 2013 року ОСОБА_3 знято з обліку в Центрі зайнятості.

У зв'язку з несплатою ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» в добровільному порядку визначеної Центром зайнятості суми, останній звернувся до суду з даним позовом.

З'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, оцінивши, відповідно до статті 86 Кодексу адміністративного судочинства України, докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору в межах заявлених вимог, суд дійшов наступних висновків.

Спірні правовідносини врегульовуються Основами законодавства України про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від 14 січня 1998 року №16/98-ВР (з урахуванням відповідних змін; далі - Основи законодавства №16/98), Законами України «Про загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02 березня 2000 року №1533-III (з урахуванням відповідних змін; далі - Закон України №1533), «Про зайнятість населення» від 05 липня 2012 року №5067-VI (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин; далі - Закон України №5067) та інших нормативно-правових актів, що регулюють відносини у сфері страхування на випадок безробіття.

Згідно зі статтею 1 Основ законодавства №16/98 загальнообов'язкове державне соціальне страхування - це система прав, обов'язків і гарантій, яка передбачає надання соціального захисту, що включає матеріальне забезпечення громадян у разі хвороби, повної, часткової або тимчасової втрати працездатності, втрати годувальника, безробіття з незалежних від них обставин, а також у старості та в інших випадках, передбачених законом, за рахунок грошових фондів, що формуються шляхом сплати страхових внесків власником або уповноваженим ним органом (далі - роботодавець), громадянами, а також бюджетних та інших джерел, передбачених законом.

Одним із видів соціальних послуг та матеріального забезпечення за загальнообов`язковим державним соціальним страхуванням відповідно до статті 25 Основ законодавства №16/98 є допомога по безробіттю.

Стаття 26 Основ законодавства №16/98 визначає, що допомога по безробіттю належить до страхових випадків, з настанням яких надаються матеріальне забезпечення та соціальні послуги.

Законом України №5067 визначено, що зайнятість - не заборонена законодавством діяльність осіб, пов'язана із задоволенням їх особистих та суспільних потреб з метою одержання доходу (заробітної плати) у грошовій або іншій формі, а також діяльність членів однієї сім'ї, які здійснюють господарську діяльність або працюють у суб'єктів господарювання, заснованих на їх власності, у тому числі безоплатно.

У статті 2 Закону України №5067 передбачено, що безробітними визнаються особи віком від 15 до 70 років, які через відсутність роботи не мають заробітку або інших передбачених законодавством доходів як джерела існування, готові та здатні приступити до роботи.

Постановою Кабінету Міністрів України від 14 лютого 2007 року №219 (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) затверджено Порядок реєстрації, перереєстрації та ведення обліку громадян, які шукають роботу, і безробітних (далі - Порядок №219).

Пунктом 11 Порядку №219 передбачено, що за відсутності підходящої роботи рішення про надання громадянам статусу безробітних приймається державною службою зайнятості за їх особистою заявою з восьмого дня після реєстрації у центрі зайнятості за місцем проживання як таких, що шукають роботу, і оформляється наказом центру зайнятості, номер і дата якого зазначаються у картці. З наказом про надання чи ненадання статусу безробітного, визначення розміру і строку виплати допомоги по безробіттю чи припинення виплати такої допомоги громадянин повинний ознайомитися під розписку в картці обліку прийнятих рішень центру зайнятості.

Відповідно до пункту 12 Порядку №219 для одержання статусу безробітного громадянин особисто подає у день, що настає після закінчення встановленого строку для пошуку підходящої роботи, до центру зайнятості заяву з зазначенням у ній інформації про те, що він не займається видами діяльності, що визначені у частині 3 статті 1 Закону України №5067, і не отримує пенсію на пільгових умовах, а також копію довідки про його ідентифікаційний номер.

Статтею 23 Закону України №1533 передбачений порядок визначення розміру допомоги по безробіттю, за частиною 6 якої порядок надання допомоги по безробіттю, у тому числі - одноразової її виплати, для організації безробітним підприємницької діяльності, встановлюється центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сферах трудових відносин, соціального захисту населення, за погодженням з правлінням Фонду.

Згідно з пунктом 1.3 Порядку надання допомоги по безробіттю, у тому числі одноразової її виплати для організації безробітними підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 20 листопада 2000 року №307, зареєстровано в Міністерстві юстиції України 14 грудня 2000 року за №915/5136 (далі - Порядок №307), допомога по безробіттю призначається центрами зайнятості, на які покладено функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, за місцем перебування безробітного на обліку і виплачується в установленому порядку через банківські установи.

Функції робочих органів виконавчої дирекції Фонду покладаються на центр зайнятості Автономної республіки Крим, обласні, Київський і Севастопольський міські, районні, міськрайонні, міські та районні центри зайнятості (пункт 2 статті 12 Закону України №1533).

Відповідно до пункту 2 частини 2 статті 35 Закону №1533 роботодавець, зокрема, зобов'язаний подавати центральному органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції, в установленому порядку відповідно до законодавства відомості про розмір заробітної плати та використання робочого часу працівників.

Зі змісту статей 7 та 16 Закону №1533 вбачається, що виплата допомоги по безробіттю здійснюється саме за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

Відповідно до пункту 6.2 Порядку №307 допомога по безробіттю призначається на підставі особистої заяви безробітного, довідки (довідок) про середню заробітну плату (дохід) за останнім місцем (декількома місцями) роботи чи служби, трудової книжки, військового квитка, копії цивільно-правового договору, за пред'явленням, у разі наявності, свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування та паспорта або іншого документа, що посвідчує особу.

Судом встановлено, що на підставі виданої ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» довідки від 22 жовтня 2012 року №33 про середню заробітну плату (дохід) (для розрахунку виплат на випадок безробіття), Дарницьким районним центром зайнятості призначено виплату допомоги по безробіттю ОСОБА_3

З метою забезпечення цільового та ефективного використання коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття спільним Наказом Міністерства праці та соціальної політики України та Державної податкової адміністрації України від 13 лютого 2009 року №7-1|60/62 затверджено Порядок розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним (далі - Порядок №7-1|60/62).

Відповідно до статті 12 Закону України №1533 виконавча дирекція Фонду та її робочі органи, контролюють правильність нарахування, своєчасність сплати страхових внесків, а також витрат за страхуванням на випадок безробіття, проводять розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення в порядку, встановленому центральними органами виконавчої влади у сфері праці та соціальної політики, державної податкової політики, Пенсійним фондом України за погодженням з правлінням Фонду.

Розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення здійснюється шляхом звіряння даних, зазначених у документах страхувальника, з базою даних Пенсійного фонду України та Державної податкової адміністрації України, а в разі необхідності - шляхом проведення виїзних планових та позапланових перевірок страхувальників.

Так, Шевченківським районним центром зайнятості відповідно до пункту 5 частини 2 статті 12 Закону України №1533, пункту 18 частини 2 статті 22 Закону України №5067, Порядку №7-1|60/62 та Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 вересня 2001 року №1266 (далі - Порядок №1266) проведено звірку достовірності даних довідки про середню заробітну плату, якою встановлено, що ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» за період з червня 2012 року по вересень 2012 року не сплачено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, як зазначено в довідці від 22 жовтня 2012 року №33 про середню заробітну плату (дохід) (для розрахунку виплат на випадок безробіття), виданої ОСОБА_3

Згідно з частиною 3 статті 35 Закону №1533 достовірність зазначених у документах даних перевіряється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері зайнятості населення та трудової міграції. У разі подання недостовірних відомостей, передбачених пунктом 2 частини другої цієї статті, використання роботодавцем коштів Фонду з порушенням встановленого порядку роботодавець добровільно чи на підставі рішення суду повинен відшкодувати страховику заподіяну шкоду.

Відповідно до абзацу 2 пункту 6 Порядку №7-1|60/62, якщо відомості про доходи особи, на підставі яких призначено матеріальне забезпечення, є недостовірними з вини роботодавця, центри зайнятості проводять перерахунок страхових виплат з дня їх призначення. Суми незаконно виплачених коштів повертаються роботодавцем.

Як уже зазначалось, відповідно до наказу від 03 червня 2013 року №30 проведено перерахунок страхових виплат ОСОБА_3 та встановлено, що останньому за період з 23 листопада 2012 року по 21 травня 2013 року виплачено 22833грн. 13коп. допомоги по безробіттю, сума, що підлягає поверненню становить 17603грн. 10коп.

Пунктом 7 зазначеного Порядку №7-1|60/62 передбачено, що рішення про повернення коштів особою чи роботодавцем оформлюється наказом.

Протягом двох робочих днів після прийняття рішення центр зайнятості надсилає особі чи роботодавцю рекомендованим листом повідомлення про необхідність протягом 15 календарних днів з дня отримання повідомлення повернути незаконно виплачені кошти.

Відповідно до абзацу 17 підпункту 1 пункту 37 Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 березня 2013 року №198 територіальний орган припиняє реєстрацію з дня: встановлення факту подання особою недостовірних даних та документів, на підставі яких прийнято рішення про надання їй статусу безробітного, призначення виплати матеріального забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг, що мав місце протягом періоду реєстрації.

Так судом встановлено, що на підставі вимог законодавства Дарницьким районним центром зайнятості наказом від 18 листопада 2013 року №131118 з 18 листопада 2013 року ОСОБА_3 знято з обліку в Центрі зайнятості та направлено на адресу ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» повідомлення від 18 жовтня 2013 року №21/1872 (вручено відповідачу 28 жовтня 2013 року) про необхідність відшкодування Київському міському центру зайнятості незаконно виплачених коштів безробітному ОСОБА_3 в розмірі 17603грн. 10коп.

Станом на час розгляду даної справи в суді сторонами не надано доказів про добровільне виконання відповідачем вимог Центру зайнятості та сплати вище зазначеної суми коштів.

Згідно з частиною 1 статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Доказів, які б спростовували доводи позивача, ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» не надано, тоді як Центром зайнятості доведено обґрунтованість заявленого позову.

Таким чином, враховуючи, зокрема, вимоги статей 2, 11, 162 Кодексу адміністративного судочинства України, наявні в матеріалах справи докази, які підтверджують те, що відомості про доходи ОСОБА_3, на підставі яких йому призначено матеріальне забезпечення, є недостовірними з вини роботодавця - ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого», що стало підставою для надмірної виплати ОСОБА_3 позивачем допомоги по безробіттю в розмірі 17603грн. 10коп., суд дійшов висновків про обґрунтованість вимог Центру зайнятості та про необхідність задоволення даного позову у повному обсязі.

Керуючись статтями 7, 9, 11, 69-72, 86, 128, 158-163, 167 Кодексу адміністративного судочинства України Окружний адміністративний суд м. Києва

ПОСТАНОВИВ:

Позов Київського міського центру зайнятості задовольнити у повному обсязі.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» (04060 м. Київ, Шевченківський район, вулиця Котовського, будинок 9/27-А; код за ЄДРПОУ 35648691) на користь Київського міського центру зайнятості (01033 м. Київ, вул. Жилянська, 47-Б; р/р 37179301900001, Головне управління Державної казначейської служби України у м. Києві, МФО 820019, код ЄДРПОУ 03491091) 17603грн. 10коп. (сімнадцять тисяч шістсот три гривні 10коп.) безпідставно нарахованих коштів.

Постанова набирає законної сили відповідно до статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими статтями 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя (підпис) О.В. Пісоцька

Дата ухвалення рішення16.04.2014
Оприлюднено28.04.2014
Номер документу38420863
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/2860/14

Постанова від 16.04.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

Ухвала від 06.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Пісоцька О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні