Постанова
від 28.04.2014 по справі 804/4771/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 квітня 2014 р. Справа № 804/4771/14 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі - судді Тулянцевої І.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративний позов Державної податкової інспекції в Жовтневому районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика Інтер'єрів» про припинення юридичної особи, -

ВСТАНОВИВ:

Державна податкова інспекція в Жовтневому районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з позовною заявою, в який просить припинити юридичну особу Товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика Інтер'єрів».

В обґрунтування позовних вимог позивач посилається на те, що відповідач перебуває на обліку в Державній податковій інспекції в Жовтневому районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області як платник податків та інших обов'язкових платежів, зареєстрований за адресою: 49000, м.Дніпропетровськ, Жовтневий район, вул.Ясна, буд. 10. Згідно довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців 21.10.2008 року під № 12241020000036391 внесено запис щодо відсутності юридичної особи за місцем реєстрації що є підставою для припинення юридичної особи. Заборгованості по платежам до бюджету у відповідача не має. Позивач просить припинити юридичну особу відповідача.

Позивач про відкриття скороченого провадження за цим адміністративним позовом був повідомлений належним чином, що підтверджується розпискою від 09.04.2014 р., яка міститься в матеріалах справи.

Відповідач про відкриття скороченого провадження повідомлений належним чином шляхом направлення копії ухвали від 04.04.2014 року, яка повернута на адресу відправника з відміткою пошти «за закінченням терміну зберігання». Згідно з відомостями, що містяться в позовній заяві та витязі з ЄДРПОУ, місцезнаходженням відповідача є адреса: 49000, м.Дніпропетровськ, Жовтневий район, вул.Ясна, буд. 10, на цю ж адресу була направлена ухвала про відкриття скороченого провадження.

Відповідно до ч.4 ст. 33 КАС України, у разі відсутності осіб, які беруть участь у справі за такою адресою, вважається, що судовий виклик або судове повідомлення вручене їм належним чином. Відповідач заперечення на позов протягом десяти днів не надав, позов не визнав.

Згідно пункту 2 частини 5 статті 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого для надання заперечень або заяви про визнання позову, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Зважаючи на те, що ухвала про відкриття скороченого провадження повернута на адресу за закінченням строку зберігання, десятиденний строк для надання заперечень не враховується судом при визначенні дати розгляду справи.

Суд, дослідивши матеріали справи та оцінивши їх у сукупності, вважає за необхідне задовольнити позов повністю з наступних підстав.

Відповідач зареєстрований Виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради народних депутатів, перебуває на обліку в Державній податковій інспекції в Жовтневому районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області як платник податків з 25.04.2007 року за № 15984, ідентифікаційний код 35111636.

Оцінивши повідомлені позивачем обставини, суд, дійшов висновку про наявність достатніх підстав для задоволення адміністративного позову.

Відповідно до пункту 5 частини 2 статті 17 Кодексу адміністративного судочинства України компетенція адміністративних судів поширюється на спори за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, встановлених законом.

Пунктом 8 частини першої статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що позивачем у адміністративній справі також є суб'єкт владних повноважень, на виконання повноважень якого подана позовна заява до адміністративного суду.

За положеннями пункту 5 частини четвертої статті 50 Кодексу адміністративного судочинства України суб'єкти владних повноважень можуть бути позивачами у справі у випадках, встановлених законом.

Крім того, пунктом 1 частини першої статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України визначено, що справа адміністративної юрисдикції - переданий на вирішення адміністративного суду публічно-правовий спір, у якому хоча б однією зі сторін є орган виконавчої влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа або інший суб'єкт, який здійснює владні управлінські функції на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Пунктом 7 частини першої статті 3 Кодексу адміністративного судочинства України дано визначення суб'єкта владних повноважень, згідно з яким - це орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їхня посадова чи службова особа, інший суб'єкт при здійсненні ними владних управлінських функцій на основі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень.

Відповідно до п.п. 20.1.37 Податкового кодексу України органи державної податкової служби, у випадках, встановлених законом, мають право звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно з пунктом 67.2 ст.67 ПК України органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

Згідно ст. 93 Цивільного кодексу України, місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичною діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку.

Згідно п. 45.2. ст. 45 Податкового кодексу України податковою адресою юридичної особи (відокремленого підрозділу юридичної особи) є місцезнаходження такої юридичної особи, відомості про що містяться у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців.

У відповідності із п.7 ст.19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб підприємців» від 15.05.2003 № 755-IV (далі Закон № 755-IV), юридична особа щорічно, починаючи з наступного року з дати її державної реєстрації, протягом одного місяця зобов'язана подати або надіслати рекомендованим листом державному реєстратору реєстраційну картку встановленого зразка про підтвердження відомостей про юридичну особу.

Згідно зі статтею 16 Податкового кодексу України платник податків зобов'язаний:

- повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи - підприємця (підпункт 16.1.11 пункту 16.1 статті 16).

Відповідно до Довідки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців 21.10.2008 року під № 12241020000036391 внесено запис щодо відсутності юридичної особи - Товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрики Інтер'єрів» за місцем реєстрації.

Відповідно до п.5 ч.2 ст. 38 Закону № 755-IV - підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи, зокрема є наявність в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням.

У відповідності до п.11.10 Порядку обліку платників податків і зборів від 09.12.2011 № 1588, затвердженого Наказом Міністерства фінансів України 09.12.2011 N 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 р. за N 1562/20300, якщо платник податків не має заборгованості перед бюджетом та у разі наявності в Єдиному державному реєстрі запису про відсутність юридичної особи за вказаним її місцезнаходженням керівник органу державної податкової служби приймає рішення у вигляді розпорядження відносно платника податків про звернення до суду або господарського суду із заявою (позовною заявою) про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, відміни державної реєстрації припинення юридичної особи або підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця, скасування державної реєстрації змін до установчих документів юридичної особи.

Як вбачається з довідки позивача, заборгованості по платежам до бюджету відповідач не має (а.с.4). Розпорядженням начальника Державної податкової інспекції у Жовтневому районі м.Дніпропетровська Дніпропетровської області Державної податкової служби від 03.03.2014 року № 11-р прийнято відповідне рішення про звернення до Дніпропетровського окружного адміністративного суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичної особи (а.с. 5-6).

Відповідно до п.п.20.1.12 п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби мають право у випадках, встановлених законом, звертатися до суду щодо припинення юридичної особи та підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця про визнання недійсними установчих (засновницьких) документів суб'єктів господарювання.

Згідно з п.67.2 ст. 67 Податкового кодексу України, органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право звертатися до суду про винесення судового рішення щодо припинення юридичних осіб або підприємницької діяльності фізичних осіб-підприємців.

Оскільки відповідач не подав реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу, у зв'язку з чим державний реєстратор вніс до Єдиного державного реєстру запис про відсутність юридичної особи за вказаною адресою, на підставі приписів п. 2 ст. 38 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців», це є підставою для постановляння судового рішення щодо припинення юридичної особи, що не пов'язано з банкрутством юридичної особи.

З урахуванням сукупності викладених обставин, враховуючи вимоги чинного законодавства, суд доходить висновку про необхідність задоволення позову у повному обсязі.

Керуючись статтею 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції в Жовтневому районі м.Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю «Фабрика Інтер'єрів» про припинення юридичної особи- задовольнити повністю.

Припинити юридичну особу Товариство з обмеженою відповідальністю «Фабрика Інтер'єрів» (код ЄДРПОУ 35111636).

Копію постанови направити управлінню з питань державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців для внесення державним реєстратором відповідного запису до ЄДРПОУ.

Постанова набирає законної сили після закінчення строків подання апеляційної скарги, якщо вона була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Постанова може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через суд першої інстанції шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання копії постанови апеляційної скарги, з подачею її копій відповідно до кількості осіб, які беруть участь у справі.

Постанова, прийнята у скороченому провадженні, крім випадків її оскарження в апеляційному порядку, є остаточною.

Суддя І.В. Тулянцева

Дата ухвалення рішення28.04.2014
Оприлюднено30.04.2014
Номер документу38432280
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/4771/14

Ухвала від 04.04.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

Постанова від 28.04.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Тулянцева Інна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні