Рішення
від 23.04.2014 по справі 2-4139/13
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Номер провадження: 22-ц/785/4159/14

Номер справи місцевого суду: 2-4139/13

Головуючий у першій інстанції Бичковський Є.Л.

Доповідач Артеменко І. А.

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.04.2014 року м. Одеса

Колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області в складі:

головуючого Артеменка І.А.,

суддів Сватаненка В.І.,

Черевка П.М.,

при секретарі Добряк Н.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу за апеляційною скаргою Приватного підприємства «Строй-Сервіс Плюс» на рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 05 березня 2014 року по справі за позовом ОСОБА_3 до Приватного підприємства «Строй-Сервіс Плюс», Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області, відділу Держземагенства в Овідіопольському районі про визнання недійсним та скасування рішення Таїровської селищної ради, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, визнання недійсним та скасування державного акту про право власності на земельну ділянку, зобов'язання скасувати державну реєстрацію, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою,-

встановила:

У вересні 2013 року позивачка ОСОБА_3 (уточнюючи свої позовні вимоги) звернулася до суду з зазначеним позовом та просила:

1. визнати недійсним та скасувати рішення Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області від 20 березня 2010 року №1922-V про продаж ПП «Строй-Сервіс Плюс» на неконкурентних засадах (шляхом викупу) земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6000 га для розміщення автостоянки за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Мізікевича, житловий масив «Дружний», пр. Маршала Жукова, 107;

2. визнати недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки площею 0,6000 га для розміщення автостоянки за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Мізікевича, житловий масив «Дружний», пр. Маршала Жукова, 107, укладений між Таїровською селищною радою та ПП «Строй сервіс плюс»;

3. визнати недійсним та скасувати державний акт про право власності на земельну ділянку серії ЯЛ № 791502 про право власності ПП «Строй-Сервіс Плюс» на земельну ділянку площею 0,6000 га за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с.Мізікевича, житловий масив «Дружний», пр.Маршала Жукова, 107, кадастровий номер земельної ділянки 5123755800:02:009:0155;

4. усунути перешкоди у користуванні земельною ділянкою шляхом зобов'язання ПП «Строй-Сервіс Плюс» за власний рахунок знести збудовані паркани та привести земельну ділянку за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Мізікевича, житловий масив «Дружний», пр. Маршала Жукова, 107, у первісний стан, а у разі його відмови здійснити такі роботи примусово за рахунок авансових платежів позивача з подальшим стягненням цих витрат з відповідача на користь позивача.

Свої вимоги позивачка обґрунтовує тим, що з 2004 вона є власником двох земельних ділянок, площа кожної з яких складає 0,81 га. Вказані земельні ділянки розташовані за адресою: АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2. Згідно з Державними актами на право власності на земельну ділянку цільове призначення вказаних земельних ділянок - будівництво та обслуговування універсаму та будівництво та обслуговування супермаркету «Будматеріали» із вбудованим приміщенням кафе-бару.

У Державному акті серії ЯГ № 958150 про право власності на земельну ділянку площею 0,81 га зазначено, що одна з меж належної позивачу земельної ділянки АДРЕСА_1, що в свою чергу передбачає безперешкодний доступ (проїзд) на територію земельної ділянки позивача.

Приблизно у 2009 році по фасадній частині, яка межує з земельною ділянкою позивача зі сторони АДРЕСА_1 був зведений кам'яний та металевий паркан, через який було повністю заблоковано доступ (у тому числі під'їзд) до земельної ділянки позивача. Зараз між земельною ділянкою позивача та проїзною частиною вул. Маршала Жукова розташовано торговий майданчик, де здійснюється торгівля рослинами, на що своєї згоди позивач як власник суміжної земельної ділянки не надавала.

Рішенням Таїровської селищної ради від 30 березня 2010 року № 1922-V було ухвалено рішення про продаж приватному підприємству «Строй-Сервіс Плюс» на неконкурентних засадах (шляхом викупу) земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6000 га для розміщення автостоянки в с. Мізікевича, житловий масив «Дружний», пр. Маршала Жукова, 107. Однією з підстав для ухвалення такого рішення було надання ПП «Строй-Сервіс Плюс» документів про право власності на будівлі та споруди автостоянки на 180 місць, яка розташована на цій земельній ділянці.

Але, як стверджує представник позивача ні на момент продажу у 2010 році, ні на теперішній час на вказаній земельній ділянці відсутнє яке-небудь нерухоме майно, а також там відсутня автостоянка на 180 місць. ПП «Строй-Сервіс Плюс» у порушення ст. 141 ЗК України використовує земельну ділянку не за цільовим призначенням, а позивач позбавлена можливості використовувати належні їй земельні ділянки за їх цільовим призначенням для будівництво та обслуговування універсаму та будівництво та обслуговування супермаркету «Будматеріали» із вбудованим приміщенням кафе-бару.

На підставі зазначеного просила її позовні вимоги задовольнити.

Рішенням Овідіопольського районного суду Одеської області від 05 березня 2014 року позовні вимоги ОСОБА_3 задоволено частково.

Визнано недійсним та скасовано рішення Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області № 1922-V від 30 березня 2010 року "Про продаж Приватному підприємству "Строй-Сервіс Плюс" на неконкурентних засадах (шляхом викупу) земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6000 га для розміщення автостоянки, розташованої в с.Мізікевича, житловий масив "Дружний", проспект Маршала Жукова, 107, Овідіопольського району Одеської області, що перебуває в оренді ПП "Строй-Сервіс Плюс".

Визнано недійсним договір купівлі-продажу земельної ділянки від 30 квітня 2010 року, посвідчений приватним нотаріусом Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області ОСОБА_4 та зареєстрований в реєстрі за № 1036, відповідно до якого Таїровська селищна рада Овідіопольського району Одеської області зобов'язалася передати у власність, а Приватне підприємство "Строй-Сервіс Плюс" прийняти та оплатити земельну ділянку несільськогосподарського призначення площею 0,6000 га, кадастровий номер 5123755800:02:009:0024, для розміщення автостоянки, що знаходиться на території Таїровської селищної ради в межах населеного пункту за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с.Мізікевича, житловий масив "Дружний", проспект Маршала Жукова, 107.

Визнано недійсним державний акт на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ № 791502, який зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 021052900039, відповідно до якого Приватному підприємству "Строй-Сервіс Плюс" на праві власності належить земельна ділянка площею 0,6000 га, кадастровий номер 5123755800:02:009:0155, цільове призначення - для розміщення автостоянки, що знаходиться на території Таїровської селищної ради в межах населеного пункту за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с. Мізікевича, житловий масив "Дружний", проспект Маршала Жукова, 107.

Зобов'язано відділ Держземагентства в Овідіопольському районі Одеської області скасувати державну реєстрацію державного акту на право власності на земельну ділянку серія ЯЛ № 791502, який зареєстрований у Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 021052900039, відповідно до якого Приватному підприємству "Строй-Сервіс Плюс" на праві власності належить земельна ділянка площею 0,6000 га, кадастровий номер 5123755800:02:009:0155, цільове призначення - для розміщення автостоянки, що знаходиться на території Таїровської селищної ради в межах населеного пункту за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с.Мізікевича, житловий масив "Дружний", проспект Маршала Жукова, 107.

Зобов'язано Приватне підприємство "Строй-Сервіс Плюс" демонтувати паркани між вулицею Маршала Жукова та належною ОСОБА_3 земельною ділянкою за адресою: АДРЕСА_1, а у разі відмови здійснити таке демонтування примусово за рахунок Приватного підприємства "Строй-Сервіс Плюс".

У задоволенні решти позовних вимог відмовлено.

Не погоджуючись з зазначеним рішенням, Приватне підприємство «Строй-Сервіс Плюс» подало до суду апеляційну скаргу, в якій просить рішення суду скасувати, ухвалити по справі нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог відмовити, посилаючись на порушення судом норм права.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши суддю-доповідача, який доповів зміст рішення, яке оскаржено, доводи апеляційної скарги, межі, в яких повинні здійснюватись перевірка рішення, встановлюватися обставини і досліджуватися докази, вислухавши думку учасників процесу, колегія суддів вважає необхідним апеляційну скаргу задовольнити, з наступних підстав.

Згідно ч. 1 ст. 303 ЦПК України під час розгляду справи в апеляційному порядку апеляційний суд перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів апеляційної скарги та вимог, заявлених в суді першої інстанції.

Задовольняючи позовні вимоги ОСОБА_3 частково, суд першої інстанції виходив з того, що у договорі купівлі-продажу земельної ділянки від 30.04.2010 року відсутній кадастровий номер земельної ділянки, що є підставою для визнання зазначеного договору недійсним, а також відсутній проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки 0,6000 га, що є підставою для визнання недійсним рішення Таїровської селищної ради про продаж земельної ділянки.

Однак колегія суддів не може погодитися з висновками суду першої інстанції, оскільки висновки суду не відповідають дійсним обставинам справи, суд неправильно застосував норми матеріального права.

Як роз'яснив Пленум Верховного Суду України в п. 2 постанови від 18 грудня 2009 року № 14 «Про судове рішення у цивільній справі», рішення є законним тоді, коли суд, виконавши всі вимоги цивільного судочинства відповідно до статті 2 ЦПК, вирішив справу згідно з нормами матеріального права, що підлягають застосуванню до даних правовідносин відповідно до статті 8 ЦПК, а також правильно витлумачив ці норми. Обґрунтованим визнається рішення, ухвалене на основі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених доказами, які були досліджені в судовому засіданні і які відповідають вимогам закону про їх належність та допустимість, або обставин, що не підлягають доказуванню, а також якщо рішення містить вичерпні висновки суду, що відповідають встановленим на підставі достовірних доказів обставинам, які мають значення для вирішення справи.

Рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 05 березня 2014 року зазначеним вимогам не відповідає.

Так, апеляційним судом встановлено, підтверджено матеріалами справи та не спростовується сторонами, що рішенням Таїровської селищної ради від 29 вересня 2006 року за № 113-V було змінено цільове призначення належної позивачці ОСОБА_3 земельної ділянки площею АДРЕСА_1, затверджено проект землеустрою щодо відведення двох частин цієї земельної ділянки площею 0,81 га кожна, та ухвалено видати державні акти на зазначені земельні ділянки.

На підставі державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого 21 березня 2007 року, позивач ОСОБА_3 є власником земельної ділянки площею 0,81 га під АДРЕСА_2, цільове призначення якої - для будівництва та обслуговування універсаму, кадастровий номер 5123755800:02:009:0034. Відповідно до плану меж цього державного акту земельна ділянка між точками В до Г межує безпосередньо з вулицею Центральною.

На підставі державного акту на право власності на земельну ділянку, виданого 21 березня 2007 року, позивач ОСОБА_3 є власником земельної ділянки площею 0,81 га під АДРЕСА_1, цільове призначення якої - будівництво та обслуговування супермаркету «Будматеріали» із вбудованим приміщенням кафе-бару. Відповідно до плану меж цього державного акту земельна ділянка між точками А та Б межує безпосередньо з вулицею Маршала Жукова, між точками В та Г межує також з землями позивачки ОСОБА_3.

08 лютого 2007 року між Таїровською селищною радою та ПП «Строй-Сервіс Плюс» укладено договір оренди земельної ділянки площею 0,843 га для розміщення автостоянки за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, житловий масив "Дружний", вул.Маршала Жукова, 107, кадастровий номер 5123755800:02:009:0024. Згідно з кадастровим планом ця земельна ділянка межує з проспектом Маршала Жукова та землями СТОВ Агрофірма "Нива".

Рішенням Таїровської селищної ради від 12 лютого 2010 року № 1859-V надано дозвіл на проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6000 га для розміщення автостоянки за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, житловий масив "Дружний", вул. Маршала Жукова, 107, відповідно до якого ПП «Преамбула-Р» склала звіт про експертну грошову оцінку зазначеної земельної ділянки.

Відповідно до ч. 3 ст. 128 ЗК України орган державної влади або орган місцевого самоврядування у місячний строк розглядає заяву (клопотання) і приймає рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки (якщо такий проект відсутній) та(або) про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки чи про відмову в продажу із зазначенням обґрунтованих причин відмови.

Таким чином, згідно з діючим на той час законодавством, у даному випадку сільській раді достатньо було прийняти рішення про проведення експертної грошової оцінки земельної ділянки та не приймати рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки, оскільки зазначена земельна ділянка вже знаходилась в оренді ПП «Строй-Сервіс Плюс».

Зазначене не було прийнято судом першої інстанції до уваги.

30 березня 2010 року Таїровська селищна рада ухвалила рішення № 1922-V «Про продаж ПП «Строй-Сервіс Плюс» на неконкурентних засадах (шляхом викупу) земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 0,6000 га для розміщення автостоянки, розташованої в с. Мізікевича, ж/масив «Дружний», пр. Маршала Жукова, 107, Овідіопольського району Одеської області, що перебуває в оренді ПП «Строй-Сервіс Плюс» (а.с.134-137, т.1).

Відповідно до п. 1 цього рішення Таїровської селищної ради від 30 березня 2010 року № 1922-V об'єктом продажу була земельна ділянка площею 0,6000 га для розміщення автостоянки за адресою: Овідіопольський район, с. Мізікевича, житловий масив «Дружний», пр. Маршала Жукова, 107, кадастровий номер 5123755800:02:009:0024.

30 квітня 2010 року між Таїровською селищною радою та ПП «Строй-Сервіс Плюс» укладено договір купівлі - продажу земельної ділянки за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, ж/масив «Дружний», вул. Маршала Жукова, 107. Зазначений договір посвідчений приватним нотаріусом Овідіопольського районного нотаріального округу Одеської області ОСОБА_4 та зареєстрованим в реєстрі за № 1036 (а.с.78-80, т.1).

У п. 1.1 Договору зазначено кадастровий номер земельної ділянки 5123755800:02:009:0024, що спростовує висновок суду першої інстанції, щодо його відсутності у договорі.

На підставі цього договору купівлі-продажу відділ Держкомзему в Овідіопольському районі Одеської області 01 липня 2010 року видав ПП «Строй-Сервіс Плюс» державний акт серії ЯЛ № 791502 про право власності на земельну ділянку площею 0,6000 га для розміщення автостоянки за адресою: Одеська область, Овідіопольський район, с.Мізікевича, житловий масив «Дружний», проспект Маршала Жукова, 107, який зареєстрований в Книзі записів реєстрації державних актів на право власності на землю та на право постійного користування землею, договорів оренди землі за № 021052900039. Кадастровий номер цієї земельної ділянки 5123755800:02:009:0155 (а.с.94, т.1).

Суд першої інстанції ухвалюючи рішення посилався на п. 1.4 Порядку присвоєння кадастрових номерів земельним ділянкам, затвердженого наказом Держкомзему від 15.02.2010 року № 168 ( втратив чинність на підставі наказу Державного комітету України із земельних ресурсів № 370 від 14.05.2010 року), який передбачав, що земельним ділянкам при їх формуванні, земельним ділянкам, утвореним у результаті поділу чи об'єднання інших земельних ділянок, присвоюються нові кадастрові номери. При цьому попередні кадастрові номери отримують статус архівних і в подальшому не використовуються.

Але, відповідно до п. 1.5, 1.6, 1.7 зазначеного Порядку, кадастрові номери присвоюються земельним ділянкам всіх форм власності. При переході прав на земельну ділянку від одного власника до іншого та при зміні самого виду прав кадастровий номер земельної ділянки залишається без змін. Сформованим новим земельним ділянкам в результаті виділення або поділу чи об'єднання їх присвоюються нові кадастрові номери.

Враховуючи відсутність рішення уповноваженого органу про виділення, поділу або об'єднання земельних ділянок, а також у зв'язку з уособленням в одній особі і орендаря і покупця земельної ділянки, новий кадастровий номер земельні ділянці 0,6000 га не мав присвоюватись.

Суд першої інстанції ухвалюючи рішення не зазначив у чому саме полягає порушення права власності ОСОБА_3, оскільки земельна ділянка площею 1,62 га, яка належить позивачці не межує з вул. Маршала Жукова.

Так з листа Таїровської селищної ради від 12.11.2012 року за № К-1338, листа Таїровської селищної ради від 30.08.2013 року за № К-319/1/0, листа прокуратури Овідіопольського району за № 3873 від 14.08.2013 року, вбачається, що в дійсності немає перешкод для використання належних ОСОБА_3 земельних ділянок за цільовим призначенням, оскільки земельна ділянка № АДРЕСА_2 зі східної сторони має виїзд та вихід на проектовану вулицю Центральна відповідно до генплану населеного пункту. Земельна ділянка за АДРЕСА_1 із західної сторони межує з земельною ділянкою 0,60 га для розміщення автостоянки, яка перебуває у власності ПП «Строй-Сервіс Плюс» (а.с.8-11, 16, т.1).

Проте, в результаті технічної помилки та недбалого вивчення землевпорядною організацією при підготовці документації із землеустрою оточуючої обстановки, зокрема наявних суміжних землекористувачів, була допущена технічна помилка у вигляді наявності в описі меж у виданому позивачу державному акті на право власності на земельну ділянку суміжника по точках від А до Б «вул. Маршала Жукова».

Крім того, із державного акту на земельну ділянку від 17 серпня 1999 року, що був доданий до позовної заяви, вбачається, що земельна ділянка площею 1,62 га не межує з вул. Маршала Жукова (а.с.26, т.1).

Таким чином, аналізуючи зазначене, колегія суддів дійшла висновку, що суд першої інстанції на усі вказані обставини уваги не звернув, не надав належну оцінку доказам, що призвело до ухвалення незаконного, необґрунтованого рішення, яке підлягає скасуванню.

Відповідно до ч. 1. ст. 60 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

На підставі викладеного судова колегія вважає, що рішення суду підлягає скасуванню з відмовою в задоволенні позову ОСОБА_3.

Керуючись ст.ст. 303, 307 ч. 1 п. 2, ст. 309 ч. 1 п.п. 3, 4, 313, 314, 316, 317, 319 ЦПК України, колегія суддів судової палати у цивільних справах апеляційного суду Одеської області, -

вирішила:

Апеляційну скаргу Приватного підприємства «Строй-Сервіс Плюс» задовольнити.

Рішення Овідіопольського районного суду Одеської області від 05 березня 2014 року скасувати.

Ухвалити по справі нове рішення, яким у задоволенні позовних вимог ОСОБА_3 до Приватного підприємства «Строй-Сервіс Плюс», Таїровської селищної ради Овідіопольського району Одеської області, відділу Держземагенства в Овідіопольському районі про визнання недійсним та скасування рішення Таїровської селищної ради, визнання недійсним договору купівлі-продажу земельної ділянки, визнання недійсним та скасування державного акту про право власності на земельну ділянку, зобов'язання скасувати державну реєстрацію, усунення перешкод у користуванні земельною ділянкою, відмовити.

Рішення колегії судів набирає законної сили з моменту проголошення.

Рішення колегії суддів може бути оскаржено у касаційному порядку протягом двадцяти днів з дня проголошення до суду касаційної інстанції.

Судді апеляційного суду Одеської області

І.А. Артеменко

П.М. Черевко

В.І.Сватаненко

СудАпеляційний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення23.04.2014
Оприлюднено29.04.2014
Номер документу38435606
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —2-4139/13

Ухвала від 24.03.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Артеменко І. А.

Рішення від 23.04.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Артеменко І. А.

Ухвала від 24.03.2014

Цивільне

Апеляційний суд Одеської області

Артеменко І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні