Постанова
від 22.04.2014 по справі 807/973/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

22 квітня 2014 рокум. Ужгород№ 807/973/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Дору Ю.Ю.

при секретарі

за участю:

позивача: Закарпатського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності - представник не з'явився,

відповідача: Відкритого акціонерного товариства "Свалявське автотранспортне підприємство - 12140" - представник не з'явився,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Закарпатського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до відкритого акціонерного товариства "Свалявське автотранспортне підприємство - 12140" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Закарпатське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду із позовною заявою до відкритого акціонерного товариства "Свалявське автотранспортне підприємство - 12140" про стягнення заборгованості в сумі 372,84 грн.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, проте подав суду клопотання, яким просив суд розглядати справу без його участі. У своєму клопотанні від 22.04.2014 року позовні вимоги підтримав у повному обсязі. (а.с.32). Позовні вимоги обґрунтовує тим, що відповідач як платник страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, всупереч вимогам Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" не сплатив страхові внески та на момент пред'явлення позову допустив заборгованість на загальну суму 372,84 грн.

Відповідач у судове засідання не з'явився з невідомих причин, хоча про дату, час та місце розгляду справи повідомлений за адресою, вказаною в позовній заяві (а.с.2-4), належним чином, про що в матеріалах справи наявні поштові відправлення, які повернулися до суду у зв'язку із закіннченнм їх терміну зберігання(а.с.21-22), а за таких обставин, на підставі ст. 35 КАС України, сторона вважається належним чином повідомленою про дату, час та місце судового засідання.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. А оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснювалось.

Вивчивши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Відкрите акціонерне товариство «Свалявське автотранспортне підприємство - 12140» (далі по тексту - Відповідач, ВАТ «Свалявське АТП-12140») зареєстроване як юридична особа, про що свідчить Свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності № 03113986 видане 23.01.1996 року (а.с.5) та, відповідно до поданої відповідачем заяви (а.с.8), зареєстроване у Свалявській районній виконавчій дирекції Закарпатського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності під реєстраційним номером 210110000083.

Відповідно до вимог базового Закону України №2240-ІІІ від 18.01.2001 року "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" (далі - Закон №2240), Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності є органом, який здійснює керівництво та управління загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, провадить акумуляцію страхових внесків та інших коштів, призначених для фінансування матеріального забезпечення і соціальних послуг, та забезпечує їх надання, а також здійснює контроль за використанням цих коштів. Фонд належить до цільових позабюджетних фондів України.

За змістом п. 2 ч. 2 ст. 27 Закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" від 18.01.2001 року № 2240 (з наступними змінами та доповненнями, далі - Закон 2240) відповідач зобов'язаний нараховувати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески.

Абзацами другим та шостим ч. 1 ст. 23 Закону 2240 (стаття 23 Закону втратила чинність з 01.01.2011 року згідно Закону України від 08.07.2010 року № 2464 - VI, діюча та в редакції статті на час виникнення спірних правовідносин) встановлено, що перерахування страхових внесків шляхом безготівкових розрахунків здійснюється страхувальниками-роботодавцями один раз на місяць - у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період, а якщо страхувальники несвоєчасно чи не в повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені статтею 30 цього Закону.

Відповідно до ч. 2 ст. 30 Закону 2240, не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується.

Порядок сплати страхових внесків до Фонду визначений Інструкцією Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затвердженою Постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності "Про затвердження Інструкції про порядок надходження, обліку та витрачання коштів Фонду" від 26.06.2001 року за № 16 (втратила чинність згідно з постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 16.06.2011 року за № 35, діюча та в редакції станом на час виникнення спірних правовідносин) та згідно п. 4.4 Інструкції - перерахування коштів на рахунки Фонду страхувальниками-роботодавцями здійснюється одночасно з одержанням коштів на оплату праці в установах банків. Не сплачені в цей строк кошти вважаються недоїмкою.

Пунктом 7 розділу VIII Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 8 липня 2010 року за № 2464-VI (діє з 1 січня 2011 року) встановлено, що на період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Як вбачається з матеріалів справи, та підтверджується зокрема, звітом по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за 2013 рік(а.с.9-10), а також звітом по коштах загальнообов'язкового державного соціального страхуванням у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням за І квартал 2014 року(а.с.29-30), поданими ВАТ "Свалявським АТП-12140", заборгованість за страхувальником становить 372,84 грн. та така підлягає стягненню в судовому порядку за позовом ЗОВ ФССТВП, згідно п. 7 розділу VIII Прикінцеві та перехідні положення Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування".

За наведених обставин, позовні вимоги підтверджені належними та допустимими доказами, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України судові витрати по справі з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

1. Адміністративний позов Закарпатського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності до відкритого акціонерного товариства "Свалявське автотранспортне підприємство - 12140" про стягнення заборгованості - задовольнити повністю.

2. Стягнути з відкритого акціонерного товариства "Свалявське автотранспортне підприємство - 12140" (89300, Закарпатська область, м. Свалява, вул. Київська, 1, код ЄДРПОУ - 03113986) на користь Закарпатського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням в загальній сумі 372,84 грн. (триста сімдесят дві гривні 84 копійки ).

3. Судові витрати на підставі ч.4 ст. 94 КАС України із відповідача не стягуються.

4. Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови. Апеляційна скарга подається через Закарпатський окружний адміністративний суд з одночасним надсиланням її копії до суду апеляційної інстанції. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

СуддяЮ.Ю. Дору

Дата ухвалення рішення22.04.2014
Оприлюднено06.05.2014
Номер документу38473828
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —807/973/14

Ухвала від 01.04.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Постанова від 22.04.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

Ухвала від 01.04.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Дору Ю.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні