Постанова
від 30.04.2014 по справі 815/2297/14
ОДЕСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 815/2297/14

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

30 квітня 2014 року м. Одеса

Одеський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Марина П.П.

секретар судового засідання Борцова С.І.

розглянувши в порядку письмового провадження справу за адміністративним позовом Управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 3043,79 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Управління пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області звернулось до Одеського окружного адміністративного суду з позовними вимогами до Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 3043,79 грн. В обгрунтування своїх позовних вимог позивач зазначає, що Товариство з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування. Позивачем на адресу відповідача надіслано розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, проте підприємством зазначені витрати не відшкодовуються, що є порушенням вимог Закону України «Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування», тому позивач просить стягнути з відповідача заборгованість по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №2 у розмірі 3043,79 грн. за період з грудня 2013 року по березень 2014 року в судовому порядку.

Від позивача до канцелярії суду надійшло клопотання про розгляд справи за відсутності представника позивача.

Відповідач до судового засідання не з'явився, про день та час слухання справи повідомлявся, заперечення на позовну заяву не подав.

Суд, дослідивши матеріали справи та надані докази, проаналізувавши положення чинного законодавства, вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст.72 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 09 липня 2003 року, джерелами формування коштів Пенсійного фонду є надходження від сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, що спрямовуються на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, у розмірах, визначених законом, крім частини страхових внесків, що спрямовується до накопичувальної системи пенсійного страхування; 2) інвестиційний дохід, який отримується від інвестування резерву коштів для покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду в майбутніх періодах; 3) кошти державного бюджету та цільових фондів, що перераховуються до Пенсійного фонду у випадках, передбачених цим Законом; 3 1) кошти, сплачені виконавчій дирекції Пенсійного фонду за надання послуг з адміністрування Накопичувального фонду та послуг недержавним пенсійним фондам - суб'єктам другого рівня системи пенсійного забезпечення; 4) суми від фінансових санкцій та пені (крім сум пені, сплачених роботодавцем за несвоєчасне перерахування з його вини сум страхових внесків застрахованої особи до накопичувальної системи пенсійного страхування), застосованих відповідно до цього Закону та інших законів до юридичних та фізичних осіб за порушення встановленого порядку нарахування, обчислення і сплати страхових внесків та використання коштів Пенсійного фонду, а також суми адміністративних стягнень, накладених відповідно до закону на посадових осіб та громадян за ці порушення; 5) благодійні внески юридичних та фізичних осіб; 6) добровільні внески; 7) інші надходження відповідно до законодавства.

Судом встановлено, що згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та виписки з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців Товариство з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» зареєстровано Іванівською райдержадміністрацією Одеської області (а.с.15-16, 30) та підприємство перебуває на обліку в Управлінні Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування з 02.08.2004 року (а.с.17).

Відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років.

Відповідно до п. п. «б» ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" від 05.11.1991, № 1788-XII, на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: б) працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць: чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Судом встановлено, що відповідно до п. «б» ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" Управлінням Пенсійного фонду на підставі довідки про підтвердження наявного трудового стажу, заяви про призначення пенсії, протоколу про призначення пенсії, довідки про фактичну виплату пенсії, призначено пенсію на пільгових умовах та своєчасно і в повному обсязі виплачено за Списком №2 у період з грудня 2013 року по березень 2014 року ОСОБА_1 (а.с.32-35, 40).

Відповідно до п.1 ч.2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» N 1058-IV від 09 липня 2003 року, підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на зазначених вище роботах.

Відповідно до п.6.2 - 6.4. «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України» № 21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663, витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи з урахуванням вимог абзацу третього підпункту 1 пункту 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Згідно п. 6.8. «Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої Постановою правління фонду України № 21-1 від 19.12.2003 року та зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за № 64/8663, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Пунктом 6.10. зазначеної Інструкції встановлено, що у разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства. Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

З наданих до суду матеріалів, а саме розрахунку заявленої до стягнення суми боргу по відшкодуванню пільгових пенсій за списком №2 в період з грудня 2013 року по березень 2014 року, розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій вбачається, що ОСОБА_1 призначена пенсія на пільгових умовах і позивачем здійснювалась її виплата (а.с.36-40). А тому витрати на виплату та доставку пенсій підлягають відшкодуванню відповідачем.

Вищевказані розрахунки своєчасно направлені на адресу відповідача відповідними супровідними листами (а.с.36-39).

Списки виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, (списки № 1 та № 2) затверджено постановою Кабінету Міністрів України № 162 від 11.03.94 року, яка була чинна до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України № 36 від 16.03.2003 року «Про затвердження списків виробництв, робіт, професій, посад і показників, зайнятість в яких дає право на пенсію за віком на пільгових умовах».

Пільгова пенсія ОСОБА_1 призначена органами Пенсійного Фонду відповідно до статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Таким чином, на відповідача покладено обов'язок у повному обсязі відшкодовувати витрати Пенсійного фонду на виплату і доставку пенсій, призначених особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України з грудня 2013 року по березень.2014 року у загальному розмірі 3043,79 грн.

Частиною 1 ст.71 Кодексу адміністративного судочинства України передбачено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення.

Згідно ст. 86 Кодексу адміністративного судочинства України суд оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

За таких обставин, розглянувши справу в межах заявлених позовних вимог, на підставі наданих сторонами доказів, з урахуванням встановлених у судовому засіданні фактів суд вважає, що позивач довів суду ті обставини, на які він посилався в обґрунтування своїх позовних вимог, а тому адміністративний позов є обґрунтованим та підлягає задоволенню.

Керуючись ст.ст. 2, 7, 8, 9, 14, 70, 71, 79, 86, 94, 128, 158 - 163 КАС України, суд,

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі Одеської області до Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у сумі 3043,79 грн. - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю «ДОРАВТО-ФАВОРИТ» (67211, Одеська область, Іванівський район, с.Червонознам'янка, код ЄДРПОУ 03448801) на користь Управління Пенсійного фонду України в Іванівському районі (код ЄДРПОУ 24529395) отримувач - УПФУ в Іванівському районі, банк отримувача - Одеське обласне управління АТ «Ощадбанк», МФО 328845, заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком № 2 у сумі 3043 /три тисячі сорок три/ грн. 79 коп.

Постанову може бути оскаржено до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення. У разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя Марин П.П.

Дата ухвалення рішення30.04.2014
Оприлюднено07.05.2014
Номер документу38519735
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —815/2297/14

Ухвала від 17.04.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П. П.

Постанова від 30.04.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П. П.

Ухвала від 17.04.2014

Адміністративне

Одеський окружний адміністративний суд

Марин П. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні