Рішення
від 29.04.2014 по справі 912/1032/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД

Кіровоградської області

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

29 квітня 2014 рокуСправа № 912/1032/14 Господарський суд Кіровоградської області в складі судді Змеула О.А. розглянув у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: Прокурора Кіровоградського району Кіровоградської області в інтересах держави, уповноваженим органом якої виступає Кіровоградська районна рада;

до відповідача: фізичної особи - підприємця ОСОБА_1;

про стягнення 15772,95 грн,

представники учасників судового процесу:

від прокуратури - Боруш А.О., прокурор відділу прокуратури м. Кіровограда;

від позивача - Сергієнко О.В., довіреність від 28.04.14.

Прокурор Кіровоградського району Кіровоградської області звернувся до господарського суду Кіровоградської області з позовною заявою від 31.03.14 в інтересах держави в особі Кіровоградської районної ради, яка містить вимоги про стягнення з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 27990,59 грн заборгованості за договором оренди приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл Кіровоградського району № VІІ-13/12 від 17.08.2012, із яких: 14335,34 грн основний борг з орендної плати за період з 01.04.2013 по 13.05.2013, 1184,29 грн відшкодування з оплати земельного податку за 2013 рік, 253,32 грн пеня та 12217,64 грн штрафні санкції.

23.04.2014 на адресу господарського суду надійшла заява прокурора Кіровоградського району Кіровоградської області в порядку ст. 22 Господарського процесуального кодексу України про зменшення розміру позовних вимог, яка містить вимоги - стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 15772,95 грн заборгованості за договором оренди приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл Кіровоградського району № VІІ-13/12 від 17.08.2012, із яких: 14335,34 грн основний борг з орендної плати, 1184,29 грн відшкодування з оплати земельного податку за 2013 рік і 253,32 грн пеня.

Згідно ч. 4 ст. 29 Господарського процесуального кодексу України, прокурор, який бере участь у справі, несе обов'язки і користується правами сторони, крім права на укладення мирової угоди.

Відповідно до ст. 22 Господарського процесуального кодексу України, позивач вправі до прийняття рішення по справі збільшити розмір позовних вимог, відмовитись від позову або зменшити розмір позовних вимог.

Господарським судом заяву прокурора Кіровоградського району Кіровоградської області про зменшення розміру позовних вимог від 22.04.14 прийнято до розгляду.

29.04.2014 Кіровоградська районна рада своєю заявою № 01-21-310/2 від 28.04.2014 заяву Прокурора про зменшення розміру позовних вимог підтримала в повному обсязі (а.с. 64).

Ухвала про порушення провадження у справі від 04.04.2014 направлялася відповідачу за адресою його місця проживання: АДРЕСА_2, що міститься в позовній заяві та підтверджена спеціальним витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців. Проте, конверт з цією ухвалою повернувся до господарського суду з написом установи зв'язку "за закінченням терміну зберігання". Зазначене свідчить про те, що відповідач ухилився від отримання поштового відправлення, надісланого на його адресу господарським судом.

Згідно приписів частини першої ст. 64 Господарського процесуального кодексу України, у разі ненадання сторонами інформації щодо їх поштової адреси, ухвала про відкриття провадження у справі надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

Отже, господарський суд вжив усіх заходів для повідомлення відповідача про час і місце проведення судового засідання, направляючи вказану ухвалу суду за адресою місця проживання відповідача, що значиться у Єдиному державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена відповідачу належним чином, відповідач належним чином повідомлений про час та місце проведення судового засідання.

Відповідач у справі несе відповідальність за всі процесуальні наслідки неподання ним відомостей стосовно зміни свого місцезнаходження до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

До господарського суду не надходили від відповідача клопотання, відзив на позовну заяву.

На підставі ст.75 Господарського процесуального кодексу України справу розглянуто за наявними в ній матеріалами.

Дослідивши матеріали справи, вислухавши пояснення прокурора та представника позивача, оцінивши наявні в матеріалах справи докази, господарський суд встановив наступні обставини справи.

17.08.2012 між Кіровоградською районною радою (орендодавець) та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 (орендар) укладено договір оренди приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл Кіровоградського району № VІІ-13/12 (далі - договір).

Відповідно до умов договору, орендодавець на підставі акта приймання-передачі передає, а орендар приймає в строкове платне користування майно спільної власності територіальних громад сіл району - приміщення загальною площею 693.95 кв.м, розташоване за адресою: АДРЕСА_3, балансова вартість якого складає 400423,03 грн (далі - майно); майно передається в оренду з метою розміщення автобази.

Договір оренди набуває чинності з 02.09.2012 та діє до 01.08.2015.

У розділі 3 договору сторони погодили орендну плату.

Пункт 3.1. договору визначає, що орендна плата за перший місяць оренди - вересень 2012 року становить суму 10100,00 грн помножену на індекс інфляції за поточний місяць.

Пунктами 3.2. - 3.4. договору визначено, що розмір орендної плати за кожен наступний місяць визначається шляхом коригування розміру місячної орендної плати за попередній місяць помножений на індекс інфляції за поточний місяць; орендна плата перераховується орендодавцю до 15 числа наступного місяця після місяця, за який здійснюється платіж; до орендної плати не включається плата за землю та за комунальні послуги, забезпечення електроенергією, теплом, водопостачанням та водовідведенням, вивіз твердих відходів, обслуговування та ремонт комунальних мереж, елементів приміщень, догляд за прибудинковою територією, охорона внутрішньої території, її упорядкування та витрати на утримання орендованого майна. Такі суми сплачуються орендарем окремо за відповідними договорами.

Відповідно до п. 3.9. договору у разі припинення (розірвання) договору оренди орендар сплачує орендну плату по день повернення майна за актом приймання-передачі включно. Закінчення договору оренди не звільняє орендаря від обов'язку сплатити заборгованість по орендній платі, якщо така виникла, в повному обсязі, враховуючи відповідні санкції.

Договір підписаний орендодавцем та орендарем, скріплений печатками позивача та відповідача.

Вищезазначені факти встановлені рішенням господарського суду Кіровоградської області від 13.05.2013 у іншій справі № 912/358/13-г, яке набрало законної сили.

Зазначеним рішенням позовні вимоги задоволено частково, стягнуто з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 на користь Кіровоградської районної ради заборгованість в сумі 143 257, 25 грн; достроково розірвано договір оренди приміщення, що належить до спільної власності територіальних громад сіл Кіровоградського району від 17.08.12 р., укладений між Кіровоградською районною радою та фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1; зобов'язано фізичну особу - підприємця ОСОБА_1 звільнити орендоване приміщення і передати його Кіровоградській районній раді, в решті позову відмовлено.

Заборгованість з орендної плати стягнуто за вищевказаним рішенням з відповідача за період з вересня 2012 року по березень 2013 року включно.

У силу приписів ч. 2 ст. 35 ГПК України факти, встановлені рішенням господарського суду під час розгляду однієї справи, не доводяться знову при вирішенні інших спорів, в яких беруть участь ті самі сторони.

Як вбачається з матеріалів справи, а саме з копії акта прийому-передачі майна (Додатки № 1 до договору оренди), позивач свої зобов'язання за договором оренди виконав у повному обсязі, передавши в тимчасове платне користування орендарю майно, розташоване за адресою: АДРЕСА_3, загальною площею 693,95 кв.м.

З підстав невиконання фізичною особою - підприємцем ОСОБА_1 зобов'язань за договором оренди щодо своєчасного та в повному обсязі внесення орендної плати, прокурор Кіровоградського району звернувся з позовною заявою про стягнення 15772,95 грн заборгованості з орендної плати за договором оренди приміщення, із яких: 14335,34 грн основний борг з орендної плати за період з 1 квітня по 13 травня 2014 р. включно; 1184,29 грн відшкодування з оплати земельного податку за 2013 рік і 253,32 грн пеня.

Вирішуючи спір, господарський суд виходить з нижченаведених вимог законодавства України. Відповідно до приписів частини 1 ст. 193 Господарського кодексу України, суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Так, стаття 759 Цивільного кодексу передбачає, що за договором найму (оренди) наймодавець передає або зобов'язується переди наймачеві майно у користування за плату на певний строк.

Згідно статті 283 Господарського кодексу України за договором оренди одна сторона (орендодавець) передає другій стороні (орендареві) за плату на певний строк у користування майно для здійснення господарської діяльності.

У відповідності до частини 1 ст. 762 Цивільного кодексу України за користування майном з наймача справляється плата, розмір якої встановлюється договором найму.

Відповідно до ст. 284 Господарського кодексу України орендна плата є істотною умовою договору оренди. Обов'язок своєчасно і в повному обсязі сплачувати орендну плату встановлені частиною 3 статті 285 ГК України та частиною 3 статті 18 Закону України "Про оренду державного і комунального майна", який регулює майнові відносини між орендодавцями та орендарями щодо господарського використання державного майна, а також майна, що перебуває у комунальній власності.

Згідно ст. 526 Цивільного кодексу України зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього Кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У матеріалах справи відсутні докази сплати відповідачем 14335,34 грн основного боргу з орендної плати за період з 1 квітня по 13 травня 2014 р. включно.

Відповідно до вимог ст. 29 Закону України "Про оренду державного та комунального майна", ч. 1 ст. 230 Господарського кодексу України встановлено обов'язок учасників господарських відносин сплатити штрафні санкції у разі порушення ними правил здійснення господарської діяльності, невиконання або неналежного виконання господарського зобов'язання.

Відповідно до п. 3.8. договору орендна плата перерахована несвоєчасно або не в повному обсязі, перераховується орендодавцю з урахуванням пені у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від несплаченої суми заборгованості за кожний прострочений календарний день оплати відповідно до чинного законодавства України.

Договірні відносини між платниками і одержувачами грошових коштів щодо відповідальності за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань врегульовано Законом України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань", згідно з статтями 1, 3 якого розмір пені за прострочку платежу, що встановлюється за згодою сторін, обчислюється від суми простроченого платежу і не може перевищувати подвійної облікової ставки Національного банку України, що діяла у період, за який сплачується пеня.

За обґрунтованим розрахунком позивача пеня в сумі 253,32 грн за період прострочення внесення орендної плати протягом 43 днів правомірно обчислена відповідно до Закону України "Про відповідальність за несвоєчасне виконання грошових зобов'язань".

Крім того, на виконання п. 3.4 договору оренди приміщення між орендарем - ФОП ОСОБА_1 та Кіровоградською районною радою 17 серпня 2012 року було укладено договір про відшкодування оплати земельного податку, яким передбачено, що орендодавець на підставі договору оренди приміщення від 17.08.2012 передає, а орендар приймає в строкове платне користування частину земельної ділянки загальною площею 6 714, 48 кв.м. яка розрахована пропорційно займаній площі орендованого приміщення, розташованого за адресою: АДРЕСА_3 (п. 1.1); орендар зобов'язаний перерахувати суму, зазначену в рахунку про відшкодування оплати земельного податку, до кінця календарного року, за який виставлено суму відшкодування оплати земельного податку; вартість відшкодування якої визначається згідно поданої до податкових органів декларації (п.п. 3.1., 3.3, 4.2.4). Даний обов'язок орендар - ФОП ОСОБА_1 не виконав повністю, а лише частково, що призвело до утворення заборгованості з відшкодування оплати земельного податку за 2013 рік у сумі 1184,29 грн згідно з обґрунтованим розрахунком.

Таким чином, загальна сума заборгованості та пені відповідача перед позивачем складає суму 15772,95 грн.

Позовні вимоги є обґрунтованими і такими, що мають бути задоволені.

Згідно з ч. 2 ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, судовий збір у сумі 1827 грн покладається на відповідача у зв'язку із задоволенням позову.

Керуючись ст.ст. 44, 49, 82, 83, 84, 85 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд

В И Р I Ш И В:

Позов задовольнити.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, ІНПП НОМЕР_1) на користь Кіровоградської районної ради (25014, м. Кіровоград, вул. Дарвіна, 25, ідентифікаційний код 23684886) кошти в сумі 15772,95 грн, з них: заборгованість з орендної плати в сумі 14335,34 грн; відшкодування з оплати земельного податку за 2013 рік у сумі 1184,29 грн; пеня в сумі 253,32 грн.

Стягнути з фізичної особи - підприємця ОСОБА_1 (АДРЕСА_2, ІНПП НОМЕР_1) у доход державного бюджету КБКД 22030001 "Судовий збір" отримувач коштів УК у м. Кіровогр./м.Кіровоград/ 22030001 рахунок 31211206783002 у ГУ ДКСУ у Кіровоградській області МФО 823016 ідентифікаційний код 38037409, судовий збір у сумі 1827 грн.

Накази видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення може бути оскаржено до Дніпропетровського апеляційного господарського суду через господарський суд Кіровоградської області протягом десяти днів з дня підписання повного рішення, оформленого відповідно до статті 84 ГПК України.

Повне рішення складено 05.05.14

Суддя О.А. Змеул

СудГосподарський суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення29.04.2014
Оприлюднено07.05.2014
Номер документу38520233
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —912/1032/14

Ухвала від 15.06.2022

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Тимошевська В.В.

Рішення від 29.04.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

Ухвала від 04.04.2014

Господарське

Господарський суд Кіровоградської області

Змеул О.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні