Постанова
від 08.01.2014 по справі 811/3916/13-а
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 25006, м. Кіровоград, вул. Велика Перспективна, 40 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08 січня 2014 року справа № 811/3916/13-а

Кіровоградський окружний адміністративний суд у складі судді Жука Р.В., розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовомДержавної податкової інспекції у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області доТовариства з обмеженою відповідальністю «Терра-Центр» простягнення коштів за податковим боргом в сумі 2093,00 грн., -

В С Т А Н О В И В:

Державна податкова інспекція у Жовтневому районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області звернулася до Кіровоградського окружного адміністративного суду з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю «Терра-Центр» про стягнення податкового боргу з податку на прибуток за платежем «авансові внески з податку на прибуток» в сумі 2093,00 грн.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що за місцезнаходженням Дніпропетровська філія ТОВ «Терра-Центр», яка є відокремленим підрозділом відповідно до ст. 57 Податкового кодексу України відповідач сплачує авансові внески з податку на прибуток у встановлений законодавством строк, відтак у відповідача виникла заборгованість по сплаті платежів за листопад 2013 року у розмірі 2093,00 грн.

Згідно із п.2 ч.5 ст.183-2 КАС України справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого частиною третьою цієї статті, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається за місцем знаходження відповідача.

Поштова кореспонденція, яка була направлена відповідачу за адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України (25000, м. Кіровоград, вул. Орджонікідзе, 7), повернулась до суду з відміткою пошти - «за закінченням терміну зберігання» (а.с.18).

Відповідно до ч. 4 ст. 33 КАС України у разі відсутності юридичної особи за адресою місцезнаходження, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, вважається, що судова повістка вручена їй належним чином.

Таким чином, суд вважає, що було здійснено всіх заходів для повідомлення відповідача для реалізації останнім права на судовий захист.

Розглянувши долучені до справи документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, адміністративний суд приходить до наступних висновків.

Товариство з обмеженою відповідальністю «Терра-Центр» зареєстроване 18.12.2003 року.

Як вбачається з витягу з ЄДРПОУ ТОВ «Терра-Центр» має філії, які діють в складі товариства, в тому числі Дніпропетровська філія ТОВ «Терра-Центр», щодо діяльності якої і виникли обставини, які зумовили звернення до суду з даним позовом (а.с.19-21).

Контролюючими органами, згідно пп.41.1.1. п.4.1 ст.41 Податкового кодексу України є органи державної податкової служби - щодо податків, які справляються до бюджетів та державних цільових фондів, крім зазначених у підпункті 41.1.2 цього пункту, а також стосовно законодавства, контроль за дотриманням якого покладається на органи державної податкової служби.

Відповідно п.41.5 ст.45 Податкового кодексу України органами стягнення є виключно органи державної податкової служби, які уповноважені здійснювати заходи щодо забезпечення погашення податкового боргу в межах їх повноважень, а також державні виконавці в межах своїх повноважень. Стягнення податкового боргу за виконавчими написами нотаріусів не дозволяється.

Відповідно до ст.15 Податкового Кодексу України платниками податків визнаються фізичні особи (резиденти і нерезиденти України), юридичні особи (резиденти і нерезиденти України) та їх відокремлені підрозділи, які мають, одержують (передають) об'єкти оподаткування або проводять діяльність (операції), що є об'єктом оподаткування згідно з цим Кодексом або податковими законами, і па яких покладено обов'язок із сплати податків та зборів згідно з цим Кодексом.

Відповідно до абз. 4 п. 57.1 ст. 57 Податкового кодексу України платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об'єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і в строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Згідно п.49.1. ст.49 Податкового кодексу України податкова декларація подається за звітний період в установлені цим Кодексом строки органу державної податкової служби, в якому перебуває на обліку платник податків.

Пунктом 57.1. ст.57 Податкового кодексу України визначено, що платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

У відповідності до п.2 підрозділу 4 Перехідних положень до Податкового кодексу України платники податку па прибуток підприємств, які починаючи з 2013 року подають річну податкову декларацію відповідно до пункту 57.1 статті 57 цього Кодексу, сплачують у січні - лютому 2013 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев'ять місяців 2012 року, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Згідно розрахунку податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку па прибуток підприємства за 2012 рік №12069372 доходи, що враховуються при визначенні об'єкту оподаткування ТОВ «Терра-Центр» (рядок 01.1) складають 138667584 грн., (а.с.12-13) податок на прибуток за місцезнаходженням відокремленого підрозділу, а саме ДФ ТОВ «Терра-Центр» звітний податковий період (рядок 6) складає 25116 грн. отже підприємством у зазначеній Декларації самостійно визначено розмір авансових внесків на березень-грудень 2013 року у розмірі 25116,00 гри./12 = 2093,00 гри. за кожен місяць.

Узагальнюючою податковою консультацією щодо особливостей подання декларацій з податку на прибуток та сплати податку у 2013 році, затвердженою Наказом ДПС України від 21.12.2012 року № 1171 розраховані граничні терміни сплати авансових внесків, утому числі: за листопад 2013 року - 20.11.2013 року.

У вказані строки сума авансових внесків ДФ ТОВ «Терра-Центр» за листопад 2013 року в розмірі 2093,00 гри. не сплачена, а тому у відповідності до пп.14.1.175 п. 14.1 ст.14 Податкового кодексу України набула статусу податкового боргу.

Згідно розрахунку податкових зобов'язань щодо сплати консолідованого податку на прибуток підприємства за 2012 рік №12069372 доходи, що враховуються при визначенні об'єкту оподаткування ТОВ «Терра-Центр» (рядок 01.1) складають 138667584 грн., (а.с.12-13) податок па прибуток за місцезнаходженням відокремленого підрозділу, а саме дніпропетровська філія ТОВ «Терра-Центр» звітний податковий період (рядок 04) складає 25116 грн., отже підприємством у зазначеній Декларації самостійно визначено розмір авансових внесків на березень-грудень 2013 року у розмірі 25116,00 грн. / 12 = 2093,00 грн. за кожен місяць.

У вказані строки сума авансових внесків ДФ ТОВ «Терра-Центр» за листопад 2013 року в розмірі 2093,00 грн. не сплачена, а тому в силу пп.14.1.175 п. 14.1 ст.14 Податкового кодексу України набула статусу податкового боргу.

19.03.2013 року позивачем з метою вжиття заходів щодо погашення податкового боргу відповідно до ст. 59 Податкового кодексу України на адресу ДФ ТОВ «Терра-Центр» було направлено податкову вимогу №492 від 27.02.2013р. рекомендованим листом з повідомленням про вручення., про що свідчить чек поштових відправлень. Однак, у зв'язку закінченням терміну зберігання та не можливістю розшукати адресата зазначений лист було повернуто ДПІ про що свідчить його копія (а.с.14).

Пунктом 95.2. ст.95 Податкового кодексу України стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання такому платнику податкової вимоги.

Враховуючи той факт, що згідно виписки з особового рахунку (а.с.8-10), коштів в погашення самостійно визначеного зобов'язання не надходило, тому такий борг повинен стягуватися в примусовому порядку, визначеному законодавством.

Згідно п.п. 14.1.175. п.14.1 ст.14 Податкового кодексу України податковий борг - сума узгодженого грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно п. 95.3. ст.95 Податкового кодексу України стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання органам державної податкової служби, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

Підпунктом 20.1.18. п.20.1 ст.20 Податкового кодексу України передбачено, що податковий орган уповноважений звертатися до суду щодо стягнення коштів платника податків, який має податковий борг, з рахунків у банках, обслуговуючих такого платника, на суму податкового боргу або його частини.

Таким чином, виходячи із змісту заявлених позовних вимог, системного аналізу положень чинного законодавства України та матеріалів справи, суд дійшов висновку, що викладені в позовній заяві доводи позивача є обґрунтованими та такими, що слід задовольнити.

Відповідно до ч.4 ст.94 КАС України у справах, в яких позивачем є суб'єкт владних повноважень, а відповідачем - фізична чи юридична особа, судові витрати, здійсненні позивачем, з відповідача не стягуються.

Керуючись ст.ст. 86, 94, 159 -, 167, 183?, 256 КАС України, суд, -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов задовольнити.

Стягнути кошти з рахунків ТОВ «Терра-Центр» (код ЄДРПОУ 32798799) на користь держави в рахунок погашення частини податкового боргу по авансовим внескам з податку на прибуток в розмірі 2093,00 грн.

Судові витрати віднести на рахунок Державного бюджету України.

Постанова суду за результатами скороченого провадження може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Кіровоградський окружний адміністративний суд шляхом подачі в десятиденний строк з дня отримання її копії апеляційної скарги.

Постанова суду, прийнята у порядку скороченого провадження виконується негайно.

Суддя

Кіровоградського окружного

адміністративного суду Р.В. Жук

СудКіровоградський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення08.01.2014
Оприлюднено07.05.2014
Номер документу38521459
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —811/3916/13-а

Постанова від 08.01.2014

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Р.В. Жук

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні