Рішення
від 22.04.2014 по справі 910/3168/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98 РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

Справа № 910/3168/14 22.04.14

За позовом Комунального підприємства «Київжитлоспецексплуатація»

До Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник»

Про визнання договору укладеним

Суддя Ващенко Т.М.

Представники сторін:

Від позивача: Денисенко О.В. представник за довіреністю № 155/1/23-6014 від 31.12.13.

Від відповідача: не з'явився

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Комунальне підприємство «Київжитлоспецексплуатація» (далі - позивач) звернулось до Господарського суду міста Києва з позовом до Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник» (далі - відповідач) про визнання укладеним між позивачем та відповідачем Договору № 2038 про надання послуг на теплопостачання та технічне обслуговування і утримання внутрішньобудинкових інженерних систем ЦО та їх абонентських уводів, в наданій позивачем редакції.

В обґрунтування пред'явлених позовних вимог позивач вказує на те, що між Департаментом комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), позивачем та відповідачем було укладено Договір про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду № 1159 від 17.05.13. Позивач вказує на те, що він є балансоутримувачем переданого в оренду відповідачу приміщення та займається технічним обслуговуванням систем теплопостачання у будинку, в якому знаходиться передане в оренду за Договором приміщення. Основним обов'язком споживача теплової енергії є, зокрема, своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії. Проект договору було направлено позивачем відповідачу, проте, за твердженням позивача, договір у строки, встановлені приписами чинного законодавства України, позивачу не повернуто. Вказане і зумовило звернення позивача з даним позовом до суду.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.03.14. порушено провадження у справі № 910/368/14 та призначено її до розгляду на 03.04.14.

В удовому засіданні 03.04.14. на підставі ч. 3 ст. 77 ГПК України було оголошено перерву до 22.04.14., про що сторони були повідомлені під розписку.

15.04.14. представником позивача через відділ діловодства Господарського суду міста Києва було подано письмові пояснення по справі.

В судовому засіданні 22.04.14. представником позивача підтримано свої позовні вимоги.

Представник відповідача в судове засідання 22.04.14. 2не з'явився, вимоги попередніх ухвал в даній справі не виконав, письмового відзиву на позов не надав, заяв чи клопотань не подав і не надіслав, про поважні причини неявки суд не повідомив, про дату, час та місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

У випадку нез'явлення в засідання господарського суду представників обох сторін або однієї з них справа може бути розглянута без їх участі, якщо неявка таких представників не перешкоджає вирішенню спору (п. 3.9.2. постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 18 від 26.12.2011 р. "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції").

Зважаючи на те, що неявка представника відповідача не перешкоджає всебічному, повному та об'єктивному розгляду всіх обставин справи, враховуючи предмет спору, а також доказове наповнення матеріалів справи, суд вважає за можливе розглянути справу за наявними в ній матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

При цьому, оскільки суд відкладав розгляд справи, надаючи можливість учасникам судового процесу реалізувати свої процесуальні права на представництво інтересів у суді та подання доказів в обґрунтування своїх вимог та заперечень, суд, враховуючи процесуальні строки розгляду спору, встановлені ст. 69 ГПК України, не знаходить підстав для повторного відкладення розгляду справи.

Судом, враховано, що в силу вимог ч. 1 ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожен при вирішенні судом питання щодо його цивільних прав та обов'язків має право на судовий розгляд упродовж розумного строку.

Обов'язок швидкого здійснення правосуддя покладається, в першу чергу, на відповідні державні судові органи. Розумність тривалості судового провадження оцінюється в залежності від обставин справи та з огляду на складність справи, поведінки сторін, предмету спору. Нездатність суду ефективно протидіяти недобросовісно створюваним учасниками справи перепонам для руху справи є порушенням ч. 1 ст. 6 даної Конвенції (§ 66 69 рішення Європейського суду з прав людини від 08.11.2005р. у справі "Смірнова проти України").

Відповідно до листа Верховного Суду України головам апеляційних судів України від 25 січня 2006 р. № 1-5/45, у цивільних, адміністративних і господарських справах перебіг провадження для цілей статті 6 Конвенції розпочинається з моменту подання позову і закінчується винесенням остаточного рішення у справі.

Критерії оцінювання "розумності" строку розгляду справи є спільними для всіх категорій справ (цивільних, господарських, адміністративних чи кримінальних). Це - складність справи, поведінка заявника та поведінка органів державної влади (насамперед, суду). Відповідальність держави за затягування провадження у справі, як правило, настає у випадку нерегулярного призначення судових засідань, призначення судових засідань з великими інтервалами, затягування при передачі або пересиланні справи з одного суду в інший, невжиття судом заходів до дисциплінування сторін у справі, свідків, експертів, повторне направлення справи на додаткове розслідування чи новий судовий розгляд.

Всі ці обставини судам слід враховувати при розгляді кожної справи, оскільки перевищення розумних строків розгляду справ становить порушення прав, гарантованих пунктом 1 статті 6 Конвенції про захист прав і основних свобод людини, а збільшення кількості звернень до Європейського суду з прав людини не лише погіршує імідж нашої держави на міжнародному рівні, але й призводить до значних втрат державного бюджету.

За результатами дослідження доказів, наявних в матеріалах справи, суд в нарадчій кімнаті, у відповідності до ст. ст. 82-85 ГПК України, ухвалив рішення у справі № 910/3168/14.

В судовому засіданні 22.04.14. судом проголошено вступну та резолютивну частини рішення.

Розглянувши подані документи і матеріали, заслухавши пояснення представника позивача, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

17.05.13. між Департаментом комунальної власності міста Києва виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) (далі - Орендодавець), відповідачем (далі - Орендар) та Комунальним підприємством "Київжитлоспецексплуатація" (далі - Балансоутримувач) укладено Договір про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду № 1159 (далі - Договір), відповідно до умов якого (п. 1.1) Орендодавець на підставі рішення Київської міської ради від 22.09.11. № 34/6250 та рішення Постійної комісії Київської міської ради з питань власності від 19.02.13. передає, а Орендар приймає в оренду нерухоме майно (нежитлові приміщення), загальною площею 38,9 кв.м, що належать до комунальної власності територіальної громади міста Києва, які знаходяться за адресою: м. Київ, проспект Лісовий, 39-А (далі - об'єкт оренди).

Приміщення було передано Орендарю за актом приймання-передачі від 17.05.13.

Обґрунтовуючи заявлені позовні вимоги, позивач вказує на те, що він є балансоутримувачем будинку № 39-А по проспекту Лісовий в м. Києві та займається технічним обслуговуванням систем теплопостачання у згаданому будинку. Основним обов'язком споживача теплової енергії є, зокрема, своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії. Проект Договору № 2038 про надання послуг на теплопостачання та технічне обслуговування і утримання внутрішньобудинкових інженерних систем ЦО та їх абонентських уводів, в наданій позивачем редакції було направлено позивачем відповідачу, проте вказаний Договір у строки, встановлені приписами чинного законодавства України, позивачеві не повернуто.

Відповідно до п. 2 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України № 6 від 23.03.2012 р. "Про судове рішення" рішення господарського суду має ґрунтуватись на повному з'ясуванні такого: чи мали місце обставини, на які посилаються особи, що беруть участь у процесі, та якими доказами вони підтверджуються; чи не виявлено у процесі розгляду справи інших фактичних обставин, що мають суттєве значення для правильного вирішення спору, і доказів на підтвердження цих обставин; яка правова кваліфікація відносин сторін, виходячи з фактів, установлених у процесі розгляду справи, та яка правова норма підлягає застосуванню для вирішення спору.

Відповідно до ст. 43 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому процесі всіх обставин справи в їх сукупності, керуючись законом.

Отже, суд дає самостійну оцінку доказам на підставі чинного законодавства і не зв'язаний позицією сторін.

Згідно зі ст. ст. 33, 34 ГПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог і заперечень; докази подаються сторонами та іншими учасниками судового процесу; обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування.

Обов'язок із доказування слід розуміти як закріплену в процесуальному та матеріальному законодавстві міру належної поведінки особи, що бере участь у судовому процесі, із збирання та надання доказів для підтвердження свого суб'єктивного права, що має за мету усунення невизначеності, яка виникає в правовідносинах у разі неможливості достовірно з'ясувати обставини, які мають значення для справи.

Суд відзначає, що відповідач своїм правом на подачу письмового відзиву не скористався, жодних доказів на обґрунтування своє правової позиції у справі не надав.

Оцінюючи подані позивачем докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Положеннями ст. 24 Закону України "Про теплопостачання" визначено, що основним обов'язком споживача теплової енергії, зокрема, є своєчасне укладання договору з теплопостачальною організацією на постачання теплової енергії.

Відповідно до пункту 2 статті 275 Господарського кодексу України, відпуск енергії без оформлення договору енергопостачання не допускається.

Абонент має право відпускати енергію приєднаним до його мереж вторинним споживачам (субабонентам). У цьому випадку субабоненти укладають договір енергопостачання з абонентом і мають права та несуть обов'язки абонента, а абонент має права та несе обов'язки енергопостачальника (пункту 3 статті 277 Господарського кодексу України).

Відповідно до пункту 4.9 Договору, Орендар зобов'язаний самостійно сплачувати вартість фактично спожитих комунальних послуг постачальникам таких послуг, які надаються за окремими договорами, укладеними Орендарем з цими організаціями (водопостачання, каналізація, газ, електрична та теплова енергія, вивіз сміття і т.п.), за тарифами, які у встановленому законодавством порядку відшкодовують повну вартість їх надання, та пропорційну орендованій площі частку витрат на утримання прибудинкової території, на ремонт покрівлі, фасаду, вивіз сміття тощо та послуги по технічному обслуговуванню інженерного обладнання внутрішньобудинкових мереж. У місячний термін після укладення Договору Орендар повинен надати Орендодавцю копії договорів, передбачених цим пунктом.

Згідно ч. 1 ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів за державним замовленням, або договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. Інші переддоговірні спори можуть бути предметом розгляду суду у разі якщо це передбачено угодою сторін або якщо сторони зобов'язані укласти певний господарський договір на підставі укладеного між ними попереднього договору.

У відповідності до п. 1 ч. 2 ст. 11 Цивільного кодексу України, договір є підставою виникнення цивільних прав та обов'язків.

Положеннями абз. 3 ч. 1 ст. 174 Господарського кодексу України визначено, що господарські зобов'язання можуть виникати з господарського договору та інших угод, передбачених законом, а також з угод, не передбачених законом, але таких, які йому не суперечать.

Частиною 1 ст. 173 Господарського кодексу України визначено, що господарським визнається зобов'язання, що виникає між суб'єктом господарювання та іншим учасником (учасниками) відносин у сфері господарювання з підстав, передбачених цим Кодексом, в силу якого один суб'єкт (зобов'язана сторона, у тому числі боржник) зобов'язаний вчинити певну дію господарського чи управлінсько-господарського характеру на користь іншого суб'єкта (виконати роботу, передати майно, сплатити гроші, надати інформацію тощо), або утриматися від певних дій, а інший суб'єкт (управнена сторона, у тому числі кредитор) має право вимагати від зобов'язаної сторони виконання її обов'язку.

Відповідно до ч. 4 ст. 179 Господарського кодексу України при укладенні господарських договорів сторони можуть визначати зміст договору на основі: вільного волевиявлення, коли сторони мають право погоджувати на свій розсуд будь-які умови договору, що не суперечать законодавству; примірного договору, рекомендованого органом управління суб'єктам господарювання для використання при укладенні ними договорів, коли сторони мають право за взаємною згодою змінювати окремі умови, передбачені примірним договором, або доповнювати його зміст; типового договору, затвердженого Кабінетом Міністрів України, чи у випадках, передбачених законом, іншим органом державної влади, коли сторони не можуть відступати від змісту типового договору, але мають право конкретизувати його умови; договору приєднання, запропонованого однією стороною для інших можливих суб'єктів, коли ці суб'єкти у разі вступу в договір не мають права наполягати на зміні його змісту.

Положеннями ч. 1 та 2 ст. 181 Господарського кодексу України господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками. Допускається укладення господарських договорів у спрощений спосіб, тобто шляхом обміну листами, факсограмами, телеграмами, телефонограмами тощо, а також шляхом підтвердження прийняття до виконання замовлень, якщо законом не встановлено спеціальні вимоги до форми та порядку укладення даного виду договорів. Проект договору може бути запропонований будь-якою з сторін. У разі якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

Як вбачається з матеріалів справи, позивач звертався до відповідача з пропозицією щодо укладення Договору № 2038 про надання послуг на теплопостачання та технічне обслуговування і утримання внутрішньобудинкових інженерних систем ЦО та їх абонентських уводів, а саме, 19.08.13. направив два примірники проекту договору № 2038 цінним листом з описом на адресу відповідача. За твердженням позивача станом на 25.02.14. відповідач не повернув позивачу підписаний та скріплений печаткою другий примірник Договору № 2038.

Частиною 3 ст. 181 Господарського кодексу України визначено, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні або надсилає відповідь на лист, факсограму тощо у двадцятиденний строк після одержання договору.

Відповідно до ст. 530 Цивільного кодексу України якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Судом встановлено, що у відповідності до матеріалів справи відповідач в порушення положень пункту 4.9 Договору не виконав взяті на себе зобов'язання щодо укладання Договору з постачальником комунальних послуг.

Враховуючи пряму вказівку Закону про необхідність укладення Договору № 2038 про надання послуг на теплопостачання та технічне обслуговування і утримання внутрішньобудинкових інженерних систем ЦО та їх абонентських уводів та приймаючи до уваги умови Договору про передачу майна територіальної громади міста Києва в оренду № 1159, суд дійшов висновку, що позовні вимоги Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" є обґрунтованими та підлягають задоволенню.

Відповідно до статті 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті судового збору покладаються на відповідача.

На підставі викладеного, керуючись статтями 32, 33, 43, 49, 75, 82-85 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ

1. Позов Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" задовольнити повністю.

2. Визнати укладеним Договір № 2038 про надання послуг на теплопостачання та технічне обслуговування і утримання внутрішньобудинкових інженерних систем ЦО та їх абонентських уводів між Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник» (02068, м. Київ, вул. Анни Ахматової, б. 50, кв. 11; ідентифікаційний код 36214687) та Комунальним підприємством "Київжитлоспецексплуатація" (01034, м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, ідентифікаційний код 03366500), у наступній редакції:

Д О Г О В І Р № 2038

про надання послуг на теплопостачання та технічне обслуговування і утримання

внутрішньобудинкових інженерних систем ЦО та їх абонентських уводів

м. Київ 16 серпня 2013 року

Комунальне підприємство "Київжитлоспецексплуатація" в особі директора Дирекції по експлуатації нежилих будинків Верхотурова Олексія Юрійовича, що діє на підставі Положення та згідно з Дорученням, надалі Підприємство, з одного боку та Всеукраїнська громадська організація «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник», надалі - Споживач, в особі


,

діючого на підставі


, з іншого боку, надалі Сторони, уклали цей Договір про наступне:

1. Предмет Договору

1.1. Предметом цього Договору є надання послуг на теплопостачання та своєчасна сплата в повному обсязі спожитої енергії у гарячій воді та експлуатаційних витрат; обслуговування та утримання внутрішньобудинкових інженерних систем ЦО та їх абонентських уводів в нежилому приміщенні (будинку) за адресою: м. Київ, проспект Лісовий , 39 літ. А.

2. Зобов'язання Сторін

2.1. При виконанні умов цього Договору, а також вирішенні всіх питань, що не обумовлені цим Договором. Сторони зобов'язуються керуватися тарифами, затвердженими у встановленому законом порядку, Положенням про Держенергоспоживнагляд. діючими правилами користування тепловою енергією. Правилами технічної експлуатації тепловикористовуючих установок і теплових мереж (далі Правилами), нормативними актами з питань користування та взаєморозрахунків за енергоносії, чинним законодавством України.

2.2. Обов'язки Підприємства:

2.2.1. Розподіляти надану енергопостачальною організацією в цілому на будинок теплову енергію у вигляді гарячої води на потреби: опалення (під час опалювального сезону), в кількості та в обсягах, що відповідають технічній документації будинку та площі, займаній Споживачем (Звернення-доручення).

2.2.2. Надавати послуги по розрахунковому обслуговуванню абонентів з енергопостачальною організацією за спожиту теплову енергію (Додаток № 1), проводити засобами Дирекції як структурного підрозділу Підприємства технічне обслуговування внутрішньобудинкових систем опалення, абонентських уводів згідно з доданою калькуляцією.

2.2.3. В разі зміни тарифів повідомляти Споживача у десятиденний термін з моменту отримання від енергопостачальної організації відповідного розпорядження держадміністрації м. Києва або відповідного повідомлення.

2.2.4. Своєчасно письмово сповіщати Споживача про зміни юридичної адреси та банківських реквізитів (найменування організації, розрахункового рахунку тощо), та при необхідності переукладати Договір або вносити до нього відповідні зміни та доповнення.

2.3. Обов'язки Споживача:

2.3.1. Споживач зобов'язаний при укладенні договору про теплопостачання з Підприємством надати слідуючи документи:

- довідку про внесення до єдиною державного реєстру підприємств та організацій України (копія);

- свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість (копія);

- довідку про розрахунковий рахунок з банку (або з держказначейства - для бюджетних організацій) - оригінал; крім того:

Для бюджетних організацій:

- статут (положення) організації (копія);

- довідка з фінансуючого органу;

- кошторис бюджетних витрат;

Для субєкта підприємницької діяльності - фізичної особи:

- довідка про взяття на облік платника податків (копія);

- свідоцтво про реєстрацію платника податку на додану вартість ( копія);

- свідоцтво про державну реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності - фізичної особи (копія);

- копію паспорта (1-2, 11-13 сторінки).

Для власників (балансоутримувачів) приміщень:

- документ про право власності або балансової належності;

- копію паспорта керівника (1-2. 11-13 сторінки).

2.3.2. Додержуватися кількості споживання теплової енергії по кожному параметру в обсягах, які визначені у Зверненні-дорученні, не допускаючи їх перевищення.

2.3.3. Виконувати умови та порядок оплати в обсягах і терміни, які передбачені в Додатках № 1,2 до цього Договору.

2.3.4. За самовільне підключення систем теплоспоживання чи підключення їх перед приладами обліку, сплачувати Підприємству 5-кратну вартість, враховуючи тарифну, за кількість теплової енергії, спожитої такими системами.

2.3.5. Забезпечувати належну експлуатацію теплосистем у займаних приміщеннях та своєчасне вжиття заходів з утеплення приміщень та місць загального користування.

2.3.6. Своєчасно та в повному обсязі відшкодовувати (сплачувати) на розрахунковий рахунок Дирекції по експлуатації нежилих будинків (структурного підрозділу Підприємства) № 2600500010883 в ПАТ КБ "Хрещатик" вартість спожитої теплової енергії та технічного обслуговування теплосистеми.

2.3.7. За несвоєчасну сплату передбачених цим Договором нарахувань Споживач на користь Підприємства сплачує пеню в розмірі 0,5 % від суми прострочених платежів за кожний день прострочки, але не більше 2-ох облікових ставок НБУ, що діяли на період внесення платежу.

2.3.8. Споживач зобов'язаний при користуванні приміщенням дотримуватись Правил експлуатації та ремонту інженерних комунікацій на вимоги БНіП - 11 - 104 - 76 по зберіганню та складуванню матеріальних цінностей у приміщеннях, а також забезпечувати виконання заходів по їх захисту від аварій на внутрішньобудинкових та зовнішніх інженерних комунікаціях.

2.3.9. Надавати безперешкодний цілодобовий доступ персоналу Підприємства до тепло камер, теплопунктів, тепловикористовуючих установок та приладів обліку теплової енергії для виконання службових обов'язків.

2.3.10. При наявності заборгованості за отримані послуги в забезпеченні тепловою енергією сплачувати всю суму боргу до закінчення опалювального сезону.

2.3.11. Усі реконструкції систем теплопостачання приміщень (перенесення, встановлення додаткової кількості опалювальних приладів їх заміна на інші, перепланування внутрішньобудинкової розводки систем ЦО і т.п.) Споживач повинен виконувати тільки після узгодження з Підприємством та неухильно додержуючись діючих правил користування тепловою енергією та відповідним обладнанням.

3. Права Сторін

3.1. Підприємство мас право:

3.1.1. Вимагати від Споживача виконання умов цього Договору.

3.1.2. В разі несплати за отримані за договором послуги протягом 3-х місяців Підприємство звертається до суду з позовом про дострокове розірвання договору та примусове стягнення боргу, пені і пов'язаних з цим судових витрат.

3.1.3. При порушенні термінів внесення плати за спожиту теплову енергію протягом 3-х місяців Підприємство після письмового попередження в 5-ти денний термін має право відключити Споживача від джерела постачання теплової енергії за рахунок коштів Споживача, необхідних для виготовлення технічної документації і проведення відповідних робіт при технічній можливості проведення цих робіт.

3.1.4. Надавати теплову енергію на початку опалювального сезону лише після ліквідації споживачами в будинку заборгованості за надання теплової енергії у попередньому опалювальному сезоні.

3.1.5. Частково, або повністю відключити тепловикористовуюче обладнання

Споживача в разі:

- невиконання термінів оплати коштів за відпущену теплову енергію, визначених в

Додатку № 2 до Договору;

- інших дій Споживача, що порушують умови цього Договору та діючих правил, з

умовами припинення подачі теплової енергії згідно з Додатком № 3 до Договору;

- самовільного злиття теплофікаційної води;

- виявлення проведення Споживачем самовільної реконструкції систем теплопостачання приміщень. Відключення буде тривати до моменту відновлення попереднього технічного стану чи узгодження проведеної реконструкції з Підприємством та енергопостачальною організацією.

3.1.6. Після попередження Споживача на підставі попередження

енергопостачальної організації. припиняти подачу теплової енергії на термін, погоджений ПАТ "Київенерго" з Київською міською державною адміністрацією, для виконання передбачених графіком випробувань теплових мереж, їх поточних та капітальних ремонтів, профілактики та ремонту обладнання джерел тепла. Крім того, в разі необхідності, припинення постачання теплової енергії можливе впродовж року на термін до 3-х діб з метою недопущення або усунення технологічних порушень в системах теплопостачання.

3.1.7. Змінювати тарифи на теплову енергію згідно з Розпорядженнями органу, який уповноважений встановлювати тарифи на теплову енергію, повідомивши про це Споживача письмово.

3.1.8. Змінювати вартість робіт по забезпеченню технічної експлуатації

внутрішньобудинкових мереж ЦО, абонентських уводів та технічного обслуговування вузла обліку теплової енергії згідно з затвердженою калькуляцією, письмово повідомивши про це Споживача.

3.2. Споживач мас право:

3.2.1. Вимагати від Підприємства виконання умов цього Договору.

3.2.2. Вимагати поновлення теплопостачання своїх об'єктів після усунення порушень, якщо подачу теплової енергії було припинено (обмежено) без розірвання цього Договору, крім випадків, передбачених цим Договором.

4. Відповідальність Сторін

4.1. Підприємство несе відповідальність за:

4.1.1. Невиконання умов Договору.

4.1.2. Неправильне застосування тарифів та недостовірність нарахувань за фактично отриману від енергопостачальної організації теплову енергію Споживачу.

4.1.3. Технічний стан приладів обліку та своєчасне зняття показників (за умови наявності лічильника) своєчасне проведення ремонту теплолічильника (в залежності від технічної несправності - від 10 до 20 робочих днів).

4.2. Споживач несе відповідальність за:

4.2.1. Невиконання умов цього Договору.

4.2.2. Самовільний зрив пломб, встановлених енергопостачальною організацією та їх цілісність згідно з діючими правилами користування тепловою енергією. В такому разі Споживач несе відповідальність, яка передбачена за самовільне підключення до теплових мереж енергопостачальної організації пунктом 2.3.4. цього Договору.

4.2.3. Невиконання порядку розрахунків за теплову енергію та експлуатаційні

витрати викладеного в Додатках № 1,2 Договору.

4.2.4. Зберігання приладів обліку (при розташуванні вказаних приладів на

займаній площі).

4.2.5. Невиконання діючих правил, нормативних актів з питань користування, взаєморозрахунків за енергоносії та чинного законодавства України.

4.2.6. Неналежне зберігання матеріальних цінностей, розташованих у підвальних приміщеннях та в інших приміщеннях, де є тепловикористовуюче обладнання.

4.2.7. Недостовірність інформації, необхідної для оформлення та виконання умов Договору.

4.2.8. Незабезпечення доступу до елементів систем теплопостачання на території Споживача працівників Підприємства при виконанні ними службових обов'язків.

4.2.9. Проведення самовільного спорожнення внутрішньобудинкової системи теплопостачання будинку від теплофікаційної води.

4.2.10. Невиконання заходів щодо утеплення займаного приміщення.

4.3. Форс-мажор

4.3.1. Сторони звільняються від відповідальності за часткове або повне невиконання своїх зобов'язань, якщо воно є результатом дії обставин непереборної сили. Строк виконання зобов'язань за цим Договором в такому разі відкладається на період існування таких обставин. У випадку існування обставин непереборної сили більше трьох місяців кожна з Сторін може письмово повідомити іншу Сторону про розірвання Договору, з обов'язковим проведенням розрахунків за спожиту теплову енергію.

4.3.2. Сторона, для якої виконання зобов'язань стало неможливим внаслідок дії обставин непереборної сили, повинна письмово повідомити іншу Сторону про початок, можливий строк дії та про припинення дії таких обставин негайно, але не пізніше п'яти календарних днів.

5. Порядок вирішення спорів

5.1. Спори Сторін, пов'язані з укладанням, зміною, виконанням та розірванням цього Договору, регулюються діючими правилами, обміном листами (телеграмами, факсами), укладенням додаткових угод, а також іншими необхідними заходами. Пропозиції по зміні договірних величин теплопостачання надаються Сторонами не пізніше, ніж за 30 днів до початку кварталу.

5.2. Кожна зі Сторін зобов'язується розглянути скарги і пропозиції іншої сторони та вжити необхідних заходів щодо їх урегулювання на взаємній основі.

5.3. В разі недосягнення згоди шляхом переговорів та листування одна з Сторін порушує справу в Господарському суді м. Києва зі спірних питань.

6. Термін дії Договору

6.1. Цей Договір набуває чинності з 17.05.2013 року, та діє до 17.05.2014 року.

6.2. Договір припиняє свою дію у випадках: закінчення строку, на який він був укладений (за письмовою вимогою хоча б однієї з Сторін); взаємної згоди Сторін про його припинення; прийняття рішення судом; передбачених п.4.3.1. Договору; ліквідації Сторін.

6.3. Припинення дії Договору не звільняє Споживача від обов'язку повної сплати фактично спожитих послуг за отриману теплову енергію та технічне обслуговування систем ЦО до моменту звільнення приміщення та передачі його за актом іншому споживачу (орендарю, власнику, або балансоутримувачу приміщення).

6.4. Договір вважається пролонгованим на кожний наступний рік, якщо за місяць до закінчення строку його дії про його припинення не буде письмово заявлено однією із Сторін.

7. Інші умови

7.1. Для постійного зв'язку з Підприємством та узгодження всіх питань,

пов'язаних з виконанням умов цього Договору, Споживач призначає свого відповідального за теплове господарство в особі


(посада,прізвище,ім'я та по батькові)

тел. роб.


, тел.дом
.

7.2. Підприємство призначає відповідального представника в особі головного інженера ДЕНБ КП "КЖСЕ" Колечко Михайла Васильовича тел. роб 486-10-59 .

7.3. У випадках звільнення або передачі Споживачем свого об'єкту або його частини іншій організації Підприємство має бути повідомлене в 3-денний термін відповідним двостороннім актом (листом) здаючого та приймаючого об'єкт. У цьому разі Договір буде припинений тільки при повній сплаті Споживачем заборгованості за спожиту теплову енергію. Зміни у договір та у розрахунки можуть бути внесені лише після вказаного повідомлення.

7.4. Жодна із Сторін не має права передавати свої права та обов'язки за цим Договором третій стороні без письмової згоди іншої Сторони. При виникненні такої необхідності Договір переоформлюється на нового суб'єкта Договору.

7.5. Умови даного Договору можуть бути змінені за взаємною згодою Сторін з обов'язковим складанням відповідного документа.

7.6. Після підписання даного Договору всі попередні переговори, листування, угоди та протоколи про наміри з питань, що стосуються даного Договору, втрачають юридичну силу.

7.7. У випадку, якщо Сторона письмово не повідомить іншу Сторону про зміну своїх реквізитів у триденний термін, вся кореспонденція і платежі, направлені за старими реквізитами, вважаються отриманими належним чином.

7.8. Цей Договір складений у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу. Один з них зберігається у Підприємства, а інший у Споживача.

7.9. В разі проведення ремонту (капітального ремонту) системи центрального опалення, не передбаченого калькуляцією (додатком до договору), Споживач відшкодовує Підприємству витрати на виконання цих робіт окремо (пропорційно займаній у будинку площі).

Звернення-доручення та додатки до Договору №1,2.3 є невід'ємною частиною цього Договору.

Додаткові умови

8.1. Розрахунки за спожиті згідно з цим договором послуги виконуються з Дирекцією по експлуатації нежилих будинків як структурним підрозділом КП "Київжитлоспецексплуатація" за наступними реквізитами : Дирекція по експлуатації нежилих будинків (р/р 2600500010883 в ПАТ КБ "Хрещатик", код банку 300670, код ЄДРПОУ 26187970).

8.2. Підприємство застосовує звичайну форму оподаткування.

8.3. Споживач до початку опалювального сезону (місяця) зобов'язаний сплатити на рахунок Підприємства орієнтовну вартість теплової енергії на опалювальний сезон (місяць).

ПІДПРИЄМСТВО СПОЖИВАЧ

КП "Київжитлоспецексплуатація"

01034, м. Київ, вул. Володимирська. 51-А

Дирекція по експлуатації нежилих будинків

КП "Київжитлоспецексплуатація"

04050, м.Київ, вул. Артема. 58/2-Д

р/р 2600500010883 в ПАТ КБ "Хрещатик"

код банку 300670, код ЄДРПОУ 26187970

Директор

Дирекції по експлуатації

нежилих будинків

КП "Київж итлоспецексплуатація»

"16"серпня 2013 р. "_" 20 р.


О.Верхотуров

Директору

Дирекції по експлуатації нежилих будинків

ЗВЕРНЕННЯ-ДОРУЧЕННЯ

Прошу укласти договір на забезпечення потреб Споживача тепловою енергією у гарячій воді з "17" травня 2013 р. для опалення, вентиляції, гарячого водопостачання (необхідне підкреслити) та технічне обслуговування теплосистеми будинку у приміщенні, займаному: Всеукраїнською громадською організацією «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник»

(повна назва Споживача)

за адресою: м. Київ, просп. Лісовий, 39 літ. А

1. Дані про теплове навантаження об'єкту:

Найменування видів теплового навантаженняОдиниця виміруВеличина теплового навантаження теплове навантаження на потреби Гкал (до 17.05.2014 р.) 11,414 опаленняГкал/годину 0,00439 2. Облік споживання теплової енергії прошу проводити (необхідне підкреслити):

- по приладах обліку ;

- розрахунковим способом згідно з договірними навантаженням (до встановлення приладів обліку).

3. Відповідальним уповноваженим для зв'язку з Підприємством призначено:


(посада) (прізвище, ім'я та по батькові)

служ. тел.


дом. Тел.

4.Оформлення Договору з боку


(повна назва організації) здійснюється, як юридичною особою, на підставі
(Положення, статуту)

5. При оформленні Договору прошу внести наступні дані:

- Юридична адреса платника:

Київ_____вул.



- Адміністративний район міста Києва (юридичної адреси):


- Банківські реквізити платника:

розрахунковий рахунок


відділення банку


МФО


код ЄДРПОУ

- Статус платника податку на прибуток


- Індивідуальний податковий номер юридичної особи:


- Номер посвідчення про реєстрацію платника податку на додану вартість:


- Телефон приймальної


Факс

- Телефон головного бухгалтера


Керівник



(підпис) м.п (прізвище, ім'я, по-батькові)

Гол. бухгалтер



(підпис) (прізвище, ім'я, по-батькові)

Додаток № 1 до Договору №2038 від 16.08.2013 р.

Тарифи на теплову енергію та технічне обслуговування тепломережі

1. Розрахунки зі Споживачем за відпущену теплову енергію Підприємством

проводяться згідно з Тарифами, затвердженими Постановою Національної комісії

регулювання ринку комунальних послуг України від 30.09.2011 року № 116 за кожну

відпущену гігакалорію (грн /Гкал) без урахування ПДВ:

- для опалення 800,61 грн. (100%)

2. За півторакратне заповнення мережною водою енергопостачальної організації теплових мереж та місцевих систем теплопостачання, а також за поповнення нормативного витіку, Споживач сплачує Підприємству вартість отриманої мережної води та витрати по її хімічній обробці за плановою собівартістю енергопостачальної організації за тарифом 6,88 грн/тонну (без урахування ПДВ) і тепла у воді за тарифами згідно з п. 1 цього Додатку.

3. Орієнтовна вартість теплової енергії, мережної води (в т.ч. її хімічної обробки) становить 9 138,16 грн/без ПДВ до 17.05.2014 р.

4. За технічне обслуговування теплосистеми:

38,90 кв.м х 2,05 грн./кв.м = 79,75 грн./міс.(957,00 грн./ без ПДВ до 17.05.14.)

5. Можливі зміни тарифів в період дії Договору.

6. Розмір податку на додану вартість визначається чинним законодавством України.

7. Всього за додатком № 1 до Договору: 10 095,16 грн/ до 17.05.2014 р. (без урахування ПДВ).

Примітка: в Договорі зазначається розрахункова сума вартості теплової енергії згідно з проектною документацією. В будинках, обладнаних приладом обліку теплової енергії, розрахунок проводиться згідно з показниками лічильника.

ПІДПРИЄМСТВО СПОЖИВАЧ

Директор

Дирекції по експлуатації

нежилих будинків

КП "Київжитлоспецексплуатація"

16 серпня 2013 року "__"


20_ _р.

м.п.


Верхотуров О.Ю. м.п.
(підпис, прізвище) (підпис, прізвище)

Додаток № 2 до Договору № 2038 від 16.08.2013 р.

Порядок розрахунків за теплову енергію

1. Розрахунки за теплову енергію, що споживається, проводяться виключно у грошовій формі.

2. Споживач щомісяця з 14 по 18 число самостійно отримує у Підприємства (за адресою: вул. Артема, 58/2-Д, договірно-розрахунковий відділ, тел. 486-47-29, 486-71-95) акт звірки на початок розрахункового періоду (один примірник оформленого акту звірки Споживач повертає Підприємству), розрахунок фактичного споживання теплової енергії за попередній період (за вимогою Споживача), платіжну вимогу-доручення, куди включені вартість теплової енергії за попередній та поточний місяці та технічного обслуговування , з урахуванням остаточного сальдо розрахунків на початок розрахункового періоду та акт виконаних робіт.

3. Сплату за вказаними в п.2 цього додатку документами. Споживач виконує не пізніше 23 числа поточного місяця, при цьому:

3.1. В разі, якщо Споживач розраховується за показниками приладів обліку, йому пред'являється до сплати фактична кількість спожитої теплової енергії згідно з табуляграмами МВРТ (на підставі показників теплолічильника та розрахунку теплових втрат на абонентському уводі) за попередній місяць.

У випадку порушень роботи приладу обліку з різних причин (відсутність електроенергії, робота за межами діапазону вимірювань, та ін. технічними несправностями) витрата теплової енергії визначається розрахунковим способом згідно з Правилами обліку теплової енергії.

3.2. Абонентам, що не мають приладів обліку:

- щомісячно виставляється до сплати кількість теплової енергії згідно до договірних навантажень з урахуванням середньомісячної розрахункової температури теплоносія від теплових джерел енергопостачальної організації та фактичного сальдо розрахунків на початок розрахункового період :

- кількість фактично спожитої теплової енергії визначається згідно договірних навантажень з урахуванням середньомісячної фактичної температури теплоносія від теплових джерел енергопостачальної організації та кількість годин (діб) роботи тепловикористовуючого обладнання Споживача в розрахунковому періоді на підставі табуляграм МВРТ.

3.3. У випадку порушення сплати за поточне споживання. Підприємство має право припинити безоплатний відпуск теплової енергії. При відключенні енергопостачальною організацією будівлі від джерела тепла з вини Споживача, Підприємство не несе відповідальності за наслідки. При цьому Споживач відшкодовує Підприємству витрати по відновленню постачання теплової енергії.

3.4. У випадку несплати за користування послугами, вказаними у цьому договорі, до кінця розрахункового періоду (п.3 цього додатку) Підприємство нараховує Споживачу пеню на суму фактичного боргу в розмірі 0.5 % за кожний день прострочки платежу по день фактичної сплати, але не більше суми, обумовленої чинним законодавством України.

3.5. Крім сплати вартості спожитої теплової енергії Споживач сплачує на рахунок Підприємства вартість послуг по технічному обслуговуванню внутрішньобудинкових систем та інженерного обладнання відповідно до Додатку №1 з оформленням актів виконаних робіт (Ф-2).

ПІДПРИЄМСТВО СПОЖИВАЧ

Директор

Дирекції по експлуатації

нежилих будинків

КП "Київжитлоспецексплуатація"

16 серпня 2013 року "__"


20_ _р.

м.п.


Верхотуров О.Ю. м.п.
(підпис, прізвище) (підпис, прізвище)

Додаток № 3 до Договору №2038 від 16.08.2013 р.

Умови припинення подачі теплової енергії

1. Згідно з вимогами Постанови Кабінету Міністрів України від 31 серпня 1995 р. № 705 "Про затвердження Положення про порядок відключення споживачів від джерел енергопостачання", умов цього Договору. Правил, чинного законодавства України, Підприємство припиняє Споживачу подачу теплової енергії у випадках:

1.1. Відсутності оплати теплової енергії та ПДВ, у встановлені в Додатку № 2 до Договору терміни при умові виконання п.3.1.3 Договору.

1.2. Закінчення опалювального сезону.

1.3.Проведення енергопостачальною організацією та Підприємством

випробувань, поточних та капітальних ремонтів, профілактики та ремонту обладнання

джерел тепла в міжопалювальний період.

1.4. Підключення Споживачем тепловикористовуючого обладнання, експлуатація якого була заборонена енергопостачальною організацією.

1.5. Підключення Споживачем тепловикористовуючого обладнання без наряду на включення, оформленого енергопостачальною організацією.

2. Підприємство заздалегідь (за 10 днів) письмово або по телефонограмою повідомляє Споживача про причину та дату відключення, крім випадків аварійного стану елементів системи.

3. Відключення Споживачеві теплової енергії виконується до моменту погашення заборгованості та сплати витрат по підключенню систем теплопостачання. Час відновлення теплопостачання Споживача визначається Підприємством, з урахуванням пріоритетності своїх поточних робіт, але не більше 5-ти днів з моменту сплати.

4. Відключення Споживачу теплової енергії чи оформлення ним графіку погашення заборгованості не звільняє його від сплати пені.

5. На керівника Споживача покладається персональна відповідальність за наслідки, пов'язані з частковим або повним припиненням подачі теплової енергії у випадках, передбачених п.п. 1,1, 1.4, 1.5 цього додатку, та при невиконанні п.2.3.8 договору.

ПІДПРИЄМСТВО СПОЖИВАЧ

Директор

Дирекції по експлуатації

нежилих будинків

КП "Київжитлоспецексплуатація"

16 серпня 2013 року "__"


20_ _р.

м.п.


Верхотуров О.Ю. м.п.
(підпис, прізвище) (підпис, прізвище)»

3. Стягнути з Всеукраїнської громадської організації «Всеукраїнський центр правової допомоги «Громадський захисник» (02068, м. Київ, вул. Анни Ахматової, б. 50, кв. 11; ідентифікаційний код 36214687) на користь Комунального підприємства "Київжитлоспецексплуатація" (01034, м. Київ, вул. Володимирська, 51-А, ідентифікаційний код 03366500) 1 218 (одну тисячу двісті вісімнадцять) грн. 00 коп. - втрат по сплаті судового збору.

4. Після вступу рішення в законну силу видати наказ.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним господарським судом.

Повне рішення складено 28.04.14.

Суддя Т.М. Ващенко

Дата ухвалення рішення22.04.2014
Оприлюднено05.05.2014
Номер документу38524447
СудочинствоГосподарське
Сутьвизнання договору укладеним

Судовий реєстр по справі —910/3168/14

Рішення від 22.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 03.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні