Ухвала
від 29.04.2014 по справі 13/173
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 13/173 29.04.14

За заявою Публічного акціонерного товариства "Київенерго", м. Київ

Про заміну боржника

Сторони по справі:

Позивач: Акціонерна енергетична компанія "Київенерго" в особі Структурного відокремленого підрозділу "Енергозбут Київенерго", м. Київ

Відповідач: Комунальне підприємство "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківської районної у м. Києві ради

Предмет спору: стягнення заборгованості за спожиту теплову енергію 449 753,61 грн .

Суддя Курдельчук І.Д.

Представники:

Від позивача Янєва Т.М. - пред. по довір.

Від відповідача не з'явилися

Від КП «Керуюча дирекція Шевченківського району» Фісун Г.В. - пред. по довір.

Обставини справи:

Господарським судом міста Києва прийнято рішення по справі № 13/173 від 13.08.2009р., яким позов задоволено повністю.

На виконання рішення Господарським судом міста Києва видано наказ від 25.08.2009р.

14.04.2014р. від Публічного акціонерного товариства «Київенерго» надійшла заява про заміну боржника його правонаступником.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 17.04.2014р. призначено розгляд заяви на 29.04.2014р., викликано в судове засідання представників сторін, КП «Керуюча дирекція Шевченківського району» та зобов'язано надати письмові пояснення по суті поданої заяви та надати інформацію щодо фактичного стану виконавчого провадження; зобов'язано заявника надіслати копію заяви відповідачу та КП «Керуюча дирекція Шевченківського району» (докази, що підтверджують факт направлення надати суду для долучення до матеріалів справи); надати суду: оригінал Додаткової угоди від 31.12.2013р. для огляду; нормативне обґрунтування заяви, надати докази, що підтверджують викладені обставини та докази, що підтверджують наявність виконавчого провадження щодо виконання рішення суду по справі № 13/173; копію ухвали надіслано учасникам процесу та КП «Керуюча дирекція Шевченківського району».

28.04.2014р. від КП «Керуюча дирекція Шевченківського району» надійшли письмові пояснення, в яких підприємство заперечило проти заяви позивача, оскільки не є процесуальним правонаступником відповідача по даній справі.

Представники відповідача у судове засідання не з'явилися, про поважні причини неявки суд не повідомили, вимоги ухвали суду не виконали.

Відповідно до положень ст.ст. 64, 77, 87, Господарського процесуального кодексу України ухвала про відкриття провадження у справі (про відкладення розгляду справи) надсилається за адресою місцезнаходження (місця проживання) сторін, що зазначена в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. У разі відсутності сторін за такою адресою, вважається, що ухвала про порушення провадження у справі вручена їм належним чином.

До матеріалів справи долучено конверт з судовою кореспонденцією, який повернуто з адреси місцезнаходження відповідача з відміткою пошти «за закінченням встановленого строку зберігання».

В судовому засіданні 29.04.2014р. представник позивача (заявника) надав суду клопотання про доручення до матеріалів справи документів на виконання вимог ухвали суду від 17.04.2014р.

Представник позивача (заявника) заяву підтримав повністю та просив суд замінити боржника - Комунальне підприємство "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківської районної у м. Києві ради на його процесуального правонаступника, а саме, на Комунальне підприємство «Керуюча дирекція Шевченківського району».

Судом, у відповідності до вимог ст. 81-1 ГПК України, складено протокол судового засідання, який долучено до матеріалів справи.

Розглянувши подані документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши фактичні обставини, на яких ґрунтується заява, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для її розгляду, заслухавши пояснення представників заявника та КП «Керуюча дирекція Шевченківського району», Господарський суд міста Києва, -

ВСТАНОВИВ:

Господарським судом міста Києва прийнято рішення по справі № 13/173 від 13.08.2009р., яким позов задоволено повністю.

На виконання рішення Господарським судом міста Києва видано наказ від 25.08.2009р. щодо стягнення з Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківської районної у м. Києві ради на користь Акціонерної енергопостачальної компанії «Київенерго» 431 521,30 грн. - основного боргу за спожиту електричну енергію, 3 345,91 грн. - три проценти річних від простроченої суми, 14 886,40 грн. - інфляційних витрат, 4 497,54 грн. - державного мита та 315 грн. - витрат на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу.

Мотивуючи заяву, позивач (стягувач) вказав на те, що відповідач (боржник) має процесуального правонаступника, а саме, Комунальне підприємство «Керуюча дирекція Шевченківського району».

В підтвердження викладеного, заявник надав Додаткову угоду до Договору від 16.04.2009р. № 71275 про постачання електричної енергії.

Так, відповідно до п. 1 вказаної угоди Комунальне підприємство "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківської районної у м. Києві ради передає всі права та зобов'язання, що визначені Договором від 16.04.2009р. № 71275 та додатками до нього Комунальному підприємству «Керуюча дирекція Шевченківського району».

Суд погоджується з доводами КП «Керуюча дирекція Шевченківського району» щодо безпідставності та необґрунтованості заяви, виходячи з такого.

31.12.2013р. між Публічним акціонерним товариством «Київенерго» (сторона 1.), Комунальним підприємством «Житлово-експлуатаційна контора «Дегтярівська» (сторона 2.) та Комунальним підприємством «Керуюча дирекція Шевченківського району» (сторона 3.), враховуючи необхідність та бажання сторін щодо пролонгації дії чинного Договору про постачання електричної енергії від 16.04.2009р. № 71275 (о/р 71275018) було укладено Додаткову угоду № б/н до основного договору.

Саме з моменту підписання Додаткової угоди, як і зазначено в пункті 5 сторона 3. - Комунальне підприємство «Керуюча дирекція Шевченківського району» набуло прав і обов'язків за Договором, тобто з 31.12.2013р.

В даній Додатковій угоді не має згоди сторони 3. про прийняття на себе боргу, який виник до дати діючої угоди та переведення такого боргу. Також відсутні будь-які акти між стороною 1. та стороною 3.

Відповідно до ст.25 Господарського процесуального кодексу України у разі смерті або оголошення фізичної особи померлою, припинення діяльності суб'єкта господарювання шляхом реорганізації (злиття, приєднання, поділу, перетворення), заміни кредитора чи боржника в зобов'язанні, а також в інших випадках заміни особи у відносинах, щодо яких виник спір, господарський суд залучає до участі у справі правонаступника відповідної сторони або третьої особи на будь-якій стадії судового процесу. Усі дії, вчинені в судовому процесі до вступу у справу правонаступника, обов'язкові для нього так само, як вони були обов'язкові для особи, яку правонаступник замінив. Про заміну або про відмову заміни сторони чи третьої особи її правонаступником господарський суд виносить ухвалу.

Підставами виникнення цивільних прав і обов'язків, зокрема, є договори та інші правочини (п. 1 ч.2 ст. 11 ЦК України).

Відповідно до ст. 520 ЦК України боржник у зобов'язанні може бути замінений іншою особою (переведення боргу) лише за згодою кредитора, якщо інше не передбачено законом.

Згідно з вимогами чинного законодавства заміна осіб в окремих зобов'язаннях через волевиявлення сторін (відступлення права вимоги) є різновидом правонаступництва та можливе на будь-якій стадії процесу.

За змістом ст. 520 ЦК України, ст. 25 ГПК України та ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття боржника в зобов'язанні він замінюється правонаступником.

Відповідно до абз. 3 п. 1.4 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", ст. 25 ГПК передбачено процесуальне правонаступництво у зв'язку не лише зі смертю (оголошенням померлою) фізичної особи та реорганізацією суб'єкта господарювання, а й в інших передбачених законом випадках, у тому числі заміни кредитора або боржника у зобов'язанні (статті відповідно 512 і 520 Цивільного кодексу України).

Відповідно до абз.3 п. 1.1 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України, від 26.12.2011р. № 18 "Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції", процесуальне правонаступництво в розумінні ст. 25 ГПК України допускається на будь-якій стадії судового процесу, включаючи стадію виконання судового рішення.

Відповідно до ч.5 ст.8 Закону України "Про виконавче провадження" у разі вибуття однієї із сторін державний виконавець з власної ініціативи або за заявою сторони, а також сама заінтересована сторона мають право звернутися до суду із заявою про заміну сторони її правонаступником. Для правонаступника усі дії, вчинені до його вступу у виконавче провадження, обов'язкові тією мірою, якою вони були б обов'язковими для сторони, яку правонаступник замінив.

У зв'язку з заміною боржника у разі смерті боржника, припинення юридичної особи чи відступлення права вимоги відбувається вибуття цієї особи з виконавчого провадження, у зв'язку із чим припиняється її статус сторони виконавчого провадження і її заміна належним боржником проводиться відповідно до ч. 5 ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження", ст. 25 ГПК України за заявою заінтересованої сторони зобов'язання, якою є правонаступник, що отримав від попереднього боржника всі права та обов'язки в зобов'язанні, у тому числі й право бути стороною виконавчого провадження.

Заявник не надав доказів того, що КП «Керуюча дирекція Шевченківського району» є правонаступником боржника - відповідача по даній справі в розумінні ст. 25 ГПК України.

Враховуючи викладене, господарський суд дійшов висновку про відмову у заміні боржника.

Керуючись ст. ст. 25, 86 ГПК України, ст. 8 Закону України "Про виконавче провадження ", господарський суд, -

УХВАЛИВ:

1. Відмовити у задоволенні заяви Публічного акціонерного товариства «Київенергно» про заміну боржника - Комунального підприємства "Житлово-експлуатаційна контора "Дегтярівська" Шевченківської районної у м. Києві ради на Комунальне підприємство «Керуюча дирекція Шевченківського району».

2. Копію ухвали надіслати учасникам процесу, що не були присутні у судовому засіданні, відповідно до ст. 87 ГПК України.

Суддя І.Д. Курдельчук

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення29.04.2014
Оприлюднено05.05.2014
Номер документу38524448
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —13/173

Постанова від 07.11.2011

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Рєпіна Л.О.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Рішення від 28.11.2011

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 30.05.2012

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 10.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Ухвала від 29.04.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Курдельчук І.Д.

Ухвала від 24.07.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Любченко М.О.

Постанова від 27.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Ухвала від 07.11.2012

Господарське

Вищий господарський суд України

Чернов Є.В.

Постанова від 10.09.2012

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Дідиченко М.А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні