Рішення
від 06.05.2014 по справі 557/505/14-ц
ГОЩАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №557/505/14-ц

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2014 року смт.Гоща

Гощанський районний суд Рівненської області в складі:

головуючого судді Пацка Д.В.

при секретарі Довгалець Н.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в смт. Гоща цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини,

ВСТАНОВИВ :

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом про продовження строку прийняття спадщини. Позивачка посилається на те, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року померла її мама ОСОБА_1, мама відповідачки ОСОБА_3, та бабуся відповідача ОСОБА_2 - ОСОБА_4, свідоцтво про смерть НОМЕР_1. Після її смерті відкрилася спадщина у вигляді земельної ділянки площею 1,32 га на території Бочаницької сільської ради Гощанського району Рівненської області, із цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва (Державний акт на право приватної власності на землю ІІ-РВ № 025024, виданий 08.02.2011 р). За свого життя, а саме - 23 вересня 2010 року, ОСОБА_4 склала заповіт на ім'я свого онука та сина позивачки ОСОБА_2 та заповіла йому вищевказану земельну ділянку. Оскільки позивачка та її сестра, ОСОБА_3, були обізнані із змістом заповіту, вони правомірно вважали, що ОСОБА_2 скористається правом, наданим йому чинним законодавством та звернеться до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини по заповіту та стане повноправним власником земельної ділянки. Положення ч. 1 ст. 1268 Цивільного кодексу України зазначають, що спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її.

У березні місяці цього року з'ясувалося, що син позивачки, ОСОБА_2, із заявою про прийняття спадщини до нотаріальної контори не звертався, більше того, він не бажає приймати спадщину та оформляти право власності на земельну ділянку. Згідно положень ч. 1 ст. 1261 ЦК України позивачка та її сестра відносяться до першої черги спадкоємців за законом.

Відповідно до ч. 2 ст. 1270 Цивільного кодексу України - якщо виникнення у особи права на спадкування залежить від неприйняття спадщини або відмови від її прийняття іншими спадкоємцями, строк для прийняття нею спадщини встановлюється у три місяці з моменту неприйняття іншими спадкоємцями спадщини або відмови від її прийняття.

З огляду на той факт, що ОСОБА_2 не виявив будь-якого бажання прийняти спадщину, позивачка як спадкоємець першої черги має право на її отримання. Попередньо ОСОБА_3 повідомила позивачку, що також не претендує на спадкове майно у вигляді земельної ділянки площею 1,32 га на території Бочаницької сільської ради Гощанського району Рівненської області, із цільовим призначенням - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Хоча нормами ч. 2 ст. 1270 Цивільного кодексу України і передбачено можливість спадкування в разі неприйняття спадщини спадкоємцем, зокрема, за заповітом, проте в розрізі ч. 1 ст. 1270 та ч. 1 ст. 1272 Цивільного кодексу України строк на звернення до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини позимвачкою пропущено.

Згідно ч. 3 ст. 1272 Цивільного кодексу України - за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Оскільки за існування заповіту позивачка правомірно вважала, що права на спадщину не має, право спадкування вона отримала лише по закінченню шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини, коли виявилося, що особа, на чию користь було написано заповіт правом на спадкування скористалася, вважає, що нею з поважних та незалежних від неї причин пропущено строк для прийняття спадщини.

Позивачка просить визначити їй, ОСОБА_1, додатковий строк у три місяці для подання заяви про прийняття спадщини до майна померлої ІНФОРМАЦІЯ_1 року ОСОБА_4.

В судове засідання позивачка та її представник не з'явилися, представник позивача - адвокат ОСОБА_5 подала заяву про розгляд справи у її відсутність, позов підтримує повністю.

Відповідачі в судове засідання не з'явилися, надали суду письмові заяви про визнання позову та розгляд справи у їх відсутність.

Суд, дослідивши письмові докази по справі, оцінюючи докази, досліджені в судовому засіданні, вважає заявлені позовні вимоги обґрунтованими та такими, що підлягають задоволенню з наступних підстав. Судом встановлені такі фактичні обставини та відповідні їм правовідносини.

Встановлено, що позивачка є спадкоємцем першої черги за законом. Всі інші родичі, які за законом або заповітом мають право на спадкування, оформляти спадщину не бажають.

Відповідно до ч.1 ст. 1270 ЦК України, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини.

Згідно вимог ч. 3 ст. 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

В судовому засіданні встановлено, що позивачка не подала заяву про прийняття спадщини нотаріусу протягом шести місяців з часу відкриття спадщини, оскільки за існування заповіту вважала, що права на спадщину не має, право спадкування вона отримала лише по закінченню шестимісячного строку для подання заяви про прийняття спадщини, коли виявилося, що особа, на чию користь було написано заповіт правом на спадкування скористалася.

За таких обставин суд вважає причини пропуску строку звернення в нотаріальну контору поважними, тому позов підлягає до задоволення.

Керуючись ст.ст. 10, 60, 212, 213 ЦПК України, в силу ст.ст. 1270, 1272 ЦК України, суд

ВИРІШИВ :

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2, ОСОБА_3 про продовження строку прийняття спадщини, задовольнити.

Визначити ОСОБА_1 додатковий строк для подання заяви про прийняття спадщини після смерті ОСОБА_4, яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 року, терміном на 3 (три) місяці з часу набрання законної сили рішенням суду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до апеляційного суду Рівненської області через Гощанський районний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 10-денний строк з дня проголошення рішення, а особами, які не були присутні при його проголошенні, протягом 10 днів з дня отримання копії рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя

Повний текст рішення суду виготовлено 07.05.2014 року.

Дата ухвалення рішення06.05.2014
Оприлюднено12.05.2014
Номер документу38573053
СудочинствоЦивільне
Сутьприйняття спадщини

Судовий реєстр по справі —557/505/14-ц

Ухвала від 14.04.2014

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Рішення від 06.05.2014

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

Ухвала від 16.04.2014

Цивільне

Гощанський районний суд Рівненської області

Пацко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні