Ухвала
від 12.05.2014 по справі 39/147
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б тел. 284-18-98

УХВАЛА

Справа № 39/147 12.05.14

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Національний центр медичних

технологій"

до відповідача-1 Державної служби інтелектуальної власності

до відповідача-2 Компанія "Біоматрікс Інтернешнл Лімітед"

третя особа, яка не заявляє

самостійних вимог на предмет спору,

на стороні відповідача-2 Приватне підприємство "Медікап"

про визнання недійсним патенту України на корисну модель

За зустрічним позовом Компанії "Біоматрікс Інтернешнл Лімітед"

до відповідача Товариства з обмеженою відповідальністю "Національний центр

медичних технологій"

третя особа, яка не заявляє

самостійних вимог на предмет спору на

стороні позивача за зустрічним позовом - Приватне підприємство "Медікап"

про заборону вчиняти дії

Судді Гумега О.В. (головуючий)

Бондаренко Г.П.

Головіна К.І.

Представники сторін: без виклику представників сторін

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 11.03.2014 р. у справі № 39/147 за первісним позовом Товариства з обмеженою відповідальністю "Національний центр медичних технологій" до Державної служби інтелектуальної власності (відповідача-1), до Компанії "Біоматрікс Інтернешнл Лімітед" (відповідача-2), третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача-2 - Приватне підприємство "Медікап", про визнання недійсним патенту України на корисну модель та за зустрічним позовом Компанії "Біоматрікс Інтернешнл Лімітед" до Товариства з обмеженою відповідальністю "Національний центр медичних технологій", третя особа, яка не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні позивача за зустрічним позовом - Приватне підприємство "Медікап", про заборону вчиняти дії, призначено додаткову судову експертизу об'єктів інтелектуальної власності, проведення якої доручено судовому експерту ОСОБА_4.

28.03.2014 р. через відділ діловодства суду від Міністерства охорони здоров'я надійшов супровідний лист № 14.02-05/53/143/7644 від 20.03.2014 р. з додатками для долучення до матеріалів справи на виконання вимог ухвали суду від 27.01.2014 р.

Враховуючи, що документи, які направлені до суду супровідним листом Міністерства охорони здоров'я України № 14.02-05/53/143/7644 від 20.03.2014 р., є необхідними для проведення додаткової судової експертизи об'єктів інтелектуальної власності у справі № 39/147, вказаний супровідний лист разом з доданими до нього документами був направлений 31.03.2013 р. судовому експерту ОСОБА_4 для врахування при проведенні додаткової судової експертизи.

До Господарського суду міста Києва надійшов лист № 128 від 22.04.2014 р. за підписом керівника Центру експертних досліджень, судового експерта ОСОБА_4, відповідно до якого судовий експерт просив суд надати згоду на проведення додаткової судової експертизи об'єктів інтелектуальної власності у справі № 39/147 у строк, що перевищує 90 календарних днів. В обґрунтування зазначеного клопотання судовий експерт зазначив, що, здійснивши попереднє вивчення матеріалів справи, ним було встановлено особливу складність експертизи у справі № 39/147, матеріали якої налічують більше п'яти томів. Також судовий експерт просив суд врахувати його велике експертне навантаження, яке складає 5 судових експертиз, 2 з яких є особливо складними та стосуються галузі фармацевтики.

У п. 17 Постанови Пленуму Вищого господарського суду України від 23.03.2012 р. № 4 "Про деякі питання практики призначення судової експертизи" господарським судам роз'яснено наступне: строки проведення експертних досліджень та порядок встановлення цих строків у залежності від складності дослідження та з урахуванням експертного навантаження, передбачено підпунктом 1.13 пункту 1 Інструкції про призначення та проведення судових експертиз та експертних досліджень та Науково-методичних рекомендацій з питань підготовки та призначення судових експертиз та експертних досліджень, затвердженої наказом Міністерства юстиції України від 08.10.1998 р. № 53/5 (далі - Інструкція). Абзацом шостим зазначеного підпункту Інструкції передбачено можливість встановлення у виняткових випадках більшого (порівняно із загальними) розумного строку за письмовою домовленістю з органом (особою), який призначив експертизу. Оскільки процесуальним законом не передбачено форми такого погодження з боку суду, воно має здійснюватися (за наявності підстав для цього) шляхом винесення відповідної ухвали за результатами розгляду звернення експертної установи, - без поновлення провадження у справі і без повернення матеріалів справи із зазначеної установи, але, за необхідності, з викликом сторін для з'ясування їхньої думки з даного питання. При цьому необхідно враховувати, що відмова у погодженні запропонованого розумного строку проведення експертизи може потягти за собою наслідки, передбачені абзацом сьомим того ж підпункту Інструкції (абз. 1, 3 наведеного пункту постанови пленуму ВГСУ).

Розглянувши клопотання судового експерта ОСОБА_4 про надання згоди на проведення експертизи у строк, що перевищує 90 календарних днів, враховуючи, що додаткова судова експертиза об'єктів інтелектуальної власності у справі № 39/147 за характером дослідження є особливо складною та потребує вирішення трьох питань, а також те, що дана справа налічує шість томів матеріалів справи, враховуючи також велике експертне навантаження судового експерта ОСОБА_4, суд задовольняє клопотання останнього та погоджує проведення додаткової судової експертизи об'єктів інтелектуальної власності у справі № 39/147 у строк понад 90 календарних днів.

При цьому судом було враховано, що відповідно до абз. 1-6 п. 1.13 Інструкції строк проведення експертизи встановлюється залежно від складності дослідження з урахуванням експертного навантаження фахівців керівником експертної установи (або заступником керівника чи керівником структурного підрозділу) у межах:

10 календарних днів - щодо матеріалів з невеликою кількістю об'єктів і простих за характером досліджень;

30 календарних днів - щодо матеріалів із середньою кількістю об'єктів або середньої складності за характером досліджень;

60 календарних днів - щодо матеріалів з великою кількістю об'єктів або складних за характером досліджень;

понад 60 календарних днів - щодо матеріалів із дуже великою кількістю об'єктів або особливо складних за характером досліджень (досліджень з використанням криміналістичного обладнання (лазерного, оптичного, електронного), проведення експериментальних досліджень, застосування декількох методів), при цьому строк виконання не повинен перевищувати 90 календарних днів.

Відповідно до абз. 6 п. 1.13 Інструкції, якщо експертиза є особливо складною, потребує вирішення більше десяти питань або вирішення питань, які потребують декількох досліджень, чи налічує понад п'ять томів матеріалів справи або є комплексною чи потребує залучення фахівців з інших установ (у тому числі судово-медичних), підприємств, організацій і не може бути виконана в зазначені строки, більший розумний строк установлюється за письмовою домовленістю з органом (особою), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), після попереднього вивчення експертом наданих матеріалів.

Разом з тим судом враховано, що в разі відмови органу (особи), який (яка) призначив(ла) експертизу (залучив(ла) експерта), у погодженні запропонованого розумного строку проведення експертизи матеріали справи повертаються з пропозицією призначити експертизу іншим суб'єктам судово-експертної діяльності, визначеним у статті 7 Закону України "Про судову експертизу" (абз 8 п. 1.13 Інструкції).

На підставі викладеного, керуючись ст. 86 ГПК України, суд

У Х В А Л И В:

1. Клопотання судового експерта ОСОБА_4 задовольнити. Погодити проведення додаткової судової експертизи об'єктів інтелектуальної власності у справі № 39/147 у строк, що перевищує 90 календарних днів.

2. Дану ухвалу направити судовому експерту ОСОБА_4, сторонам і третій особі у справі № 39/147.

Судді Гумега О.В. (головуючий)

Бондаренко Г.П.

Головіна К.І.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення12.05.2014
Оприлюднено13.05.2014
Номер документу38628322
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —39/147

Ухвала від 22.07.2016

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Остапенко О.М.

Постанова від 17.11.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Ухвала від 20.08.2015

Господарське

Київський апеляційний господарський суд

Верховець А.А.

Рішення від 30.07.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 15.06.2015

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 12.05.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 11.03.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 17.02.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 27.01.2014

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

Ухвала від 27.12.2013

Господарське

Господарський суд міста Києва

Гумега О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні