Постанова
від 03.04.2014 по справі 804/2822/14
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2014 р. права № 804/2822/14 Суддя Дніпропетровського окружного адміністративного суду Чорна В.В., одноособово розглянувши в порядку скороченого провадження адміністративну справу за позовом Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційної фірми «Аметиста-Плюс» про стягнення заборгованості, -

в с т а н о в и в:

19 лютого 2014 року Державна податкова інспекція у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області на виконання своїх владних повноважень звернулась до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційної фірми «Аметиста-Плюс» про стягнення податкового боргу з податку на прибуток на загальну суму 3 024 грн. 89 коп.

В обґрунтування позовних вимог, позивач зазначив, що відповідач має податковий борг з податку на прибуток в сумі 3024 грн. 89 коп., який утворився внаслідок донарахування податкових зобов'язань за результатами камеральної перевірки податкової звітності з податку на прибуток за 1 півріччя 2010 року, 9 місяців 2010 року, та 9 місяців 2012 року на підставі акту № 46/151/33580684 від 15.01.2013 року. В добровільному порядку суму податкового боргу відповідач не сплачує, що стало підставою для звернення податкового органу до суду з цим позовом.

Відповідно до норм ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства, справу розглянуто в порядку скороченого провадження.

Судом було направлено відповідачу копію ухвали про відкриття скороченого провадження за цим адміністративним позовом на адресу, зазначену у позовній заяві, однак, на адресу суду 28.03.2014 р. (а.с. 20) повернувся конверт з відміткою поштового відділення про причини невручення поштового відправлення адресату - «за закінченням терміну зберігання». Заперечень проти позову до суду від відповідача не надійшло.

Відповідно до ч. 11 ст. 35 Кодексу адміністративного судочинства України, у разі повернення поштового відправлення з повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

За викладених обставин, судом вжито усі залежні від нього заходи для повідомлення відповідача про дату та місце судового розгляду та реалізації ним права судового захисту своїх прав та інтересів.

Згідно п. 2 ч. 5 ст. 183-2 КАС України, справа повинна бути розглянута у порядку скороченого провадження не пізніше трьох днів з дня закінчення строку, передбаченого для надання заперечень або заяви про визнання позову, якщо до суду не було подано заперечення відповідача та за умови, що справа розглядається судом за місцезнаходженням відповідача.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні обставини.

Товариство з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційна «Аметиста-Плюс» зареєстроване виконавчим комітетом Дніпропетровської міської ради, та перебуває на обліку в ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області як платник податків.

15.01.2013 р. посадовими особами ДПІ у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області проведено камеральну перевірку податкової звітності з податку на прибуток ТОВ ВКФ «Аметиста-Плюс». В ході перевірки було встановлено неподання платником податків декларацій з податку на прибуток за 1 півріччя 2010 року (з граничним терміном подання 09.08.2010 р.), за 9 місяців 2010 року (з граничним терміном подання 09.11.2010 р.), та за 9 місяців 2012 року (з граничним терміном надання 09.11.2012 р.). За результатами перевірки було складено акт № 46/15/33580684 (а.с. 9-10), та винесено податкове повідомлення-рішення № 0002181501 від 25.02.2013 року, яким відповідачу нараховані штрафні (фінансові) санкції за платежем податок на прибуток приватних підприємств в розмірі 3 060 грн. 00 коп. (а.с. 11).

Так, у відповідності до ст. 67 Конституції України, кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлений законом.

Підпунктами 16.1.3, 16.1.4 п. 16.1 ст. 16 Податкового кодексу України встановлено обов'язок платників податків подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів, а також сплачувати податки та збори у строк та в розмірах, встановлених цим Кодексом та іншими законами з питань митної справи.

Статтею 36 Податкового кодексу України визначено поняття податкового обов'язку, зокрема, це обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи.

Крім того, згідно п. 46.1 ст. 46 Податкового кодексу України, податкова декларація, розрахунок - документ, що подається платником податків (у тому числі відокремленим підрозділом у випадках, визначених цим Кодексом) контролюючому органу у строки, встановлені законом, на підставі якого здійснюється нарахування та/або сплата податкового зобов'язання, чи документ, що свідчить про суми доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, суми утриманого та/або сплаченого податку.

Підпунктом 49.18.2 п. 49.18 ст. 49 Податкового кодексу України передбачено, що податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює календарному кварталу або календарному півріччю (у тому числі в разі сплати квартальних або піврічних авансових внесків) - протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу (півріччя);

Згідно ст. 54 Податкового кодексу України, крім випадків, передбачених податковим законодавством, платник податків самостійно обчислює суму податкового та/або грошового зобов'язання, яку визначає у податковій декларації або уточнюючому розрахунку, що подається контролюючому органу у строки, визначені цим Кодексом.

Пунктом 152.1 ст. 152 Податкового кодексу України передбачено, що податок на прибуток нараховується платником самостійно за ставкою, визначеною п. 151.1 ст. 151 цього Кодексу, від податкової бази, визначеної згідно зі ст. 149 цього Кодексу.

Пунктом 152.9 ст. 152 Податкового кодексу України передбачені наступні податкові періоди для нарахування та сплати податку на прибуток: календарні квартал, півріччя, три квартали, рік.

Згідно п.п. 120.1 ст. 120 ПК України, неподання або несвоєчасне подання платником податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання. Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, - тягнуть за собою накладення штрафу в розмірі 1020 гривень за кожне таке неподання або несвоєчасне подання.

Отже, нараховані відповідачу штрафні (фінансові) санкції згідно оскаржуваного податкового повідомлення-рішення № 0002181501 від 25.02.2013 року відповідають за своїм розміром (3 060 грн.) встановленому порушенню, та нормі законодавства, на підставі якої вони застосовані.

Вищевказане податкове повідомлення-рішення було надіслано на адресу відповідача поштою, повернулося на адресу податкового органу з відміткою поштового відділення про причини невручення поштового відправлення адресату - «за закінченням терміну зберігання» (а.с. 12-13), а тому, у відповідності до п. 42.2 ст. 42 ПК України, вважається врученим адресату.

В строки, визначені законом, зазначене податкове повідомлення-рішення відповідачем не оскаржено, а отже, нараховані згідно нього штрафні (фінансові) санкції в сумі 3 060 грн. вважаються узгодженими, та набули статусу податкового боргу платника податків у відповідності до п. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 ПК України.

З метою погашення боргу, та відповідно до п. 59.1. ст. 59 Податкового кодексу України, податковим органом на адресу Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційної фірми «Аметиста-Плюс» направлена податкова вимога № 2873-20 від 24.07.2013 р. на суму 3 060 грн. (а.с. 8).

При цьому, за рахунок наявної переплати по особовому рахунку відповідача, податковий борг Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційної фірми «Аметиста-Плюс» з податку на прибуток станом на час судового розгляду зменшений на 35 грн. 11 коп., та складає 3 024 грн. 89 коп. (а.с. 6-7).

У відповідності до п. 95.1 ст. 95 ПК України, контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Згідно п. 95.2 ст. 95 ПК України, стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше ніж через 60 календарних днів з дня надіслання (вручення) такому платнику податкової вимоги.

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України встановлено, що стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків, здійснюється за рішенням суду, яке направляється до виконання контролюючим органам, у розмірі суми податкового боргу або його частини.

З огляду на наявність несплаченого відповідачем податкового боргу з податку на прибуток, що підтверджено матеріалами справи, а також вжиття податковим органом всіх необхідних заходів, передбачених чинним законодавством, для стягнення коштів на користь державного бюджету, суд дійшов висновку про задоволення адміністративного позову в повному обсязі.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 158-163, 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

п о с т а н о в и в:

Адміністративний позов Державної податкової інспекції у Бабушкінському районі м. Дніпропетровська Головного управління Міндоходів у Дніпропетровській області - задовольнити.

Стягнути з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю Виробничо-комерційної фірми «Аметиста-Плюс» (код ЄДРПОУ 33580684) у банках, обслуговуючих платника податків, на користь державного бюджету (р/р 31116009700004 в ГУДКУ в Дніпропетровській області, МФО 805012, код бюджетної класифікації 11021000) в рахунок погашення податкового боргу з податку на прибуток кошти в сумі 3 024 грн. 89 коп. (три тисячі двадцять чотири гривні вісімдесят дев'ять копійок).

Постанова суду може бути оскаржена до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду шляхом подання апеляційної скарги через Дніпропетровський окружний адміністративний суд з одночасним направленням копії апеляційної скарги особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня проголошення постанови. Якщо судом у відповідності до частини 3 статті 160 Кодексу адміністративного судочинства України було проголошено вступну та резолютивну частину

постанови, а також в разі прийняття постанови у письмовому провадженні, апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Суддя В.В. Чорна

СудДніпропетровський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.04.2014
Оприлюднено16.05.2014
Номер документу38644277
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —804/2822/14

Ухвала від 20.02.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чорна Валерія Вікторовна

Постанова від 03.04.2014

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Чорна Валерія Вікторовна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні