Постанова
від 14.05.2014 по справі 807/655/14
ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЗАКАРПАТСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

П О С Т А Н О В А

і м е н е м У к р а ї н и

14 травня 2014 рокум. Ужгород№ 807/655/14

Закарпатський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Гебеш С. А.

при секретарі судових засідань - Приходько Т.В.

сторони в судове засідання не з'явились;

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовною заявою Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області до Товариства з додатковою відповідальністю "Міжгірський "Агрокомплекс" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області звернулося до Закарпатського окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариство з додатковою відповідальністю "Міжгірський "Агрокомплекс", яким просить суд стягнути з відповідача заборгованість по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п.п. «б-з» ст.. 13 ЗУ «Про пенсійне забезпечення» в сумі 3607,40 грн.

Свої позовні вимоги позивач мотивує тим, що станом на день звернення за відповідачем рахується заборгованість в сумі 3607,40 грн., яка відповідачем в добровільному порядку не погашена.

Представник позивача в судове засідання не з'явився, хоча про дату час та місце судового розгляду повідомлявся належним чином, однак надіслав на адресу суду клопотання, яким просив суд дану адміністративну справу розглянути без участі представника УПФУ, позовні вимоги підтримав з підстав, наведених у позовній заяві та просив суд стягнути з відповідача заборгованість у сумі 3607,40 грн.

Відповідач своїх заперечень з приводу даного адміністративного позову суду не надав, явку свого представника в судове засідання не забезпечив повторно, про причини своєї неявки суд не повідомив, хоча повідомлявся судом про відкриття провадження в адміністративній справі, про дату, час і місце розгляду даної справи.

Відповідно до частини 1 статті 41 КАС України у разі неявки у судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, чи якщо відповідно до положень КАС України розгляд справи здійснюється за відсутності осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. Оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, фіксування судового процесу не здійснюється.

Розглянувши подані документи та матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд приходить до наступних висновків.

Як встановлено судом в ході судового розгляду та вбачається із матеріалів даної адміністративної справи, Товариство з додатковою відповідальністю "Міжгірський "Агрокомплекс" згідно свідоцтва про державну реєстрацію юридичної особи та згідно довідки про включення до ЄДРПОУ зареєстроване та знаходиться за адресою: 90000, Закарпатська область, Міжгірський район,смт. Міжгір'я, вул.Незалежності,56, ідентифікаційний код - 05488934, що підтверджується копіями вищезгаданих документів, що наявні в матеріалах даної адміністративної справи.

Товариство з додатковою відповідальністю "Міжгірський агрокомплекс" згідно п 1.1. Статуту є правонаступником Відкритого акціонерного товариства "Міжгірський «Агрокомплекс", яке в свою чергу є правонаступником Міжгірського районного об"єднання "Сільгоспхімія" та зареєстроване в управлінні Пенсійного фонду України в Міжгірському районі як платник єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування відповідно до Закону України № 2464 від 08.07.2010 року.

Згідно з абзацом 4 пункту 1 статті 2 Закону України "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування" ( 400/97-ВР ), для платників збору, визначених пунктом 1 статті 1 цього Закону, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів "б"-"з" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (1788-12) до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого статтею 12 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за ставкою 100 відсотків від об'єкта оподаткування.

Частиною 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" № 1058 від 09.07.2003 року, який набрав чинності з 01.01.2004 року, встановлено, що зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Порядок відшкодування підприємствами витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах регламентується Інструкцією про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженою Постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року № 21-1 зареєстрованої в Мінюсті 16.01.2004 року за № 64/8663.

Визначення сум до відшкодування, формування розрахунків фактичних витрат здійснюється органами Пенсійного фонду. Встановлено єдиний порядок як для відшкодування пенсій призначених відповідно до пункту «а» ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" ( 1788-12 ) (по Списку 1), так і для пенсій призначених відповідно до пункту «б» зазначеної статті (по Списку 2) та інших видів пільгових пенсій. При цьому не відбувається щомісячного узгодження сум до відшкодування. Розрахунок надсилається підприємству (платнику збору) раз на рік, до 20-го січня поточного року та протягом 10-ти днів з новопризначених пенсій. Якщо ж настають обставини, що впливають на суму відшкодування підприємство повідомляється про такі зміни не пізніше ніж у місячний термін з моменту їх настання.

Підприємства вносять плату щомісяця до 25-го числа. Дана норма за своїм характером є імперативною. Отже, відповідний обов'язок підприємств не ставиться в залежність від наявності або відсутності коштів на підприємстві, фактичної діяльності або інших факторів.

Ці витрати відшкодовують підприємства незалежно від форм господарювання. Якщо особа має стаж, що дає право на призначення цих пенсій на кількох підприємствах, витрати покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. Інших джерел фінансування зазначених пенсій у бюджеті Пенсійного фонду не передбачено.

Відшкодуванню Пенсійному фонду, крім суми виплаченої пенсії, підлягають і витрати на доставку пенсії, які згідно змін до граничних тарифів на основні послуги зв'язку, що затверджені наказом Держкомзв'язку та інформації України № 166 від 22.07.2004р. становлять для міста - 0,79%, села - 1,56 % .

Управлінням Пенсійного фонду України в Міжгірському районі здійснено призначення та проведено відповідну виплату пенсії за віком на пільгових умовах громадянину ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, жителю АДРЕСА_1, що підтверджується відривними талонами відділення поштового зв'язку за листопад-грудень 2013р. та січень 2014 року, які містяться в матеріалах даної адміністративної справи.

За період з листопада 2013 року по лютий 2014 рік включно гр. ОСОБА_2 фактично проведено виплату пенсії по віку на пільгових умовах на суму 4692,80 грн. Сума поштового збору складає 73,20 грн. (1,56%).

В загальному за цей період Товариство має заборгованість до управління ПФУ в Міжгірському районі по відшкодуванню виплати та доставки пенсії за віком на пільгових умовах за ОСОБА_2 на загальну суму 3607,40 грн. з врахуванням частки сплати Товариством відповідно до відробленого ОСОБА_2 стажу (75,69 %).

Стаж гр. ОСОБА_2 на посаді «тракторист-машиніст», згідно наказів на прийняття на роботу, записів у трудовій книжці та підтверджуючих довідок, що надав право на пенсію по віку на пільгових умовах складає більше 20 років з якого для обчислення пенсії зараховано трудові періоди роботи:

- 15 років 01 місяців 20 днів на ВАТ «Міжгірський «Агрокомплекс» згідно наказів на прийняття на роботу, записів у трудовій книжці та виданої довідки № 42 від 18.08.2009р., тобто 75,69 відсотків відшкодування виплати та доставки пенсії даним товариством;

- 01 років 01 місяців 23 днів на ВАТ "Міжгірське ремонтно-транспортне підприємство" згідно записів у трудовій книжці, тобто 05,74 відсотків відшкодування виплати та доставки пенсії даним товариством;

- 03 років 08 місяців 17 днів на СТОВ ім. Шевченка (колгосп ім. Жданова) згідно записів у трудовій книжці та виданим довідкам про пільговий характер роботи, тобто 18,57 відсотків відшкодування виплати та доставки пенсії даним товариством.

Крім того, виплата пільгової пенсії без її відшкодування (повного або часткового) передбачена виключно для осіб, які набули права на пенсію відповідно до ст. 100 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Цією статтею визначено право на пільгове пенсійне забезпечення осіб, які працювали до введення в дію цього Закону (до 01.01.1992р.) на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, передбачених раніше діючим законодавством. Особі, яка до і після 01 січня 1992 року працювала на роботах, передбачених Списками, пенсія призначається відповідно до ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення». Оскільки пенсіонер ОСОБА_2 не має права на пенсію за ст. 100 , а набув право на пенсію за ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» - витрати на виплату та доставку пільгових пенсій підлягають відшкодуванню за рахунок підприємств пропорційно стажу роботи.

Відповідачу розрахунки суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій надсилалися, проте, в порушення зазначених вимог Закону, відповідач належного відшкодування суми виплаченої вищеназваному громадянину пільгової пенсії та витрат на її доставку не здійснило.

Протягом попередніх років по справі № 2а-0770/4001/11 (9104/119442/12) Закарпатським окружним адміністративним судом та Львівським апеляційним адміністративним судом вже виносилися постанови, які набрали законної сили та якими зобов'язано ТзДВ «Міжгірський «Агрокомплекс» відшкодувати виплату та доставку пенсії за віком на пільгових умовах за громадянина ОСОБА_2, що підтверджується копіями згаданих постанов, які наявні в матеріалах даної адміністративної справи.

Згідно ст. 72 Кодексу адміністративного судочинства України обставини, встановлені судовим рішенням в адміністративній, цивільній або господарській справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді інших справ, у яких беруть участь ті самі особи або особа, щодо якої встановлено ці обставини. А відповідно, сам обов'язок відшкодування виплати та доставки пенсії по віку на пільгових умовах за громадянина ОСОБА_2 є раніше доказаним і доведенню знову (повторно) не підлягає.

Не надходження вказаної суми до бюджету Пенсійного фонду перешкоджає виконанню одного з основних завдань Фонду - забезпечення збирання та акумулювання коштів, призначених для повного та своєчасного фінансування виплати пенсій. А тому і подається даний адміністративний позов для захисту інтересів пенсіонерів в особі управління ПФУ в Міжгірському районі.

Враховуючи вищевикладене, а також те, що матеріалами справи доведено заборгованість відповідача у сумі 3607,40 грн. по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, правомірність звернення до суду з зазначеним позовом, в зв'язку з чим вимоги позовної заяви є обґрунтованими, підтверджені належними та допустимими доказами, заявленими відповідно до чинного законодавства, відповідачем не спростовані (заперечення проти позову відповідач суду не надав) та підлягають до задоволення повністю.

Згідно ч. 4 ст. 94 КАС України, судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись ст. ст. 17, 71, 86, 94, 160, 163 Кодексу адміністративного судочинства України, суд -

П О С Т А Н О В И В:

Адміністративний позов Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області до Товариства з додатковою відповідальністю "Міжгірський "Агрокомплекс" - задовольнити повністю.

Стягнути з Товариства з додатковою відповідальністю "Міжгірський "Агрокомплекс" (90000, Закарпатська область, Міжгірський район,смт. Міжгір'я, вул.Незалежності,56, ідентифікаційний код - 05488934) на користь Управління Пенсійного фонду України в Міжгірському районі Закарпатської області заборгованість по збору на обов'язкове державне пенсійне страхування по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до п. «б - з» ст.13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з листопада 2013 року по лютий 2014 року в сумі 3607,40 грн. (три тисячі шістсот сім гривень сорок копійок).

Постанова суду може бути оскаржена до Львівського апеляційного адміністративного суду через Закарпатський окружний адміністративний суд. Копія апеляційної скарги одночасно надсилається особою, яка її подає, до суду апеляційної інстанції. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а у разі застосування судом частини третьої статті 160 КАС України, а також прийняття постанови у письмовому провадженні апеляційна скарга подається протягом десяти днів з дня отримання копії постанови.

Постанова набирає законної сили в порядку, встановленому ст. 254 КАС України.

Суддя C.А. Гебеш

Дата ухвалення рішення14.05.2014
Оприлюднено16.05.2014

Судовий реєстр по справі —807/655/14

Ухвала від 04.03.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

Постанова від 14.05.2014

Адміністративне

Закарпатський окружний адміністративний суд

Гебеш С. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні