Рішення
від 06.05.2014 по справі 925/506/14
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРКАСЬКОЇ ОБЛАСТІ

18005, м. Черкаси, бульвар Шевченка, 307, тел. канцелярії (0472) 45-24-38, inbox@ck.arbitr.gov.ua

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 травня 2014 року Справа № 925/506/14

Господарський суд Черкаської області у складі головуючого судді Довганя К.І., при секретарі Олексенко Т.В. за участю представників: позивача - Трача О.В. за довіреністю, відповідача - не з'явився, у відкритому судовому засіданні розглянув справу за позовом товариства з обмеженою відповідальністю "Чорна Кам"янка" до Маньківської районної державної адміністрації про визнання договору оренди землі поновленим та визнання укладеною додаткової угоди,-

ВСТАНОВИВ:

Заявлено позов про визнання поновленим договору оренди землі від 04.07.2008, укладений між Маньківською районною державної адміністрацією та товариством з обмеженою відповідальністю "Чорна Кам"янка" та про визнання укладеною додаткової угоди від 07.08.2012 до вищевказаного договору.

В обґрунтування позову позивач зазначив, що маючи намір скористатися переважним правом на поновлення договору оренди землі від 04.07.2008р, термін дії якого визначений до 08.08.2012р., на виконання п. 8. позивач направляв відповідачу листи №3666 від 03.07.2012р. та № 4129 від 21.11.2012р. з проханням поновити вищевказаний договір оренди землі. Листи відповідачем отримані, однак залишені без відповіді та задоволення.

До позовної заяви позивач додав текст додаткової угоди в наступній редакції:

Додаткова угода

Договору оренди землі від 04.07.2008 р.

між Маньківською райдержадміністрацією та

ТОВ «Чорна Кам'янка»

смт. Маньківка 7 серпня 2012 р.

Орендодавець - Маньківська районна державна адміністрація Черкаської області, в особі голови районної державної адміністрації Могильного Василя Григоровича, який діє на підставі ЗУ «Про місцеві державні адміністрації», з однієї сторони та

Орендар - Товариство з обмеженою відповідальністю «Чорна Кам'янка», в особі директора Нероби Віталія Миколайовича, який діє на підставі Статуту, з іншої сторони, які в подальшому разом іменуються Сторони, а кожна окремо Сторона, уклали цю Додаткову угоду (надалі Угода) про наступне:

1. Сторони домовились внести зміни в п. 8 договору оренди землі від 04.07.2008 р. зареєстрованого відповідно до вимог чинного законодавства про що в Маньківському районному відділі Черкаської регіональної філії Державного земельного кадастру вчинено запис № 040879000214 від

09.09.2008 р. та викласти його в наступній редакції.

« 8. Цей договір укладено терміном до 08 серпня 2017 року. Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію».

2. Всі інші умови вищезазначеного договору оренди землі залишити без змін.

3. Дана Угода набирає чинності з дати підписання її сторонами та державної реєстрації в відповідному органі державної влади.

Відповідач був належним чином повідомлений про час та місце проведення судового засідання, однак в судове засідання повторно не з'явився. Про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позов суду не надав.

Суд вважає можливим розглянути справу за відсутністю відповідача за наявними матеріалами в порядку ст. 75 ГПК України.

У судовому засіданні представник позивача позов підтримав з викладених у ньому підстав.

Суд, заслухавши пояснення представника позивача, оцінивши наявні у справі докази встановив наступне.

04.07.2008 р. між товариством з обмеженою відповідальністю „Чорна Кам"янка" (позивач) та Маньківською районною державною адміністрацією Черкаської області (відповідач) укладено договір оренди землі, який зареєстровано у Маньківському районному відділі Черкаської регіональної філії земельного кадастру, про що у Державному реєстрі земель вчинено запис від 09.09.2008р. за №040879000214.

Відповідно до п. 1 Договору орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка знаходиться в адміністративних межах Чорнокам"янської сільської ради.

Згідно з п. 2 Договору в оренду надається земельна ділянка загальною площею 30,3745 га ріллі,

Пунктом 8 Договору сторонами погоджено, що договір укладено терміном до 08 серпня 2012р. Після закінчення строку договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше, ніж за 30 днів до закінчення дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію.

Позивач на виконання п. 8 договору оренди землі від 04.07.2008р. направив відповідачу лист №3666 від 03.07.2012р. з проханням поновити цей договір. Відповідачем лист був отриманий 06.07.2012р. про що свідчить відмітка Маньківської РДА. Однак відповіді на лист позивач не отримав.

21.11.2012р. позивач звернувся листом до відповідача №4129, в якому просив надати дозвіл на підготовку технічної документації із землеустрою щодо складання документів, що посвідчують право оренди на земельну ділянку площею 30,3745 га ріллі. Даний лист був отриманий 29.11.2012р. про що свідчить відмітка Маньківської РДА. Однак цей лист також був залишений без відповіді та задоволення.

Позивач продовжує користуватися земельною ділянкою, сплачує орендну плату, що підтверджується довідкою №4133 від 19.02.2014р. та податковими деклараціями.

Відповідно до частини 1 статті 13 Конституції України земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об'єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування в межах, визначених цією Конституцією.

Частиною 2 статті 19 Конституції України передбачено, що органи державної влади та місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України; за статтями 142-144 Конституції України до матеріальної основи органів місцевого самоврядування, крім інших об'єктів, належить земля, управління якою здійснюють територіальні громади через органи місцевого самоврядування в межах їх повноважень шляхом прийняття рішень.

Порядок та умови набуття права користування земельною ділянкою на умовах оренди встановлено Земельним кодексом України та Законом України "Про оренду землі", ст. 1 якого визначає, що право оренди земельної ділянки - це засноване на договорі термінове платне володіння та користування земельною ділянкою, необхідною орендарю для ведення підприємницької та іншої діяльності.

За статтею 2 Закону України "Про оренду землі" відносини, пов'язані з орендою землі, регулюються Земельним кодексом України, Цивільним кодексом України, цим Законом, законами України, іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них, а також договором оренди землі.

Відповідно до ст. 124 Земельного кодексу України, передача в оренду земельних ділянок, що перебувають у державній або комунальній власності, здійснюється на підставі рішення відповідного органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування шляхом укладення договору оренди земельної ділянки.

В свою чергу, порядок поновлення договорів оренди земельних ділянок врегульовано ст. 33 Закону України "Про оренду землі". Відповідно до частин 1, 3 ст. 33 Закону України "Про оренду землі" (в редакції Закону від 17.02.2011 р № 3038-VI), по закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). По закінченню строку, на який було укладено договір оренди землі, орендар, який належно виконував обов'язки за умовами договору, має переважне право перед іншими особами на укладення договору оренди землі на новий строк (поновлення договору оренди землі). Орендар, який має намір скористатися переважним правом на укладення договору оренди землі на новий строк, зобов'язаний повідомити про це орендодавця до спливу строку договору оренди землі у строк, встановлений цим договором, але не пізніше ніж за місяць до спливу строку договору оренди землі. До листа-повідомлення про поновлення договору оренди землі орендар додає проект додаткової угоди.

Частинами 6-9 ст. 33 Закону України "Про оренду землі" визначено, що у разі, якщо орендар продовжує користуватися земельною ділянкою після закінчення строку договору оренди і за відсутності протягом одного місяця після закінчення строку договору листа-повідомлення орендодавця про заперечення у поновленні договору оренди землі такий договір вважається поновленим на той самий строк і на тих самих умовах, які були передбачені договором. У цьому випадку укладання додаткової угоди про поновлення договору оренди землі здійснюється із власником земельної ділянки (щодо земель приватної власності); уповноваженим керівником органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування без прийняття рішення органом виконавчої влади або органом місцевого самоврядування про поновлення договору оренди землі (щодо земель державної або комунальної власності).

Керівник органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, який уповноважений підписувати додаткову угоду до договору оренди землі щодо земельної ділянки державної або комунальної власності, визначається рішенням цього органу. Додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку. Відмова, а також наявне зволікання в укладенні додаткової угоди до договору оренди землі може бути оскаржено в суді.

Враховуючи викладене, виходячи з того, що позивач завчасно (03.07.2012 р. - за 35 днів до закінчення строку дії Договору) повідомив Маньківську районну державну адміністрацію Черкаської області про намір продовжити дію Договору на той же строк (п'ять років) та з того, що позивач після закінчення строку Договору продовжив користуватися земельною ділянкою, сплачує орендну платі, стосовно чого відповідач не заперечив, є наявні правові підстави для поновлення Договору на той самий строк і на тих самих умовах.

Щодо вимоги позивача про визнання укладеною додатковою угоди, то суд виходить з наступного.

За приписами ст. 651 Цивільного кодексу України зміна договору допускається лише за згодою сторін, якщо інше не встановлено договором або законом.

Статтею 654 Цивільного кодексу України встановлено обов'язковість вчинення змін до договору в такій самій формі, що й договір.

В силу норм ст. 179 Господарського кодексу України укладення господарського договору є обов'язковим для сторін, якщо він заснований на державному замовленні, виконання якого є обов'язком для суб'єкта господарювання у випадках, передбачених законом, або існує пряма вказівка закону щодо обов'язковості укладення договору для певних категорій суб'єктів господарювання чи органів державної влади або органів місцевого самоврядування.

У відповідності до ст. 33 Закону України "Про оренду землі" додаткова угода до договору оренди землі про його поновлення має бути укладена сторонами у місячний строк в обов'язковому порядку.

За змістом ст. 187 Господарського кодексу України спори, що виникають при укладанні господарських договорів, укладення яких є обов'язковим на підставі закону та в інших випадках, встановлених законом, розглядаються судом. День набрання чинності рішенням суду, яким вирішено питання щодо переддоговірного спору, вважається днем укладення відповідного господарського договору, якщо рішенням суду не визначено інше.

Згідно зі ст. 30 Закону України "Про оренду землі" зміна умов договору оренди землі здійснюється за взаємною згодою сторін. У разі недосягнення згоди щодо зміни умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

За таких обставин, позовні вимоги позивача є правомірними та обґрунтованими, а додаткова угода підлягає визнання укладеною.

Відповідно до ст.49 ГПК України з відповідача на користь позивача підлягають до стягнення витрати останнього на оплату судового збору.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 49,82-85 ГПК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити повністю.

Поновити договір оренди землі від 04.07.2008р. (кадастровий номер - 04087900214) площею 30,3745 га, яка знаходиться в адміністративних межах Чорнокам"янської сільської ради укладений товариством з обмеженою відповідальністю "Чорна Кам"янка" та Маньківською районною державною адміністрацією.

Визнати укладеною з моменту набарання законної сили рішення у даній справі додаткову угоду до договору оренди землі від 04.07.2008 р. (кадастровий номер - 04087900214) площею 30,3745 га, яка знаходиться в адміністративних межах Чорнокам"янської сільської ради, укладений товариством з обмеженою відповідальністю "Чорна Кам"янка" та Маньківською районною державною адміністрацією в наступній редакції:

„Орендодавець - Маньківська районна державна адміністрація Черкаської області, в особі голови районної державної адміністрації Могильного Василя Григоровича, який діє на підставі ЗУ «Про місцеві державні адміністрації», з однієї сторони та

Орендар - Товариство з обмеженою відповідальністю «Чорна Кам'янка», в особі директора Нероби Віталія Миколайовича, який діє на підставі Статуту, з іншої сторони, які в подальшому разом іменуються Сторони, а кожна окремо Сторона, уклали цю Додаткову угоду (надалі Угода) про наступне:

1. Сторони домовились внести зміни в п. 8 договору оренди землі від 04.07.2008 р. зареєстрованого відповідно до вимог чинного законодавства про що в Маньківському районному відділі Черкаської регіональної філії Державного земельного кадастру вчинено запис № 040879000214 від

09.09.2008 р. та викласти його в наступній редакції.

« 8. Цей договір укладено терміном до 08 серпня 2017 року. Після закінчення строку дії договору орендар має переважне право поновлення його на новий строк. У цьому разі орендар повинен не пізніше ніж за 30 днів до закінчення строку дії договору повідомити письмово орендодавця про намір продовжити його дію».

4. Всі інші умови вищезазначеного договору оренди землі залишити без змін.

5. Дана Угода набирає чинності з дати підписання її сторонами та державної реєстрації в відповідному органі державної влади."

Стягнути з Маньківської районної державної адміністрації, вул.. Леніна, 14, смт. Маньківка, Маньківський район, Черкаська область, 20100, код 04061257 на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Чорна Кам"янка", вул.. Леніна, 1, с. Вікторівка, Маньківський район, Черкаська область, 20144, код 32837408 - 2436,00 грн. судових витрат.

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного господарського суду.

Повне рішення складено 13.05.2014 р.

СУДДЯ К.І. Довгань

Дата ухвалення рішення06.05.2014
Оприлюднено15.05.2014
Номер документу38668449
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —925/506/14

Рішення від 06.05.2014

Господарське

Господарський суд Черкаської області

Довгань К.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні