Постанова
від 13.05.2014 по справі 826/2862/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1 П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

13 травня 2014 року № 826/2862/14

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі:

Судді Добрянської Я.І,

відповідно до вимог ст. 183-2 КАС України, без виклику сторін, розглянув в порядку скороченого провадження адміністративну справу

за позовом Київського міського центру зайнятості

до Товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого»

про стягнення заборгованості в розмірі 22 283,84 грн.

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

До Окружного адміністративного суду міста Києва надійшла позовна заява Київського міського центру зайнятості до Товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» про стягнення заборгованості в розмірі 22 283,84 грн.

Ухвалою Окружного адміністративного суду м. Києва від 05.03.2014 р., відповідно до вимог п. 4 ч. 1 ст. 183-2 КАС України, суддею Добрянською Я.І. було відкрито скорочене провадження у справі № 826/2862/14 та запропоновано відповідачу у строк до 21.03.2014 року або у десятиденний строк з дня одержання копії ухвали про відкриття скороченого провадження надати суду письмові заперечення проти позову та всі докази на їх підтвердження, які наявні у відповідача.

Ухвала про відкриття скороченого провадження у справі № 826/2862/14 була 07.03.2014 р. скерована рекомендованою кореспонденцією з повідомленням про вручення на адресу відповідача, зазначену у витягу з ЄДРПОУ станом на 24.03.2014 р., а саме: 04060, м. Київ, вул. Котовського, буд. 9/27-А.

Відповідно до ч. 8 ст. 35 КАС України вважається, що повістку вручено юридичній особі, якщо вона доставлена за адресою, внесеною до відповідного державного реєстру, або за адресою, яка зазначена її представником, і це підтверджується підписом відповідної службової особи.

Однак, судова кореспонденція, яка скеровувалася відповідачу на адресу, що підтверджується даними з ЄДРПОУ, була 10.04.2014 р. повернута до суду з відміткою поштового відділення «за закінченням терміну зберігання».

Таким чином, ні станом на 21.03.2014 р., ні станом на час розгляду справи по суті 13.05.2014 р., жодних заперечень на позовну заяву та/або заяв чи клопотань від відповідача до суду не надходило.

Згідно вимог ч. 4 ст. 183-2 КАС України, суддя розглядає справу в порядку скороченого провадження одноособово, без проведення судового засідання та виклику осіб, які беруть участь у справі. За результатами розгляду справи у скороченому провадженні суддя, оцінивши повідомлені позивачем, відповідачем обставини, за наявності достатніх підстав приймає законне та обґрунтоване судове рішення.

Таким чином, розглянувши подані позивачем документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

В Дарницькому районному центрі зайнятості 16.11.2012 року зареєструвався як такий, що шукає роботу, ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Останнім місцем роботи гр. ОСОБА_2 було Товариство з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» (код ЄДРПОУ 35648691).

Статус безробітного гр. ОСОБА_2 надано 23.11.2012 року відповідно до ст. 2 Закону України «Про зайнятість населення», та призначено допомогу по безробіттю на підставі ст. ст. 22, 23 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 2 березня 2000 р. № 1533-III (далі - Закон 1533-ІII).

Під час реєстрації в центрі зайнятості гр. ОСОБА_2 надав документи, які є підставою для надання особі статусу безробітного та визначення розміру матеріального забезпечення, а саме довідку про середню заробітну плату (доход) від 22.10.2012 р. № 40, в якій зазначено, що застрахованою особою та роботодавцем сплачені страхові внески до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття протягом квітня 2012 року по вересень 2012 року.

Згідно п. 4 ч. 2 ст. 23 Закону 1533- ІII, у середньомісячну заробітну плату (доход) для обчислення допомоги по безробіттю включаються всі види виплат, на які нараховуються страхові внески, які підтверджуються даними Єдиного державного реєстру застрахованих осіб Пенсійного фонду України.

Відповідно до ст. 12 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», Порядку розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення безробітним, затвердженого спільним наказом Міністерства праці та соціальної політики України, Державної податкової адміністрації від 13.02.2009 року № 60/62 та постановою правління Пенсійного Фонду України від 13.02.2009 року № 7-1, який зареєстрований в Міністерстві юстиції України 12.03.2009 року №232/16248, центрами зайнятості проводяться розслідування страхових випадків та обґрунтованості виплати матеріального забезпечення.

Для проведення зазначених розслідувань центри зайнятості взаємодіють з Державною податковою адміністрацією України та Пенсійним фондом України, шляхом обміну інформацією про отримані особами, які перебувають на обліку в державній службі зайнятості як безробітні, доходи від провадження підприємницької діяльності, виконання робіт за трудовим договором, у тому числі за сумісництвом, під час роботи за кордоном, виконання робіт (надання послуг) за цивільно - правовими договорами, ведення особистого селянського господарства, отримання пенсії.

Обмін інформацією здійснюється між Державним центром зайнятості, ДПА України та ПФУ, як центральними органами виконавчої влади. Даний обмін інформацією здійснюється з метою перевірки достовірності даних, які є підставою для надання особі статусу безробітної та визначення розміру матеріального забезпечення.

Так, при проведенні розслідування страхового випадку, яке було здійснене шляхом електронної звірки даних, що зазначені у документах, поданих ОСОБА_2 до Дарницького РЦЗ і які є підставою для надання статусу безробітного та виплати матеріального забезпечення, з Єдиним державним реєстром застрахованих осіб Пенсійного фонду України, було виявлено що протягом червня 2012 року по вересень 2012 року страхові внески застрахованою особою та роботодавцем не сплачувались, згідно довідки Пенсійного фонду України (реєстр персональних карток відомості про дохід особи).

У зв'язку з цим до Шевченківського районного центру зайнятості було зроблено запит щодо проведення перевірки достовірності документів, у зв'язку з виявленими розбіжностями за даними Пенсійного фонду України безпосередньо на підприємстві.

Дарницький районний центр зайнятості отримав акт розслідування від 22.05.2013 року № 606, в якому зазначено, що гр. ОСОБА_2 перебував у трудових відносинах з ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» та звільнений з 22.10.2012 р. згідно п.1 ст. 40 КЗпП України. Розбіжності даних довідки виникли у зв'язку з несплатою страхових внесків.

Оскільки відомості про доходи гр. ОСОБА_2, на підставі яких було призначено матеріальне забезпечення, є недостовірними з вини роботодавця, відповідно до п. 7 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням затвердженого постановою Кабінету міністрів України від 26.09.2001 р. № 1266, роботодавець повинен відшкодувати незаконно виплачену допомогу по безробіттю.

Згідно довідки від 16.01.2014 р. № 21/113, сума незаконно виплаченої допомоги гр. ОСОБА_2 складає 22 283,84 грн. (двадцять дві тисячі двісті вісімдесят три грн. 84 коп.)

Таким чином, наказом Дарницького РЦЗ від 03.06.2013 р. № 31 було прийнято рішення надіслати керівнику ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» повідомлення про необхідність відшкодувати незаконно виплачені кошти.

Так, на адресу ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» було направлено лист - претензію № 21/844 від 04.06.2013 року з пропозицією повернути кошти в сумі 22283,84 грн., повідомлення про вручення листа - претензії до центру зайнятості не повернулось, тому повторно направлено лист - претензію № 21/1873 від 18.10.2013 року в ТОВ «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого».

Лист відповідачем було отримано 28.10.2013 року, але в добровільному порядку кошти не сплачені.

Відповідно до ст. 16 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», допомога по безробіттю здійснюється за рахунок коштів Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття. Фонд є цільовим централізованим страховим фондом, некомерційною самоврядною організацією. Держава є гарантом забезпечення застрахованих осіб та надання їм відповідних послуг Фондом.

В результаті несплати Товариством з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» вказаних коштів, до Фонду загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, не надходять кошти спрямовані на матеріальне забезпечення на випадок безробіття та надання соціальних послуг, що зачіпає інтереси держави.

Таким чином, несплата відповідачем вказаної суми наносить суттєвої шкоди державі, так як перешкоджає Дарницькому районному центру зайнятості в повному обсязі забезпечувати соціальний захист громадян шляхом виплати допомоги по безробіттю та матеріальної допомоги у передбачених законодавством випадках.

Відповідно до ст. 39 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», спори, що виникають із правовідносин за цим Законом, вирішуються в судовому порядку.

Згідно вимог п. 4 ч. 1 ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, скорочене провадження застосовується в адміністративних справах щодо стягнення грошових сум, які ґрунтуються на рішеннях суб'єкта владних повноважень, щодо яких завершився встановлений цим Кодексом строк оскарження.

Враховуючи, що обставини справи, які відповідно до законодавства повинні бути підтверджені певними конкретними засобами доказування, не можуть підтверджуватись іншими засобами доказування, суд прийшов до висновку, що в позовній заяві наведені обставини, які підтверджуються достатніми доказами, які свідчать про обґрунтованість позовних вимог. Докази, подані позивачем підтверджують обставини, на які позивач посилається на їх обґрунтування.

Відповідно до ч. 1 ст. 71 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 72 цього Кодексу.

Оскільки позивач, як суб'єкт владних повноважень, довів правомірність заявлених позовних вимог, а відповідач (що був належним чином повідомлений про відкриття скороченого провадження в даній справі) жодних заперечень щодо стосовно даного спору суду не надав, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог позивача шляхом стягнення з Товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» заборгованості у розмірі 22 283,84 грн.

Враховуючи викладене, керуючись ст.ст. 69-71, 158-163, ст. 183-2 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

1. Позов задовольнити повністю.

2. Стягнути з Товариства з обмеженою відповідальністю «Редакція газети «Селянська правда від Івана Бокого» (адреса: 04060, м. Київ, вул. Котовського, буд. 9/27-А, код ЄДРПОУ 35648691) на користь Київського міського центру зайнятості кошти у розмірі 22 283,84 грн. (двадцять дві тисячі двісті вісімдесят три грн. 84 коп.)

Стягувач - Київський міський центр зайнятості (01033, м. Київ, вул. Жилянська, 47-Б, р/р 37179301900001 ГУДКУ у м. Києві, МФО 820019, код ЄДРПОУ 03491091).

Строк і порядок набрання судовим рішенням законної сили встановлені у статті 254 Кодексу адміністративного судочинства України, якщо інше не встановлено цим Кодексом.

Постанова може бути оскаржена до суду апеляційної інстанції за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 КАС України.

Суддя Я.І. Добрянська

Дата ухвалення рішення13.05.2014
Оприлюднено16.05.2014
Номер документу38707224
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/2862/14

Постанова від 13.05.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

Ухвала від 05.03.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Добрянська Я.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні