Постанова
від 07.05.2014 по справі 826/4391/14
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01601, м. Київ, вул. Командарма Каменєва 8, корпус 1

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

07 травня 2014 року 09:36 № 826/4391/14

Окружний адміністративний суд м. Києва у складі головуючого судді Каракашьяна С.К., суддів Григоровича П.О., Смолія І.В., при секретарі Бабич Г.Ю., за участі представника позивача Гайдар С.А. представників відповідачів Самборського В.С., Мостепанюка В.І. розглянув у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче швейно-взуттєве об'єднання "Ді Сі - Ніжинка"

до Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку

про визнання протиправним та скасування рішення

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Виробниче швейно-взуттєве об'єднання "Ді Сі - Ніжинка" звернулося до суду з позовом ( з урахуванням заяви про зміну предмету позову), в якому просить суд визнати частково протиправним і частково скасувати Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 листопада 2013 р. № 2665 про усунення порушень законодавства про цінні папери в частині включення ТОВ ВШВО «ДІСІ-НІЖИНКА» та ЗАТ ВШВО «ДІСІ-НІЖИНКА» (код за ЄДРПОУ 00310114) (№ 3 /п 21) до Додатків №№ 1, 2 до Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 листопада 2013 р. № 2665.

Позовні вимоги мотивовані тим, що відповідачем безпідставно накладено штрафні санкції, оскільки позивач не є учасником ринку цінних паперів та не є правонаступником акціонерного товариства.

Представниками відповідачів позовні вимоги заперечуються з огляду на правомірність прийнятого рішення. При цьому, відповідачі стверджують про те, що позивач є правонаступником акціонерного товариства, з огляду на його ідентифікаційний код і назву.

Розглянувши подані представниками сторін документи і матеріали, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, Окружний адміністративний суд м. Києва, -

ВСТАНОВИВ:

19 листопада 2013 року Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку на підставі листа Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку було прийнято рішення № 2665 «Щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів та зупинення внесення змін до системи депозитарного обліку цінних паперів.

Вказаним рішенням, відповідно до Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні», керуючись статтею 108 Цивільного кодексу України, на підставі листів Центрального територіального департаменту Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (далі - Комісія) у зв'язку з виявленням в діях товариств, які є правонаступниками акціонерних товариств (далі - Товариства), порушення вимог пункту 3 розділу ІІІ Порядку скасування реєстрації випусків акцій, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.04.2013 № 737, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.05.2013 за № 822/23354 (пункту 3.1 глави 3 розділу III Порядку скасування реєстрації випусків акцій та анулювання свідоцтв про реєстрацію випуску акцій, затвердженого рішенням Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 30.12.1998 № 222, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 24.03-1999 за № 180/3473 (далі - Порядок), було зобов'язано Товариства відповідно до додатку 1 до цього рішення у строк до « 19» січня 2014 року усунути порушення вимог пункту 3 розділу III Порядку скасування реєстрації випусків акцій, затвердженого рішенням Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 23.04,2013 № 737, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 28.05.2013 за № 822/23354 (пункту 3.1 глави 3 розділу ПІ Порядку), та протягом одного робочого дня після усунення порушення повідомити Комісію.

Суд з правомірністю внесення до вказаного рішення позивача не погоджується, з огляду на наступне.

Статтею 2 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» визначено, що Фондовий ринок (ринок цінних паперів) - сукупність учасників фондового ринку та правовідносин між ними щодо розміщення, обігу та обліку цінних паперів і похідних (деривативів).

Учасники фондового ринку - емітенти або особи, що видали неемісійні цінні напери, інвестори в цінні папери, інституційні інвестори, професійні учасники фондового ринку, об'єднання професійних учасників фондового ринку, у тому числі саморегулівні організації професійних учасників фондового ринку.

Згідно з статтею 1 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» (далі - Закон), цей Закон визначає правові засади здійснення державного регулювання ринку цінних паперів та державного контролю за випуском і обігом цінних паперів та їх похідних в Україні.

У відповідності до п. 17 статті 6 Закону, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку розробляє і затверджує нормативно-правові акти з питань, що належать до її компетенції, обов'язкові до виконання центральними та місцевими органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, учасниками ринку цінних паперів, їх об'єднаннями, контролює їх виконання.

Відповідно до п. 10 статті 8 Закону, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку має право, надсилати емітентам, особам, які здійснюють професійну діяльність на ринку цінних паперів, фондовим біржам та саморегулівним організаціям обов'язкові для виконання розпорядження про усунення порушень законодавства про цінні папери та вимагати надання необхідних документів відповідно до чинного законодавства;

Згідно з вимогами пункту 1 розділу III Порядку скасування реєстрації випусків акцій затвердженого Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку 23.04.2013 № 737 (надалі Порядок), Протягом десяти робочих днів з дати затвердження передавального акта комісія з припинення подає до реєструвального органу передбачені вказаним Порядком документи для скасування реєстрації випуску акцій.

Позивач стверджував, що він не є емітентом цінних паперів та правонаступником закритого акціонерного товариства "Виробниче швейно-взуттєве об'єднання "Ді Сі - Ніжинка" чи комісії з припинення вказаного ЗАТ.

Відповідно до частини другої статті 71 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача, якщо він заперечує проти адміністративного позову.

Вищезазначений розподіл обов'язку доведення встановлює презумпцію правомірності дій позивача та наявність протиправності в діях суб'єкта владних повноважень, яка має бути спростована відповідачем певними засобами доказування. Отже, для доведення правомірності своїх дій відповідачами мало бути надано докази правонаступництва позивача за обов'язками ЗАТ, чого відповідачами зроблено не було.

Згідно з наданим витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, наданого відповідачами, Закрите акціонерне товариство "Виробниче швейно-взуттєве об'єднання "Ді Сі - Ніжинка" припинено, запис про припинення юридичної особи внесено 03.07.2006р.

Статутом позивача, залученим до матеріалів справи обставина правонаступництва також не підтверджується, у зв'язку з чим позовні вимоги підлягають частковому задоволенню.

При цьому, вимоги позивача про скасування оскаржуваного наказу в частині ЗАТ "Виробниче швейно-взуттєве об'єднання "Ді Сі - Ніжинка" задоволенню не підлягають у зв'язку з відсутністю порушеного права позивача.

Керуючись ст.ст. 2, 69-71, 94, 160-165, 167, 254 Кодексу адміністративного судочинства України, Окружний адміністративний суд міста Києва, -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимоги задовольнити частково.

Визнати протиправним і скасувати рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 листопада 2013 р. № 2665 про усунення порушень законодавства про цінні папери в частині включення товариства з обмеженою відповідальністю ВШВО «ДІСІ-НІЖИНКА» до Додатків №№ 1, 2 до Рішення Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 19 листопада 2013 р. № 2665.

В задоволенні решти вимог відмовити.

Постанова набирає законної сили в порядку, передбаченому ст. 254 Кодексу адміністративного судочинства України, та може бути оскаржена в апеляційному порядку повністю або частково за правилами, встановленими ст. ст. 185-187 Кодексу адміністративного судочинства України, шляхом подання через суд першої інстанції апеляційної скарги.

Головуючий суддя С.К. Каракашьян

Судді І.В. Смолій

П.О.Григорович

СудОкружний адміністративний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення07.05.2014
Оприлюднено19.05.2014
Номер документу38722611
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —826/4391/14

Ухвала від 22.04.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

Постанова від 08.07.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Межевич М.В.

Ухвала від 13.06.2014

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Межевич М.В.

Постанова від 07.05.2014

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Каракашьян С.К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні